Ухвала
від 18.01.2019 по справі 766/24938/18
ХЕРСОНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №766/24938/18

н/п 1-кс/766/1094/19

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18.01.2019 року м. Херсон

Слідчий суддя Херсонського міського суду Херсонської області ОСОБА_1 , розглянувши клопотання прокурора прокуратури Херсонської області ОСОБА_2 про надання дозволу на тимчасовий доступ до речей та документів, які містять охоронювану законом таємницю,

ВСТАНОВИВ:

Прокурор звернувся до слідчого судді з клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Клопотання вмотивоване тим, що прокуратура Херсонської області здійснює процесуальне керівництво у кримінальному провадженні №42018230000000176 за ознаками злочину, передбаченого ч.2 ст.364КК України за фактом зловживання службовим становищем службовими особами ІНФОРМАЦІЯ_1 , досудове розслідування у якому проводить СУ ГУНП у Херсонській області.

В рамках кримінального провадження встановлено, що ПП « ОСОБА_3 », код НОМЕР_1 у 2018 році постачало вугілля для ІНФОРМАЦІЯ_1 , Каховської районної комунальної установи « ІНФОРМАЦІЯ_2 », комунальної установи « ІНФОРМАЦІЯ_3 », при цьому під час участі у відкритих торгах підприємство надавало довідки щодо звільнення від сплати ПДВ на підставі пункту 45 підрозділу 2 розділу ХХ Податкового кодексу України.

Проте, службові особи ІНФОРМАЦІЯ_1 , Каховської районної комунальної установи « ІНФОРМАЦІЯ_2 », комунальної установи « ІНФОРМАЦІЯ_3 », зловживаючи своїм службовим становищем, діючи в інтересах ПП « ОСОБА_3 », під час придбання вугілля, безпідставно перерахували зазначеному підприємству ПДВ на загальну суму 1 276 тис.грн., чим завдали збитків бюджетам на вказану суму.

Відповідно до відомостей з ГУ ДФС у Херсонській області, АР Крим та м.Севастополі ПП « ОСОБА_3 », код НОМЕР_1 використовує рахунок № НОМЕР_2 (код валюти 980 українська гривня), відкритий у ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » у м. Києві (МФО НОМЕР_3 ).

Важливе значення для встановлення обставин у кримінальному провадженні мають документи, які перебувають у володінні ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » у м. Києві (МФО НОМЕР_3 ) та становлять банківську таємницю, а саме:

- інформація, як на паперових, так і електронних носіях, про рух коштів по рахунку № НОМЕР_2 (код валюти 980 українська гривня);

- інформація, яка міститься у юридичній справі ПП « ОСОБА_3 », код НОМЕР_1 ;

- інформація, яка міститься у видаткових ордерах та касових чеках про отримання службовими особами ПП « ОСОБА_3 », код НОМЕР_1 готівкових грошових коштів через касу ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » у м. Києві (МФО НОМЕР_3 ), довіреностей на отримання готівкових коштів з рахунків підприємства.

Зазначені вище документи містять відомості про фактичний рух коштів ПП « ОСОБА_3 », код НОМЕР_1 , час та розміри розрахунків з підприємствами контрагентами, осіб, які мали доступ до банківського рахунку та безпосередньо здійснювали банківські операції, отримували готівкові кошти у касі банку та інше, дослідження оригіналів яких необхідне для спростування чи підтвердження фактів проведення розрахунків із підприємствами контрагентами, у тому числі таких, що мають ознаки фіктивності, визначення розміру матеріальних збитків, завданих злочином, встановлення осіб, причетних до вчинення злочину та які у подальшому будуть використані, як докази у кримінальному провадженні.

Необхідність надання тимчасового доступу до вищевказаних документів, та їх вилучення обґрунтовується необхідністю призначення судово-економічної експертизи під час якої мають бути досліджені їх оригінали.

Відповідно до ст. 60 Закону України «Про банки та банківську діяльність», інформація щодо діяльності та фінансового стану клієнта, яка стала відомою банку в процесі обслуговування клієнта та взаємовідносин з ним чи третіми особами при наданні послуг банку і розголошення якої може завдати матеріальної чи моральної шкоди клієнту, є банківською таємницею.

Відповідно до ст. 62 Закону України «Про банки та банківську діяльність» інформація щодо юридичних осіб, яка містить банківську таємницю, розкривається банками за рішенням суду.

Згідно ст. 162 КПК України до охоронюваної законом таємниці, яка міститься у речах та документах належать відомості, які становлять банківську таємницю.

Таким чином, у інший спосіб, ніж отримати тимчасовий доступ до документів, що становлять банківську таємницю та їх вилучення (здійснення виїмки) отримати необхідну інформацію, що має доказове значення у справі неможливо.

Прокурор під час досудового розслідування вважає за необхідне звернутись до слідчого судді Херсонського міського суду з клопотанням про надання тимчасового доступу до документів, що становлять банківську таємницю, та їх вилучення клієнта ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » у м. Києві (МФО НОМЕР_3 ) ПП « ОСОБА_3 », код НОМЕР_1 .

Прокурор в судове засідання не з`явився, надав до суду заяву в якій просив провести розгляд справи за його відсутності. Клопотання підтримує у повному обсязі, просить задовольнити його з підстав викладених у ньому.

Відповідно до ст. 107 ч.4 КПК України, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснювалось.

Вивчивши матеріали клопотання, слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання є обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню з огляду на таке.

Згідно з п. 2,3 ч. 3 та ч. 4 ст. 132 КПК України, застосування заходів забезпечення кримінального провадження не допускається, якщо слідчий, прокурор не доведе, що:

2) потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні слідчого, прокурора;

3) може бути виконане завдання, для виконання якого слідчий, прокурор звертається із клопотанням.

4. Для оцінки потреб досудового розслідування слідчий суддя або суд зобов`язаний врахувати можливість без застосованого заходу забезпечення кримінального провадження отримати речі і документи, які можуть бути використані під час судового розгляду для встановлення обставин у кримінальному провадженні.

Відповідно до ч. 5-7 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи:

1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи;

2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні;

3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

6. Слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Доступ особи до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, здійснюється в порядку, визначеному законом. Доступ до речей і документів, що містять відомості, які становлять державну таємницю, не може надаватися особі, що не має до неї допуску відповідно до вимог закону.

Відповідно до ст. 60 Закону України «Про банки та банківську діяльність», інформація щодо діяльності та фінансового стану клієнта, яка стала відомою банку в процесі обслуговування клієнта та взаємовідносин з ним чи третіми особами при наданні послуг банку і розголошення якої може завдати матеріальної чи моральної шкоди клієнту, є банківською таємницею.

Слідчим суддею встановлено, що є достатньо підстав вважати, що вказані слідчим документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, а в інший спосіб отримати їх неможливо, тому необхідно надати тимчасовий доступ до них.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст. ст. 131, 132, 159-166,369372, 395 КПК України, слідчий суддя

у х в а л и в :

Клопотання - задовольнити.

Надати дозвіл на тимчасовий доступ до речей і документів та розкрити банківську таємницю старшому прокурору відділу нагляду за додержанням законів органами податкової міліції прокуратури Херсонської області раднику юстиції ОСОБА_2 , Т.в.о. начальника відділу УЗЕ в Херсонській області ДЗЕ НП України майору поліції ОСОБА_4 , заступнику начальника відділу УЗЕ в Херсонській області ДЗЕ НП України підполковнику поліції ОСОБА_5 , оперуповноваженому УЗЕ в Херсонській області ДЗЕ НП України лейтенанту поліції ОСОБА_6 , оперуповноваженому УЗЕ в Херсонській області ДЗЕ НП України старшому лейтенанту поліції ОСОБА_7 , оперуповноваженому УЗЕ в Херсонській області ДЗЕ НП України капітану поліції ОСОБА_8 , оперуповноваженому УЗЕ в Херсонській області ДЗЕ НП України старшому лейтенанту поліції ОСОБА_9 , оперуповноваженому УЗЕ в Херсонській області ДЗЕ НП України старшому лейтенанту поліції ОСОБА_10 , які перебувають у володінні ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » у м. Києві (МФО НОМЕР_3 ) щодо його клієнта - ПП « ОСОБА_3 », код НОМЕР_1 , та можливість їх вилучення, а саме:

- виписок про рух коштів, як на паперових, так і електронних носіях, з розшифровкою контрагентів, призначенням платежу, датою платежу, часом проведення платежу, номером платіжного документа, сумою платежу, а також із зазначенням вхідного та вихідного залишків коштів на рахунку на початок і кінець кожного дня, референс кожного платіжного документу (номер або інші символи, що використовуються для ідентифікації трансакції), по рахунку № НОМЕР_2 (код валюти 980 українська гривня) з 27.04.2018 по 01.10.2018;

- реєстраційної справи ПП « ОСОБА_3 », код НОМЕР_1 ;

- видаткових ордерів та касових чеків про отримання службовими особами ПП « ОСОБА_3 », код НОМЕР_1 готівкових грошових коштів через касу ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » у м. Києві (МФО НОМЕР_3 ), довіреностей на отримання готівкових коштів з рахунків підприємства;

Встановити строк дії ухвали строком до 18.02.2019 року.

Попередити відповідальну особу про наслідки невиконання ухвали слідчого судді передбачені ст. 166 КПК України.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя

Дата ухвалення рішення18.01.2019
Оприлюднено09.06.2023

Судовий реєстр по справі —766/24938/18

Ухвала від 25.03.2019

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Мусулевський Я. А.

Ухвала від 25.03.2019

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Мусулевський Я. А.

Ухвала від 25.03.2019

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Мусулевський Я. А.

Ухвала від 25.03.2019

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Мусулевський Я. А.

Ухвала від 25.03.2019

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Мусулевський Я. А.

Ухвала від 28.01.2019

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Радченко Г. А.

Ухвала від 18.01.2019

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Мусулевський Я. А.

Ухвала від 18.01.2019

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Мусулевський Я. А.

Ухвала від 27.12.2018

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Мусулевський Я. А.

Ухвала від 27.12.2018

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Мусулевський Я. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні