Ухвала
від 14.01.2019 по справі 523/17454/18
СУВОРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа № 523/17454/18

Провадження № 1-кс/523/54/19

УХВАЛА

ІМЕНЕМУКРАЇНИ

14.01.2019 р. слідчий суддя Суворовського районного суду м. Одеси ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши клопотання слідчого СуворовськогоВП вм.Одесі ГУНПУкраїни вОдеській області ОСОБА_3 про дорученняпроведення судово-медичноїекспертизи укримінальному провадженніза №12018160490005460 внесеногодо Єдиногореєстру досудовихрозслідувань від06.12.2018року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст. 115 ч.2 п.12 КК України,-

ВСТАНОВИВ:

28.12.2018 року до Суворовського районного суду м. Одеси звернувся слідчий Суворовського ВП в м. Одесі ГУНП України в Одеській області ОСОБА_3 з клопотанням про призначення судово-медичної експертизи, проведення якої доручити КУ «Одеське обласне бюро судово-медичної експертизи».

За змістом клопотання та Витягу з ЄРДР, досудовим розслідуванням встановлено, що між ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , протягом останніх трьох років склались неприязні відносини на ґрунті виховання їх спільної дитини ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , а також щодо того, з ким саме дитина буде проживати.

На ґрунті вищевказаних неприязних відносин у ОСОБА_4 виник злочинний умисел спрямований на умисне вбивство ОСОБА_5 . З метою реалізації зазначеного умислу, ОСОБА_4 встановив, коли саме ОСОБА_5 буде знаходитись за місцем свого проживання одна, а саме в ніч з 05.12.2018 на 06.12.2018.

ОСОБА_4 , розуміючи, що одному йому реалізувати свій протиправний умисел спрямований на вбивство ОСОБА_5 та залишитись при цьому непоміченим, з метою уникнення передбаченої діючим Кримінальним кодексом України відповідальності, буде складно, а також бажаючи приховати умисне вбивство шляхом інсценування пожежі за місцем проживання останньої, до початку злочину, домовився про спільне його вчинення разом зі своєю матір`ю - ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

З метою реалізації вказаного умислу ОСОБА_4 та ОСОБА_7 заздалегідь заготували автомобіль марки ВАЗ 2105 з державними номерними знаками НОМЕР_1 , щонайменше чотири пластикові ємності рідини зі специфічним запахом бензину, медичні рукавички, пару матерчатих рукавиць сіро-чорного кольору з написом TEGERA, запальничку, ліхтарик, бахіли, рюкзак чорного кольору, моток ізоленти чорного кольору, а також змінний одяг та взуття, тощо.

У подальшому, реалізуючи свій спільний умисел спрямований на спричинення смерті ОСОБА_5 , а також приховування цього злочину, ОСОБА_4 та ОСОБА_7 06.12.2018 приблизно о 02 годині 45 хвилин (більш точний час встановити не вдалося), діючи за попередньою змовою на автомобілі марки ВАЗ 2105 з державними номерними знаками НОМЕР_1 прибули за адресою: АДРЕСА_1 , де припаркували його поряд із зазначеним будинком.

Після чого, ОСОБА_4 та ОСОБА_7 проникли до квартири АДРЕСА_2 , діючи умисно, з мотивів особистої неприязні, протиправно, з прямим умислом та за попередньою змовою групою осіб, з метою спричинення смерті ОСОБА_5 , усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, та бажаючи настання суспільно-небезпечних наслідків у вигляді спричинення її смерті, ОСОБА_4 спричинив смерть ОСОБА_5 шляхом удушення, після чого з метою приховування слідів злочину разом з ОСОБА_7 влаштував пожежу у вищевказаній квартирі.

У результаті спільних протиправних дій ОСОБА_4 та ОСОБА_7 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , загинула на місці події. У свою чергу, ОСОБА_4 з метою втечі з місця злочину вистрибнув у вікно квартири АДРЕСА_3 , внаслідок чого отримав травми у вигляді: закритої черепно-мозкової травми, струсу головного мозку, перелому 7-8 ребер зліва, остистих відростків 5 та 6 грудних хребців, поперечних відростків 6, 9, 10 грудних хребців зліва, 1-3 поперекових хребців зліва, компресійні переломи тіл 7, 9 грудних хребців 1 ступеню, багатоскаловий перелом шийки лівої плечової кістки зі зміщенням уламків, отруєння чадним газом. Одразу після цього, ОСОБА_4 забрала ОСОБА_7 та вони разом зникли з місця злочину на вищевказаному автомобілі.

За даним фактом відомості за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст. 115 ч.2 п.12 КК України 06.12.2018 року були внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12018160490005460.

ОСОБА_4 та ОСОБА_7 06.12.2018 о 09 годині 30 хвилин затримано у порядку ст. 208 КПК України.

ОСОБА_4 та ОСОБА_7 06.12.2018 повідомлено про підозру у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого п. 12 ч. 2 ст. 115 КК України.

Відносно ОСОБА_7 07.12.2018 обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 діб.

Відносно ОСОБА_4 17.12.2018 обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 діб.

Слідчим СВСуворовського ВПв м.Одесі майоромполіції ОСОБА_8 ,06.12.2018в періодчасу з11:30годин до13:10годин,при дотриманнівимог ст.ст.233,234КПК України,було проведеноневідкладний обшукавтомобіля маркиВАЗ 2105,1996року випуску,державний номернийзнак НОМЕР_1 ,в ходіякого буловиявлено тавилучено фрагментрезинової перчаткизі слідамигоріння,в якійвиявлено волоссятемного кольору,який запакованодо паперовогоконверту білогокольору.

Слідчий звернувся до суду з вищевказаним клопотанням, мотивуючи виниклою необхідністю проведення судово-медичної експертизи з метою з`ясування обставин та вирішення інших питань, що мають істотне значення для кримінального провадження, керуючись вимогами положень ст.ст. 242-244 КПК України.

Слідчий Суворовського ВП в м. Одесі ГУНП України в Одеській області ОСОБА_3 в судове засідання не з`явилась, про місце та час судового засідання повідомлялась належним чином в телефонному режимі, однак до суду не прибула. За змістом ст. 244 ч.3 КПК України неприбуття особи, яка подала клопотання не перешкоджає розгляду клопотання, у зв`язку з чим фіксування судового засідання за допомогою технічних засобів у відповідності до ст. 107 ч.4 КПК України не здійснювалося.

Вивчивши клопотання та матеріали, які обґрунтовують доводи клопотання, слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання слідчого підлягає задоволенню за наступних підстав.

Так, ст. 242 ч.1 КПК України регламентовано, що експертиза проводиться експертною установою, експертом за дорученням слідчого судді чи суду, наданим за клопотанням сторони кримінального провадження або, якщо для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання.

Статтею 7 Закону України «Про судову експертизу» встановлено, що судово експертну діяльність у кримінальному провадженні здійснюють державні спеціалізовані установи, а в інших випадках також судові експерти, які не є працівниками зазначених установ, та інші фахівці (експерти) з відповідних галузей знань у порядку та на умовах, визначених цим Законом. Виключно державними спеціалізованими установами здійснюється судово експертна діяльність, пов`язана з проведенням криміналістичних, судово медичних і судово психіатричних експертиз.

Пунктом 1.5. «Інструкції про проведення судово-медичної експертизи» затвердженої наказом Міністерства охорони здоров`я України № 6 від 17.01.1995 визначено, що проведення судово-медичної експертизи здійснюється фахівцями державних установ судово-медичних експертиз Міністерства охорони здоров`я України.

За змістом ст. 244 ч.6 КПК України слідчий суддя задовольняє клопотання, якщо особа, яка звернулася з відповідним клопотанням, доведе, що для вирішення питання, що мають істотне значення для кримінального провадження, необхідне залучення експерта.

Враховуючи наведенівимоги КПКУкраїни,приймаючи доуваги,що длявстановлення обставин,що маютьістотне значеннядля кримінальногопровадження необхідні спеціальні знання, слідчий суддя вважає за необхідне задовольнити клопотання слідчого про дорученняпроведення судово-медичноїекспертизи Комунальній установі «Одеське обласне бюро судово-медичної експертизи», що розташована за адресою: м. Одеса, провулок Валіховський, 4.

Керуючись ст. ст. 242-244, 369372, 309 КПК України, Закону України «Про судову експертизу», слідчий суддя, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання слідчого Суворовського ВП в м. Одесі ГУНП України в Одеській області ОСОБА_3 про доручення проведення судово-медичної експертизи задовольнити.

Призначити судово медичну експертизу укримінальному провадженніза №12018160490005460 внесеногодо Єдиногореєстру досудовихрозслідувань 06.12.2018року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст. 115 ч.2 п.12 КК України, на вирішення якої поставити наступні питання:

- Чи є волосся темного кольору, яке виявлено у фрагменті резинової перчатки зі слідами горіння, який запаковано до паперового конверту білого кольору, виявленому та вилученому під час обшуку а/м марки ВАЗ 2105 з державними номерними знаками НОМЕР_1 , - волосиною людини?

- Якщо «так», то чи придатне волосся темного кольору, яке виявлено у фрагменті резинової перчатки зі слідами горіння для подальшого молекулярно-генетичного дослідження? У разі його придатності, прошу Вас, зберегти об`єкт для подальшого молекулярно-генетичного дослідження.

- Якщо «ні», то чи можливе походження волосся темного кольору, яке виявлено у фрагменті резинової перчатки зі слідами горіння від підозрюваної ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_4 або вбитої ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ?

Доручити проведення судової медичної експертизи експертам Комунальної установи «Одеське обласне бюро судово-медичної експертизи», що розташована за адресою: м. Одеса, провулок Валіховський, 4.

Копію ухвали суду направити до КУ «Одеське обласне бюро судово-медичної експертизи» для виконання.

Для проведення експертизи направити об`єкти дослідження, а саме: волосся темного кольору, яке виявлено у фрагменті резинової перчатки зі слідами горіння, який запаковано до паперового конверту білого кольору, виявлений та вилучений під час обшуку а/м марки ВАЗ 2105 з державними номерними знаками НОМЕР_1 , зрізи волосся ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , запаковані в паперовий конверт, до КУ «Одеське обласне бюро судово-медичної експертизи».

Дозволити часткове використання, наданих на дослідження об`єктів та застосування передбачених методичними рекомендаціями руйнівних методів.

Висновок експерта направити ініціатору клопотання до Суворовського ВП в м. Одесі ГУНП України в Одеській області.

Попередити експерта про кримінальну відповідальність за ст.ст. 384, 385 КК України за завідомо неправдивий висновок експерта, відмову експерта без поважних причин від виконання покладених на нього обов`язків під час провадження досудового розслідування.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження у суді.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення14.01.2019
Оприлюднено15.02.2023

Судовий реєстр по справі —523/17454/18

Ухвала від 25.04.2019

Кримінальне

Суворовський районний суд м.Одеси

Позняк В. С.

Ухвала від 25.04.2019

Кримінальне

Суворовський районний суд м.Одеси

Позняк В. С.

Ухвала від 25.04.2019

Кримінальне

Суворовський районний суд м.Одеси

Позняк В. С.

Ухвала від 05.04.2019

Кримінальне

Суворовський районний суд м.Одеси

Позняк В. С.

Ухвала від 15.03.2019

Кримінальне

Суворовський районний суд м.Одеси

Позняк В. С.

Ухвала від 15.03.2019

Кримінальне

Суворовський районний суд м.Одеси

Позняк В. С.

Ухвала від 15.03.2019

Кримінальне

Суворовський районний суд м.Одеси

Позняк В. С.

Ухвала від 11.03.2019

Кримінальне

Суворовський районний суд м.Одеси

Позняк В. С.

Ухвала від 05.03.2019

Кримінальне

Суворовський районний суд м.Одеси

Позняк В. С.

Ухвала від 11.03.2019

Кримінальне

Суворовський районний суд м.Одеси

Позняк В. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні