Ухвала
від 17.01.2019 по справі 910/15294/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

17.01.2019Справа № 910/15294/18

За позовом Приватного підприємства "Маркон";

до Київської міської ради;

про визнання незаконним та скасування рішення.

Суддя О.В. Мандриченко

Представники:

Від позивача: не з'явилися;

Від відповідача: Безносик А. А., представник, довіреність № 225-КМГ-36 від 09.01.2019 р.;

Від третьої особи: не з'явилися.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

До Господарського суду міста Києва звернулося Приватне підприємство "Маркон" з позовом про визнання незаконним та скасування рішення Київської міської ради від 21.06.2018 № 969/5033 "Про врегулювання питань використання земельної ділянки на Андріївському узвозі, 14-16 у Подільському районі м. Києва та розірвання договору оренди земельної ділянки площею 0,1985 га на Андріївському узвозі, 14-16 у Подільському районі м. Києва, укладеного між Київською міською радою та Приватним підприємством "Маркон" від 13.04.2006 № 85-6-00272 (зі змінами, внесеними договором від 26.12.2015)".

Позовні вимоги мотивовано порушенням майнових прав позивача як орендаря земельної ділянки у м. Києва на Андріївському узвозі, 14-16 та відсутністю у відповідача як орендодавця за договором від 12.04.2006 права односторонньої відмови від договору оренди шляхом вчинення одностороннього правочину.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 21.11.2018 позовну заяву було залишено без руху та встановлено спосіб і строк для усунення недоліків.

На виконання ухвали від 21.10.2018 в установлений судом строк позивач подав заяву про усунення недоліків.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 04.12.2018 було відкрито провадження у справі № 910/15294/18, постановлено здійснювати розгляд справи за правилами загального позовного провадження, підготовче засідання призначено на 17.01.2019 року

17.01.2019 року, у підготовчому засіданні розглядалося клопотання відповідача про залучення Департаменту земельних ресурсів виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні відповідача.

Вищевказане клопотання мотивоване наступним.

Відповідно до Положення про Департамент земельних ресурсів виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), затвердженого рішенням Київради від 19 грудня 2002 № 182/342 (зі змінами) (далі- Положення), визначено, що Департамент земельних ресурсів виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) готує та подає в установленому порядку проекти рішень Київської міської ради, розпоряджень Київського міського голови, розпорядження виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації), а також подає свої висновки з питань; розпорядження землями в межах міста Києва; передачі земельних ділянок у власність громадян та юридичних осіб: надання земельних ділянок в користування, вилучення земельних ділянок: продажу земельних ділянок у власність: у встановленому порядку бере участь в інформуванні населення щодо надання, вилучення (викупу) земельних ділянок: та ін.

Крім того, згідно підпункту 2.3. Положення основними завданнями Департаменту зокрема є ведення міського земельного кадастру відповідно до законодавства, моніторингу земель, здійснення землеустрою.

У відповідності до підпункту 3.8. Положення Департамент виконує завдання делеговані йому Київською міською радою та виконавчим органом Київської міської ради (Київською міською державною адміністрацією) функції замовника проектно-вишукувальних робіт, пов'язаних з проведенням земельної реформи, здійсненням землеустрою, веденням міського земельного кадастру, моніторингу земель, раціональним використанням і охороною земель, а також з топографо-геодезичною діяльністю в сфері землеустрою та для забезпечення ведення міського земельного кадастру та інших видів кадастрів.

Підпунктом 3.16. Положення визначено, що Департамент створює систем)' інформації, необхідної для здійснення комплексу робіт, пов'язаних з проведенням земельної реформи, здійсненням землеустрою, веденням міського земельного кадастру, моніторингу земель, забезпеченням раціонального використання та охорони земель.

Частиною 1 ст. 50 Господарського процесуального кодексу України визначено, що треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов'язки щодо однієї із сторін. їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

Згідно постанови пленуму Вищого господарського суду України від 26.12.2011 № 18 Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції Господарський процесуальний кодекс України передбачає можливість участі в судовому процесі третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог, на предмет спору, якщо рішення господарського суду зі спору може вплинути на права та обов'язки цієї особи щодо однієї із сторін (ст. 27 ГПК). Така третя особа виступає в процесі на стороні позивача або відповідача - у залежності від того, з ким із них у неї існують (або існувати) певні правові відносини.

Що ж до наявності юридичного інтересу у третьої особи, то у вирішенні відповідного питання суд має з'ясовувати, чи буде у зв'язку з прийняттям судового рішення з даної справи гаку особу наділено новими правами чи покладено на неї нові обов'язки, або змінено її наявні права та/або обов'язки, або позбавлено певних прав та/або обов'язків у майбутньому.

Пунктом 3.1. рішення від 21.06.2018 № 969/5033 доручено у разі розірвання вищезазначеного договору вчинити відповідні дії для зняття з реєстрації договору оренди земельної ділянки площею 0,1985 га на Андріївському узвозі. 14 - 16 у Подільському районі м. Києва (кадастровий номер земельної ділянки 8000000000:85:425:0050). укладеного між Київською міською радою та Приватним підприємством МАРКОН , від 13.04.2006 № 85-6- 00272 (зі змінами, внесеними договором від 26.12.2015).

У відповідності до пункту 3.2. рішення від 21.06.2018 № 969/5033 доручено проінформувати Приватне підприємство "МАРКОН" про прийняття цього рішення.

Враховуючи вищевикладене, господарський суд вважає за доцільне задовольнити клопотання відповідача та залучити до участі у справі Департамент земельних ресурсів виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні відповідача.

Згідно з п. 2 ч. 2 ст. 183 ГПК України суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження у випадку залучення до участі або вступу у справу третьої особи, заміни неналежного відповідача, залучення співвідповідача.

Керуючись статтями 50, 183, 234 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд міста Києва, -

У Х В А Л И В:

1. Залучити до участі у справі третьою особою,яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача Департамент земельних ресурсів виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) (01601, вул. Хрещатик, 32-а, м. Київ).

2. Зобов'язати позивача направити третій особі позовну заяву разом з доданими до неї матеріалами, про що необхідно надати господарському суду відповідні докази.

3. Зобов'язати третю особу надати господарському суду письмове пояснення по суті спору.

4. Відкласти підготовче засідання у справі № 910/15294/18 до 05.02.19 о 10:00 . Засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду міста Києва за адресою: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 44- Б, зал № 2.

5. Викликати у підготовче засідання представників учасників справи, яким необхідно при собі мати документи, що підтверджують їх повноваження відповідно до статті 60 Господарського процесуального кодексу України.

6. Явку представників сторін та третіх осіб в підготовче судове засідання визнати обов'язковою.

7. Попередити учасників судового процесу про наслідки неявки в судове засідання відповідно до ст. 202 Господарського процесуального кодексу України.

8. Повідомити учасників справи про відсутність у суду технічної можливості забезпечення учасникам справи права брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду до затвердження Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему та початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.

Інформацію по справі, що розглядається можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://ki.arbitr.gov.ua

Ухвала набрала чинності 17.01.2019 та оскарженню не підлягає.

Суддя О. В. Мандриченко

Учасники процесу мають можливість отримувати процесуальні документи в електронному вигляді паралельно з документами у паперовому вигляді.

Для отримання процесуальних документів в електронному вигляді потрібно:

1. Зареєструватися в системі обміну електронними документами між судом та учасниками судового процесу (завести поштову скриньку електронного суду), розміщеній на офіційному веб-порталі судової влади України за адресою: mail.gov.ua.

2. Подати до суду заявку про отримання процесуальних документів в електронному вигляді, яку необхідно роздрукувати на офіційному веб-порталі судової влади України у вищевказаному розділі. Процесуальні документи у відповідній справі, що видані після дати подання вказаної Заявки до суду, будуть надходити в електронному вигляді на зареєстровану електронну адресу учасника судового процесу в домені mail.gov.ua, зазначену в Заявці.

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення17.01.2019
Оприлюднено22.01.2019
Номер документу79286316
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/15294/18

Рішення від 18.04.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мандриченко О.В.

Ухвала від 05.03.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мандриченко О.В.

Ухвала від 14.02.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мандриченко О.В.

Ухвала від 05.02.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мандриченко О.В.

Ухвала від 17.01.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мандриченко О.В.

Ухвала від 04.12.2018

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мандриченко О.В.

Ухвала від 21.11.2018

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мандриченко О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні