Рішення
від 16.01.2019 по справі 605/464/18
ПІДГАЄЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 605/464/18

РІШЕННЯ

Іменем України

"16" січня 2019 р. Підгаєцький районний суд

Тернопільської області

в складі:

головуючого судді Горуц Р.О.

при секретарі Дармограй Т.І.

з участю представника заявника ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі засідань в м. Підгайці цивільну справу за заявою Мирненської сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області від імені та в інтересах якої діє ОСОБА_1 про передачу безхазяйної нерухомої речі у комунальну власність, -

В С Т А Н О В И В :

Мирненська сільська рада Підгаєцького району Тернопільської області від імені та в інтересах якої діє ОСОБА_1 звернулась в суд із заявою про передачу безхазяйної нерухомої речі у комунальну власність.

В судовому засіданні представник заявника заявлені вимоги підтримав повністю, обгрунтовує їх доводами викладеними у заяві та просить задовольнити.

В судове засідання представник заінтересованої особи ПАТ »Тернопільський облрибкомбінат» не з'явився, хоча належним чином був повідомлений про дату, час та місце розгляду справи. Причин своєї неявки суду не повідомив.

В судове засідання представники заінтересованих осіб державного підприємства «Укрриба» та Регіонального відділення фонду державного майна України по Тернопільській області, не з'явились, хоча належним чином були повідомлені про дату, час та місце розгляду справи. Крім того, прохання про розгляд справи у їх відсутності викладено у адресованих суду письмових клопотаннях, які долучені до матеріалів справи, що не суперечить вимогам ч.3 ст.211 ЦПК України.

Суд, заслухавши пояснення представника заявника, дослідивши матеріали справи, вважає за необхідне, заяву Мирненської сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області від імені та в інтересах якої діє ОСОБА_1 про передачу безхазяйної нерухомої речі у комунальну власність, задовольнити, виходячи із наступних підстав.

Відповідно до ст.333 ЦПК України суд, встановивши, що нерухома річ є безхазяйною та взята на облік органом, який здійснює державну реєстрацію прав на нерухоме майно, а також що сплив один рік з дня взяття на облік нерухомої речі, ухвалює рішення про передачу безхазяйної нерухомої речі у власність відповідної територіальної громади.

Згідно ч.ч.1, 2 ст.335 ЦК України безхазяйною є річ, яка не має власника або власник якої невідомий.

Безхазяйні нерухомі речі беруться на облік органом, що здійснює державну реєстрацію прав на нерухоме майно, за заявою органу місцевого самоврядування, на території якого вони розміщені. Про взяття безхазяйної нерухомої речі на облік робиться оголошення у друкованих засобах масової інформації.

Після спливу одного року з дня взяття на облік безхазяйної нерухомої речі вона за заявою органу, уповноваженого управляти майном відповідної територіальної громади, може бути передана за рішенням суду у комунальну власність.

Судом встановлено, що в квітні 2016 року Мирненською сільською радою Підгаєцького району розпочато процедуру визнання нерухомого майна - гідротехнічних споруд ставка на території вказаної сільської ради, безхазяйним, що підтверджується рішенням виконавчого комітету Миренської сільської ради Підгаєцького району №7 від 21 квітня 2016 року «Про присвоєння адреси нерухомого майна» та рішенням шостої сесії сьомого скликання Мирненської сільської ради Підгаєцького району №53 від 05 липня 2016 року «Про необхідність взяття на облік безхазяйного об'єкта нерухомого майна, а саме: гідротехнічних споруд ставка на території Мирненської сільської ради» .

До складу вищезазначених гідротехнічних споруд ставка, які знаходяться на земельній ділянці кадастровий номер 6124884000:02:001:0001, входять: водоскид-водовипуск із ставка, виконаний із металевої труби діаметром 0,6 м., аванкамера з пазовими конструкціями, регулювання дерев'яними шандорами. Водовідвідний трубопровід: металева труба діаметром 0,2 м., довжиною 4 м. (споруда №1), а також земельна дамба довжиною 264 м., ширина по верху 3,0 м., ширині по низу 9,0 м., висота 2,9 м., кріплення якої біологічне (споруда №2), що видно із технічних характеристик виданих Бережанським міжрайонним управлінням водного господарства та технічного паспорта ставка, виготовленого Тернопільським обласним виробничим управлінням по меліорації і водному господарству.

В силу ч. 10 ст. 18 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» взяття на облік безхазяйного нерухомого майна проводиться в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Встановлено, що пошук власника майна не дав результатів, у зв'язку з цим Мирненська сільська рада Підгаєцького району звернулася із заявою до реєстраційної служби Підгаєцького районного управління юстиції як до органу, що здійснює реєстрацію речових прав на нерухоме майно, з проханням взяти на облік зазначене нерухоме майно як безхазяйне.

Реєстраційною службою Підгаєцького районного управління юстиції 08 липня 2016 року було взято на облік безхазяйне нерухоме майно - гідротехнічні споруди ставка на території Миренської сільської ради, що знаходяться на земельній ділянці із кадастровим номером 6124884000:02:001:0001, що вбачається із інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об'єктів нерухомого майна щодо об'єктів нерухомого майна за №93300937 від 31 липня 2017 року виданої відділом з питань державної реєстрації Підгаєцької РДА.

Мирненською сільською радою Підгаєцького району подано оголошення у друкованих засобах масової інформації - газеті «Земля Підгаєцька» за №31 (118) від 19 серпня 2016 року про взяття безхазяйної нерухомої речі на облік.

Представник заінтересованої особи Державного підприємства «Укрриба» у поданому до суду письмовому поясненні просив, з метою визначення належності до майна, що знаходиться на його балансі, надати координати визначені за картою Google вказаних вище гідротехнічних споруд ставка на території Миренської сільської ради Підгаєцького району.

Представником заявника подано до суду та надіслано усім заінтересованим особам кадастровий план земельної ділянки, кадасторовий номер 6124884000:02:001:0001, на якій розміщені дані гідротехнічні споруди ставка, із зазначенням координат поворотних точок меж земельної ділянки та її експлікації, про що свідчить опис вкладених документів та рекомендовані повідомлення про вручення поштового відправлення.

Представниками заінтересованих осіб не подано суду жодних належних та допустимих доказів того, що майно, яке заявник просить визнати безхазяйним та передати у комунальну власність територіальної громади є державною власністю, чи знаходиться на їх балансі.

За наведених вище обставин, суд дійшов висновку, що заява Мирненської сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області від імені та в інтересах якої діє ОСОБА_1 про передачу безхазяйної нерухомої речі у комунальну власність, підставна, а тому підлягає до задоволення.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 10, 12, 81, 263, 265, 293, 333 ЦПК України, ст. 335 ЦК України, суд, -

В И Р І Ш И В :

Заяву Мирненської сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області від імені та в інтересах якої діє ОСОБА_1 про передачу безхазяйної нерухомої речі у комунальну власність - задовольнити.

Передати безхазяйну нерухому річ, а саме гідротехнічні споруди ставка: водоскид-водовипуск із ставка, виконаний із металевої труби діаметром 0,6 м., аванкамера з пазовими конструкціями, регулювання дерев'яними шандорами. Водовідвідний трубопровід: металева труба діаметром 0,2 м., довжиною 4 м. (споруда №1), а також земельну дамбу довжиною 264 м., ширина по верху 3,0 м., ширині по низу 9,0 м., висота 2,9 м., кріплення якої біологічне (споруда №2), які знаходяться на території Мирненської сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області, на земельній ділянці кадастровий номер 6124884000:02:001:0001, у комунальну власність Мирненської сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Тернопільського апеляційного суду або через Підгаєцький районний суд Тернопільської області.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 цього Кодексу.

Заявник: Мирненська сільська рада Підгаєцького району Тернопільської області, місце знаходження с. Мирне Підгаєцький район Тернопільської області, код ЄДРПОУ 14052905.

Представник заявника: ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, житель ІНФОРМАЦІЯ_2, паспорт громадянина України серії МС 677832 від 13 квітня 2000 року.

Заінтересовані особи : Регіональне відділення фонду державного майна України по Тернопільській області, місце знаходження: м. Тернопіль вул. Танцорова, 11, код ЄДРПОУ 14037372.

Державне підприємство «Укрриба» місце знаходження: м. Київ вул. Тургенєвська. 82а, код ЄДРПОУ 25592421.

Публічне акціонерне товариство «Тернопільський облрибкомбінат» , місце знаходження: м. Тернопіль вул. Князя Острозького, 14а, код ЄДРПОУ 00476777.

Суддя: ОСОБА_2

Дата ухвалення рішення16.01.2019
Оприлюднено17.01.2019

Судовий реєстр по справі —605/464/18

Рішення від 16.01.2019

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

Горуц Р. О.

Ухвала від 04.10.2018

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

Горуц Р. О.

Ухвала від 06.09.2018

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

Горуц Р. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні