Вирок
від 21.01.2019 по справі 404/346/19
КІРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КІРОВОГРАДА

Справа № 404/346/19

Номер провадження 1-кп/404/37/19

В И Р О К

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 січня 2019 року Кіровський районний суд м. Кіровограда в складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні у м. Кропивницькому кримінальне провадження №32019120010000001 про обвинувачення

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 , уродженця м.Знам`янка Кіровоградської області, українця, громадянина України, з повною вищою освітою, працюючого директором ТОВ «ЮАР» та ТОВ «Марсель», проживаючого по АДРЕСА_1 , раніше не судимого,

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.204 КК України,

за участю учасників судового провадження:

прокурора ОСОБА_4 ,

захисника ОСОБА_5 ,

обвинуваченого ОСОБА_3 ,

ВСТАНОВИВ :

ТОВ «ЮАР» зареєстроване в Знам`янській районній державній адміністрації Кіровоградської області 19.09.2011 року, номер державної реєстрації №14431020000000417. Місцезнаходження суб`єкта господарювання відповідно до свідоцтва про державну реєстрацію: Кіровоградська область, м.Знам`янка, вул.В.Голого (Фрунзе), 110-а. ТОВ «ЮАР» 19.09.2011 року взяте на податковий облік Знам`янським відділенням Олександрійської ОДПІ ГУ ДФС у Кіровоградській області. Як платник податку на додану вартість ТОВ «ЮАР» зареєстроване з 01.11.2013 року в Знам`янському відділенні Олександрійської ОДПІ, має свідоцтво №200143126 видане 01.11.2013 року, індивідуальний податковий номер платника ПДВ 377141411226. Код суб`єкта господарювання за Єдиним державним реєстром підприємств і організацій України (ЄДРПОУ): 37714142.

Товариство з обмеженою відповідальністю «ЮАР» являється платником: податку на прибуток, податку на додану вартість, податку з доходів фізичних осіб, акцизного податку з реалізації пального.

Основним видом діяльності ТОВ «ЮАР» згідно з відомостями Єдиного державного реєстру підприємств і організацій України є оптова торгівля твердим, рідким, газоподібним паливом і подібними продуктами.

Відповідальним за фінансово-господарську діяльність ТОВ «ЮАР» з 19.09.2011 року є директор ОСОБА_3 (наказ про призначення №1-К від 19.09.2011 року), з правом першого (єдиного) підпису фінансово-платіжних документів та статистичної і податкової звітності, розпорядження активами підприємства та спрямування грошових коштів по банківських рахунках підприємства. У силу займаної посади, а так само, в зв`язку з покладеними правами і обов`язками згідно з Статутом підприємства, ОСОБА_3 виконував адміністративно-господарські обов`язки по розпорядженню активами підприємства, а також виконував організаційно-розпорядчі обов`язки, тобто був службовою особою підприємства колективної форми власності.

Відповідно до пункту 10.4., підпункту «а» пункту 10.4.1. Статуту ТОВ «ЮАР» директор є виконавчим органом, який призначається на посаду і звільняється з неї загальними зборами учасників товариства та здійснює оперативне керівництво поточною діяльністю товариства, самостійно вирішує усі питання товариства, за винятком тих, що відносяться до виключної компетенції загальних зборів учасників.

Під час здійснення господарської діяльності очолюваного ним товариства, директор ТОВ «ЮАР» ОСОБА_3 діючи з прямим умислом, з метою отримання незаконного та неконтрольованого прибутку, здійснював незаконне придбання з метою збуту, зберігання з цією метою та збут незаконно виготовлених підакцизних товарів (бензину автомобільного).

Так, директор ТОВ «ЮАР» ОСОБА_3 , маючи в користуванні орендований, відповідно до договору оренди комплексу з АЗС від 01.06.2018 року у ТОВ «ПЕТРОЛ-ЕКО» (код за ЄДРПОУ 40687313), автозаправний комплекс за адресою: м.Кропивницький, вул.Промислова, 1-а з паливними резервуарами різних розмірів і під`єднаними до них паливно-роздавальними колонками, та прикриваючи свій протиправний умисел господарською діяльністю ТОВ «ЮАР» з правом здійснення оптової торгівлі твердим, рідким, газоподібним паливом і подібними продуктами, у липні 2018 року (точний час не встановлено), з метою подальшого незаконного зберігання та реалізації незаконно виготовлених паливно-мастильних матеріалів (бензину автомобільного марки А-92), придбав у невстановлених досудовим розслідуванням осіб без належного документального оформлення та відображення у бухгалтерському обліку та податковій звітності, незаконно виготовлений бензин автомобільний марки А-92, у кількості 2 тон, за ціною 23 грн. за 1л, загальною вартістю 46000 грн., тобто за ціною, що є нижчою ринкової.

При придбанні незаконно виготовленого нафтопродукту директор ТОВ «ЮАР», будучи обізнаним про його контрафактне походження і невідповідність вимогам ДСТУ 7687:2015 «Бензини автомобільні Євро. Технічні умови» та розуміючи, що неякісний товар не підлягає реалізації, підготував його до подальшого збуту.

Придбаний незаконно виготовлений нафтопродукт директор ТОВ «ЮАР» ОСОБА_3 помістив до підземного резервуару №3 автозаправного комплексу за адресою: м.Кропивницький, вул.Промислова, 1-а, де зберігав його з метою збуту та звідки умисно, неодноразово, будучи охоплений єдиним умислом, в період з липня 2018 року (точного часу не встановлено) по 31.10.2018 року здійснював його реалізацію шляхом відпуску через паливно-роздавальну колонку у каністри та паливні баки транспортних засобів мешканців Кіровоградської області, за ціною 25 грн. за 1л, тобто за ціною, що є нижчою ринкової.

31.10.2018 року на підставі ухвали слідчого судді Ленінського районного суду м.Кіровограда від 30.10.2018 року проведено обшук приміщень і території автозаправного комплексу за адресою: м. Кропивницький, вул. Промислова, 1-а, який належить на праві приватної власності ТОВ «ПЕТРОЛ-ЕКО» (код за ЄДРПОУ 40687313) та використовується ТОВ «ЮАР» (код за ЄДРПОУ 37714142), в ході якого виявлено та вилучено: резервуар №1 з дизельним паливом у кількості 3,3м3; резервуар №2 з рідиною з газовим конденсатом у кількості 20,3м3; резервуар №3 з рідиною з бензином автомобільним у кількості 1,1м3; резервуар №4 з рідиною з газовим конденсатом у кількості 8,8м3; електричний насос для перекачування рідини 1 шт., з приєднаними до нього шлангами чорного кольору у кількості 2 шт.

Відповідно до висновку експертизи матеріалів, речовин та виробів Київського НДІСЕ Міністерства юстиції України №25339/18-34/26176ч26181/18-34 від 12.12.2018 року, надані на дослідження рідини, вилучені 31.10.2018 року з резервуару №1 (об`єкти №1, №4), з резервуару №2 (об`єкти №2, №5), з резервуару №3 (об`єкт №6), з резервуару №4 (об`єкти №3, №7) під час проведення обшуку на автозаправному комплексі за адресою: м.Кропивницький, вул.Промислова, 1-а є:

- (об`єкти №1, №4) містять середньо дистилятні фракції нафтопереробки з насиченими вуглеводнями від С8 до С27 і за вуглеводним складом відповідають дизельному паливу. Даний нафтопродукт за визначеними показниками фракційного складу, густини, корозії мідної пластинки відповідає вимогам нормативної документації ДСТУ 7688:2015 «Паливо дизельне Євро. Технічні умови» як паливо дизельне ДП-Євро5;

- (об`єкти №2, №3, №5, №7) містить легкі, середні та ароматичні вуглеводні фракцій продуктів нафтопереробки з домішками оксигенатів (спиртів та ефірів) і за фракційним складом не можуть бути віднесені до автомобільних бензинів;

- (об`єкт №6) містить легкі та ароматичні вуглеводні бензинових фракцій продуктів нафтопереробки з домішками оксигенатів (спиртів та ефірів) і за хімічним складом може бути віднесений до автомобільних бензинів. Даний нафтопродукт за визначеними показниками фракційного складу, густини, корозійній стійкості відповідає вимогам нормативної документації (ДСТУ 7687:2015 «Бензини автомобільні Євро. Технічні умови»). За показником «об`ємна частка бензолу» проба бензину автомобільного (об`єкт №6) не відповідає вимогам ДСТУ 7687:2015 «Бензини автомобільні Євро. Технічні умови» та відноситься до некондиційних бензинів.

Вказаними діями ОСОБА_3 вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч.1 ст.204 КК України, тобто незаконне придбання з метою збуту, зберігання з цією метою та збут незаконно виготовлених підакцизних товарів.

Під час підготовчого судового засідання встановлено, що обвинувальний акт у вказаному кримінальному провадженні надійшов до суду разом із угодою про визнання винуватості, яку укладено 03.01.2018 року між прокурором відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби управління нагляду у кримінальному провадженні прокуратури Кіровоградської області ОСОБА_4 та підозрюваним ОСОБА_3 за участю захисника ОСОБА_5 .

За умовами угоди підозрюваний ОСОБА_3 під час досудового розслідування повністю визнає свою вину у вчиненні раніше зазначеного злочину, розкрив механізм вчинення ним злочину, та зобов`язується: а) беззастережно визнати свою винуватість у вчиненні кримінальних правопорушень в обсязі підозри; б) беззастережно визнати свою винуватість в обсязі підозри у судовому провадженні; в) співпрацювати з правоохоронними органами та безперешкодно сприяти у викритті кримінального правопорушення, вчиненого іншою особо, у разі наявності відомих достовірних даних про таких осіб, а також повідомити про вчинення ними інших кримінальних правопорушень; г) сприяти розслідуванню кримінального провадження у з`ясуванні обставин кримінальних правопорушень, виявленні та припиненні інших відомих йому подібних кримінальних правопорушень; д) з`являтися за викликом до органів досудового розслідування та суду. При цьому підозрюваним ОСОБА_3 за участю захисника та прокурором ОСОБА_4 узгоджено покарання підозрюваному у виді штрафу у розмірі тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 17000 грн.

Заслухавши думку захисника, яка вважали за можливе затвердити угоду про визнання винуватості, зазначивши, що вона відповідає вимогам КПК України та КК України, аналогічні доводи прокурора, який також вказав про наявність підстав до затвердження угоди про визнання винуватості, зазначивши про виконання обвинуваченим на момент судового розгляду усіх умов угоди, вказаних у раніше наведених пунктах, обвинуваченого ОСОБА_3 , який наполягав на затвердженні угоди, вказавши, що вона укладена добровільно, наслідки укладення угоди, передбачені ч.2 ст.473 КПК України та ч.4 ст.474 КПК України йому роз`яснені та зрозумілі, крім того, ОСОБА_3 зазначив, що повністю визнає вину у кримінальному правопорушенні, вказаному у висунутому обвинуваченні згідно з обвинувальним актом без будь-яких застережень, суд вважає, що угода про визнання винуватості підлягає затвердженню, виходячи з наступного.

Укладена у кримінальному провадженні угода про визнання винуватості відповідає вимогам п.2 ч.1 ст.468, ч.ч.2, 4, 5 ст.469, ст.472, ч.ч.4, 6 ст.474 КПК України, невідповідність угоди вимогам ч.7 ст.474 КПК України у суді не встановлена, зокрема:

- дії обвинуваченого кваліфіковано вірно за ч.1 ст.204 КК України, як незаконне придбання з метою збуту, зберігання з цією метою та збут незаконно виготовлених підакцизних товарів;

- умови угоди не суперечать інтересам суспільства і не порушуються права, свободи чи інтереси сторін або інших осіб;

- угода укладена добровільно, фактичні підстави для визнання винуватості наявні;

- міра покарання у виді штрафу у розмірі 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що складає 17000 грн. відповідає вимогам ст.65 КК України, враховує ступінь тяжкості вчиненого кримінального правопорушення, яке відноситься до категорії злочинів середньої тяжкості, особу винного, який характеризується виключно позитивно, офіційно працює, вперше притягується до кримінальної відповідальності. При цьому враховано обставини, які пом`якшують покарання, до яких відноситься щире каяття та активне сприяння розкриттю злочину. Сукупність наведених обставин дає підстави суду призначити обвинуваченому покарання у виді штрафу, яке передбачено санкцією ч.1 ст.204 КК України в редакції чинній на момент припинення вказаного кримінального правопорушення станом на 31.10.2018року із змінами, внесеними згідно із Законами № 4025-VI від 15.11.2011, № 1019-VIII від 18.02.2016, в розмірі, узгодженому сторонами. Саме таке покарання на думку суду є необхідним і достатнім для досягнення мети виправлення і попередження вчинення нових злочинів.

Відповідно до ч.2 ст.124 КПК України суд стягує з обвинуваченого на користь держави документально підтверджені процесуальні витрати на залучення експертів у кримінальному провадженні.

Долю речових доказів суд вирішує згідно з вимогами ст.100 КПК України.

При цьому суд враховує, що за твердженням висунутого обвинувачення та доводами, повідомленими сторонами бензин, який є предметом злочину та був незаконно виготовлений, не відповідає вимогам ДСТУ 7687:2015, а також скляні банки із зразками рідини з характерним запахом паливно-мастильних матеріалів підлягають знищенню.

У судовому засіданні не доведено і не підтверджено незаконність підстав набуття прав на дизельне паливо та газовий конденсат, використання при вчиненні дій з бензином електричного насосу та шлангів. При цьому, прокурор стверджував, що вони підлягають поверненню власнику, не були предметом і не використовувалися при вчиненні злочину, висунуте обвинувачення за ч.1 ст.204 КК України не стосується дій із ними. Відтак, із врахуванням викладеного їх слід залишити власнику. Також суд погоджується із думкою усіх учасників судового провадження, у тому числі сторони обвинувачення, що законному власнику ТОВ «ПЕТРОЛ-ЕКО» слід залишити резервуари №1, №2, №3, №4, орендовані директором ТОВ «ЮАР» ОСОБА_3 , та підстав до застосування спеціальної конфіскації не вбачає, зважаючи на не доведення у судовому засіданні відповідних підстав та твердження, викладені у висунутому обвинуваченні та угоді про визнання винуватості.

Відповідно до ч.4 ст.174 КПК України суд одночасно з ухваленням судового рішення, яким закінчується судовий розгляд, вирішує питання про скасування арешту майна. Суд скасовує арешт майна, зокрема, у випадку виправдання обвинуваченого, закриття кримінального провадження судом, якщо майно не підлягає спеціальній конфіскації, непризначення судом покарання у виді конфіскації майна та/або незастосування спеціальної конфіскації, залишення цивільного позову без розгляду або відмови в цивільному позові.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 314, 370, 371, 373, 374, 376, 475 КПК України, суд,

УХВАЛИВ :

Затвердити угоду про визнання винуватості, укладену 03.01.2019 року між прокурором ОСОБА_4 та підозрюваним ОСОБА_3 за участю захисника ОСОБА_5 у місті Кропивницькому у кримінальному провадженні №32019120010000001.

ОСОБА_3 визнати винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.204 КК України, та призначити йому покарання у виді штрафу в розмірі 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що складає 17000 грн.

Стягнути з ОСОБА_3 на користь держави процесуальні витрати у кримінальному провадженні на залучення експертів для проведення експертизи у розмірі 17732 грн.

Речові докази (т.1 а.п.132):

- незаконно виготовлений бензин автомобільний у кількості 1,1м3 та 6 скляних банок ємністю по 0,72л кожна, заповнені зразками рідини з характерним запахом паливно-мастильних матеріалів, знищити;

- дизельне паливо, газовий конденсат, електричний насос для перекачування

рідини з приєднаними до нього двома шлангами залишити ТОВ «ЮАР»;

- резервуар №1, резервуар №2, резервуар №3, резервуар №4 повернути ТОВ «ПЕТРОЛ-ЕКО».

Арешт, накладений ухвалою Кропивницького апеляційного суду від 17.12.2018 року на майно, вилучене під час обшуку приміщень і території автозаправного комплексу за адресою: м. Кропивницький, вул. Промислова, 1а (т.1 а.п.146-148) на предмети, які визнані речовими доказами, долю яких вирішив суд, - скасувати.

На вирок може бути подана апеляція до Кропивницького апеляційного суду протягом 30 днів з моменту його проголошення через Кіровський районний суд м.Кіровограда.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, а у разі її подання, якщо його не скасовано, після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Копію вироку негайно після його проголошення вручити обвинуваченому та прокурору.

Суддя Кіровського районного суду

м. Кіровограда ОСОБА_1

СудКіровський районний суд м.Кіровограда
Дата ухвалення рішення21.01.2019
Оприлюднено15.02.2023
Номер документу79295686
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини у сфері господарської діяльності Незаконне виготовлення, зберігання, збут або транспортування з метою збуту підакцизних товарів

Судовий реєстр по справі —404/346/19

Вирок від 21.01.2019

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Поступайло В. В.

Ухвала від 16.01.2019

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Поступайло В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні