Ухвала
від 15.01.2019 по справі 642/227/19
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

15.01.2019

Справа №642/227/19

Провадження №1-кс/642/195/19

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 січня 2019 року слідчий суддя Ленінського районного суду м.Харкова ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , заступниканачальника відділуРКП СУФР ОВППДФС полковникаподаткової міліції ОСОБА_3 ,розглянувши винесене в кримінальному провадженні №32018100110000061 від 10.07.2018 старшим слідчим з ОВС 6-го ВРКП СУ ФР ОВПП ДФС старшим капітаном податкової міліції ОСОБА_4 і погоджене прокурором відділу управління нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби України Генеральної прокуратури України ОСОБА_5 клопотання про проведення обшуку, -

ВСТАНОВИВ:

Старший слідчий з ОВС 6-го ВРКП СУ ФР ОВПП ДФС капітан податкової міліції ОСОБА_4 звернувся до суду із клопотанням, погодженим прокурором відділу управління нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби України Генеральної прокуратури України ОСОБА_5 , про проведення обшуку нежитлового приміщення.

З клопотання та додатків до нього вбачається, що шостим відділом розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань Офісу великих платників податків ДФС здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №32018100110000061 від 10.07.2018, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що службові особи ТОВ «Епіцентр К», код ЄДР 32490244, в період 2016-2017 років, шляхом проведення безтоварних фінансово-господарських операцій з ТОВ «Акваарт Південно-Захід», код ЄДР 38449563, яке в свою чергу незаконно сформувало податковий кредит з ПДВ від підконтрольних «транзитних» підприємств ТОВ «Сан-техпостач», код ЄДР 39699891 та ТОВ «БСТК», код ЄДР 40918931, що відобразили в податковій звітності нібито придбання сантехнічних товарів від підприємств з ознаками фіктивності ТОВ «ТД Бренд шоу», код ЄДР 37268492, ТОВ «Ейбі Дев», код ЄДР 39612124, ТОВ «Укрпромус ЛТД», код ЄДР 39885416, якими зазначені товари не придбавалися, тобто, встановлено «пересорт» товарів, фактично закупівля виробів відбувалась за готівку від фізичних осіб. В результаті умисних дій службових осіб ТОВ «Епіцентр К», код ЄДР 32490244 не надійшли кошти до бюджету на загальну суму 6 304 576 гривень ПДВ, тобто у особливо великих розмірах.

В ході оперативного супроводження та аналізу діяльності ТОВ "Епіцентр К" (код ЄДРПОУ 32490244), встановлено ризикові операції з ФО-П ОСОБА_6 (і.п.н. НОМЕР_1 ) в частині купівлі/продажу автогуми зарубіжного виробництва. Крім того, встановлено, що ФО-П ОСОБА_6 (і.п.н. НОМЕР_1 ) при реалізації через власний інтернет-магазин автогуми зарубіжного виробництва використовує реквізити та торгівельні площі ТОВ "Епіцентр К" (код ЄДРПОУ 32490244). При детальному аналізі, встановлено, що гр. ОСОБА_6 ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 . Зареєстрований, як фізична особа підприємець, перебуває на податковому обліку в Київській ОДПI м. Харкова ГУ ДФС у Харкiвськiй області. Є платником податку на додану вартість. Є імпортером автогуми зарубіжного виробництва, переважно торгівельної марки Continental. Обсяг імпортних операцій протягом 2017-2018рр. складає 122 389 861 грн. Загальний обсяг постачання протягом 2017-2018рр. складає 222 239 021 грн., у т.ч. ПДВ - 37 039 837 грн., проте згідно аналізу наявних автоматизованих інформаційних систем «Податковий блок» та «Архів електронної звітності ЄРПН» ФО-П ОСОБА_6 , код НОМЕР_1 , встановлено, що останній не реалізовував на адресу ТОВ «Епіцентр К», код ЄДР 32490244 жодних ТМЦ протягом 2017-2018 років.

В ході досудового розслідування допитано гр. ОСОБА_7 ІНФОРМАЦІЯ_2 , який пояснив, що у липні 2018 року в гіпермаркеті «Епіцентр», який розташований за адресою: м. Харків, проспект Гагаріна, 352, він придбав комплект автомобільних шин Gislaved 155/70R13 75T URBAN*S. Після одного тижня експлуатації на автомобільних шинах зіпсувалось покриття, у зв`язку з чим, він звернувся до адміністрації з проханням здійснити заміну комплекту. У відповідь, представник адміністрації гіпермаркету «Епіцентр» пояснив, що ТОВ "Епіцентр К" (код ЄДРПОУ 32490244) не несе ніякої відповідальності за якість автомобільних шин та йому треба звертатись до безпосереднього власника та постачальника цієї продукції - ФО-П ОСОБА_6 (і.п.н. НОМЕР_1 ), склад якого розташовано за адресою: м. Харків, вул. Мойсеївська, буд. 34.

Встановлено, що ФО-П ОСОБА_6 (і.п.н. НОМЕР_1 ), всупереч нормам чинного законодавства, здійснює ввезення на митну територію України автогуми зарубіжного виробництва за заниженими цінами, в подальшому здійснює реалізацію імпортованої автогуми за готівкові кошти кінцевим покупцям за ринковими цінами, а первинну бухгалтерську та податкову документацію на ввезену імпортну автогуму «відписує» за заздалегідь обумовлену грошову винагороду на адресу підприємств транзитерів або на адресу підприємств реального сектору економіки, які мають у власності автотранспортні засоби. Тим самим ФО-П ОСОБА_6 (і.п.н. НОМЕР_1 ) мінімізує власні податкові зобов`язання до сплати в бюджет, а також безпідставно формує штучний податковий кредит підприємствам реального сектору економіки та суб`єктам господарювання, які входять до транзитно-конвертаційних груп.

Під час реалізації злочинної схеми з мінімізації податкових зобов`язань та формування штучного податкового кредиту гр. ОСОБА_6 ІНФОРМАЦІЯ_1 використовує афілійованих осіб, які також є фізичними особами-підприємцями та платниками податку на додану вартість, з метою транзиту та розподілення готівкових грошових коштів та документів на імпортовану автогуму.

Таким чином встановлено, що за адресою АДРЕСА_2 можуть перебувати фінансово господарські, бухгалтерські документи, що засвідчують взаємовідносини ФО-П ОСОБА_6 (і.п.н. НОМЕР_1 ) з ТОВ "Епіцентр К" (код ЄДРПОУ 32490244) та реальними покупцями ТМЦ, а також інші речі, предмети та документи, які мають вагоме значення для досудового розслідування.

Оскільки вказані речі та документи слугуватимуть доказами у кримінальному провадженні, тобто фактичними даними, які будуть встановлювати наявність чи відсутність фактів вчинення кримінального правопорушення, у разі звернення з тимчасовим доступом до речей та документів, існує ймовірність у підміні або знищенні речей та документів, що підтверджуватимуть диспозицію статті 212 КК України, слідчий був вимушений звернутися до суду з клопотанням про проведення обшуку.

Слідчий суддя, вислухавши заступника начальника відділу РКП СУ ФР ОВПП ДФС полковника податкової міліції ОСОБА_3 , який підтримав клопотання, дослідивши надані матеріали, приходить до висновку, що клопотання є обґрунтованим та підлягає задоволенню на підставі наступного.

Згідно зі ст. 223 КПК України підставами для проведення слідчої дії є наявність достатніх відомостей, що вказують на можливість досягнення її мети.

Згідно зі ст. 234 КПК України обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також місце встановлення розшукуваних осіб.

В наданих слідчим матеріалах міститься достатньо підстав вважати, що в приміщеннях нежитлової будівлі літ. «А-2», що знаходиться за адресою м. Харків, вул.Мойсеївська, буд. 34, знаходяться речі, предмети та документи, які свідчать про фінансово-господарські взаємовідносини ФО-П ОСОБА_6 код НОМЕР_1 з ТОВ«Епіцентр К», код ЄДР 32490244 та фактичними покупцями, а саме: договори, додаткові угоди, акти прийому-передач, видаткові накладні, товарно-транспортні накладні, специфікації на товар, довіреності на отримання товару, листи, дозвільні документи, листування між підприємствами; протоколи загальних зборів, на яких приймалося рішення щодо проведення вказаних взаємовідносин, оргтехніка та інші магнітні, електронні та цифрові носії інформації, в тому числі сервери, системні блоки, комп`ютери, ноутбуки, флеш-карти, технічні засоби спостереження, які використовувалися для вчинення кримінального правопорушення та на яких можуть міститися чи зберігатися відомості про обставини вчинення кримінального правопорушення, вилучення яких необхідне для проведення комп`ютерно-технічних експертиз, чорнові записи, журнали та інші документи, що містять інформацію про здійснення протиправної діяльності, чисті бланки паперу з відтисками печаток підприємств, печатки, штампи, кліше підприємств, які мають ознаки «фіктивності», готівкові грошові коштів, які отримані внаслідок протиправної діяльності.

Слідчий суддя, вивчивши документи та матеріали, якими слідчий обґрунтовує доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання, приходить до висновку про наявність достатніх підстав для задоволення клопотання, оскільки на виконання вимог ч. 5 ст. 234 КПК України слідчий довів наявність достатніх підстав вважати, що було вчинено кримінальне правопорушення; відшукувані речі мають значення для досудового розслідування; відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду; відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи.

На підставі викладеного і керуючись ст.ст. 234, 235 КПК України, слідчий суддя,-

УХВАЛИВ:

Клопотання старшого слідчого з ОВС 6-го ВРКП СУ ФР ОВПП ДФС капітана податкової міліції ОСОБА_4 , про надання дозволу на проведення обшуку по кримінальному провадженню за №32018100110000061 від 10.07.2018, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України - задовольнити.

Надати дозвіл напроведення обшукуу нежитловійбудівлі розташованійза адресою: АДРЕСА_2 ,що належить ОСОБА_6 ,код НОМЕР_1 та фактичновикористовується ФО-П ОСОБА_6 ,код НОМЕР_1 у своїйгосподарській діяльності,з метоювідшукання тавилучення наступнихречей,предметів тадокументів,а саме:первинних фінансово-господарськихдокументів,що засвідчуютьвзаємовідносини ФО-П ОСОБА_6 ,код НОМЕР_1 із ТОВ«ЕпіцентрК»,код ЄДР32490244та фактичнимипокупцями ТМЦза 2017-2018р.р.а саме:договори, додаткові угоди, акти прийому-передач, видаткові накладні, товарно-транспортні накладні, специфікації на товар, довіреності на отримання товару, листи, дозвільні документи, листування між підприємствами; протоколи загальних зборів, на яких приймалося рішення щодо проведення вказаних взаємовідносин; оргтехніки та інших магнітних, електронних та цифрових носіїв інформації, в тому числі серверів, системних блоків, комп`ютерів, ноутбуків, флеш-карт, технічні засоби спостереження, які використовувалися для вчинення кримінального правопорушення та на яких можуть міститися чи зберігатися відомості про обставини вчинення кримінального правопорушення, вилучення яких необхідне для проведення комп`ютерно-технічних експертиз; чорнових записів, журналів та інших документів, що містять інформацію про здійснення протиправної діяльності, чисті бланки паперу з відтисками печаток підприємств; печаток, штампів, кліше підприємств, які мають ознаки «фіктивності»; товаро-матеріальних цінностей, готівкових грошових коштів, які отримані внаслідок протиправної діяльності.

Строк дії ухвали - 1 місяць з дня її постановлення.

Проведення обшуку доручити слідчим слідчого управління фінансових розслідувань Офісу великих платників податків Державної фіскальної служби та оперативним співробітникам МОУ ОВПП ДФС за дорученням слідчих слідчої групи.

Ухвала надаєправо проникнутидо приміщень,які розташованіза адресою:мХарків, вул. Мойсеївська, буд. 34, лише один раз.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Повний текст ухвали виготовлено 15.01.2019.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення15.01.2019
Оприлюднено14.02.2023
Номер документу79212388
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку

Судовий реєстр по справі —642/227/19

Ухвала від 15.01.2019

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Бондаренко В. В.

Ухвала від 15.01.2019

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Бондаренко В. В.

Ухвала від 15.01.2019

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Бондаренко В. В.

Ухвала від 15.01.2019

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Бондаренко В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні