Ухвала
від 18.01.2019 по справі 360/3371/18
ЛУГАНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

8.1

ЛУГАНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

18 січня 2019 року СєвєродонецькСправа № 360/3371/18

Луганський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді: Басової Н.М.

при секретарі судового засідання: Солошенка П.В.,

без участі сторін,

розглянувши у підготовчому засіданні клопотання представника позивача ОСОБА_1 про поновлення строку звернення до суду по справі №360/3371/18 за адміністративним позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Лиск" до Державної фіскальної служби України, Головного управління ДФС в Дніпропетровській області про визнання протиправним та скасування рішення, зобов'язання вчинити певні дії,

ВСТАНОВИВ:

До Луганського окружного адміністративного суду надійшов адміністративний позов Товариства з обмеженою відповідальністю "Лиск" до Державної фіскальної служби України, Головного управління ДФС в Дніпропетровській області про визнання протиправним та скасування рішення, зобов'язання вчинити певні дії.

29.12.2018 до відділу діловодства та обліку звернення громадян від представника позивача надійшло клопотання про поновлення пропущеного строку звернення до суду (т.2 а.с.98-100).

В обґрунтування клопотання зазначено, що необхідність такого тривалого подання позову обумовлено тим, що у встановлений строк визначений ст. 122 КАС України Товариство звернулось з повністю аналогічним адміністративним позовом до Луганського окружного адміністративного суду та було відкрито провадження по адміністративній справі № 1240/2048/18. Відповідач по справі надав відзив лише на 28 календарний день з початку судового розгляду даної справи по суті з зазначенням про необхідність залучення до участі у справі ГУ ДФС у Дніпропетровській області. З метою повного та всебічного вирішення спору по суті та проведення всіх необхідних процесуальних дій, позивач відкликав адміністративний позов і подав його 24.10.2018. З посиланням на ст. 122 КАС України представник позивача просив поновити пропущений строку звернення до суду.

Представники сторін в підготовче засідання не прибули, про дату, час та місце підготовчого засідання повідомлені належним чином (т.2 а.с.104-107).

Розглянувши у підготовчому засіданні клопотання представника позивача про поновлення строку звернення до суду, дослідивши матеріали справи, суд дійшов наступного.

Згідно з частинами першою та четвертою статті 122 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) позов може бути подано в межах строку звернення до адміністративного суду, встановленого цим Кодексом або іншими законами. Якщо законом передбачена можливість досудового порядку вирішення спору і позивач скористався цим порядком, або законом визначена обов'язковість досудового порядку вирішення спору, то для звернення до адміністративного суду встановлюється тримісячний строк, який обчислюється з дня вручення позивачу рішення за результатами розгляду його скарги на рішення, дії або бездіяльність суб'єкта владних повноважень.

У разі пропуску строку звернення до адміністративного суду позивач зобов'язаний додати до позову заяву про поновлення цього строку та докази поважності причин його пропуску (частина шоста статті 161 КАС України).

Відповідно до частин першої, шостої статті 121 КАС України суд за заявою учасника справи поновлює пропущений процесуальний строк, встановлений законом, якщо визнає причини його пропуску поважними, крім випадків, коли цим Кодексом встановлено неможливість такого поновлення. Про поновлення або продовження процесуального строку, відмову у поновленні або продовженні процесуального строку суд постановляє ухвалу, яка не пізніше наступного дня з дня її постановлення надсилається особі, яка звернулася із відповідною заявою.

КАС України не пов'язує право суду поновити пропущений строк звернення до адміністративного суду з певним колом обставин, що спричинили пропуск строку. Таким чином, у кожному випадку, суд з урахуванням конкретних обставин пропуску строку оцінює доводи, що наведені на обґрунтування клопотання про його поновлення, та робить висновок щодо поважності чи не поважності причин пропуску строку.

Заява про поновлення строку звернення до адміністративного суду повинна містити роз'яснення причин пропуску і підстави, з яких заявник вважає ці причини поважними. В заяві повинні бути докази того, що здійснити відповідні процесуальні дії у визначений строк у заявника не було можливості. Відповідно з цим, поважними причинами визнаються лише такі обставини, які є об'єктивно непереборними, не залежать від волевиявлення сторони та пов'язані з дійсними істотними перешкодами чи труднощами для своєчасного вчинення сторонами у справі процесуальних дій та підтверджені належними доказами.

Враховуючи те, що позивач скористався правом адміністративного оскарження рішень ГУ ДФС в Дніпропетровській області і це оскарження згідно ст.56 ПК України вважається досудовим порядком вирішення спору, таким чином в розумінні частини четвертої ст.122 КАС України позивач мав право звернутись до суду в тримісячний строк з дня вручення позивачу рішення за результатами розгляду його скарги на рішення, дії або бездіяльність суб'єкта владних повноважень.

Матеріалами справи підтверджено, що 16.07.2018 позивач звернувся своєчасно до суду за захистом своїх прав (т.2 а.с.103). Однак, в подальшому був змушений відкликати позов з метою виконання всіх необхідних процесуальних дій для належного вирішення спору по суті, а саме: визначення належних відповідачів по справі та заявлення до кожного з них позовних вимог.

24.10.2018 Товариство з обмеженою відповідальністю "Лиск" звернулось до Луганського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до Державної фіскальної служби України, Головного управління ДФС в Дніпропетровській області про визнання протиправним та скасування рішення, зобов'язання вчинити певні дії (т.1 а.с.5-32).

Враховуючи викладені обставини, суд вважає за необхідне визнати причини пропуску строку звернення до адміністративного суду поважними та поновити ТОВ "Лиск" пропущений строк звернення до адміністративного суду.

Керуючись ст.ст.122,123,181,255,294,295, п.15.5 Розділу VІІ Перехідних положень КАС України, суд

УХВАЛИВ:

Клопотання представника позивача ОСОБА_1 про поновлення строку звернення до суду задовольнити.

Визнати причини пропуску строку звернення до адміністративного суду поважними та поновити Товариству з обмеженою відповідальністю "Лиск" строк звернення до адміністративного суду з позовом до Державної фіскальної служби України, Головного управління ДФС в Дніпропетровській області про визнання протиправним та скасування рішення, зобов'язання вчинити певні дії.

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення та оскарженню в апеляційному порядку окремо від рішення суду не підлягає. Заперечення на ухвалу, що не підлягає оскарженню окремо від рішення суду, включаються до апеляційної скарги на рішення суду.

СуддяН.М. Басова

Дата ухвалення рішення18.01.2019
Оприлюднено20.01.2019
Номер документу79259430
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправним та скасування рішення, зобов'язання вчинити певні дії

Судовий реєстр по справі —360/3371/18

Ухвала від 29.08.2019

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Гайдар Андрій Володимирович

Ухвала від 18.07.2019

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Гайдар Андрій Володимирович

Ухвала від 04.04.2019

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Сіваченко Ігор Вікторович

Ухвала від 06.03.2019

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Сіваченко Ігор Вікторович

Рішення від 28.01.2019

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

Н.М. Басова

Рішення від 28.01.2019

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

Н.М. Басова

Ухвала від 18.01.2019

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

Н.М. Басова

Ухвала від 18.01.2019

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

Н.М. Басова

Ухвала від 20.12.2018

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

Н.М. Басова

Ухвала від 20.12.2018

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

Н.М. Басова

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні