Постанова
від 29.12.2009 по справі 2а-13864/09/0470
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

   

Справа № 2а-13864/09/0470                                                     Категорія статобліку- 6.6.2  

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

       29 грудня 2009 року                                          м. Дніпропетровськ

Дніпропетровський окружний адміністративний суд у складі:

          головуючого судді -                                                                          Юхно І.В.

          при секретарі -                                                                                   Чупіній О.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу

за позовом  Державної податкової інспекції у Амур-Нижньодніпровському районі м. Дніпропетровська

до  приватного підприємства «Лаванда»

про припинення юридичної особи, -    

ВСТАНОВИВ :

Державна податкова інспекція у Амур-Нижньодніпровському районі м. Дніпропетровська звернулась до суду з адміністративним позовом до приватного підприємства «Лаванда» про   припинення юридичної особи.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначає, що відповідач перебуває на обліку в Державній податковій інспекції у Амур-Нижньодніпровському районі м. Дніпропетровська як платник податків та інших обов'язкових платежів, проте при здійсненні своєї діяльності порушує вимоги діючого законодавства, а саме: не подає податкову звітність з 23.10.2006 року, заборгованості по платежам до бюджету не має.

Позивач в судове засідання не прибув, про дату, час та місце судового засідання повідомлений належним чином відповідно до вимог ст. 35 КАС України, що підтверджується повідомленнями про вручення поштового відправлення від 28.10.2009р. (а.с. 18) та 08.12.2009р. (а.с. 23), надавши клопотання про розгляд справи без його участі (а.с. 19)

Відповідач до судового засідання не з’явився вдруге, про дату, час та місце судового засідання повідомлявся належним чином відповідно до вимог п. 8 ст. 35 КАС України, що підтверджується матеріалами справи.

За даних обставин, у відповідності до ст.128 КАС України, суд вважає за можливе розглянути справу без участі сторін.

Дослідивши матеріали справи та подані до суду докази, оцінивши їх за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному та об’єктивному розгляді у судовому процесі всіх обставин справи, суд  вважає, що позов слід  задовольнити.

Відповідач – приватного підприємства «Лаванда» (код ЄДРПОУ 30172427), яке зареєстровано рішенням Виконавчого комітету Дніпропетровської міської  ради від 21.09.1998р., адреса місцезнаходження: 49000, Дніпропетровська область, м. Дніпропетровськ, вул. Білостоцького, будинок, 82, к. 66   що підтверджується свідоцтвом про державну реєстрацію (перереєстрацію) суб’єкта підприємницької діяльності-юридичної особи,  та Довідкою про включення до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України № 9635 (а.с. 4, 5). Відповідача взято на облік платника податків в органах державної податкової служби з 02.10.1998р. за № 3020 (а.с. 8).

Відповідно до пункту 17 статті 11 Закону України «Про державну податкову службу України» органи державної податкової служби у випадках, в межах компетенції та у порядок встановлений законами України, мають право звертатися до судових органів із заявою (позовною заявою) про скасування державної реєстрації суб’єкта підприємницької діяльності.

У нормах Цивільного кодексу України та Господарського кодексу України вживається термін «скасування державної реєстрації суб’єкта господарювання», хоча законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців», яким встановлено порядок державної реєстрації суб’єктів господарювання та відповідно її скасування, містить таке поняття, як державна реєстрація припинення юридичної особи». Державна реєстрація припинення юридичної особи позбавляє останнього статусу юридичної особи та є підставою для виключення з Єдиного державного реєстру підприємств і організацій України. Таким чином позивач обґрунтовано звернувся з вимогою щодо припинення юридичної особи.

Згідно довідки Державної податкової інспекції у Амур-Нижньодніпровському районі м. Дніпропетровська № 87226/10/282 від 09.09.2009р. відповідач з 23.10.2006 р. не подає податкову звітність. (а.с. 10).

Відповідно до частини 1 пункту 2 статті 9 Закону України «Про систему оподаткування», платники податків і зборів (обов'язкових платежів) зобов`язані подавати до державних податкових органів та інших державних органів відповідно до законів декларації, бухгалтерську звітність та інші документи і відомості, пов`язані з обчисленням і сплатою податків і зборів (обов`язкових платежів).

Відповідно до ч.2 ст. 38 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців» від 15.05.2003 р., підставами для постановлення судового рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особи, зокрема є неподання протягом року органам державної податкової служби податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону.

Як вбачається з матеріалів справи відповідач не надає передбаченої податкової звітності більше одного року (а.с. 10).

Згідно з п. 8.6. Порядку обліку платників податків, зборів (обов'язкових платежів) затвердженого наказом Державної податкової адміністрації України № 80 від 19.02.98 р., якщо платник податків не має заборгованості перед бюджетом, та у разі неподання протягом одного року в органи державної податкової служби податкових декларацій, документів податкової звітності, то керівник органу державної податкової служби приймає рішення у вигляді розпорядження відносно платника податків - про звернення до суду або господарського суду із заявою (позовною заявою) про припинення юридичної особи чи підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця.

Позивачем надано довідку станом на 28.08.2009р., про відсутність у юридичної особи приватного підприємства «Лаванда» заборгованості перед бюджетом (а.с. 12) та розпорядження першого заступника начальника Державної податкової інспекції у Амур-Нижньодніпровському районі м. Дніпропетровська від 01.10.2009 року № 164-р (а.с. 13) про звернення з відповідним позовом до суду.

З огляду на викладене, суд вважає, що позовні вимоги позивача є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Керуючись ст.ст. 14, 70, 71, 86, 159-163 КАС України, суд –

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов Державної податкової інспекції у Амур-Нижньодніпровському районі м. Дніпропетровська до приватного підприємства «Лаванда» про припинення юридичної особи – задовольнити.

Припинити юридичну особу   - приватне підприємство «Лаванда» (код ЄДРПОУ 30172427), яке зареєстровано рішенням Виконавчого комітету Дніпропетровської міської ради від 21.09.1998р., адреса місцезнаходження: 49000, Дніпропетровська область, м. Дніпропетровськ, вул. Білостоцького, будинок, 82, к. 66.

Відповідно ч. 1 ст. 38 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців від 15.05.2003 № 755-IV направити копію даної постанови державному реєстратору за місцем реєстрації юридичної особи для внесення до Єдиного державного реєстру відповідного запису.

Постанова суду може бути оскаржена до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду шляхом подачі заяви про апеляційне оскарження через Дніпропетровський окружний адміністративний суд протягом десяти днів з дня складання постанови у повному обсязі, а апеляційна скарга на постанову суду подається протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження.

Постанова суду набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження, якщо таку заяву не було подано.

Якщо було подано заяву про апеляційне оскарження, але апеляційна скарга не була подана у строк, постанова суду набирає законної сили після закінчення цього строку.

Повний текст постанови складений 29.12.2009р.

Суддя                                                         І. В. Юхно

Дата ухвалення рішення29.12.2009
Оприлюднено06.07.2010
Номер документу7937827
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-13864/09/0470

Постанова від 29.12.2009

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Юхно Ірина Валеріївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні