Ухвала
від 17.01.2019 по справі 235/8008/18
КРАСНОАРМІЙСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Єдиний унікальний номер 235/8008/18

Провадження №2/235/461/19

УХВАЛА

17 січня 2019 року Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

у складі: головуючого судді Бородавки К.П.

за участю секретаря судового засідання Григор'євої С.В.,

розглянувши в підготовчому засіданні в залі суду м.Покровська цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до територіальної громади Покровської міської ради про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини,-

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернулась до суду з вказаним позовом, за змістом якого просить визначити їй додатковий строк для подачі заяви нотаріусу про прийняття спадщини, що залишилася після смерті ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, який помер 07.09.2017, а саме, пенсійних виплат.

Ухвалою суду від 26.12.2018 призначено підготовче засідання.

Учасники справи в підготовче зсідання не з'явились, представник повивача надав заяву про заміну первісного відповідача на територіальну громаду в особі Гірницької районної адміністрації Макіївської міської ради (ідентифікаційний код юридичної особи 26221425).

Вирішуючи заявлене клопотання, суд враховує приписи ст.51 ЦПК України, за змістом яких, якщо позов подано не до тієї особи, яка повинна відповідати за позовом, суд до закінчення підготовчого провадження, а у разі розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження - до початку першого судового засідання за клопотанням позивача замінює первісного відповідача належним відповідачем, не закриваючи провадження у справі.

З огляду на викладене, зважаючи на те, що за матеріалами позовної заяви місцем проживання померлої особи було м.Макіївка Донецької області, суд доходить висновку, що заява представника позивача підлягає задоволенню, неналежний відповідач - заміні на належного - територіальну громаду в особі Гірницької районної адміністрації Макіївської міської ради.

Місцезнаходженням відповідача є - Донецька область, м.Макіївка, вул.Репіна, 4, що за територіальною підсудністю відноситься до Гірницького районного суду м.Макіївки. Проте суд враховує приписи ч.2 ст.31 ЦПК України, за якими справа, прийнята судом до свого провадження з додержанням правил підсудності, повинна бути ним розглянута і в тому випадку, коли в процесі розгляду справи вона стала підсудною іншому суду, за винятком випадків, коли внаслідок змін у складі відповідачів справа належить до виключної підсудності іншого суду.

Оскільки дана справа, з огляду на ст.30 ЦПК України, не належить до виключної підсудності, вона повинна бути розглянута Красноармійським міськрайонним судом Донецької області, яким прийнята до свого провадження з додержанням правил підсудності.

Також суд зазначає, що з метою дієвого виконання завдань підготовчого провадження, беручи до уваги роз'яснення, наведені Верховним Судом України в своїй постанові Про судову практику у справах про спадкування від 30.05.2008 №7, за якими суд має перевіряти наявність або відсутність спадкової справи стосовно спадкодавця у державній нотаріальній конторі за місцем відкриття спадщини, наявність у матеріалах справи обґрунтованої постанови про відмову нотаріуса у вчиненні нотаріальної дії, зокрема, відмови у видачі свідоцтва про право на спадщину тощо (п.24), враховуючи, що заявлений спір не може бути врегульований судом без дослідження відповідних спадкових справ, вважає за необхідне витребувати з П'ятої донецької державної нотаріальної контори відомості щодо відкриття спадкової справи після смерті 07.09.2017 ОСОБА_2, відомості щодо кола спадкоємців померлого, які отримали свідоцтва про право на спадщину, а також належним чином завірені копії відповідних спадкових справ.

За приписами п.2 ч.2 ст.198 ЦПК України суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження у випадках , зокрема, заміни неналежного відповідача.

Керуючись статтями 51, 84, 198 ЦПК України, суд -

УХВАЛИВ:

Клопотання представника позивача про заміну неналежного відповідача задовольнити.

Замінити неналежного відповідача - територіальну громаду в особі Покровської міської ради належним відповідачем - територіальною громадою в особі Гірницької районної адміністрації Макіївської міської ради (ідентифікаційний код 26221425, адреса місцезнаходження: 86155, Донецька область, м.Макіївка, вул.Репіна,4).

Відкласти підготовче засідання на 14.02.2018 на 11.30 годину .

Визначити відповідачу - територіальній громаді в особі Гірницької районної адміністрації Макіївської міської ради 15-денний строк з дня вручення даної ухвали для подання відзиву на позовну заяву; копія відзиву та доданих до нього документів повинна бути надіслана відповідачем іншим учасникам справи одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду.

Позивач має право подати до суду відповідь на відзив протягом 5 днів з дня його отримання відповідно до вимог ст.179 та ст.183 ЦПК України.

Роз'яснити відповідачу, що у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Витребувати з П'ятої донецької державної нотаріальної контори:

- відомості щодо відкриття спадкової справи після смерті 07.09.2017 ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1;

- відомості щодо кола спадкоємців померлого 07.09.2017 ОСОБА_2;

- належним чином завірені копії відповідних спадкових справ.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи на офіційному веб-порталі судової влади України за веб-адресою: https://ka.dn.court.gov.ua .

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає.

Суддя К.П. Бородавка

Дата ухвалення рішення17.01.2019
Оприлюднено19.01.2019
Номер документу79254525
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —235/8008/18

Рішення від 27.02.2019

Цивільне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Бородавка К. П.

Ухвала від 14.02.2019

Цивільне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Бородавка К. П.

Ухвала від 17.01.2019

Цивільне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Бородавка К. П.

Ухвала від 26.12.2018

Цивільне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Бородавка К. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні