Рішення
від 16.01.2019 по справі 754/9113/18
ДЕСНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Номер провадження 2/754/1915/19

Справа №754/9113/18

РІШЕННЯ

Іменем України

16 січня 2019 року суддя Деснянського районного суду м. Києва Таран Н.Г. розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження без виклику сторін цивільну справу за позовом Житлово-будівельного кооперативу Більшовик-5 до ОСОБА_1, про стягнення заборгованості за оплату житлово-комунальних послуг з урахуванням індексу інфляції та трьох відсотків річних,

В с т а н о в и в:

В липні 2018 року позивач звернувся до Деснянського районного суду м. Києва з позовом, в якому просив стягнути з відповідача на його користь суму заборгованості у розмірі 27240,79 грн., суму інфляційних збитків у розмірі 3441,70 грн., суму відсотків за користування грошовими коштами у розмірі 849,43 грн., а всього 31531,92 грн., витрати на правову допомогу у розмірі 1280,00 грн. та судовий збір у розмірі 1762,00 грн.

В обґрунтування заявлених позовних вимог зазначено, що позивач є балансоутримувачем будинку АДРЕСА_1 здійснює його обслуговування та експлуатацію.

Відповідач є власником квартири НОМЕР_2 в зазначеному будинку. Між Житлово-будівельним кооперативом Більшовик-5 та відповідачем, а саме власником квартири встановилися зобов'язальні правовідносини з приводу надання житлово-комунальних послуг.

Відповідач не сплачує за спожиті житлово-комунальні послуги, внаслідок чого утворилась заборгованість у розмірі 27240,79 грн. Крім того, позивач бажає стягнути з відповідача суму інфляційних збитків у розмірі 3441,70 грн., суму відсотків за користування грошовими коштами у розмірі 849,43 грн., витрати на правову допомогу у розмірі 1280,00 грн. та судовий збір у розмірі 1762,00 грн.

Ухвалою від 09.08.2018 року було відкрито провадження по справі, призначено справу до розгляду у порядку спрощеного позовного провадження без виклику сторін та надано відповідачу строк для подання клопотання про розгляд справи з повідомленням (викликом) сторін. Окрім того відповідачу було надано строк для подання відзиву на позовну заяву.

Ухвала про відкриття провадження по справі, матеріали позовної заяви з додатками були направлені відповідачу на зазначену в позовній заяві та в довідці з Відділу з питань реєстрації місця проживання/перебування фізичних осіб Деснянської РДА.

Вказаний конверт повернувся до суду з відміткою поштової установи за закінченням терміну зберігання .

Отже, зважаючи на вищевикладене відповідач, у встановлений судом строк, на адресу суду клопотань про розгляд справи з повідомленням сторін та відзиву на позовну заяву не надав.

Вивчивши письмові матеріали справи, суд приходить до висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню в повному обсязі з наступних підстав.

Кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу (ч. 1 ст. 16 ЦК України).

Відповідно до ч. 1 ст. 13 ЦПК України, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Згідно ч. 3 ст. 12 ЦПК України, кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Згідно з вимогами п. п. 1, 2, 3 ч. 1 ст. 264 ЦПК України, під час ухвалення рішення суд вирішує, чи мали місце обставини (факти), якими обґрунтовувалися вимоги та заперечення, та якими доказами вони підтверджуються; чи є інші фактичні дані, які мають значення для вирішення справи; які правовідносини сторін випливають із встановлених обставин.

Частиною 1 ст. 2 ЦПК України передбачено, що завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Перевіряючи обставини справи, судом встановлено, що позивач є балансоутримувачем будинку АДРЕСА_1 та здійснює його обслуговування та експлуатацію.

Відповідач є власником квартири НОМЕР_2 в зазначеному будинку.

Відповідно до п. 5 ч. 3 ст. 20 Закону України Про житлово-комунальні послуги , ст. 151 ЖК Української РСР, п.п.1, 2 ст. 10 Закону України Про приватизацію державного житлового фонду , ст. 322, ч. 2 ст.ст. 382, 526 ЦК України, п. 7 Правил користування приміщення житлових будинків, затвердженого постановою КМУ №45 від 24.01.2006 року у відповідача виникає обов'язок сплачувати платежі в рахунок покриття витрат на експлуатацію та ремонт будинку, прибудинкової території та оплату за спожиті комунальні послуги.

Відповідач не сплачує за спожиті житлово-комунальні послуги, внаслідок чого утворилась заборгованість у розмірі 27240,79 грн.

14.12.2017 року позивач подав до Деснянського районного суду м. Києва заяву про видачу судового наказу про стягнення за оплату житлово-комунальних послуг з урахуванням індексу інфляції та трьох відсотків річних, сплативши при цьому судовий збір у розмірі 800,00 грн., однак у видачу судового наказу було відмовлено.

Відповідно до ст. 179 ЖК України користування будинками (квартирами) державного і громадського житлового фонду, фонду житлово-будівельних кооперативів, а також приватного житлового фонду та їх утримання здійснюється з обов'язковим додержанням вимог Правил користування приміщеннями житлових будинків і прибудинковими територіями, які затверджуються Кабінетом Міністрів України.

Пунктом 7 Правил користування приміщеннями житлових будинків, затверджених постановою КМ України №45 від 24.01.2006 року, встановлено, що власник та наймач (орендар) квартири зобов`язаний оплачувати надані житлово-комунальні послуги.

Статтею 20 Закону України Про житлово-комунальні послуги визначені обов'язки споживача житлово-комунальних послуг. Зокрема, обов'язком споживача є укладення договору на надання житлово-комунальних послуг, підготовленого виконавцем на основі типового договору, а також оплата житлово-комунальних послуг у строки, встановлені договором або законом.

Відповідно до ст. 25 Закону України Про житлово-комунальні послуги управитель зобов'язаний забезпечувати експлуатацію будинку, споруди, житлового комплексу або комплексу будинків і споруд та об'єктів благоустрою, розташованих на прибудинкових територіях згідно з умовами укладених договорів, стандартами, нормативами, нормами і правилами; вимагати своєчасної і в повному обсязі оплати наданих житлово-комунальних послуг від споживачів.

Відсутність відповідного договору між споживачем житлово-комунальних послуг та її виконавцем не є підставою для нестягнення заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг, оскільки згідно зі ст.11 ЦК України цивільні права та обов'язки виникають також із дій осіб, які породжують ці права та обов'язки, і такою дією є реальне надання послуг та їх отримання відповідачем.

Відповідно до ст. 509 ЦК України зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Згідно зі ст. 526 ЦК України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

За таких обставин суд приходить до висновку, що з відповідача слід стягнути заборгованість по оплаті житлово-комунальних послуг у розмірі 27240,79 грн.

Відповідно до ст. 625 ч.2 ЦК України боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Згідно розрахунку, наданого позивачем, сума інфляційних втрат за період з 01.07.2015 року по 31.05.2018 року становить 3441,70 грн., а 3% річних за цей же період - 848,56 грн.

За таких обставин суд приходить до висновку, що з відповідача слід стягнути на користь позивача заборгованість за житлово-комунальні послуги, що у загальному розмірі складає суму 31531,92 грн.

Що стосується стягнення з відповідача на користь позивача судових витрат у вигляді судового збору та витрат на правничу допомогу, то судом встановлено наступне.

Відповідно до ч. 1 ст. 133 ЦПК України судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов'язаних з розглядом справи. Частиною 3 вказаної статті передбачено, що до витрат пов'язаних з розглядом справи належать крім інших витрати на професійну правничу допомогу.

Частиною 1 ст. 137 ЦПК України передбачено, що витрати, пов'язані з правничою допомогою адвоката, несуть сторони, крім випадків надання правничої допомоги за рахунок держави.

Відповідно до ч. 2 ст. 137 ЦПК України за результатами розгляду справи витрати на правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом з іншими судовими витратами.

Частиною 2 ст. 141 ЦПК України передбачено, що інші судові витрати, пов язані з розглядом справи покладаються у разі задоволення позову на відповідача.

Як вбачається з письмових матеріалів справи, позивач задля забезпечення захисту власних законних прав та інтересів звернувся за отриманням правової допомоги до фахівців у галузі права, а саме до Адвокатського об'єднання ЗАХИСТ БІЗНЕСУ , про що було складено договір №22/11/17-1 про надання правової допомоги від 22.11.2017 року. Загальна вартість отриманих позивачем послуг на правову допомогу складає 1280,00 грн.

Таким чином, аналізуючи зібрані по справі докази в їх сукупності, суд приходить до висновку, що позовні вимоги обґрунтовані та підлягають задоволенню в повному обсязі.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 2, 12, 13, 16, 133, 137, 141, 142, 206, 264 ЦПК України, суд, -

У х в а л и в:

Позов Житлово-будівельного кооперативу Більшовик-5 до ОСОБА_1, про стягнення заборгованості за оплату житлово-комунальних послуг з урахуванням індексу інфляції та трьох відсотків річних - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 (ІНФОРМАЦІЯ_1, РНОКПП: НОМЕР_1, проживаючого за адресою: АДРЕСА_1) на користь Житлово-комунального кооперативу Більшовик-5 (місцезнаходження: м. Київ, вул. Т. Драйзера, 11, код ЄДРПОУ 22934602) заборгованість по оплаті за надані житлово-комунальні послуги з урахуванням інфляційного нарахування та 3% річних в розмірі 31531,92 грн., витрати на правничу допомогу в розмірі 1280,00 грн. та суму судового збору в розмірі 1762,00 грн.

Рішення може бути оскаржено до Київського апеляційного суду, шляхом подачі апеляційної скарги в 30-ти денний строк з дня його складення. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Суддя: Н.Г. Таран

СудДеснянський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення16.01.2019
Оприлюднено17.01.2019
Номер документу79216061
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —754/9113/18

Рішення від 16.01.2019

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Таран Н. Г.

Ухвала від 09.08.2018

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Таран Н. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні