Ухвала
від 15.01.2019 по справі 684/425/17
СТАРОСИНЯВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 684/425/17

4-с/684/1/2019

УХВАЛА

15 січня 2019 року Старосинявський районний суд Хмельницької області

в складі:

головуючого - судді Завадської О.П.

при секретарі Олійник Л.М.

з участю

представника скаржника ОСОБА_1

представника суб'єкта оскарження ОСОБА_2

представника заінтересованої особи ОСОБА_3

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі судових засідань в смт. Стара Синява справу за скаргою ОСОБА_4 на дії державного виконавця та зобов'язання вчинити дії,

встановив:

В липні 2017 року ОСОБА_4 звернулась до суду з даною скаргою та просила суд визнати дії державного виконавця Старосинявського районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Хмельницькій області ОСОБА_2 щодо винесення постанови про повернення виконавчого документа стягувачеві у виконавчому провадженні №50778906 від 15 червня 2017 року неправомірними; скасувати постанову старшого державного виконавця Старосинявського районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Хмельницькій області ОСОБА_2 про повернення виконавчого документа стягувачеві у виконавчому провадженні №50778906 від 15 червня 2017 року; зобов'язати старшого державного виконавця Старосинявського районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Хмельницькій області ОСОБА_2 відновити виконавче провадження щодо примусового виконання виконавчого листа №684/771/14-ц, виданого Старосинявським районним судом Хмелницької області 05 травня 2015 року про усунення перешкод ОСОБА_4 у володінні та користуванні її частиною будинку з надвірними будівлями і спорудами (садиба) № 9 по вул. Садовій у с. Лисанівці Старосинявського району Хмельницької області шляхом вселення ОСОБА_4 у житловий будинок з надвірними будівлями і спорудами (садиба) № 9 по вул. Садовій у с. Лисанівці Старосинявського району Хмельницької області, зобов'язання ОСОБА_5 та ОСОБА_6 не чинити ОСОБА_4 перешкод у володінні і користуванні житловим будиноком з надвірними будівлями і спорудами (садиба) № 9 по вул. Садовій у с. Лисанівці Старосинявського району Хмельницької області.

Свої вимоги скаржник обґрунтовував тим, що матеріали виконавчого провадження не містять доказів виконання державним виконавцем вимог Закону України Про виконавче провадження , що призвело до порушення прав стягувача. Тому повернення виконавчого документа стягувачу є передчасним, тим більше, що державний виконавець належним чином не повідомив сторону стягувача про дату та час вселення в спірне домоволодіння та не роз'яснив можливість повернення виконавчого документа.

Представник скаржника підтримав заявлені вимоги за обставин на їх обґрунтування.

Старший державний виконавець Старосинявського районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Хмельницькій області ОСОБА_2 суду повідомила, що виконання судового рішення не відбулось через вчинення перешкод по вселенню стягувача ОСОБА_4 зі сторони боржника ОСОБА_6, за що він був притягнутий до штрафу, а в подальшому стягувач не з'явилась на вселення, про що вона повідомлялась через її представника в телефонному режимі та на електронну пошту, причини неявки не повідомила. При вирішенні справи поклалась на розсуд суду.

Представник заінтересованої особи ОСОБА_6, який був залучений до участі в справі ухвалою Старосинявського районного суду від 30 серпня 2018 року, заперечив проти задоволення скарги за безпідставністю.

Суд, заслухавши пояснення учасників, розглянувши подані сторонами документи, повно і всебічно з'ясувавши всі фактичні обставини справи, на яких ґрунтується скарга, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення скарги по суті, вважає, що скарга підлягає частковому задоволенню з наступних підстав.

Виконавчий документ повертається стягувачу, якщо стягувач перешкоджає проведенню виконавчих дій або не здійснив авансування витрат виконавчого провадження, передбачене статтею 43 цього Закону, незважаючи на попередження виконавця про повернення йому виконавчого документа.

В силу положень ч.1 ст. 18 Закону України Про виконавче провадження виконавець зобов'язаний вживати передбачених цим Законом заходів щодо примусового виконання рішень, неупереджено, ефективно, своєчасно і в повному обсязі вчиняти виконавчі дії. Частиною 2 вказаної статті передбачено права та обов'язки виконавця під час здійснення виконавчого провадження.

Як вбачається з матеріалів справи і це встановлено судом, 05 травня 2015 року Старосинявським районним судом Хмельницької області видано виконавчий лист №684/771/14-ц, про усунення перешкод ОСОБА_4 у володінні та користуванні її частиною будинку з надвірними будівлями і спорудами (садиба) № 9 по вул. Садовій у с. Лисанівці Старосинявського району Хмельницької області шляхом вселення ОСОБА_4 у житловий будинок з надвірними будівлями і спорудами (садиба) № 9 по вул. Садовій у с. Лисанівці Старосинявського району Хмельницької області, зобов'язання ОСОБА_5 та ОСОБА_6 не чинити ОСОБА_4 перешкод у володінні і користуванні житловим будиноком з надвірними будівлями і спорудами (садиба) № 9 по вул. Садовій у с. Лисанівці Старосинявського району Хмельницької області.

15 червня 2017 року старшим державним виконавцем Старосинявського районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Хмельницькій області ОСОБА_2 винесено постанову про повернення виконавчого документа стягувачу, на підставі п.4 ч.1 ст. 37 Закону України Про виконавче провадження з підстав нез'явлення стягувача ОСОБА_4 23.02.2017 року та 10.03.2017 року на вселення, причини неявки виконавцю не повідомила, будучи належним чином повідомленою про час та дату вселення.

За змістом акту державного виконавця від 23 лютого 2017 року старший державний виконавець Старосинявського районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Хмельницькій області ОСОБА_2 зафіксувала, що о 11 год. 11 хв. 23 лютого 2017 року по вул. Садовій, 9 с. Лисанівці Старосинявського району ОСОБА_4 не з'явилась, хоча була належним чином повідомлена, причини неявки невідомі. За даними виконавчого провадження лист - повідомлення про примусове вселення 23 лютого 2017 року направлено стягувачу на адресу: вул. Садова, 9 с. Лисанівці Старосинявського району, що одночасно являється адресою житла для вселення і, де фактично не проживає стягувач, був направлений рекомендованою кореспонденцією без зворотного повідомлення 14 лютого 2017 року. Відомості про вручення повідомлення стягувачу відсутні.

Відповідно до акту державного виконавця від 10 березня 2017 року старшим державним виконавцем Старосинявського районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Хмельницькій області ОСОБА_2 встановлено, що 11 год. 15 хв. 10 березня 2017 року по вул. Садовій, 9 с. Лисанівці Старосинявського району ОСОБА_4 не з'явилась, хоча була належним чином повідомлена. Лист - повідомлення про примусове вселення 10 березня 2017 року направлено стягувачу на адресу: вул. Садова, 9 с. Лисанівці Старосинявського району, що одночасно являється адресою житла для вселення і, де фактично не проживає стягувач, був направлений рекомендованою кореспонденцією без зворотного повідомлення 01 березня 2017 року. Лист повернувся без вручення за закінченням терміну зберігання.

При цьому в двох випадках аналогічні повідомлення були надіслані на електронну пошту, зі слів державного виконавця для представника стягувача, що в судовому засіданні останнім заперечено з посиланням на іншу електронну адресу згідно реєстру адвокатів.

Стаття 18 Закону України Про виконавче провадження містить перелік дій, які виконавець має право та зобов'язаний вчиняти.

При цьому, виконавцем не було вжито заходів щодо належного повідомлення стягувача про час і дату вселення до житла, не роз'яснено підстав для повернення виконавчого документу стягувачу та вчинення інших дій, передбачених Законом України Про виконавче провадження , що свідчить про неповноту вчинення виконавцем дій у відповідності до вимог Закону України Про виконавче провадження за період з часу відкриття виконавчого провадження до часу повернення виконавчого документу стягувачу.

Сторони виконавчого провадження мають право звернутися до суду із скаргою, якщо вважають, що рішенням, дією або бездіяльністю державного виконавця чи іншої посадової особи органу державної виконавчої служби або приватного виконавця під час виконання судового рішення, ухваленого відповідно до цього Кодексу, порушено їх права чи свободи (ст. 447 ЦПК України).

Згідно ч. 2 ст. 451 ЦПК України, у разі встановлення обґрунтованості скарги суд визнає оскаржувані рішення, дії чи бездіяльність неправомірними і зобов'язує державного виконавця або іншу посадову особу органу державної виконавчої служби, приватного виконавця усунути порушення (поновити порушене право заявника).

В той же час, суд не вбачає підстав для задоволення вимоги скарги в частині зобов'язання старшого державного виконавця Старосинявського районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Хмельницькій області ОСОБА_2 відновити виконавче провадження щодо примусового виконання виконавчого листа №684/771/14-ц, виданого Старосинявським районним судом Хмелницької області 05 травня 2015 року про усунення перешкод ОСОБА_4 у володінні та користуванні її частиною будинку з надвірними будівлями і спорудами (садиба) № 9 по вул. Садовій у с. Лисанівці Старосинявського району Хмельницької області шляхом вселення ОСОБА_4 у житловий будинок з надвірними будівлями і спорудами (садиба) № 9 по вул. Садовій у с. Лисанівці Старосинявського району Хмельницької області, зобов'язання ОСОБА_5 та ОСОБА_6 не чинити ОСОБА_4 перешкод у володінні і користуванні житловим будиноком з надвірними будівлями і спорудами (садиба) № 9 по вул. Садовій у с. Лисанівці Старосинявського району Хмельницької області.

Так у відповідності до положень ч. 1 ст. 41 Закону України Про виконавче провадження у разі якщо постанова виконавця про закінчення виконавчого провадження або повернення виконавчого документа стягувачу визнана судом незаконною чи скасована в установленому законом порядку, виконавче провадження підлягає відновленню за постановою виконавця не пізніше наступного робочого дня з дня одержання виконавцем відповідного рішення.

Враховуючи вищевикладене, суд приходить до висновку, що дії старшого державного виконавця Старосинявського районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Хмельницькій області ОСОБА_2 щодо винесення постанови про повернення виконавчого документа стягувачеві у виконавчому провадженні №50778906 від 15 червня 2017 року неправомірними, а тому постанова підлягає скасуванню, а старший державний виконавець зобов'язаний вчинити дії щодо поновлення даного виконавчого провадження та виконання судового рішення.

Керуючись ст. 431 ЦПК України, на підставі ст. ст.18, 37, 41 Закону України Про виконавче провадження ,

постановив:

Скаргу задовольнити частково.

Визнати дії старшого державного виконавця Старосинявського районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Хмельницькій області ОСОБА_2 щодо винесення постанови про повернення виконавчого документа стягувачеві у виконавчому провадженні №50778906 від 15 червня 2017 року незаконними.

Скасувати постанову старшого державного виконавця Старосинявського районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Хмельницькій області ОСОБА_2 про повернення виконавчого документа стягувачеві у виконавчому провадженні №50778906 від 15 червня 2017 року.

В решті вимог скарги відмовити.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п'ятнадцяти днів з дня проголошення ухвали. Апеляційна скарга подається до суду апеляційної інстанції через суд, який ухвалював судове рішення.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її складення має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п'ятнадцяти днів з дня вручення йому ухвали суду.

Скаржник: ОСОБА_4, місце проживання: 31400, вул. Садова, 9 с. Лисанівці Старосинявський район Хмельницька область, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1.

Суб'єкт оскарження: Старосинявський районний відділ державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Хмельницькій області, місце знаходження: 31400, смт. Стара Синява вул. І.Франка, 7 Хмельницька область, код ЄДРПОУ: 34908027.

Заінтересована особа: ОСОБА_7, місце проживання: 31400, вул. Садова, 9 с. Лисанівці Старосинявський район Хмельницька область, серія та номер паспорта НА 406714, виданий Старосинявським РВ УМВС України в Хмельницькій області 09.12.1997 року.

Повне рішення складено 23 січня 2019 року.

Суддя


О. П. Завадська

Дата ухвалення рішення15.01.2019
Оприлюднено25.01.2019

Судовий реєстр по справі —684/425/17

Ухвала від 21.05.2019

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Черняк Юлія Валеріївна

Постанова від 09.04.2019

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Ярмолюк О. І.

Постанова від 09.04.2019

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Ярмолюк О. І.

Ухвала від 15.03.2019

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Ярмолюк О. І.

Ухвала від 15.03.2019

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Ярмолюк О. І.

Ухвала від 27.02.2019

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Ярмолюк О. І.

Ухвала від 15.01.2019

Цивільне

Старосинявський районний суд Хмельницької області

Завадська О. П.

Ухвала від 15.01.2019

Цивільне

Старосинявський районний суд Хмельницької області

Завадська О. П.

Ухвала від 01.08.2018

Цивільне

Старосинявський районний суд Хмельницької області

Завадська О. П.

Ухвала від 30.08.2018

Цивільне

Старосинявський районний суд Хмельницької області

Завадська О. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні