Ухвала
від 16.01.2019 по справі 404/419/19
КІРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КІРОВОГРАДА

Справа № 404/419/19

Номер провадження 1-кс/404/213/19

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 січня 2019 року Слідчий суддя Кіровського районного суду міста Кіровограда ОСОБА_1 , розглянувши матеріали клопотання слідчого СВ Кропивницького ВП ГУНП в Кіровоградській області ОСОБА_2 , погодженого з прокурором Кіровоградської місцевої прокуратури ОСОБА_3 , про надання тимчасового доступу до речей та документів по матеріалам кримінального провадження №12018120020009508, з попередньою кваліфікацією за ч. 3 ст. 191 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

16 січня 2019 року слідчий СВ Кропивницького ВП ГУНП в Кіровоградській області, за погодженням з прокурором Кіровоградської місцевої прокуратури звернувся до слідчого судді Кіровського районного суду міста Кіровограда з клопотанням по вказаному кримінальному провадженню щодо надання тимчасового доступу до речей та документів з можливістю їх вилучення, які перебувають у володінні Комунального закладу « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , юридична адреса: АДРЕСА_1 ).

Вилучення документів обумовлено необхідністю здобути докази по кримінальному провадженню, відомості про яке внесені до ЄРДР за фактом розтрати бюджетних коштів під час закупівлі у березні-травні 2017 року медичного обладнання та виробів медичного призначення різних за результатами проведення процедур відкритих торгів з порушенням чинного законодавства за значно завищеними цінами у порівнянні із середньо ринковими, що суперечить чинному законодавству, у змові із керівництвом постачальника ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », чим спричинили збитки місцевому бюджету на суму біля 200 тис. грн.

Згідно наказу головного лікаря №96/Ат від 27.07.2016 у Комунальному закладі « ІНФОРМАЦІЯ_1 » затверджено положення про тендерний комітет. За результатами проведених відкритих торгів та шляхом укладання прямого договору між КЗ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » і ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » було укладено три господарські угоди про закупівлю товарів за державні кошти на суму 707 847,80 грн.; на суму 1 518 164,15 грн.; на суму 181 532,36 грн.

Придбане медичне обладнання і вироби медичного призначення були поставлені постачальником ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » на адресу покупця КЗ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » в повному обсязі. Поставлені товари оплачені в повному обсязі відповідно до платіжних доручень №13 від 25.04.2017 на суму 707 847,80 грн., № 16 від 18.04.2017 на суму 181 523,36 грн. та №14 від 26.04.2017 на суму 1 518 164,15 грн.

За результатами проведених слідчих дій, встановлено, що медичне обладнання придбане « ІНФОРМАЦІЯ_3 » за значно нижчими цінами. В результаті чого виникла різниця між вартістю придбаного КЗ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » медичного обладнання, що складає 197 614,40 грн.

Таким чином під час проведення перевірки фактів, отримано відомості, які свідчать про скоєння службовими особами Комунального закладу « ІНФОРМАЦІЯ_1 » у змові зі службовими особами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » кримінального правопорушення, відповідальність за яке передбачена ч.3 ст.191 (привласнення або розтрата чужого майна) КК України, що призвело до збитків місцевому бюджету на суму понад 197,6 тис. грн.

Слідчий підтримав доводи заявленого ним клопотання. Зазначає, що тільки результати тимчасового доступу до речей та документів забезпечать припинення можливого злочину, належну процесуальну фіксацію доказів у кримінальному провадженні, проведенню відповідних слідчих дій та експертних досліджень, сприятимуть встановленню кола осіб причетних до кримінального правопорушення за фактом шахрайських дій, вчинених в особливо великих розмірах.

Особа, у володінні якої знаходяться документи, не викликалась, оскільки слідчим доведено наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення таких документів.

За правилами ч. 4 ст.107 КПК України фіксування технічними засобами кримінального провадження в судовому засідання не здійснювалось.

Клопотання підлягає частковому задоволенню з наступних підстав:

Відповідно до ч. 1 ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Згідно із п.п.1, 2. ч. 5 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин по кримінальному провадженню.

За правилами ч. 7 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей, документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей та документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Таким чином, дослідивши письмові матеріали клопотання, враховуючи те, що для досягнення повноти, всебічності та неупередженості розслідування вищезазначеного факту та неможливість отримати необхідні відомості в інший спосіб, а також для проведення відповідних судових досліджень, вважаю за необхідне надати тимчасовий доступ до заявлених слідчим документів, які перебувають у володінні Комунального закладу « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , юридична адреса: АДРЕСА_1 ).

Жодних експертиз по кримінальному провадженню слідчим на момент звернення з означеним клопотанням не призначено, а тому буде передчасною вимога слідчого про вилучення саме оригіналів документів. За таких обставин достатньо буде обмежитись доступом у виді: огляду та зняття/отримання копій.

Завданням у цьому кримінальному провадженні, є виявлення та фіксація відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, а також повне та всебічне розслідування і встановлення кваліфікуючих ознак, захист суспільних інтересів та суспільної моралі, тобто встановлену систему етичних норм, правил поведінки, що склалися у суспільстві на основі традиційних духовних і культурних цінностей, а також можливість припинити можливі злочинні дії.

Відповідно до п.1 ч.1-2 ст.91 КПК України, подія кримінального правопорушення (час, місце, спосіб та інші обставини вчинення кримінального правопорушення) підлягають доказуванню у кримінальному провадженні; доказування полягає у збиранні, перевірці та оцінці доказів з метою встановлення обставин, що мають значення для кримінального провадження.

На підставі вище викладеного, керуючись ст.ст. 9, 159, 163-166, 309, 372 КПК України, слідчий суддя, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання слідчого СВ Кропивницького ВП ГУ НП в Кіровоградській області ОСОБА_2 задовольнити частково.

Надати слідчому СВ Кропивницького ВП ГУ НП в Кіровоградській області ОСОБА_2 тимчасовий доступ до речей та документів, які перебувають у володінні Комунального закладу « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , юридична адреса: АДРЕСА_1 ), а саме до:

копій наказів про призначення (переведення, звільнення) посадових осіб, які були затверджені членами тендерного комітету за період з 01.01.2017 по 20.11.2018 та їх посадових інструкцій, копій листів, службових записок та інших документів, у тому числі в електронному вигляді на електронних носіях інформації, що стосуються отримання комерційних пропозицій від постачальників товарно-матеріальних цінностей, які були предметами закупівель в подальшому у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », документів листування з приводу визначення очікуваної вартості предметів закупівель з ІНФОРМАЦІЯ_5 , копії положення про тендерний комітет та розподіл обов`язків між членами тендерного комітету, копій наказів про затвердження складу тендерного комітету, копії тендерної документації замовника відкритих торгів по предметам «ДК 021:2015 33150000-6 Апаратура для радіотерапії, механотерапії, електротерапії та фізичної терапії (апарат штучної вентиляції легень для дорослих, кисневий концентратор)» і «33190000-8 Медичне обладнання та вироби медичного призначення різні (Ліжко медичне, ліжко лікарняне, візок для перевезення пацієнтів, спринцевий інфузійний насос, монітор пацієнта, пульсоксиметр, аспіратор медичний, електроенцефалограф радіометричний, санітарна сумка для надання першої допомоги) за ДК 021:2015», копій протоколів засідань тендерного комітету з приводу розгляду тендерних пропозицій учасників відкритих торгів та обрання переможця відкритих торгів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », оригіналів документів фінансово-господарських стосунків з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 , юридична адреса: АДРЕСА_2 ) за період з 01.03.2017 по 27.11.2018 включно, а саме договорів на поставку товарно-матеріальних цінностей зі всіма невід`ємними додатками та додатковими угодами і специфікаціями, платіжних документів про перерахування коштів за поставлені товарно-матеріальні цінності на розрахункові рахунки постачальника, у тому числі шляхом авансування, накладних, товарно-транспортних накладних на поставку товарно-матеріальних цінностей, актів приймання-передачі товарно-матеріальних цінностей, з можливістю вилучення копій документів.

В задоволені решти вимог, щодо вилучення оригіналів документів відмовити.

Копію ухвали надати слідчому, в провадженні якого знаходиться справа для виконання та вручення її відповідальній особі, на яку покладено обов`язок по її виконанню, роз`яснивши їй, що в разі невиконання ухвали слідчого судді про тимчасовий доступ до речей і документів будуть застосовані положення ст. 166 КПК України.

Встановити строк дії цієї ухвали по 16.02.2019 року включно.

Невиконання вимог ухвали слідчого судді про тимчасовий доступ до речей і документів, є підставою для застосування положень ст. 166 КПК України, - проведення обшуку (примусове вилучення).

Ухвала підлягає негайному виконанню після її оголошення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Кіровського

районного суду

м.Кіровограда ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення16.01.2019
Оприлюднено15.02.2023

Судовий реєстр по справі —404/419/19

Ухвала від 23.01.2019

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Завгородній Є. В.

Ухвала від 16.01.2019

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Завгородній Є. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні