Вирок
від 10.01.2019 по справі 164/2709/17
МАНЕВИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 164/2709/17

п/с 1-кп/164/13/2019

В И Р О К

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

10 січня 2019 року. Смт. Маневичі.

Маневицький районний суд Волинської області в складі:

головуючого судді ОСОБА_1

при секретарі ОСОБА_2 ,

з участю:

прокурорів ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 ,

обвинуваченого ОСОБА_6 , його захисника ОСОБА_7 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт. Маневичі кримінальне провадження за №12017030160000417 від 6 листопада 2017 року про обвинувачення ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця і жителя АДРЕСА_1 , українця, громадянина України, з професійно технічною освітою, непрацюючого, одруженого, маючого на утриманні трьох малолітніх дітей, потерпілого внаслідок Чорнобильської катастрофи, раніше не судимого, -

у вчиненні злочину, передбаченого ч.1 ст. 246 КК України, -

В С Т А Н О В И В:

30 жовтня 2017 року, у період з 10 до 15 години, ОСОБА_6 , перебуваючи у ділянці лісового масиву, яка знаходиться у кварталі №1, виділ №17,24 Осницького лісництва ДП «Колківське ЛГ», поряд с.Мала Осниця Маневицького району, з метою заготівлі деревини, не маючи спеціального дозволу (лісорубного квитка), достовірно усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, діючи з прямим умислом, спільно з ОСОБА_8 та ОСОБА_9 , які фактично допомагали ОСОБА_6 у заготівлі лісу, однак у змові з ним щодо вчинення даного злочину не перебували і про незаконність його дій не знали і не здогадувались, шляхом використання бензопили марки STIHL MS-230, незаконно зрізав одинадцять сироростучих дерев породи сосна з діаметрами пнів 33см, 30 см, 33 см, 32 см, 34 см, 32 см, 37 см, 40 см, 48 см, 34 см, 40 см. Згідно додатку 1 «Такса обчислення розміру шкоди, заподіяної лісу підприємствами, установами, організаціями та громадянами незаконним вирубуванням та пошкодженням дерев і чагарників до ступеня припинення росту» до постанови Кабінету міністрів України від 23 липня 2008 року №665 «Про затвердження такс для обчислення розміру шкоди, заподіяної лісу» та Порядку проведення індексації такс для обчислення розміру шкоди, заподіяної лісу підприємствами, установами, організаціями та громадянами, ОСОБА_6 , внаслідок зазначеного вище протиправного діяння заподіяно матеріальну шкоду на суму 61032 гривні 23 копійки. Крім того, внаслідок порубки ОСОБА_6 великої кількості дерев, розріджено насадження, погіршився породний склад, якість деревостанів та можливий негативний вплив на насадження через буреломи та вітровали, що в сукупності із вказаною вище значною сумою збитків дає достатні підстави вважати шкоду лісу істотною.

Допитаний в судовому засіданні по суті пред`явленого обвинувачення ОСОБА_6 вину в інкримінованому йому злочині визнав повністю, пояснив, що 30 жовтня 2017 року він, разом зі своїми знайомими ОСОБА_8 та ОСОБА_9 , за допомогою бензопили зрізав одинадцять дерев породи сосна. Особам, які допомагали у заготівлі лісу не було невідомо про відсутність лісорубного квитка та, відповідно, про незаконність його дій. У вчиненому щиро розкаявся та просив суд суворо не карати і взяти до уваги, що ним частково сплачено суму цивільного позову, а саме 12400 гривень. Цивільний позов визнає повністю та зобов`язується оплатити завдану шкоду.

Враховуючи те, що ОСОБА_6 в повному обсязі визнав вину у вчиненні інкримінованого йому кримінального правопорушення при обставинах, що наведені в обвинувальному акті, беручи до уваги те, що інші учасники судового розгляду не бажають оспорювати фактичні обставини справи, і судом встановлено, що обвинувачений правильно розуміє зміст цих обставин та відсутні сумніви щодо добровільності та істинності його позиції, роз`яснивши йому положення ст. 349 КПК України про те, що в такому випадку він буде позбавлений права оспорювати фактичні обставини справи в апеляційному порядку з підстав розгляду провадження за відсутності учасників судового провадження, не дослідивши доказів у судовому засіданні або з метою оспорити встановлені досудовим розслідуванням обставини, вислухавши думку учасників судового розгляду, які не заперечували щодо розгляду кримінальної справи в порядку, передбаченому ст. 349 КПК України, суд визнає недоцільним дослідження доказів стосовно тих фактичних обставин справи, які ніким не оспорюються.

Крім повного визнання обвинуваченим своєї вини, його вина у вчиненні встановленого злочину повністю доведена доказами, що містяться в обвинувальному акті та матеріалах кримінального провадження, які ніким з учасників процесу не оспорюються, є належними і допустимими.

Обвинувачений вірно розуміє зміст обставин справи та у суду немає сумнівів у добровільності та істинності його позиції.

З урахуванням викладеного, суд вважає доведеною вину ОСОБА_6 у вчиненні злочину, передбаченого ч.1 ст. 246 КК України, оскільки він своїми умисними протиправними діями здійснив незаконну порубку дерев у лісі, що заподіяло істотну шкоду.

При призначенні покарання суд враховує те, що обвинувачений за місцем проживання характеризується позитивно, має на утриманні трьох неповнолітніх дітей, є потерпілим внаслідок Чорнобильської катастрофи, раніше до кримінальної відповідальності не притягувався.

До обставин, що пом`якшують покарання, суд відносить його щире каяття та активне сприяння розкриттю злочину.

Обставин, які б обтяжували покарання обвинуваченому, судом не встановлено.

Враховуючи ступінь тяжкості вчиненого злочину, обставини його вчинення та особу винного, суд вважає що виправлення обвинуваченого, а також запобігання вчиненню нових злочинів, як самим засудженим, так і іншими особами, можливе при призначенні покарання у виді штрафу.

Крім того, цивільний позов прокурора є підставним та підлягає частковому задоволенню у зв`язку зі сплатою обвинуваченим 12400 гривень в добровільному порядку.

Долю речових доказів суд вирішує відповідно до ст.100 КПК України.

Витрати на залучення експертів відсутні, запобіжний захід не обирався.

Керуючись ст. ст. 349, 373, 374 КПК України, суд,-

У Х В А Л И В:

ОСОБА_6 визнати винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 246 КК України, призначивши йому покарання у виді штрафу в розмірі трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто 5100 гривень.

Цивільний позов прокурора Маневицької місцевої прокуратури Волинської області задовольнити частково. Стягнути з ОСОБА_6 на користь держави в особі Великоосницької сільської ради Маневицького району Волинської області шкоду, заподіяну державі внаслідок самовільної рубки лісу, в розмірі 48632 гривні 23 копійки, зарахувавши її на розрахунковий рахунок спеціального фонду місцевого бюджету Великоосницької сільської ради з розрахунковим рахунком 31415502700293, код 04334293, МФО 803014 в УДКСУ у Волинській області.

Речові докази: одинадцять зрізів пнів, одинадцять зрізів низу комлевих частин стовбурів дерев, тридцять два відрізки стовбурів дерев породи сосна, загальною кубомасою 6, 77 м3 передати в ДП «Колківське ЛГ».

Витрати на залучення експертів відсутні, запобіжний захід не обирався.

Вирок може бути оскаржений до Волинського апеляційного суду через Маневицький районний суд Волинської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Суддя

Маневицького районного суду ОСОБА_1

СудМаневицький районний суд Волинської області
Дата ухвалення рішення10.01.2019
Оприлюднено14.02.2023
Номер документу79282650
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —164/2709/17

Ухвала від 13.08.2018

Кримінальне

Маневицький районний суд Волинської області

Токарська І. С.

Вирок від 10.01.2019

Кримінальне

Маневицький районний суд Волинської області

Токарська І. С.

Ухвала від 26.03.2018

Кримінальне

Маневицький районний суд Волинської області

Токарська І. С.

Ухвала від 22.01.2018

Кримінальне

Маневицький районний суд Волинської області

Токарська І. С.

Ухвала від 03.01.2018

Кримінальне

Маневицький районний суд Волинської області

Токарська І. С.

Ухвала від 15.12.2017

Кримінальне

Маневицький районний суд Волинської області

Токарська І. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні