Ухвала
від 24.01.2019 по справі 712/15676/18
СОСНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРКАС

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа№712/15676/18

Провадження№1-кп/712/296/19

24 січня 2019 року м. Черкаси

Соснівський районний суд м. Черкаси у складі:

головуючого судді ОСОБА_1

при секретарі ОСОБА_2

за участю:

прокурора ОСОБА_3

потерпілої ОСОБА_4

представника потерпілої - ОСОБА_5

захисників - ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8

обвинувачених ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11

розглянувши у судовому засіданні в залі суду в м. Черкаси кримінальне провадження №12017251010004560 відносно ОСОБА_9 за обвинуваченням у вчиненнікримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.140 КК України, відносно ОСОБА_10 за обвинуваченням у вчиненнікримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.140 КК України, відносно ОСОБА_11 за обвинуваченням у вчиненнікримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.140 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Соснівського районного суду м. Черкаси перебуває кримінальне провадження №12017251010004560 відносно ОСОБА_9 за обвинуваченням у вчиненнікримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.140 КК України, відносно ОСОБА_10 за обвинуваченням у вчиненнікримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.140 КК України, відносно ОСОБА_11 за обвинуваченням у вчиненнікримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.140 КК України.

До початку судового розгляду, через загальну канцелярію, представник потерпілої ОСОБА_4 , - адвокат ОСОБА_5 , звернувся до суду з позовною заявою до Комунального некомерційного підприємства Черкаський міський пологовий будинок «Центр матері та дитини», співвідповідачі: ОСОБА_9 , ОСОБА_11 , ОСОБА_10 , про відшкодування матеріальної та моральної шкоди, завданої кримінальним правопорушенням. Крім того, у позовній заяві представник потерпілої просила суд визнати цивільним позивачем ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , а також визнати цивільним відповідачем у справі Комунальне некомерційне підприємство Черкаський пологовий будинок Центр матері та дитини.

В судовому засіданні представник потерпілої адвокат ОСОБА_5 , а також потерпіла ОСОБА_4 , просили суд прийняти до провадження вищевказаний цивільний позов та залучити в якості цивільного відповідача Комунальне некомерційне підприємство Черкаський міський пологовий будинок «Центр матері та дитини».

Прокурор в судовому засіданні підтримав позицію представника потерпілої адвоката ОСОБА_5 .

Захисники ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , а також ОСОБА_8 , не заперечували проти прийняття судом до провадження вказаної позовної заяви.

Обвинувачені ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , підтримали думку захисників. Суд, вислухавши думку учасників судового провадження, вивчивши подану до суду позовну заяву, а також додані до неї документи, приходе до наступного.

Відповідно до ч.1 та ч.4 ст.128 КПК України, особа, якій кримінальним правопорушенням або іншим суспільно небезпечним діянням завдано майнової та/або моральної шкоди, має право під час кримінального провадження до початку судового розгляду пред`явити цивільний позов до підозрюваного, обвинуваченого або до фізичної чи юридичної особи, яка за законом несе цивільну відповідальність за шкоду, завдану діяннями підозрюваного, обвинуваченого або неосудної особи, яка вчинила суспільно небезпечне діяння. Форма та зміст позовної заяви повинні відповідати вимогам, встановленим до позовів, які пред`являються у порядку цивільного судочинства.

Згідно ч.1, ч.2 ст.61 КПК України, цивільним позивачем у кримінальному провадженні є фізична особа, якій кримінальним правопорушенням або іншим суспільно небезпечним діянням завдано майнової та/або моральної шкоди, а також юридична особа, якій кримінальним правопорушенням або іншим суспільно небезпечним діянням завдано майнової шкоди, та яка в порядку, встановленому цим Кодексом, пред`явила цивільний позов. Права та обов`язки цивільного позивача виникають з моменту подання позовної заяви органу досудового розслідування або суду.

Відповідно до положень ст.62 КПК України, цивільним відповідачем у кримінальному провадженні може бути фізична або юридична особа, яка в силу закону несе цивільну відповідальність за шкоду, завдану злочинними діями (бездіяльністю) підозрюваного, обвинуваченого або неосудної особи, яка вчинила суспільно небезпечне діяння, та до якої пред`явлено цивільний позов у порядку, встановленому цим Кодексом. Права та обов`язки цивільного відповідача виникають з моменту подання позовної заяви органу досудового розслідування або суду. Цивільний відповідач має права та обов`язки, передбачені цим Кодексом для підозрюваного, обвинуваченого, в частині, що стосуються цивільного позову, а також має право визнавати позов повністю чи частково або заперечувати проти нього. Цивільний відповідач повідомляється про прийняті процесуальні рішення в кримінальному провадженні, що стосуються цивільного позову, та отримує їх копії у випадках та в порядку, встановлених цим Кодексом для інформування та надіслання копій процесуальних рішень підозрюваному, обвинуваченому.

Як вбачається з позовної заяви, вона по формі і змісту відповідає вимогам статті 175 ЦПК України, до заяви додано належну кількість копій позовної заяви та документів, як того вимагає стаття 177 ЦПК України.

Даних про обставини, які перешкоджають прийняттю позовної заяви до провадження у кримінальному провадженні №12017251010004560 судом не встановлено.

Крім того, відповідно до ч.2 ст.62 КПК України, права та обов`язки цивільного позивача виникають з моменту подання позовної заяви органу досудового розслідування або суду, тому прийняття окремого процесуального рішення щодо визнання потерпілої ОСОБА_4 цивільним позивачем, суд не вбачає.

Разом з тим, враховуючи що позовні вимоги про відшкодування матеріальної та моральної шкоди, завданої кримінальним правопорушенням заявлені до Комунального некомерційного підприємства Черкаський міський пологовий будинок «Центр матері та дитини», суд приходить до висновку що зазначене підприємство підлягає залученню до участі у кримінальному провадженні №12017251010004560,в якостіцивільного відповідача.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.175, 177 ЦПК України, ст.ст.61, 62, 128, 350 КПК України, суд,-

УХВАЛИВ :

Позовну заяву представника потерпілої ОСОБА_4 , - адвоката ОСОБА_5 , до Комунального некомерційного підприємства Черкаський міський пологовий будинок «Центр матері та дитини», співвідповідачі: ОСОБА_9 , ОСОБА_11 , ОСОБА_10 , про відшкодування матеріальної та моральної шкоди, завданої кримінальним правопорушенням прийняти до провадження у кримінальному провадженню №12017251010004560 відносно ОСОБА_9 за обвинуваченням у вчиненнікримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.140 КК України, відносно ОСОБА_10 за обвинуваченням у вчиненнікримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.140 КК України, відносно ОСОБА_11 за обвинуваченням у вчиненнікримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.140 КК України.

Залучити до провадження у кримінальному провадженні №12017251010004560 відносно ОСОБА_9 за обвинуваченням у вчиненнікримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.140 КК України, відносно ОСОБА_10 за обвинуваченням у вчиненнікримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.140 КК України, відносно ОСОБА_11 за обвинуваченням у вчиненнікримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.140 КК України, як цивільного відповідача Комунальне некомерційне підприємство Черкаський міський пологовий будинок «Центр матері та дитини» (код ЄДРПОУ 02004953, адреса: 18020, Черкаська область, місто Черкаси, вул. Чехова, будинок 101).

Запропонувати відповідачу у випадку заперечення проти позову подати до суду відзив на позов у кількості примірників відповідно до кількості, учасників судового провадження.

Запропонувати позивачу подати до суду відповідь на відзив, а відповідачу заперечення протягом п`яти днів з дня отримання відзиву на позов та відповіді на відзив відповідно.

Відповідно до ч.3 ст.61 КПК України, цивільний позивач має права та обов`язки, передбачені цим Кодексом для потерпілого, в частині, що стосуються цивільного позову, а також має право підтримувати цивільний позов або відмовитися від нього до видалення суду в нарадчу кімнату для ухвалення судового рішення. Цивільний позивач повідомляється про прийняті процесуальні рішення в кримінальному провадженні, що стосуються цивільного позову, та отримує їх копії у випадках та в порядку, встановлених цим Кодексом для інформування та надіслання копій процесуальних рішень потерпілому.

Згідно ч.2 ст.22 КПК України, сторони кримінального провадження мають рівні права на збирання та подання до суду речей, документів, інших доказів, клопотань, скарг, а також на реалізацію інших процесуальних прав, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до ч.3 ст.62 КПК України, цивільний відповідач має права та обов`язки, передбачені цим Кодексом для підозрюваного, обвинуваченого, в частині, що стосуються цивільного позову, а також має право визнавати позов повністю чи частково або заперечувати проти нього. Цивільний відповідач повідомляється про прийняті процесуальні рішення в кримінальному провадженні, що стосуються цивільного позову, та отримує їх копії у випадках та в порядку, встановлених цим Кодексом для інформування та надіслання копій процесуальних рішень підозрюваному, обвинуваченому.

Копію ухвали разом з позовною заявою та додатками до неї вручити учасникам судового провадження, а також направити до Комунального некомерційного підприємства Черкаський міський пологовий будинок «Центр матері та дитини» (код ЄДРПОУ 02004953, адреса: 18020, Черкаська область, місто Черкаси, вул. Чехова, будинок 101).

Ухвала оскарженню не підлягає.

Головуючий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення24.01.2019
Оприлюднено14.02.2023
Номер документу79392278
СудочинствоКримінальне
Сутьу вчиненнікримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.140 КК України

Судовий реєстр по справі —712/15676/18

Ухвала від 23.08.2023

Кримінальне

Соснівський районний суд м.Черкас

Рябуха Ю. В.

Ухвала від 18.08.2023

Кримінальне

Соснівський районний суд м.Черкас

Рябуха Ю. В.

Ухвала від 01.07.2020

Кримінальне

Соснівський районний суд м.Черкас

Рябуха Ю. В.

Ухвала від 24.01.2019

Кримінальне

Соснівський районний суд м.Черкас

Калашник В. Л.

Ухвала від 17.01.2019

Кримінальне

Соснівський районний суд м.Черкас

Калашник В. Л.

Ухвала від 22.12.2018

Кримінальне

Соснівський районний суд м.Черкас

Калашник В. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні