Ухвала
від 18.01.2019 по справі 759/612/19
СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

пр. № 1-кс/759/285/19

ун. № 759/612/19

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 січня 2019 року Слідчий суддя Святошинського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , за за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , прокурора Київської місцевої прокуратури № 8ОСОБА_3 , розглянувши скаргу ОСОБА_4 на бездіяльність прокурора Київської місцевої прокуратури №8 щодо неповернення тимчасово вилученого майна у кримінальному провадженні, -

В С Т А Н О В И В:

14 січня 2019 року до слідчого судді Святошинського районного суду м. Києва ОСОБА_1 надійшла скарга ОСОБА_4 на бездіяльність прокурора Київської місцевої прокуратури №8 ОСОБА_3 щодо неповернення тимчасово вилученого майна у кримінальномупровадженні №42018101080000172,відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 06.09.2018за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4ст.190 КК України.

Скаржник у скарзі зазначає, що СВ Святошинського УП ГУ НП в м. Києві за процесуального керівництва Київської місцевої прокуратури № 8 здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №42018101080000172,відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 06 вересня 2018 рокуза ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4ст.190 КК України.

Ухвалою слідчого судді Святошинського районного суду міста Києва від 19 жовтня 2018 року по справі №759/16483/18 задоволено клопотання прокурора Київської місцевої прокуратури №8 ОСОБА_5 про проведення обшуку за адресою: АДРЕСА_1 .

На виконання вищезазначеної ухвали суду, 13 листопада 2018 року слідчими СВ Святошинського УП ГУ НП в м. Києві та прокурорами Київської місцевої прокуратури № 8 проведено обшук за адресою: АДРЕСА_1 . Під час проведення обшуку, органом досудового розслідування вилучено речі, які належать ОСОБА_4 .

В обґрунтування своєї скарги ОСОБА_4 зазначає, що, на його думку, вилучені в ході проведення обшуку речі не становлять для слідства жодної цінності та не мають доказового значення, а також на вилучені речі не накладено арешт, а тому вважає за необхідне повернути у його володіння частину вилученого в ході обшуку майна, а саме: телефон "Sony", коричневого кольору «XPERIA»; мобільний телефон "htc" імей НОМЕР_1 з картою мобільного оператора Київстар; мобільний телефон "htc" імей НОМЕР_2 без карти мобільного оператора; ключі від автомобіля з позначкою Мерседес; ключі від автомобіля чорного кольору з позначкою Мерседес; три ключі з підписом TOYO та JMA; договір обов`язкового страхування на авто д.н.з. НОМЕР_3 ; печатка з надписом ФОП ОСОБА_4 ; печатка TOB «Бенс Експрес»; мобільний телефон "htc" чорного кольору імей НОМЕР_4 без карти мобільного оператора; мобільний оператор «Motorola» імей НОМЕР_5 без мобільного оператора; ноутбук чорного кольору «ASUS» 6913; ноутбук чорного кольору «ASUS» 9206; ноутбук чорного кольору «ASUS» 7680; печатка « ОСОБА_6 » сплачено; печатка «Курорт маг Ю.А.»; печатка « ОСОБА_7 »; ноутбук чорного кольору «ASUS» 8995 з зарядним пристроєм; жорсткий диск в кількості 11 шт.; ліцензійні марки в кількості 35 шт.; ліцензійні марки в кількості 10 шт.; фотоапарат «SAMSUNG»; планшет чорного кольору imPAD з зарядним пристроєм; печатка комерційного банку «Дельта»; печатка «Експобізнес»; печатка «УТУР»; карта CODE синього кольору; особова медична книжка 2 шт.; ноутбук "ACER 16-7165" з зарядним пристроєм.

Скаржник ОСОБА_4 та його представник - адвокат ОСОБА_8 в судове засідання не з"явились, останній подав клопотання про розгляд справу у його відсутність та у відсутність ОСОБА_4 . Суд, вважає за можливе скаргу розглядати у відсутність скаржника та його представника, які належним чином повідомлені про час та місце розгляду справи, та відповідно до ст. 26 КПК України є вільними у використанні своїх прав.

Прокурор Київської місцевої прокуратури ОСОБА_3 заперечував проти задоволення скарги, вказуючи на її безпідставність та необгрунтованість.

Заслухавши пояснення прокурора, дослідивши матеріали справи, перевіривши доводи викладенні у скарзі, суд встановив.

Слідчим відділомСвятошинського УПГУ НПв м.Києвіза процесуальногокерівництва Київськоїмісцевої прокуратури№ 8здійснюється досудоверозслідування укримінальному провадженні №42018101080000172,відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 06.09.2018 рокуза ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4ст.190 КК України.

Ухвалою слідчого судді Святошинського районного суду міста Києва від 19 жовтня 2018 року по справі №759/16483/18 задоволено клопотання прокурора Київської місцевої прокуратури №8 ОСОБА_5 про проведення обшуку за адресою: АДРЕСА_1 .

Згідно ухвали слідчого судді Святошинського районного суду міста Києва від 19 жовтня 2018 року прокурору Київської місцевої прокуратури №8 ОСОБА_5 надано дозвіл на проведення обшуку за адресою: м.Київ, Дніпровська набережна, будинок 19 офіс №169 з метою відшукання документів ТОВ «Айбус»,ТОВ «Айбусік»та ТОВ«Бенс Експрес»(ЄДРПОУ33741502) щодо здійснення даними підприємствами фінансово-господарської діяльності, документи підтверджуючі використання та перебування на балансі у господарській діяльності зазначених підприємств автобусів для здійснення пасажирських перевезень, а саме: договори, специфікації до них, податкові накладні, накладні, рахунки - фактури, платіжні доручення, векселі, акти прийому-передачі товарно-матеріальних цінностей, листи, доручення, акти виконаних робіт, акти взаємозвірки, реєстри виданих та отриманих податкових накладних, товарно - транспортні накладні, дозвільні та ліцензійні документи, сертифікати якості, комп`ютерну техніку, на якій виготовлялись вказана документація, можливу переписку із пов`язаними особами, переписку із службовими особами інших причетних до вчинення правопорушення осіб, чорнові записи, які використовувались у ході злочинної діяльності, електронні ключі доступу до системи клієнт-банк та подання електронної звітності в електронній формі, податкову звітність на паперових носіях, цінні папери, печатки, штампи, кліше, факсиміле підпису, чорнові записи, установчі та реєстраційні документи, договори оренди, банківські картки, договори про банківське обслуговування, довіреності на отримання готівкових коштів в установах банків, бланки з відбитками печаток та інші фінансово-господарські документи, які використовувались за для вчинених вказаних кримінальних правопорушень, які можуть мати важливе доказове значення під час досудового розслідування.

На виконання вищезазначеної ухвали суду, 13 листопада 2018 року прокурором Київської місцевої прокуратури №8 ОСОБА_3 та слідчими СВ Святошинського УП ГУ НП в м. Києві проведено обшук за адресою: АДРЕСА_1 . В ході проведення обшуку, органом досудового розслідування вилучено майно, серед якого є частина речей, які у своїй скарзі ОСОБА_4 просить повернути у його володіння.

Крім цього, 14 листопада 2018 року прокурором Київської місцевої прокуратури № 8 ОСОБА_9 винесено постанову про визнання речових доказів, на підставі якої майно, вилучене в ході проведення обшуку 13 листопада 2018 року за адресою: АДРЕСА_1 , визнано речовими доказами у кримінальному провадженні.

Також, 14 листопада 2018 року Київською місцевою прокуратурою №8 до Святошинського районного суду м. Києва подано клопотання про накладення арешту на майно вилучене в ході проведення обшуку за адресою: АДРЕСА_1 .

Ухвалою слідчого судді Святошинського районного суду м.Києва від 14.11.2018 клопотання прокурора Київської місцевої прокуратури №8 про накладення арешту на майно вилучене в ході проведення обшуку за адресою: АДРЕСА_1 задоволено.

Перевіряючи з огляду на вимоги скарги правомірність вилучення та подальшого утримання органом досудового розслідування вищезазначеного вилученого майна, а також належність останнього до категорії тимчасово вилученого майна та можливості його повернення власнику або володільцю в порядку, передбаченому ст.ст. 167-169 КПК України, суд виходить з наступного.

Частиною 1статті 16 КПК Українипередбачено, що позбавлення або обмеження права власності під час кримінального провадження здійснюється лише на підставі вмотивованого судового рішення, ухваленого в порядку, передбаченому цим Кодексом.

Підстави та порядок здійснення стороною обвинувачення своїх повноважень, пов`язаних із вилученням під час здійснення досудового розслідування кримінального провадження документів, речей, електронних інформаційних систем або їх частин та іншого майна, а також його правомірним утриманням для встановлення обставин кримінального провадження регламентується вимогами ст. ст.167-169,170-174,234-236 КПК України.

Так, ч. 1ст. 167 КПК Українипередбачено, що тимчасовим вилученням майна є фактичне позбавлення підозрюваного або осіб, у володінні яких перебуває зазначене у частині другій цієї статті майно, можливості володіти, користуватися та розпоряджатися певним майном до вирішення питання про арешт майна або його повернення.

Крім цього, частиною 2статті 168 КПК Українивстановлено, що тимчасове вилучення майна може здійснюватися також під час обшуку, огляду. В той же час, абзац другий цієї частини статті в імперативному порядку дозволяє тимчасово вилучити електронні інформаційні системи або їх частини, мобільні термінали систем зв`язку для вивчення фізичних властивостей, які мають значення для кримінального провадження, лише у разі, якщо вони безпосередньо зазначені в ухвалі суду.

Відповідно до ст. 169 КПК України тимчасово вилучене майно повертається особі, у якої воно було вилучено: 1) за постановою прокурора, якщо він визнає таке вилучення майна безпідставним; 2) за ухвалою слідчого судді чи суду, у разі відмови у задоволенні клопотання прокурора про арешт цього майна; 3) у випадках, передбаченихчастиною п`ятою статті 171,частиною шостоюстатті 173 цього Кодексу; 4) у разі скасування арешту.

Відповідно до ч. 7ст. 236 КПК Українипри обшуку слідчий, прокурор має право проводити вимірювання, фотографування, звуко- чи відеозапис, складати плани і схеми, виготовляти графічні зображення обшуканого житла чи іншого володіння особи чи окремих речей, виготовляти відбитки та зліпки, оглядати і вилучати документи, тимчасово вилучати речі, які мають значення для кримінального провадження. Предмети, які вилучені законом з обігу, підлягають вилученню незалежно від їх відношення до кримінального провадження. Вилучені речі та документи, які не входять до переліку, щодо якого прямо надано дозвіл на відшукання в ухвалі про дозвіл на проведення обшуку, та не відносяться до предметів, які вилучені законом з обігу, вважаються тимчасово вилученим майном.

У рішенні Європейського суду з прав людини від 07 червня 2007 року у справі «Смирнов проти України» було висловлено правову позицію про те, що при вирішенні питання про можливість утримання державою речових доказів належить забезпечувати справедливу рівновагу між, з одного боку, суспільним інтересам та правомірною метою, а з іншого боку - вимагати охорони фундаментальних прав особи. Для утримання речей державою у кожному випадку має існувати очевидна істотна причина.

Відповідно до ч.5 ст. 171 КПК України клопотання слідчого, прокурора про арешт тимчасово вилученого майна повинно бути подано не пізніше наступного робочого дня після вилучення майна, інакше майно має бути негайно повернуто особі, у якої його було вилучено.

У разі тимчасового вилучення майна під час обшуку, огляду, здійснюваних на підставі ухвали слідчого судді, передбаченоїстаттею 235цього Кодексу, клопотання про арешт такого майна повинно бути подано слідчим, прокурором протягом 48 годин після вилучення майна, інакше майно має бути негайно повернуто особі, в якої його було вилучено.

Як встановленоу судовомузасіданні підчас розглядускарги,клопотання пронакладення арештуорганом досудовогорозслідування подавалосяу передбачені кримінальнимпроцесуальним кодексомстроки,про щосвідчить відповіднаухвала слідчогосудді.Скаржник ОСОБА_4 не надав жодних доказів того, що майно, яке він просить суд повернути, належить саме йому. Таким чином, вилучене в ході обшуку майно у ОСОБА_4 не має статусу тимчасово вилученого майна.

Враховуючи викладене, дослідивши докази надані скаржником та прокурором, слідчий суддя приходить до висновку, що скарга не підлягає задоволенню.

У зв`язку із викладеним, керуючись ст. ст.16, 26, 168-169, 170-174, 234-236 269-372 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

У задоволенні скарги ОСОБА_4 на бездіяльність прокурора Київської місцевої прокуратури № 8 ОСОБА_3 щодо неповернення тимчасово вилученого майна у кримінальному провадженні№42018101080000172,відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 06.09.2018 рокуза ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4ст.190КК України, відмовити.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Київського апеляційного суду протягом п`яти днів від дня її отримання.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення18.01.2019
Оприлюднено15.02.2023
Номер документу79304296
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —759/612/19

Ухвала від 18.01.2019

Кримінальне

Святошинський районний суд міста Києва

Бабич Н. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні