Рішення
від 21.01.2019 по справі 1340/4835/18
ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

справа№1340/4835/18

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

21 січня 2019 року

Львівський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Гулкевич І.З.,

секретар судового засідання Бабич Ю.Б.,

за участю : представника позивача ОСОБА_1, представника відповідача Полуліх Н.І.

розглянувши у відкритому судовому засіданні у м. Львові адміністративну справу за позовом ОСОБА_3 до Головного управління Пенсійного фонду України у Львівській області про визнання протиправними дій та зобов'язання вчинити дії,-

встановив:

На розгляд Львівського окружного адміністративного суду надійшла позовна заява ОСОБА_3 до Головного управління Пенсійного фонду України у Львівській області про визнання протиправним рішення відділу з питань призначення та перерахунків пенсій №8 управління застосування пенсійного законодавства Головного управління Пенсійного фонду України у Львівській області про відмову у призначенні пенсії №1000 від 26.07.2018 р в частині не підтвердження пільгового стажу роботи з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці на КП Львівська кераміко-скульптурна фабрика за період з 01.09.1997 р по 14.10.1999 р на посаді видувальника та з 15.10.1999 р по 12.10.2005 р на посаді скловара та скасувати його в даній частині; зобов'язати відділ з питань призначення та перерахунку пенсій №8 управління застосування пенсійного законодавства Головного управління Пенсійного фонду України винести рішення, яким зарахувати ОСОБА_3 стаж роботи за період з 01.09.1997 р по 14.10.1999 р на посаді видувальника та з 15.10.1999 р по 12.10.2005 р на посаді скловара в КП Львівська експериментальна кераміко-скульптурна фабрика як такий, що надає право на пенсію за віком на пільгових умовах відповідно до Списку №1 і відповідно зобов'язати призначити ОСОБА_3 пенсію за віком на пільгових умовах після досягнення 50 років, а саме з 24 лютого 2018 року.

В обґрунтування вимог позовної заяви Позивач зазначає, що в період часу з 01.09.1997 по 14.10.1999 працював на посаді видувальника та у період з 15.10.1999 по 12.10.2005 р на посаді скловара в колективному підприємстві Львівська експериментальна кераміко-скульптурна фабрика . Відповідно до законодавства, яке діяло на час його працевлаштування та роботи та законодавства, яке діє в теперішній час, професія скловар та видувальник відноситься до професій з особливо шкідливими та особливо важкими умовами праці, передбачених Списком № 1. Позивач звернувся до відділу з питань призначення та перерахунків пенсій №8 управління застосування пенсійного законодавства Головного управління Пенсійного фонду України у Львівській області про призначення пільгової пенсії за віком відповідно до п. а ст. 13 Закону України Про пенсійне забезпечення , однак відповідачем відмовлено у призначенні, оскільки недостатньою пільгового стажу за Списком № 1. Відповідач не взяв до уваги записи в його трудовій книжці, довідку про підтвердження трудового стажу для призначення пенсії, довідку про заробітну плату. До пільгового стажу позивачеві не зараховано період роботи з 01.09.1997 по 14.10. 1999 року на посаді "видувальника" та період роботи з 15.10.1999 по 12.10.2005 року в КП Львівська експериментальна кераміко-скульптурна фабрика у зв'язку з відсутністю уточнюючої довідки підприємства, установ, організацій або їх правонаступників, не підтвердження атестації робочого місця. За розрахунком відповідача його страховий стаж складає 32 роки 4 місяці 4 дні, пільговий стаж за Списком № 1 становить 05 років 02 місяців 15 днів. Вважає вказане рішення відповідача незаконними, оскільки ним була надана трудова книжка на підтвердження пільгового трудового стажу із необхідними записами щодо спірного періоду.

Представник позивача в судовому засіданні позовні вимоги підтримав повністю, просив позов задовольнити.

В судовому засіданні представник відповідача проти позову заперечив, з підстав викладених у відзиві, просив відмовити у задоволенні позовних вимог. Заперечення мотивує тим, що у ОСОБА_3 відсутній необхідний пільговий стаж, який не підтверджується поданими документами, оскільки подані довідки про заробітну плату для призначення пенсії видані Львівською обласною організацією Національної спілки художників України є неналежними. Зокрема, ухвалою Господарського суду Львівської області від 26.11.2013р. КП Львівська експериментальна кераміко-скульптурна фабрика визнана банкрутом з 12.12.2013р. Відповідно до договору відповідального зберігання № 5 від 15.03.2012р., арбітражний керуючий Бобров В.Р. передав документи КП Львівська експериментальна кераміко-скульптурна фабрика на зберігання Львівській обласній організації Національної спілки художників України, однак остання не є ні правонаступником, ні архівною установою, внаслідок чого не вправі видавати довідки про заробітну плату позивача для призначення пенсії. У зв'язку з наведеним просить відмовити у задоволенні позовних вимог.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача та представника відповідача, дослідив подані суду письмові докази, суд встановив наступне.

06 квітня 2018 року позивач звернувся до відділу з питань призначення та перерахунків пенсій №8 управління застосування пенсійного законодавства Головного управління Пенсійного фонду України у Львівській області із заявою про призначення пенсії за віком на пільгових умовах за Списком №1.

Листом № 2807/03-09-36 від 27 липня 2018 року Головне управління Пенсійного фонду України у Львівській області управління застосування пенсійного законодавства відділ з питань призначення та перерахунків пенсій №8 відмовило в призначенні пенсії на пільгових умовах за Списком №1, що подані довідки про заробітну плату для призначення пенсії видані Львівською обласною організацією Національної спілки художників України є неналежними. Відповідно до договору відповідального зберігання № 5 від 15.03.2012р., арбітражний керуючий Бобров В.Р. передав документи КП Львівська експериментальна кераміко-скульптурна фабрика на зберігання Львівській обласній організації Національної спілки художників України, однак остання не є ні правонаступником, ні архівною установою, внаслідок чого не вправі видавати довідки про заробітну плату позивача для призначення пенсії. За роботу згідно із довідками виданими ТзОВ Львівська фабрика мистецтв , ПП Склоцех Львівської фабрики мистецтв скловара по веденню процесу варіння скломаси в скляному цеху, робоче місце обгрунтовано не підтверджується атестацією робочих місць.

Позивач не погодившись з таким рішенням відповідача звернувся з даним позовом до суду.

Згідно статті 19 Конституції України правовий порядок ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та Законами України.

Відповідно до статті 46 Конституції України громадяни мають право на соціальний захист, що включає право на забезпечення їх у разі повної, часткової або тимчасової втрати працездатності, втрати годувальника, безробіття з незалежних від них обставин, а також у старості та в інших випадках передбачених законом.

Відповідно до п. а ст. 13 Закону України Про пенсійне забезпечення (із змінами та доповненнями) працівники, зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці, - за Списком № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджуваним КМУ, і за результатами атестації робочим місць мають право на пенсію за віком на пільгових умовах після досягнення 50 років і при стажі роботи не менше 25 років у чоловіків, з них не менше 10 років на зазначених роботах.

За відсутності стажу роботи, встановленого абзацом першим цього пункту, у період до 1 квітня 2024 року пенсія за віком на пільгових умовах призначається за наявності стажу роботи: з 1 квітня 2017 року по 31 березня 2018 року - не менше 21 року 6 місяців у чоловіків.

Працівникам, які не мають стажу роботи з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці, передбаченого абзацом першим цього пункту, але мають не менше половини стажу на зазначених роботах, за наявності передбаченого загального стажу роботи пенсії за віком на пільгових умовах призначаються із зменшенням пенсійного віку, встановленого абзацом першим частини першої статті 26 Закону України Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування : чоловікам - на 1 рік за кожний повний рік такої роботи.

Пунктом 3 Порядку застосування Списків № 1 і № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників при обчисленні стажу роботи, що дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затвердженого наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 18 листопада 2005 року № 383 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України від 01.12.2005 № 1451/11731, передбачено, при визначенні права на пенсію за віком на пільгових умовах застосовуються Списки, що чинні на період роботи особи. До пільгового стажу зараховується весь період роботи на відповідних посадах або за професіями незалежно від дати їх внесення до Списків за умови підтвердження документами відповідних умов праці за час виконання роботи до 21 серпня 1992 року та за результатами проведення атестації робочих місць за умовами праці після 21 серпня 1992 року.

Аналогічна норма міститься в роз'ясненні Міністерства юстиції України від 22 липня 2011 року Про порядок застосування списків виробництв, робіт, професій, посад і показників при обчисленні стажу роботи, що дає право на пенсію за віком на пільгових умовах.

Як вбачається з трудової книжки позивача у ній маються відповідні записи про його роботу на КП Львівська експериментальна кераміко-скульптурна фабрика , зокрема, запис про період роботи з 01.09.1997 р по 14.10.1999 р на посаді видувальника та з 15.10.1999 р по 12.10.2005 р на посаді скловара.

Ухвалою господарського суду Львівської області від 26.11.2013 р по справі №6/242-8/210 про банкрутство КП Львівська експериментальна кераміко-скульптурна фабрика було припинено провадження та ліквідовано колективне підприємство Львівська експериментальна кераміко-скульптурна фабрика (79014, м. Львів, вул. Мучна, буд. 32; код ЄДРПОУ 02913682).

Згідно договору відповідального зберігання № 5 від 16.03.2011р. (виправлено на 2012р.), укладеним між Колективним підприємством Львівська експериментальна кераміко-скульптурна фабрика в особі арбітражного керуючого ліквідатора Боброва В.Р. та Львівською обласною організацією Національної спілки художників України, Фабрика передає, а Спілка приймає на відповідальне безвідплатне архівне зберігання оригінали документів з особового складу, установчі та ліквідаційні документи, бухгалтерську документацію та інші документи, що стосуються діяльності Фабрики.

Відповідно до довідок Львівської обласної організації Національної спілки художників України про підтвердження трудового стажу №22, 23 від 29.03.2018 р ОСОБА_3 в період з 15.10.1999 р по 12.10.2005 р виконував роботу скловара, а в період з 01.09.1997 р по 14.10.1999 р виконував роботу видувальника.

Довідки видані на підставі наказів, особові рахунки на заробітну плату, наказів про результатів атестації робочих місць.

В свою чергу, як вбачається витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, КП Львівська експериментальна кераміко-скульптурна фабрика ліквідоване з 12.12.2013 р., а його засновником є Львівська обласна організація Національної спілки художників України.

Таким чином, оскільки Львівська обласна організація Національної спілки художників України є засновником КП Львівська експериментальна кераміко-скульптурна фабрика , суд відкидає доводи відповідача про те, що довідки про підтвердження трудового стажу та довідка про заробітну плату (дохід) для обчислення пенсії видані неналежним органом.

Відповідно до ст. 62 Закону Про пенсійне забезпечення № 1788-XII та ч. 1ст. 48 Кодексу Законів про працю України основним документом, що підтверджує стаж роботи, є трудова книжка.

Пунктом 10 Порядку № 383 встановлено, що для підтвердження стажу роботи зі шкідливими і важкими умовами праці необхідно подати трудову книжку із оформленими належним чином записами про займану посаду і період виконуваної роботи, виписку із наказу по підприємству про проведення атестації на відповідному робочому місці та, у разі відсутності в трудовій книжці відомостей, що визначають право на пенсію на пільгових умовах, уточнюючу довідку, передбачену пунктом 20 Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, затвердженогопостановою Кабінету Міністрів України від 12.08.93 року № 637(далі - Порядок № 637).

Згідно Порядку № 637, основним документом, що підтверджує стаж роботи, є трудова книжка. За відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній трудовий стаж встановлюється на підставі інших документів, виданих за місцем роботи, служби, навчання, а також архівними установами.

За приписами п.3 Порядку №637, за відсутності трудової книжки,а також у тих випадках, коли в трудовій книжці відсутні необхідні записи або містяться неправильні чи неточні записи про періоди роботи, для підтвердження трудового стажу приймаються довідки, виписки із наказів, особові рахунки і відомості на видачу заробітної плати, посвідчення, характеристики, письмові трудові договори і угоди з відмітками про їх виконання та інші документи, які містять відомості про періоди роботи.

Пунктом 20 Порядку № 637 визначено, що у тих випадках, коли в трудовій книжці відсутні відомості, що визначають право на пенсії на пільгових умовах або за вислугу років, установлені для окремих категорій працівників, для підтвердження спеціального трудового стажу приймаються уточнюючі довідки підприємств, установ, організацій або їх правонаступників. У довідці має бути вказано: періоди роботи, що зараховуються до спеціального стажу; професія або посада; характер виконуваної роботи; розділ, підрозділ, пункт, найменування списків або їх номери, до якого включається цей період роботи; первинні документи за час виконання роботи, на підставі яких видана зазначена довідка.

З аналізу зазначених норм вбачається, що для підтвердження трудового стажу можуть бути надані будь-які документи, які містять відомості про періоди роботи, зокрема, довідки архівних установ на зберігання яких переданні первинні документи.

Стаж роботи позивача ОСОБА_3 на посаді скловара та видувальника, передбаченій Списком № 1 в період часу з 01.09.1997 р по 14.10.1999 р та з 15.10.1999 р по 12.10.2005 р підтверджено: записами у трудовій книжці; копіями довідок про підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсії, довідки про заробітну плату для обчисленні пенсії, копією наказу №55-К від 26.07.2001 р; про результати атестації робочих місць, копією наказу №2 від 08.01.2003 р про виконання припису Державної експертизи умов праці. Отже, документально підтверджено зайнятість позивача на роботах за відповідною професією з відповідними умовами праці, що відповідають Списку №1.

Отже, наявні всі необхідні підстави, передбачені нормами чинного законодавства, для призначення позивачу пенсії за віком на пільгових умовах за Списком №1 на підставі ст. 13 Закону України Про пенсійне забезпечення . Доказів, які б спростовували такий висновок суду відповідачем не надано.

Згідно ч. 2 ст. 2 КАС України у справах щодо оскарження рішень, дій чи бездіяльності суб'єктів владних повноважень адміністративні суди перевіряють, чи прийняті (вчинені) вони: 1) на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що визначені Конституцією та законами України; 2) з використанням повноваження з метою, з якою це повноваження надано; 3) обґрунтовано, тобто з урахуванням усіх обставин, що мають значення для прийняття рішення (вчинення дії); 4) безсторонньо (неупереджено); 5) добросовісно; 6) розсудливо; 7) з дотриманням принципу рівності перед законом, запобігаючи всім формам дискримінації; 8) пропорційно, зокрема з дотриманням необхідного балансу між будь-якими несприятливими наслідками для прав, свобод та інтересів особи і цілями, на досягнення яких спрямоване це рішення (дія); 9) з урахуванням права особи на участь у процесі прийняття рішення; 10) своєчасно, тобто протягом розумного строку.

Враховуючи вищенаведені приписи нормативно-правових актів, суд дійшов до висновку про наявність підстав для зарахування до стажу роботи позивача періодів роботи в КП Львівська кераміко-скульптурна фабрика з 01.09.1997 р по 14.10.1999 р на посаді видувальника та з 15.10.1999 р по 12.10.2005 р на посаді скловара, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах, на підставі ст. 13 Закону України Про пенсійне забезпечення з , що дають право на пенсію за віком на пільгових умовах за Списком №1.

Відповідно до ч. 1 ст. 139 Кодексу адміністративного судочинства України, при задоволенні позову сторони, яка не є суб'єктом владних повноважень, всі судові витрати, які підлягають відшкодуванню або оплаті відповідно до положень цього Кодексу, стягуються за рахунок бюджетних асигнувань суб'єкта владних повноважень, що виступав відповідачем у справі, або якщо відповідачем у справі виступала його посадова чи службова особа.

Керуючись ст.ст. 19, 22, 25,72-77, 90, 139, 241-246, 250, пп. пп. 15.5 п. 15 розділу VІІ Перехідні положення КАС України, суд -

Вирішив:

Адміністративний позов задовольнити повністю.

Визнати протиправним рішення відділу з питань призначення та перерахунків пенсій №8 управління застосування пенсійного законодавства Головного управління Пенсійного фонду України у Львівській області про відмову у призначенні пенсії №1000 від 26.07.2018 р.

Зобов'язати відділ з питань призначення та перерахунку пенсій №8 управління застосування пенсійного законодавства Головного управління Пенсійного фонду України зарахувати ОСОБА_3 стаж роботи за період з 01.09.1997 р по 14.10.1999 р на посаді видувальника та з 15.10.1999 р по 12.10.2005 р на посаді скловара в колективному підприємстві Львівська експериментальна кераміко-скульптурна фабрика .

Зобов'язати Головне управління Пенсійного фонду України у Львівській області призначити ОСОБА_3 пенсію за віком на пільгових умовах відповідно до Списку №1 з 24 лютого 2018 року.

Стягнути за рахунок бюджетних асигнувань Головного управління Пенсійного фонду України у Львівській області (79016, м. Львів, вул. Митрополита Андрея,10, ЄДРПОУ 13814885) на користь ОСОБА_3 (АДРЕСА_1; РНОКПП НОМЕР_1) судові витрати у вигляді судового збору в розмірі 1409 (одна тисяча чотириста дев'ять гривень) 60 коп.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення до Восьмого апеляційного адміністративного суду через Львівський окружний адміністративний суд.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст рішення виготовлено 24 січня 2018 року.

Суддя Гулкевич І.З.

СудЛьвівський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення21.01.2019
Оприлюднено25.01.2019
Номер документу79373924
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —1340/4835/18

Ухвала від 25.04.2019

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Анцупова Т.О.

Ухвала від 22.03.2019

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Онишкевич Тарас Володимирович

Ухвала від 04.03.2019

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Онишкевич Тарас Володимирович

Рішення від 21.01.2019

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Гулкевич Ірена Зіновіївна

Ухвала від 26.11.2018

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Гулкевич Ірена Зіновіївна

Ухвала від 23.10.2018

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Гулкевич Ірена Зіновіївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні