Ухвала
від 18.01.2019 по справі 916/102/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

65119, м. Одеса, просп. Шевченка, 29, тел.: (0482) 307-983, e-mail: inbox@od.arbitr.gov.ua

веб-адреса: http://od.arbitr.gov.ua


УХВАЛА

"18" січня 2019 р.м. Одеса Справа № 916/102/19

Господарський суд Одеської області у складі судді Цісельського О.В., розглянувши матеріали позовної заяви (вх.№110/19)

за позовом: Заступника прокурора Одеської області (вул. Пушкінська, буд. №3, м. Одеса, 65026) в інтересах держави в особі:

1) Одеської міської ради (пл. Думська, буд. №1, м. Одеса, 65004)

2) Управління державного архітектурно-будівельного контролю Одеської міської ради (вул. Черняховського, буд. №6, м. Одеса, 65009)

до відповідачів:

1) Комунального підприємства «Реєстрація бізнесу» Коровинської сільської ради Недригайлівського району Сумської області (вул. Київська, буд. №41, с. Коровинці, Недригайлівський район, Сумська обл., 42140)

2) Товариства з обмеженою відповідальністю «ВІМД» (вул. Генуезька, буд.№1, корп. А, кв. №2, м. Одеса, 65009)

про скасування рішення та скасування запису

ВСТАНОВИВ:

Заступник прокурора Одеської області звернувся до Господарського суду Одеської області із позовом в інтересах держави в особі Одеської міської ради, Управління державного архітектурно-будівельного контролю Одеської міської ради до комунального підприємства «Реєстрація бізнесу» Коровинської сільської ради Недригайлівського району Сумської області та Товариства з обмеженою відповідальністю «ВІМД» в якому просить суд:

- скасувати рішення державного реєстратора Одеської філії комунального підприємства «Реєстрація бізнесу» Коровинської сільської ради Недригайлівського району Сумської області ОСОБА_1 (індексний номер рішення 43258815 від 28.09.2018) про реєстрацію права власності за ТОВ «ВІМД» на об'єкт нерухомого майна, а саме: нежитлову будівлю А, загальною площею 82,8 кв.м, яка розташована за адресою: м. Одеса, проспект Небесної Сотні, будинок 4/6-А.

- скасувати запис про право власності № 28151481 на нежитлову будівлю А, загальною площею 82,8 кв.м, яка розташована за адресою: м. Одеса, проспект Небесної Сотні, будинок 4/6-А та належить на праві приватної власності ТОВ «ВІМД» .

Разом з позовною заявою прокурор звернувся до суду із заявою про вжиття заходів забезпечення доказів (вх.№2-189/19), відповідно до якої просить суд:

Накласти арешт на об'єкт нерухомого майна а саме: нежитлову будівлю А, загальною площею 82,8 кв.м., яка розташована за адресою: м. Одеса, проспект Небесної Сотні, будинок 4/6-А, та належить на праві приватної власності товариству з обмеженою відповідальністю «ВІМД» .

В обґрунтування поданої заяви прокурор зазначає, що установлено, що державним реєстратором Одеської філії комунального підприємства «Реєстрація бізнесу» Коровинської сільської ради Недригайлівського району Сумської області ОСОБА_1, 25.09.2018 проведено державну реєстрацію права власності на нерухоме майно, яке знаходиться за адресою: м. Одеса, проспект Небесної Сотні, будинок, 4/6-А.

Підставою проведення вказаної реєстрації є технічний паспорт виданий ТОВ БЮРО КОНСАЛТ СЕРВІС від 19.09.2018 та декларація про готовність об'єкта до експлуатації № ОД 18111234216 від 18.04.2011, видана Департаментом ДАБІ в Одеській області.

Таким чином, на підставі вищевказаних документів державним реєстратором ОСОБА_1 проведено державну реєстрацію прав та зареєстровано за ТОВ «ВІМД» право власності на нежитлову будівлю, загальною площею 82,8 кв.м, що складається з нежитлової будівлі А, що знаходиться за адресою: Одеська область, м. Одеса, проспект Небесної Сотні, будинок 4/6-А.

Проте, згідно даних Єдиного реєстру документів, що дають право на виконання підготовчих та будівельних робіт, які засвідчують прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об'єктів, відсутня інформація щодо реєстрації або видачі дозвільних документів на виконання будівельних робіт за адресою: проспект Небесної Сотні, будинок 4/6-А в м. Одесі, а також документів про прийняття в експлуатацію вказаного об'єкта після капітального ремонту, реконструкції, у тому числі, відомості щодо реєстрації декларації про готовність об'єкта до експлуатації № ОД 18111234216 від 18.04.2011, виданої Департаментом ДАБІ в Одеській області відсутні.

Прокурор зазначає, що декларація №ОД 18111234216 від 18.04.2011 за вказаною адресою не реєструвалася, що підтверджується інформацією управління Державного архітектурно-будівельного контролю Одеської міської ради та (копія листа додається).

Відповідно до даних публічної кадастрової карти України, Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, відомості про зареєстровані земельні ділянки за вказаною адресою також відсутні (копія надається).

Крім того, згідно даних комунального підприємства Бюро технічної інвентаризації Одеської міської ради за вказаною адресою відсутня реєстрація права власності на об'єкти нерухомості за адресою: м. Одеса, проспект Небесної Сотні, 4/6-А. Інвентаризаційна справа на вказаний об'єкт також не зареєстрована.

Прокурор зазначає, що оскільки відомості про наявність дозвільних документів відсутні - збудоване майно є самочинним будівництвом.

В свою чергу, державна реєстрація права власності нерухового майна, яке перебуває у власності ТОВ «ВІМД» за адресою: м. Одеса, проспект Небесної Сотні, будинок 4/6-А, проведена державним реєстратором з порушенням положень Порядку державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень , оскільки державним реєстратором не перевірено наявність реєстрації декларації про готовність об'єкта до експлуатації в Єдиному реєстрі документів, а також відсутність суперечностей між заявленими правами та відомостями, що містяться в цьому Реєстрі.

Зазначені вище протиправні дії порушують встановлений чинним законодавством порядок реєстрації прав власності на новостворені об'єкти нерухоме майно, що є підставою для захисту інтересів держави у судовому порядку.

Так, на підставі спірного рішення реєстратора зареєстровано право власності на самовільно збудований об'єкт нерухомості, який не введено в експлуатацію у встановленому законом порядку.

Більш того, згідно інформації управління архітектури та містобудування Одеської міської ради вбачається, що ТОВ «ВІМД» отримало паспорт прив'язки тимчасових споруд № 01-08/708 від 16.06.2017 та № 01-08/715 від 16.06.2017 за адресою: проспект Небесної Сотні, будинок 4/6 (біля будинку №4/6-А по проспекту Небесної Сотні у м. Одесі).

На думку прокурора, вказане також підтверджує той факт, що державним реєстратором фактично, без будь-яких правоустановчих документів, протиправно, в порушення вимог діючого законодавства, а саме: в порушення ст.5 Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень проведено реєстрацію права власності на тимчасову споруду, право на яку не підлягає державній реєстрації, а тому рішення державного реєстратора (індексний номер рішення № 43258815 від 28.09.2018) щодо реєстрації права власності на об'єкт нерухомого майна підлягає скасуванню.

Дослідивши подану прокурором заяву про забезпечення позову, суд дійшов наступних висновків:

Відповідно до ст.136 ГПК України господарський суд за заявою учасника справи має право вжити передбачених статтею 137 цього Кодексу заходів забезпечення позову. Забезпечення позову допускається як до пред'явлення позову, так і на будь-якій стадії розгляду справи, якщо невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду.

Згідно до п.1 ч.1 ст.137 ГПК України, позов забезпечується, зокрема накладенням арешту на майно та (або) грошові кошти, що належать або підлягають передачі або сплаті відповідачу і знаходяться у нього чи в інших осіб.

Частиною 1 ст.140 ГПК України заява про забезпечення позову розглядається судом не пізніше двох днів з дня її надходження без повідомлення учасників справи.

З огляду на вищевикладене, суд дійшов висновку, що не вжиття заходів до забезпечення позову, шляхом накладення арешту на нежитлову будівлю А, загальною площею 82,8 кв.м., яка розташована за адресою: м. Одеса, проспект Небесної Сотні, будинок 4/6-А, та належить на праві приватної власності товариству з обмеженою відповідальністю «ВІМД» - у разі задоволення позову може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких звернувся прокурор.

Суд вважає, що захід забезпечення позову який вживається судом є адекватним та таким, що відповідає заявленим позовним вимогам.

З урахуванням вищенаведеного, суд дійшов висновку щодо задоволення заяви заступника прокурора Одеської області про забезпечення позову (вх.№2-189/19) у справі №916/102/19.

Керуючись ст.136, 137, 140, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд -

УХВАЛИВ:

1. Заяву заступника прокурора Одеської області про забезпечення позову (вх.№2-189/19) - задовольнити.

2. Вжити заходів забезпечення позову, шляхом накладення арешту на нежитлову будівлю А, загальною площею 82,8 кв.м., яка розташована за адресою: м. Одеса, проспект Небесної Сотні, будинок 4/6-А, та належить на праві приватної власності товариству з обмеженою відповідальністю «ВІМД» (вул. Генуезька, буд.№1, корп. А, кв. №2, м. Одеса, 65009, код 41402965).

Стягувачем за ухвалою є: прокуратура Одеської області (вул. Пушкінська, буд. №3, м. Одеса, 65026, код 03528552)

Боржником за ухвалою є: товариство з обмеженою відповідальністю «ВІМД» (вул. Генуезька, буд.№1, корп. А, кв. №2, м. Одеса, 65009, код 41402965).

Ухвала набрала чинності 18.01.19р. та може бути оскаржена в апеляційному порядку до Південно-західний апеляційний господарський суду через Господарський суд Одеської області шляхом подачі апеляційної скарги протягом 10 днів з дня набрання законної сили ухвали Господарського суду Одеської області.

Ухвала дійсна для виконання протягом строку, встановленого Законом України "Про виконавче провадження".

Суддя Цісельський Олег Володимирович

СудГосподарський суд Одеської області
Дата ухвалення рішення18.01.2019
Оприлюднено22.01.2019
Номер документу79288434
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —916/102/19

Рішення від 16.05.2019

Господарське

Господарський суд Одеської області

Цісельський О.В.

Ухвала від 24.04.2019

Господарське

Господарський суд Одеської області

Цісельський О.В.

Ухвала від 09.04.2019

Господарське

Господарський суд Одеської області

Цісельський О.В.

Ухвала від 21.03.2019

Господарське

Господарський суд Одеської області

Цісельський О.В.

Ухвала від 26.03.2019

Господарське

Господарський суд Одеської області

Цісельський О.В.

Ухвала від 11.03.2019

Господарське

Господарський суд Одеської області

Цісельський О.В.

Ухвала від 05.03.2019

Господарське

Господарський суд Одеської області

Цісельський О.В.

Ухвала від 19.02.2019

Господарське

Господарський суд Одеської області

Цісельський О.В.

Ухвала від 21.01.2019

Господарське

Господарський суд Одеської області

Цісельський О.В.

Ухвала від 18.01.2019

Господарське

Господарський суд Одеської області

Цісельський О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні