Ухвала
від 17.01.2019 по справі 755/11502/18
ДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа №:755/11502/18

Провадження №: 1-кп/755/454/19

"17" січня 2019 р.

м. Київ

Дніпровський районний суд м. Києва в складі: головуючого судді ОСОБА_1 , секретаря судових засідань ОСОБА_2 , за участю сторін кримінального провадження: прокурора ОСОБА_3 , обвинуваченого ОСОБА_4 , розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні клопотання прокурора Київської обвинуваченого ОСОБА_4 про звільнення його від кримінальної відповідальності у зв`язку з закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності у рамках кримінального провадження унесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 19.01.2017 за № 32017100040000007 за обвинуваченням ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця Харківська області, громадянина України, який зареєстрований та проживає за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимого, у вчиненні кримінального правопорушення (злочину), передбаченого ч. 1 ст. 205 КК України, встановив :

Суть питання, що вирішується ухвалою

У підготовчому судовому засіданні обвинуваченим ОСОБА_4 було заявлено клопотання про закриття даного кримінального провадження відносно нього на підставіст. 49 КК України, у зв`язку із закінченням строків давності, при цьому зазначивши, що йому цілком і повністю зрозумілі суть обвинувачення, підстава звільнення від кримінальної відповідальності.

При цьому, останній свою вину у вчиненні кримінального правопорушення (злочину) передбаченого ч. 1ст. 205 КК України, визнав повністю, надав пояснення, в яких підтвердив обставини скоєння кримінального правопорушення, щиро розкаявся у вчиненому.

Позиція сторін

Прокурор ОСОБА_3 вважав за необхідне клопотання задовольнити в зв`язку з дотриманням нормКПК Українипри його поданні та наявності правових підстав регламентованихКК України.

Встановлені судом обставин

Як убачається з матеріалів кримінального провадження внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 19.01.2017 за № 32017100040000007, ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , згідно з даними Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України є засновником суб`єкта підприємницької діяльності - юридичної особи: Товариства з обмеженою відповідальністю «Гуверс Групп» (код ЄДРПОУ 39820799).

Не зважаючи на те, що вказане підприємство зареєстровано в державних органах влади як суб`єкт підприємницької діяльності - юридична особа, ОСОБА_4 взяв участь у його перереєстрації не з метою здійснення господарської діяльності, передбаченої Статутом підприємства, а з метою прикриття незаконної діяльності, так ОСОБА_4 діяв в порушення вимог законодавчих актів України.

Так, згідно ст. 81 Цивільного Кодексу України, юридична особа приватного права створюється на підставі установчих документів відповідно до статті 87 Цивільного кодексу України.

Відповідно до ст. 87 Цивільного кодексу України, для створення юридичної особи її учасники (засновники) розробляють установчі документи, які викладаються письмово і підписуються всіма учасниками (засновниками), якщо законом не встановлений інший порядок їх затвердження. Товариство, створене однією особою, діє на підставі статуту, затвердженого цією особою. Юридична особа вважається створеною з дня її державної реєстрації.

Статей 89 Цивільного кодексу України регламентовано, що юридична особа підлягає державній реєстрації у порядку, встановленому законом. Порушення встановленого законом порядку створення юридичної особи або невідповідність її установчих документів закону є підставою для відмови у державній реєстрації юридичної особи. Відмова у державній реєстрації з інших мотивів (недоцільність тощо) не допускається. До єдиного державного реєстру вносяться відомості про організаційно-правову форму юридичної особи, її найменування, місцезнаходження, органи управління, філії та представництва, мету установи, а також інші відомості, встановлені законом.

Згідно ст. 56 Господарського кодексу України суб`єкт господарювання може бути утворений за рішенням власника (власників) майна або уповноваженого ним (ними) органу.

Статтею 58Господарського кодексуУкраїни встановлено,що суб`єктгосподарювання підлягаєдержавній реєстраціїяк юридичнаособа чифізична особа-підприємець у порядку, визначеному законом.

Відповідно до ст. 83 Господарського кодексу України державна реєстрація господарського товариства здійснюється відповідно до закону. Господарське товариство набуває статусу юридичної особи з дня його державної реєстрації.

Статтею 89 Господарського кодексу України встановлено, що управління діяльністю господарського товариства здійснюють його органи та посадові особи, склад і порядок обрання (призначення) яких визначається залежно від виду, товариства.

Статтею 8Закону України«Про державнуреєстрацію юридичнихосіб тафізичних осіб підприємців»№ 755-ІУвід 15.05.2003р.,визначено,що установчідокументи (установчийакт,статут абозасновницький договір,положення)юридичної особи, які подаються державному реєстратору, повинні містити відомості, передбачені законом.

Так, ОСОБА_4 , у липні 2015 року, точний день та час досудовим розслідуванням не встановлено, перебуваючи поблизу метро «Дарниця», погодився на пропозицію невстановленої слідством особи на ім`я ОСОБА_5 перереєструвати за грошову винагороду в розмірі 200 грн., суб`єкт підприємницької діяльності ТОВ «Гуверс Групп» (код ЄДРПОУ 39820799) на своє ім`я та, стати його засновником, не маючи наміру здійснення статутної господарської діяльності, діючи з корисливих спонукань та усвідомлюючи при цьому, що реєстрація вказаного товариства здійснюється з метою прикриття незаконної діяльності, передбачаючи можливість спричинення державі матеріальної шкоди в результаті такої незаконної діяльності.

Відповідно до домовленості з невстановленою слідством особою на ім`я ОСОБА_5 , ОСОБА_4 повинен надати свої анкетні дані, копії документів, що посвідчують особу та картку фізичної особи - платника податків, підписати статутні та інші документи по реєстрації підприємства - ТОВ «Гуверс Групп» (код ЄДРПОУ 39820799). У свою чергу, невстановлена слідством особа на ім`я ОСОБА_5 , повинна надати виготовлені документи, необхідні для перереєстрації підприємства в органах державної влади та організувати здійснення його державної реєстрації, забезпечити та надати можливість невстановленим слідством особам використовувати зареєстроване підприємство з метою прикриття незаконної діяльності.

ОСОБА_4 , відповідно до попередньої домовленості з невстановленою слідством особою на ім`я ОСОБА_5 , наступного дня у невстановлений час та в невстановленому місці надав останньому копії власного паспорту громадянина України та картки фізичної особи платника податків, на підставі яких невстановлені слідством особи виготовили Протокол № 2 загальних зборів учасників ТОВ «Гуверс Групп» (код ЄДРПОУ 39820799) від 24 липня 2015 року, наказ №2 про призначення на посаду директора від 27.07.2015, договір купівлі-продажу корпоративних прав ТОВ «Гуверс Групп» (код ЄДРПОУ 39820799) від 24.07.2015, ^Статут ТОВ «Гуверс Групп» (код ЄДРПОУ 39820799) від 24.07.2015.

06.08.2015 невстановлені слідством особи, у невстановлений досудовим розслідуванням час, здійснили перереєстрацію ТОВ «Гуверс Групп» (код ЄДРПОУ 39820799) у відділі з питань державної реєстрації юридичних та фізичних осіб-підприємців Шевченківського району в місті Києві державної адміністрації за № 153348612040, згідно яких учасником Товариства є ОСОБА_4 .

При цьому,хоча ОСОБА_4 і значитьсяслужбовою особоюТОВ «ГуверсГрупп» (кодЄДРПОУ 39820799),але підприємствомвін ніколине керував,доступу довідкритих банківськихрахунків ТОВ«Гуверс Групп»(кодЄДРПОУ 39820799)не мав,грошовими коштамиТовариства нерозпоряджався,а реєстраційнідокументиТОВ «Гуверс Групп» (код ЄДРПОУ 39820799) одразу передав малознайомій особі на ім`я ОСОБА_5 для подальшого використання у незаконній діяльності.

Таким чином,придбання суб`єктагосподарювання -ТОВ «ГуверсГрупп» (код39820799) на ім`я ОСОБА_4 , надала можливість невстановленим слідством особам, без відома співзасновника та директора вказаного фіктивного суб`єкта підприємницької діяльності, здійснювати незаконні дії, пов`язані з операціями по банківських рахунках ТОВ «Гуверс Групп» (код ЄДРПОУ 39820799).

Тим самим, ОСОБА_4 своїми умисними діями, які виразились у придбанні суб`єкта підприємницької діяльності (юридичної особи) з метою прикриття незаконної діяльності, вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 205 КК України.

Мотиви, з яких суд виходив при постановленні ухвали, і положення закону, яким він керувався

Відповідно до п. 2 ч. 3ст. 314 КПК України, у підготовчому судовому засіданні суд має право прийняти такі рішення: закрити провадження у випадку встановлення підстав, передбачених пунктами 4-8, 10 частини першої або частиною другоюстатті 284 цього Кодексу.

Згідно з ч. 1ст. 285 КПК України, особа звільняється від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених законом України про кримінальну відповідальність, яким, відповідно до п. 7 ч. 1ст. 3 КПК України, є законодавчі акти України, які встановлюють кримінальну відповідальність (Кримінальний кодекс Українита закон України про кримінальні проступки), судом (ч. 1ст. 286 КПК України).

Відповідно до ч. 1ст. 49 КК України, особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з дня вчинення нею злочину невеликої тяжкості, за який передбачене покарання менш суворе, ніж обмеження волі, і до дня набрання вироком законної сили минуло два роки.

Згідно ч. 1ст. 205 КК Україниза вчинення цього злочину передбачена кримінальна відповідальність - штраф від п`ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто у силу нормст. 12 того ж Кодексу, цей злочин є злочином невеликої тяжкості.

З дня вчинення злочину липень 2015, минуло 2 роки.

ОСОБА_4 надав свою згоду на звільнення його від кримінальної відповідальності на піставіст. 49 КК України,у зв`язку із закінченням строків притягнення до кримінальної відповідальності.

Таким чином, судом встановлено, що дане клопотання в повній мірі відповідає вимогамКримінального процесуального кодексу України,Кримінального кодексу Українита закону.

За таких обставин, беручи до уваги вказані правові норми та положенняст. 49 КК України, суд вважає, що клопотання підлягає задоволенню, а кримінальне провадження закриттю саме з цих підстав.

З цих підстав суд, керуючись ст.ст.44,49 КК України, ст.ст.1-29,128,284,314,369-372,376 КПК України,постановив:

клопотання - задовольнити.

ОСОБА_4 звільнити від кримінальної відповідальності у кримінальному провадженні внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 19.01.2017 за № 32017100040000007 відносно нього за ч. 1ст. 205 КК України,у зв`язку з закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності.

Кримінальне провадження - закрити.

Ухвала може бути оскаржена до Київського апеляційного суду через Дніпровський районний суд м. Києва протягом семи днів з дня її оголошення.

Копію ухвали вручити учасникам процесу.

Визначити час проголошення повного тексту ухвали - 17:40 год. 22.01.2019.

С у д д я : ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення17.01.2019
Оприлюднено14.02.2023
Номер документу79364589
СудочинствоКримінальне
СутьОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця Харківська області, громадянина України, який зареєстрований та проживає за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимого, у вчиненні кримінального правопорушення (злочину), передбаченого ч. 1 ст. 205 КК України

Судовий реєстр по справі —755/11502/18

Ухвала від 16.11.2023

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Бірса О. В.

Ухвала від 22.09.2020

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Бірса О. В.

Ухвала від 17.01.2019

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Бірса О. В.

Ухвала від 17.01.2019

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Бірса О. В.

Ухвала від 02.08.2018

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Бірса О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні