Ухвала
від 22.01.2019 по справі 712/762/19
СОСНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРКАС

Справа № 712/762/19

Провадження № 1-кс/712/484/19

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

22 січня 2019 року Слідчий суддя Соснівського районного суду м. Черкаси ОСОБА_1 , розглянувши скаргу адвоката ОСОБА_2 , яка діє в інтересах Приватного виробничо-комерційного підприємства «Огрант» на бездіяльність слідчого СВ Черкаського відділу поліції ГУНП в Черкаській області ОСОБА_3 , -

В С Т А Н О В И В:

Адвокат ОСОБА_2 звернувся до суду в інтересах Приватного виробничо-комерційного підприємства «Огрант» зі скаргою на бездіяльність слідчого СВ Черкаського відділу поліції ГУНП в Черкаській області ОСОБА_3 , в якій просить поновити процесуальний строк на оскарження бездіяльності слідчого СВ Черкаського ВП ГУНП в Черкаській області ОСОБА_3 . Зобов`язати слідчого СВ Черкаського відділу поліції ГУНП в Черкаській області ОСОБА_3 винести постанову про визнання потерпілим ПВКП «Огрант» та представником потерпілого адвоката ОСОБА_2 . Зобов`язати слідчого СВ Черкаського відділу поліції ГУНП в Черкаській області ОСОБА_3 розглянути клопотання в порядку ст. 220 КПК України та повідомити адвоката ОСОБА_2 як особу, що його подала про результати розгляду.

Скаргу мотивовано тим, що у провадженні слідчого СВ Черкаського ВП ГУНП в Черкаській області, ОСОБА_3 знаходиться кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12018251010006468, за ознаками злочину, передбаченого ч. 1 ст. 366 КК України.

29 листопада 2018 року адвокатом ОСОБА_2 , представником ПВКП «Огрант» за договором через канцелярію Черкаського ВП ГУНП в Черкаській області слідчому ОСОБА_3 подано заяву про залучення в якості потерпілого та його представника, у якій просила залучити до кримінального провадження, внесеного до ЄРДР за № 12018251010006468 у якості потерпілого приватне виробничо-комерційне підприємство «Огрант», ЄДРПОУ: 25208842, юридична адреса: 18000, м. Черкаси, вул. Сурікова, 4 та визнати її представником потерпілого, ПВКП «Огрант», з обґрунтуванням своєї позиції відповідно до закону.

До вказаної заяви нею додавалися документи, які відповідно до вимог КПК України підтверджують надані їй повноваження, а саме: копія договору про надання юридичних послуг від 01.06.2018, копія свідоцтва на право зайняття адвокатською діяльністю № 567 від 03.06.2014 та ордер серія ЧК № 46749.

Того ж дня, через канцелярію Черкаського ВП ГУНП в Черкаській області, з метою економії процесуального часу для забезпечення виконання завдань кримінального провадження нею подано клопотання в порядку ст. 220 КПК України по кримінальному провадженню № 12018251010006468 у якому просила провести ряд слідчих дій, а саме:

- допитати в якості свідків щодо відомих їм обставин, які мають доказове значення у цьому кримінальному провадженні директора ПВКП «Огрант», ОСОБА_4 ; заступника директора ПВКП «Огрант», ОСОБА_5 ; головного державною інспектора митного посту «Черкаси - південний» Черкаської митниці ДФС, ОСОБА_6 ; логіста ПП «Укртрансброкер», ОСОБА_7 ; начальника відділу логістики ПП «Укртрансброкер», ОСОБА_8 ;

- в порядку КПК України, вилучити в ПП «Укртрансброкер», що за адресою: м. Черкаси, вул. М. Грушевського, 74 оригінал договору № 18-18 про надання транспортно-експедиційних послуг від 22 березня 2018 року та оригінал договору-заявки № 18-127 від 16 травня 2018 року;

- призначити судово-почеркознавчу експертизу на вирішення якої поставити наступні питання:

1. підпис в графі «Директор» договору № 18-18 про надання транспортно-експедиційних послуг від 22 березня 2018 року виконано ОСОБА_9 чи іншою особою?

2. підпис в графі «Директор» договору-заявки № 18 - 127 від 16 травня 2018 року згідно договору № 18-18 від 22 березня 2018 року виконано ОСОБА_9 чи іншою особою?

- призначити техніко-криміналістичну експертизу документів на вирішення якої поставити наступні питання:

1. чи є екземпляр договору №18-18 про надання транспортно-експедиційних послуг від 22 березня 2018 року, наданий ПВКП «Огрант» копією договору №18-18 про надання транспортно-експедиційних послуг від 22 березня 2018 року, вилученого у ПП «Укртрансброкер»?

2. чи є екземпляр договору №18-18 про надання транспортно-експедиційних послуг від 22 березня 2018 року, наданий ПВКП «Огрант» документом, виготовленим шляхом монтажу із застосуванням комп`ютерної техніки?

У телефонній розмові, яка мала місце в грудні 2018 року слідчий ОСОБА_3 повідомила, що ані заяви, ані клопотання не отримувала, оскільки до канцелярії відділу не заходила та запевнила, що найближчим часом їх отримає та розгляне відповідно до вимог КПК України.

Станом на 17 січня 2019 року будь-якої інформації про розгляд заяви про залучення в якості потерпілого та його представника та клопотання в порядку ст. 220 КГІК України і прийняті процесуальні рішення немає.

Таким чином, вищезазначені дії слідчого СВ Черкаського ВП ГУНП в Черкаській області ОСОБА_3 свідчать про її бездіяльність та є протиправними.

На момент подання скарги на бездіяльність слідчого десятиденний термін, передбачений на оскарження бездіяльності пропущений з об`єктивних причин. У термін, визначений КПК України для оскарження бездіяльності, слідчий, неправомірні дії якої оскаржуються - у телефонному режимі запевняла про позитивний розгляд поданих заяви та клопотання, навіть, викликала для допиту директора ПВКП «Огрант» ОСОБА_4 , однак у подальшому, з невідомих причин змінила своє рішення та скасувала його допит, після чого всіляко уникає надання інформації про розгляд вищезгаданих процесуальних документів, чим порушує процесуальні права потерпілого ПВКП «Огрант» та його представника.

Слідчий суддя, дослідивши матеріали скарги, встановив наступні факти та відповідні їм правовідносини які регулюються нормами кримінально-процесуального законодавства.

Порядок оскарження рішень, дій, бездіяльності слідчого або прокурора під час досудового розслідування регламентованоглавою 26 КПК України, зокрема ст.ст. 303-308 цього Кодексу.

Відповідно доч.1ст.303КПК Українина досудовомупровадженні можутьбути оскарженітакі рішення,дії чибездіяльність слідчогоабо прокурора: 1)бездіяльність слідчого,прокурора,яка полягаєу невнесеннівідомостей прокримінальне правопорушеннядо Єдиногореєстру досудовихрозслідувань післяотримання заявичи повідомленняпро кримінальнеправопорушення,у неповерненнітимчасово вилученогомайна згідноз вимогамистатті169цьогоКодексу,а такожу нездійсненніінших процесуальнихдій,які вінзобов`язаний вчинитиу визначенийцим Кодексомстрок,-заявником,потерпілим,його представникомчи законнимпредставником,підозрюваним,його захисникомчи законнимпредставником,представником юридичноїособи,щодо якоїздійснюється провадження,володільцем тимчасововилученого майна,іншою особою,права чизаконні інтересиякої обмежуютьсяпід часдосудового розслідування; 2)рішення слідчого,прокурора прозупинення досудовогорозслідування -потерпілим,його представникомчи законнимпредставником,підозрюваним,його захисникомчи законнимпредставником,представником юридичноїособи,щодо якоїздійснюється провадження; 3)рішення слідчогопро закриттякримінального провадження-заявником,потерпілим,його представникомчи законнимпредставником; 4)рішення прокурорапро закриттякримінального провадженнята/абопровадження щодоюридичної особи-заявником,потерпілим,його представникомчи законнимпредставником,підозрюваним,його захисникомчи законнимпредставником,представником юридичноїособи,щодо якоїздійснюється провадження; 5)рішення прокурора,слідчого провідмову увизнанні потерпілим-особою,якій відмовленоу визнанніпотерпілою; 6)рішення,дії чибездіяльність слідчогоабо прокурорапри застосуваннізаходів безпеки-особами,до якихможуть бутизастосовані заходибезпеки,передбачені законом; 7)рішення слідчого,прокурора провідмову взадоволенні клопотанняпро проведенняслідчих (розшукових)дій,негласних слідчих(розшукових)дій -особою,якій відмовленоу задоволенніклопотання,її представником,законним представникомчи захисником; 8)рішення слідчого,прокурора прозміну порядкудосудового розслідуваннята продовженняйого згідноз правилами,передбаченимиглавою 39цьогоКодексу,-підозрюваним,його захисникомчи законнимпредставником,потерпілим,його представникомчи законнимпредставником; 9-1)рішення прокурорапро відмовув задоволенніскарги нанедотримання розумнихстроків слідчим,прокурором підчас досудовогорозслідування -особою,якій відмовленоу задоволенніскарги,її представником,законним представникомчи захисником; 10) повідомлення слідчого, прокурора про підозру після спливу одного місяця з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні кримінального проступку або двох місяців з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні злочину, але не пізніше закриття прокурором кримінального провадження або звернення до суду із обвинувальним актом - підозрюваним, його захисником чи законним представником.

Адвокат ОСОБА_2 в скарзі просить зобов`язати слідчого СВ Черкаського відділу поліції ГУНП в Черкаській області ОСОБА_3 винести постанову про визнання потерпілим ПВКП «Огрант» та представником потерпілого адвоката ОСОБА_2 .

Відповідно до ч. 2 ст. 55 КПК України права і обов`язки потерпілого виникають в особи з моменту подання заяви про вчинення щодо неї кримінального правопорушення або заяви про залучення її до провадження як потерпілого.

Потерпілому вручається пам`ятка про процесуальні права та обов`язки особою, яка прийняла заяву про вчинення кримінального правопорушення.

За наявності очевидних та достатніх підстав вважати, що заява, повідомлення про кримінальне правопорушення або заява про залучення до провадження як потерпілого подана особою, якій не завдано шкоди, зазначеної у частині першій цієї статті, слідчий або прокурор виносить вмотивовану постанову про відмову у визнанні потерпілим, яка може бути оскаржена слідчому судді (ч. 5 ст. 55 КПК України).

Відповідно до ч. 2 ст. 55 КПК України права і обов`язки потерпілого виникають в особи з моменту подання заяви про вчинення щодо неї кримінального правопорушення або заяви про залучення її до провадження як потерпілого.

Потерпілому вручається пам`ятка про процесуальні права та обов`язки особою, яка прийняла заяву про вчинення кримінального правопорушення.

За наявності очевидних та достатніх підстав вважати, що заява, повідомлення про кримінальне правопорушення або заява про залучення до провадження як потерпілого подана особою, якій не завдано шкоди, зазначеної у частині першій цієї статті, слідчий або прокурор виносить вмотивовану постанову про відмову у визнанні потерпілим, яка може бути оскаржена слідчому судді (ч. 5 ст. 55 КПК України).

Скаржником не долучено до матеріалів справи ухвали слідчого про відмову у визнанні його потерпілим.

Згідно ст. 304 КПК України скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого чи прокурора, передбачені частиною першою статті 303 цього Кодексу, можуть бути подані особою протягом десяти днів з моменту прийняття рішення, вчинення дії або бездіяльності. Якщо рішення слідчого чи прокурора оформлюється постановою, строк подання скарги починається з дня отримання особою її копії. Скарга повертається, якщо: 1) скаргу подала особа, яка не має права подавати скаргу; 2) скарга не підлягає розгляду в цьому суді; 3) скарга подана після закінчення строку, передбаченого частиною першою цієї статті, і особа, яка її подала, не порушує питання про поновлення цього строку або слідчий суддя за заявою особи не знайде підстав для його поновлення.

Частиною 1 ст. 304 КПК України встановлено десятиденний строк, упродовж якого особа має право звернутися зі скаргою на рішення, дії чи бездіяльність слідчого чи прокурора. Цей строк обчислюється з моменту прийняття рішення, вчинення відповідної дії. При оскарженні бездіяльності обчислення строку оскарження починається із дня, що наступає після останнього дня, який відведено КПК для вчинення слідчим або прокурором відповідної дії.

У випадку пропуску строку, встановленого для подання скарги, скарга повертається особі, якщо при її поданні особа не порушила питання про поновлення цього строку. Слідчий суддя, за наявності відповідної заяви, може поновити строк, якщо його було порушено з поважних причин (п. 3 ч. 2 ст. 304 КПК України).

Статтею 113 КПК України визначено, що процесуальні строки - це встановлені законом або відповідно до нього прокурором, слідчим суддею або судом проміжки часу, у межах яких учасники кримінального провадження зобов`язані (мають право) приймати процесуальні рішення чи вчиняти процесуальні дії. Будь-яка процесуальна дія або сукупність дій під час кримінального провадження мають бути виконані без невиправданої затримки і в будь-якому разі не пізніше граничного строку, визначеного відповідним положенням цього Кодексу.

Відповідно до ст. 116 КПК України процесуальні дії мають виконуватися у встановлені цим Кодексом строки. Строк не вважається пропущеним, якщо скаргу або інший документ здано до закінчення строку на пошту або передано особі, уповноваженій їх прийняти, а для осіб, які тримаються під вартою або перебувають у медичному чи психіатричному стаціонарі, спеціальній навчально-виховній установі, - якщо скаргу або інший документ подано службовій особі відповідної установи до закінчення строку.

Згідно ч. 1 ст. 117 КПК України пропущений із поважних причин строк повинен бути поновлений за клопотанням заінтересованої особи ухвалою слідчого судді, суду.

Заявником в скарзі зазначено, що на момент подання скарги на бездіяльність слідчого десятиденний термін, передбачений на оскарження бездіяльності пропущений з об`єктивних причин. У термін, визначений КПК України для оскарження бездіяльності, слідчий, неправомірні дії якої оскаржуються - у телефонному режимі запевняла про позитивний розгляд поданих заяви та клопотання, навіть, викликала для допиту директора ПВКП «Огрант» ОСОБА_4 , однак у подальшому, з невідомих причин змінила своє рішення та скасувала його допит, після чого всіляко уникає надання інформації про розгляд вищезгаданих процесуальних документів, чим порушує процесуальні права потерпілого ПВКП «Огрант» та його представника.

Скаржником в скарзі зазначено, що 29 листопада 2018 року адвокатом ОСОБА_2 , представником ПВКП «Огрант» за договором через канцелярію Черкаського ВП ГУНП в Черкаській області слідчому ОСОБА_3 подано заяву про залучення в якості потерпілого та його представника, та того ж дня, через канцелярію Черкаського ВП ГУНП в Черкаській області, нею подано клопотання в порядку ст. 220 КПК України.

З тексту скарги і доданих документів не вбачаються поважні причини, які б не дозволили адвокату ОСОБА_2 подати її у встановлений законом строк, та сам скаржник не зазначає в скарзі які самі об`єктивні обставини слугували для пропуску строку, а тому заява про поновлення пропущеного строку не підлягає до задоволення.

Враховуючи, що скарга подана скаржником до суду 18.01.2019 року, тобто з пропущенням передбаченогоч. 1 ст.304КПК Українидесятиденногострокувстановленого для оскарження бездіяльності слідчого,і в скарзі скаржник не довів, що строк подачі скарги був пропущений з поважних причин, а тому слідчий вважає, суддя що підстав для поновлення строку звернення з даною скаргою до суду не встановлено, тому скарга підлягає до повернення.

Керуючись ст.ст. 303 304, 369, 372 КПК України, слідчий суддя

У Х В А Л И В:

Скаргу ОСОБА_2 , яка діє в інтересах Приватного виробничо-комерційного підприємства «Огрант» на бездіяльність слідчого СВ Черкаського відділу поліції ГУНП в Черкаській області ОСОБА_3 повернути скаржнику.

Ухвала можебути оскарженадо апеляційного суду Черкаської області протягом п`яти днів з дня її оголошення.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

СудСоснівський районний суд м.Черкас
Дата ухвалення рішення22.01.2019
Оприлюднено14.02.2023
Номер документу79334482
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за скаргами на дії та рішення правоохоронних органів, на дії чи бездіяльність слідчого, прокурора та інших осіб під час досудового розслідування бездіяльність слідчого, прокурора

Судовий реєстр по справі —712/762/19

Ухвала від 22.01.2019

Кримінальне

Соснівський районний суд м.Черкас

Романенко В. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні