Постанова
від 15.01.2019 по справі 756/16613/18
ОБОЛОНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

15.01.2019 Справа № 756/16613/18

Справа № 756/16613/18

Провадження № 3/756/336/19

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

15 січня 2019 року м. Київ

Суддя Оболонського районного суду м. Києва Пересунько Я.В ., розглянувши адміністративний матеріал, що надійшов із офісу Великих платників податків Державної фіскальної служби України, про притягнення до адміністративної відповідальності за ч. 1 ст. 162-1 КУпАП генерального директора ТОВ СК Джонсон (код ЄДРПОУ: 00146137, юридична адреса: 04073, м. Київ, пр. С. Бандери, 19-Б) ОСОБА_1,-

в с т а н о в и в:

У грудні 2018 року на розгляд судді Оболонського районного суду м. Києва Пересуньку Я.В. із офісу Великих платників податків Державної фіскальної служби України надійшов адмінматеріал, відповідно до якого генеральний директор ТОВ СК Джонсон ОСОБА_1 допустив порушення ст. 1 Закону України Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті , а саме ненадходження у законодавчо встановлені строки валютної виручки при здійсненні експортних операцій за зовнішньоекономічним контрактом від 22 березня 2017 року, укладений із нерезидентом SC Johnson Europe Sarl (Швейцарія), розмір заборгованості - 1391,60 євро, відповідальність за що передбачена ч. 1 ст. 162-1 КУпАП.

У судовому засіданні захисник ОСОБА_1 - адвокат Кравчук А.Л. заперечувала наявність складу вказаного адміністративного правопорушення в діях її довірителя та просила закрити провадження у справі; надала суду відповідні письмові пояснення.

Представник офісу Великих платників податків Державної фіскальної служби України в судове засідання не з'явився, про час та місце розгляду справи повідомлений своєчасно та належним чином.

Вислухавши пояснення Кравчук А.Л. та дослідивши матеріали справи, суд дійшов наступних висновків.

Відповідно до ч. 1 ст. 1 Закону України Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті виручка резидентів у іноземній валюті від експорту продукції підлягає зарахуванню на їх валютні рахунки в уповноважених банках у строки виплати заборгованостей, зазначені в контрактах, але не пізніше 180 календарних днів з дати митного оформлення (виписки вивізної вантажної митної декларації (z0374-12)) такої продукції, що експортується, а в разі експорту робіт, транспортних послуг - з моменту підписання акта або іншого документа, що засвідчує виконання робіт, надання транспортних послуг. Перевищення зазначеного строку потребує висновку центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері економічного розвитку. Виручка резидента за експортним зовнішньоекономічним договором (контрактом) вважається перерахованою на його банківський рахунок за заявою резидента, якщо належна сума врегульована Експортно-кредитним агентством.

Згідно із ч. 1 ст. 162-1 КУпАП умисне ухилення службових осіб підприємств, установ та організацій незалежно від форми власності або громадян - суб'єктів підприємницької діяльності від повернення в Україну у передбачені законом строки виручки в іноземній валюті від реалізації на експорт товарів (робіт, послуг) або інших матеріальних цінностей, отриманих від цієї виручки, а також умисне приховування будь-яким способом такої виручки, товарів або інших матеріальних цінностей - тягне за собою накладення штрафу від шестисот до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 обіймає посаду генерального директора ТОВ СК Джонсон .

22 березня 2017 року між резидентом України - ТОВ СК Джонсон (продавець) та нерезидентом SC Johnson Europe Sarl (Швейцарія) (покупець) укладено договір № SCJ-25012017-1, предметом якого є поставка механічного ручного пристрою для розбризкування рідини, пляшки з пластмаси, пакувальна тара, загальною вартістю 200 000 Євро.

Із акта від 30 листопада 2018 року Про результати документальної позапланової виїзної перевірки ТОВ СК Джонсон з питань дотримання валютного законодавства при здійснення зовнішньоекономічних операцій по контракту від 22 березня 2017 року № SCJ-25012017-1 за період із 22 березня 2017 року по 16 листопада 2018 року, складеного заступником начальника відділу офісу Великих платників податків Державної фіскальної служби України Чорною О.В., випливає, що станом на 16 листопада 2018 року виконання контракту триває, в бухгалтерському обліку підприємства за даною угодою по рахунку № 362 обліковується протермінована дебіторська заборгованість у розмірі 1391,60 євро, що є порушенням ст. 1 Закону України Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті .

Відповідно до даних про виконання експортного договору ТОВ СК Джонсон , станом на 16 листопада 2018 року наявна заборгованість за вказаним договором у розмірі 1391,60 Євро.

Відповідно до ст. 10 КУпАП адміністративне правопорушення визнається вчиненим умисно, коли особа, яка його вчинила, усвідомлювала протиправний характер своєї дії чи бездіяльності, передбачала її шкідливі наслідки і бажала їх або свідомо допускала настання цих наслідків.

Аналіз положень ст. 1 Закону України Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті та ч. 1 ст. 162-1 КУпАП дає підстави для висновку про те, що умовою настання адміністративної відповідальності за цією статтею КУпАП є доведення умисного ухилення службових осіб підприємств, установ та організацій від повернення в Україну у передбачені законом строки виручки в іноземній валюті, а обов'язковою ознакою такого правопорушення є наявність прямого умислу в діях відповідної особи, наявність якого має бути доведена належними та допустимими доказами.

Досліджений судом протокол про адміністративне правопорушення не містить посилань на те, в чому полягає прямий умисел ОСОБА_1 у вчиненні адміністративного правопорушення за ч. 1 ст. 162-1 КУпАП.

Крім того, в самому тексті протоколу про адміністративне правопорушення не зазначено про те, що ОСОБА_1 допустив умисне ухилення від повернення в Україну у передбачені законом строки виручки в іноземній валюті від реалізації на експорт товарів (робіт, послуг).

За таких обставин, провадження у справі підлягає закриттю відповідно до ч. 1 ст. 247 КУпАП за відсутності складу адміністративного правопорушення.

Керуючись ст. ст. 162-1, 252, ч. 1 ст. 247 КУпАП,

п о с т а н о в и в:

Провадження у справі щодо притягнення генерального директора ТОВ СК Джонсон (код ЄДРПОУ: 00146137, юридична адреса: 04073, м. Київ, пр. С. Бандери, 19-Б) ОСОБА_1, до адміністративної відповідальності за правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 162-1 КУпАП - закрити за відсутністю складу адміністративного правопорушення.

На постанову у справі про адміністративне правопорушення може бути подано апеляційну скаргу до Київського апеляційного суду протягом десяти днів з дня винесення постанови. У разі пропуску зазначеного строку з поважних причин цей строк за заявою особи, щодо якої винесено постанову, може бути поновлено органом (посадовою особою), правомочним розглядати скаргу.

Суддя: Я.В.Пересунько

Дата ухвалення рішення15.01.2019
Оприлюднено22.01.2019

Судовий реєстр по справі —756/16613/18

Постанова від 15.01.2019

Адмінправопорушення

Оболонський районний суд міста Києва

Пересунько Я. В.

Постанова від 15.01.2019

Адмінправопорушення

Оболонський районний суд міста Києва

Пересунько Я. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні