Рішення
від 24.01.2019 по справі 285/4226/18
НОВОГРАД-ВОЛИНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

іменем України

Справа № 285/4226/18

провадження у справі № 2-о/0285/15/19

24 січня 2019 року м. Новоград-Волинський

Новоград-Волинський міськрайонний суд Житомирської області

в складі: головуючої - судді Михайловської А.В.,

за участі секретаря судового засідання Ковальової З.С.;

учасники процесу: заявник - ОСОБА_1, заінтересована особа - Дідовицька сільська рада Новоград-Волинського району Житомирської області.

розглянувши в окремому провадженні цивільну справу за заявою ОСОБА_1, заінтересована особа: Дідовицька сільська рада Новоград-Волинського району Житомирської області про встановлення факту постійного проживання із спадкодавцем на час відкриття спадщини, -

в с т а н о в и в :

14.11.2018 року заявник звернувся до суду із заявою, в якій просив встановити факт спільного постійного проживання ОСОБА_1 разом із ОСОБА_2, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1, на день її смерті, тобто, на час відкриття спадщини.

В обґрунтування заяви вказала, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла її матір ОСОБА_2, після смерті якої відкрилася спадщина. З метою прийняття спадщини після її смерті вона звернулася до приватного нотаріуса, яким було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом, оскільки відсутній факт прийняття нею спадщини після смерті матері. Вказує, що її матір з травня 2007 року і на час своєї смерті проживала з нею в її будинку без реєстрації. Отже, у зв'язку з неможливістю отримати спадщину та одержати свідоцтво про право на спадщину у нотаріуса, вона змушена була звернутися до суду із відповідною заявою для захисту своїх спадкових прав для встановлення даного факту.

19.11.2018 року відкрито провадження у цивільній справі, закінчено підготовче провадження та призначено справу до судового розгляду.

Заявниця в судове засідання не прибула, надала суду письмову заяву про розгляд справи без його участі, вказав, що вимоги заяви підтримує, які просить задовольнити.

Представник заінтересованої особи, Дідовицької сільської ради Новоград-Волинського району Житомирської області до суду не прибув, про час і місце розгляду справи повідомлений належним чином, надав письмову заяву про розгляд справи без його участі, вимоги заяви визнав .

Враховуючи неявку в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, відповідно до положень ч. 2 ст. 247 ЦПК України, фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши наявні у справі матеріали, та оцінивши їх в сукупності, суд вважає, що заява є обґрунтованою та підлягає задоволенню з наступних підстав.

Згідно зі ст.4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів. Здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_2 /а.с.5/, після смерті якої відкрилася спадщина на все її майно за законом, зокрема на земельні ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташовані на території Дідовицької сільської ради Новоград-Волинського району /а.с.12,13/.

Спадкоємцем ОСОБА_2 за законом є заявниця у справі, яка звернувся до приватного нотаріуса з відповідною заявою щодо видачі свідоцтва про право на спадщину за законом.

Так, приватним нотаріусом Новоград-Волинського районного нотаріального округу Лавренюк Т.Г. заявниці було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на спадкове майно після смерті ОСОБА_2, у зв`язку відсутністю факту прийняття спадщини. Так, нотаріусом було встановлено, що ОСОБА_1 після смерті ОСОБА_2 в шестимісячний термін не зверталася до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини та не була зареєстрована із спадкодавцем на день смерті /а.с. 8/.

Однак, як слідує із акту від 06.11.2018 року, складеного сільським головою Дідовицької сільської ради, на підставі свідчень свідків ОСОБА_4, ОСОБА_5, жителів с. Дідовичі, ОСОБА_2 постійно проживала (без реєстрації) разом зі своєю дочкою ОСОБА_1 в будинку в АДРЕСА_1 з травня 2007 року по день своєї смерті ІНФОРМАЦІЯ_1/а.с.9/.

Згідно довідки Дідовицької сільської ради Новоград-Волинського району Житомирської області від 06.11.2018 року ОСОБА_2, , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 на момент смерті була зареєстрована в АДРЕСА_2/а.с.7/.

Так, приватним нотаріусом Новоград-Волинського районного нотаріального округу заявниці було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на спадкове майно після смерті ОСОБА_2, у зв`язку з відсутністю факту прийняття нею спадщини /а.с. 8/.

Інших спадкоємців судом не встановлено /а.с.22,24/.

Так, ст. 315 ЦПК України визначено факти, які можуть встановлюватись у судовому порядку. Частиною другою даної норми передбачено, що у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Відповідно до ч. 3 ст. 1268 ЦК України спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Згідно п. 23 Постанови Пленуму Верховного Суду України Про судову практику у справах про спадкування від 30.05.2008 року № 7, якщо постійне проживання особи зі спадкодавцем на час відкриття спадщини не підтверджено відповідними документами, у зв'язку із чим нотаріус відмовив особі в оформленні спадщини, спадкоємець має право звернутися в суд із заявою про встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини.

Таким чином, з огляду на наявні докази та матеріали справи судом достовірно встановлено, що заявник та ОСОБА_2 дійсно постійно проживали однією сім'єю та вели спільне господарство за місце реєстрації заявниці до відкриття спадщини після померлої, тобто, до ІНФОРМАЦІЯ_1.

Оскільки встановлення вищезазначеного факту не пов'язане з вирішенням спору про право, породжує для заявниці юридичні наслідки, а саме, можливість отримати свідоцтво про право на спадщину, вказані нею обставини знайшли своє підтвердження наданими доказами, а також, приймаючи до уваги, що заявниця позбавлена можливості щодо здійснення права на спадкування в інший шлях, крім як встановлення у судовому порядку факту постійного проживання зі спадкодавцем, суд вважає за можливе, задовольнити заяву та встановити факт постійного проживання разом зі спадкодавцем на час відкриття спадщини.

Відповідно до положень ч. 4 ст. 294 ЦПК України при ухваленні судом рішення в порядку окремого провадження судові витрати не відшкодовуються.

Керуючись ст.ст.4,5, 258, 259, 265, 268, 273, 294, 315, 319, 352, 354, 355, Перехідними положеннями ЦПК України, суд -

у х в а л и в :

Заяву задовольнити.

Встановити факт спільного постійного проживання однією сім"єю ОСОБА_1 разом із спадкодавцем ОСОБА_2, на день її смерті, ІНФОРМАЦІЯ_1, тобто на день відкриття спадщини за адресою : АДРЕСА_1.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасники справи, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси та (або) обов'язки, мають право оскаржити в апеляційному порядку рішення суду першої інстанції повністю або частково.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Апеляційна скарга на рішення подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції . Відповідно п.п.15.5 п. 15 Перехідних положень ЦПК України до початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди. У разі порушення порядку подання апеляційної скарги відповідний суд повертає таку скаргу без розгляду.

Повне найменування або ім"я сторін та інших учасників справи :

заявник - ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_2, РНОКПП НОМЕР_1, місце проживання - АДРЕСА_1 );

заінтересована особа - Дідовицька сільська рада Новоград-Волинського району Житомирської області ( місцезнаходження - с. Дідовичі, вул. Гагаріна, 7, Новоград-Волинський район, Житомирської області, 11787, код ЄДРПОУ 04348846)

Дата складення та підписання повного судового рішення - 24.01.2019 року.

Головуюча: А.В.Михайловська

СудНовоград-Волинський міськрайонний суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення24.01.2019
Оприлюднено25.01.2019
Номер документу79378190
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —285/4226/18

Рішення від 24.01.2019

Цивільне

Новоград-Волинський міськрайонний суд Житомирської області

Михайловська А. В.

Ухвала від 19.11.2018

Цивільне

Новоград-Волинський міськрайонний суд Житомирської області

Михайловська А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні