Ухвала
від 22.01.2019 по справі 760/1828/19
СОЛОМ'ЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 760/1828/19

Провадження № 1-кс/760/1678/19

У Х В АЛ А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 січня 2019 року слідчий суддя Солом`янського районного суду міста Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю слідчого ОСОБА_3 , розглянувши у закритому судовому засіданні в приміщенні Солом`янського районного суду міста Києва клопотання слідчого з особливо важливих справ відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС у Київській області старшого лейтенанта податкової міліції ОСОБА_3 , погоджене заступником начальника відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби прокуратури Київської області ОСОБА_4 , про надання дозволу на проведення обшуку у кримінальному провадженні №32018110130000013 від 02.03.2018 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 205 КК України,-

В С Т А Н О В И В:

До слідчого судді Солом`янського районного суду міста Києва надійшло клопотання слідчого з особливо важливих справ відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС у Київській області старшого лейтенанта податкової міліції ОСОБА_3 , погоджене заступником начальника відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби прокуратури Київської області ОСОБА_4 , про надання дозволу на проведення обшуку у кримінальному провадженні №32018110130000013 від 02.03.2018 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 205 КК України.

Клопотання обґрунтовується тим, що слідчим управлінням фінансових розслідувань ГУ ДФС у Київській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні, що внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32018110130000013 від 02.03.2018 за фактом створення невстановленими особами суб`єкта підприємницької діяльності ТОВ «Фін-Прайм Груп» (ЄДРПОУ 40806421) з метою прикриття незаконної діяльності підприємств реального сектору економіки, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст.205 КК України.

Зазначено, що в ході досудового розслідування, встановлено, що згідно вантажно-митної декларації від 24.01.2018 року № ЕК10РР та зовнішньоекономічного контракту від 24.01.2018 року № FP02IN встановлено, що ТОВ «Фін-Прайм Груп» провадить діяльність у сфері зовнішньоекономічної діяльності.

Слідчий вказав, що ТОВ «Фін-Прайм Груп» подавало до Одеської митниці ДФС вантажно-митну декларацію UA 500040/2018/001629 щодо експорту «Кукурудзи 3 класу». При цьому, в ході проведеного огляду вантажно-митної декларації від 24.01.2018 року № ЕК10РР встановлено, що ТОВ «Фін-Прайм Груп» здійснювало експорт зернової продукції за допомогою представника ТОВ «ЗПК «Інзерноекспорт» та ТОВ «ОЛІМПЕКС-КУПЕ ІНТ» в період з січня по лютий 2018 року до Гонконгу на загальну суму 1606500 у.о. та до Іспанії на загальну суму 675068 у.о.

Слідчий посилався на те, що згідно витягу з АІС «Єдиний реєстр податкових накладних» встановлено факт відсутності придбання ТОВ «Фін-Прайм Груп» взагалі будь-яких товарно-матеріальних цінностей, і зокрема «Кукурудзи 3 класу», за весь період діяльності даного підприємства.

Відповідно до інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо ТОВ «Фін-Прайм Груп» (ЄДРПОУ 40806421) встановлено, що у останнього відсутні будь-які потужності для самостійного вирощування зернової продукції.

В клопотанні зазначено, що в ході досудового розслідування встановлено, що ТОВ «ЗПК «Інзерноекспорт» надавало послуги з декларування вантажу ТОВ «Групінвестсервіс» (код ЄДРПОУ 39743971), що підтверджується податковою накладною № 9214327474 зареєстрованою 04.10.2018.

Слідчий пояснив, що згідно витягу з АІС «Єдиний реєстр податкових накладних» встановлено факт відсутності придбання ТОВ «Групінвестсервіс» взагалі будь-яких товарно-матеріальних цінностей, і зокрема зернової продукції за весь період діяльності даного підприємства.

На переконання органу досудового розслідування, ТОВ «Групінвестсервіс» діє аналогічно ТОВ «Фінпраймгруп», тобто фактично статутну діяльність не здійснює, а використовується невідомими особами для прикриття незаконної діяльності. Має ряд ознак, які свідчать про очевидну фіктивність даного підприємства, а саме: наявна істотна невідповідність ресурсів обсягам здійснюваної діяльності та у підприємства відсутня будь-яка матеріальна та технічна база.

Зазначено, що в подальшому ТОВ «Групінвестсервіс» подано заявку на експорт та складено счет-проформа №0207/01 від 02.07.2018 з покупцем «Arkadia trade SP. ZO. O.» на поставку пшениці 5 або 6 класу в кількості 5500 тонн. В даному документі також вказано, що умови поставки: Молодіжне (Транссервіс 2008) Одеська область Україна.

Слідчий вказав, що декларантом ТОВ «Групінвестсервіс» згідно зазначених документів виступає ТОВ «Тервіон Сервіс» (код ЄДРПОУ 42471563).

Згідно відомостей з АІС «Податковий блок» встановлено, що ТОВ «Транссервіс 2008» (код ЄДРПОУ 35818770) фактично здійснює свою господарську діяльність, а саме, зберігання зернової продукції за адресою: Одеська обл., с.Молодіжне, вул. Залізнична, 3.

Слідчим зазначено, що в органу досудового розслідування виникла необхідність у проведенні обшуку нежитлових приміщень та елеваторах, розташованих за адресою: Одеська обл., с.Молодіжне, вул. Залізнична, 3, які використовуються ТОВ «Транссервіс 2008» (код ЄДРПОУ 35818770) та належать на праві власності Молодіжненській сільській раді Овідіопольського району Одеської області, з метою відшукання та вилучення зернової продукції без відповідних документів про її походження, яка на теперішній час належить підприємству ТОВ «Групінвестсервіс» з ознаками фіктивності та заявлено до митного органу відповідно до заявки на експорту та складеного счет-проформа №0207/01 від 02.07.2018 з покупцем «Arkadia trade SP. ZO. O.», документів ТОВ «Групінвестсервіс» по фінансово-господарським взаємовідносинам з ТОВ «Тервіон Сервіс» та «Arkadia trade SP. ZO. O.», зокрема: відповідних реєстрів обліку проведених операцій; платіжних доручень; виписок по рахунках; договорів з додатками та додатковими угодами; рахунок-фактур; товарних накладних; товарно-транспортних накладних; залізничних транспортних накладних; довіреностей на отримання товару; книг (реєстри) обліку придбання та реалізації товару (робіт, послуг); книг (реєстри) реєстрації довіреностей; книг (реєстри) складського обліку; векселів та документів щодо їх руху; актів звірок взаєморозрахунків; податкових накладних; видаткових накладних; актів прийому-передачі товару (робіт, послуг), складських документів (квитанцій), звіту про проведення незалежної експертної оцінки Активів, договорів купівлі-продажу, печаток інших підприємств, юридична адреса яких не знаходиться за обшукуваною адресою, а також надати доступ до зняття інформації, що міститься в електронних інформаційних системах або їх частках, мобільних терміналах систем зв`язку шляхом її копіювання.

Вказав, що метою проведення обшуку є виявлення та фіксація речей та документів, які можуть бути використані, як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час розслідування кримінального провадження, встановлення осіб, діями яких державному бюджету завдано шкоди, відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, знаряддя кримінального правопорушення, або майна, в тому числі грошових коштів, яке було здобуте в результаті вчинення кримінального правопорушення.

А тому, враховуючи вищевикладене, а також те, що, на думку слідства, незаконна діяльність, приховується від контролюючих та правоохоронних органів, наявні обґрунтовані підстави вважати, що за даною адресою знаходяться документи та предмети, які мають відомості про обставини вчинення кримінального правопорушення, знаряддя кримінального правопорушення, або майна, яке було здобуте в результаті його вчинення, тому існує реальна загроза їх знищення, у зв`язку з чим слідчий звернувся із даним клопотанням про проведення обшуку.

В судовому засіданні слідчий клопотання про проведення обшуку підтримав, просив його повністю задовольнити.

Заслухавши слідчого, дослідивши клопотання про проведення обшуку, слідчий суддя дійшов висновку про задоволення вказаного клопотання з наступних підстав.

Згідно з ст. ст. 1, 8, ч. 2 ст. 22 Конституції України Україна є правова держава, в Україні визнається і діє принцип верховенства права, конституційні права і свободи гарантуються і не можуть бути скасовані.

Ці конституційні приписи отримали свій розвиток у ст.2 КПК України, що встановлює завдання кримінального провадження. Це захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.

Частинами 1 і 2 ст. 30 Конституції України передбачено, що кожному гарантується недоторканність житла. Не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим рішенням суду.

Згідно з п. 18 ч. 1 ст. 3 КПК України слідчий суддя - суддя суду першої інстанції, до повноважень якого належить здійснення у порядку, передбаченому цим Кодексом, судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні.

Згідно з ст. 84 КПК України доказами в кримінальному провадженні є фактичні дані, отримані у передбаченому цим Кодексом порядку, на підставі яких слідчий, прокурор, слідчий суддя і суд встановлюють наявність чи відсутність фактів та обставин, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню. Процесуальними джерелами доказів є показання, речові докази, документи, висновки експертів.

При цьому відповідно до статті 85 КПК України належними є докази, які прямо чи непрямо підтверджують існування чи відсутність обставин, що підлягають доказуванню у кримінальному провадженні, та інших обставин, які мають значення для кримінального провадження, а також достовірність чи недостовірність, можливість чи неможливість використання інших доказів.

Відповідно до чч. 1, 2 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб. Обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

Відповідно до ч. 5 ст.234 КПК України слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що:

1) було вчинено кримінальне правопорушення;

2) відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування;

3) відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду;

4) відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи;

5) за встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб, а також заходом, пропорційним втручанню в особисте і сімейне життя особи.

Слідчий суддя, перевіривши надані матеріали клопотання, заслухавши пояснення слідчого, дослідивши докази по даних матеріалах, приходить до висновку, що клопотання слідчого є обґрунтованим та підлягає задоволенню.

На підставі стст.1, 8, ч.2 ст.22, чч.1 і 2 ст.30 Конституції України, ст.2 п.18 ч.1 ст.3, ст.ст. 84, 85, 234, 235, 309 КПК України, слідчий суддя, -

У Х В А Л И В:

Клопотання задовольнити.

Надати дозвіл заступнику начальника другого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Київській області ОСОБА_5 , старшому слідчому з ОВС другого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Київській області ОСОБА_6 , старшому слідчому з ОВС другого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Київській області ОСОБА_7 , слідчому з ОВС другого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Київській області ОСОБА_3 на проведення обшуку нежитлових приміщень та елеваторах, розташованих за адресою: Одеська обл., с.Молодіжне, вул. Залізнична, 3, які використовуються ТОВ «Транссервіс 2008» (код ЄДРПОУ 35818770) та належать на праві власності Молодіжненській сільській раді Овідіопольського району Одеської області, з метою виявлення та фіксації відомостей про обставинивчиненнякримінального правопорушення, а також відшукання та вилучення наступних речей та документів: зернової продукції без відповідних документів про її походження, яка на теперішній час належить підприємству ТОВ «Групінвестсервіс» (код ЄДРПОУ 39743971) з ознаками фіктивності та заявлено до митного органу відповідно до заявки на експорту та складеного счет-проформа №0207/01 від 02.07.2018 з покупцем «Arkadia trade SP. ZO. O.», документів ТОВ «Групінвестсервіс» по фінансово-господарським взаємовідносинам з ТОВ «Тервіон Сервіс» та «Arkadia trade SP. ZO. O.», зокрема: відповідних реєстрів обліку проведених операцій; платіжних доручень; виписок по рахунках; договорів з додатками та додатковими угодами; рахунок-фактур; товарних накладних; товарно-транспортних накладних; залізничних транспортних накладних; довіреностей на отримання товару; книг (реєстри) обліку придбання та реалізації товару (робіт, послуг); книг (реєстри) реєстрації довіреностей; книг (реєстри) складського обліку; векселів та документів щодо їх руху; актів звірок взаєморозрахунків; податкових накладних; видаткових накладних; актів прийому-передачі товару (робіт, послуг), складських документів (квитанцій), звіту про проведення незалежної експертної оцінки Активів, договорів купівлі-продажу, печаток інших підприємств, юридична адреса яких не знаходиться за обшукуваною адресою, а також надати доступ до зняття інформації, що міститься в електронних інформаційних системах або їх частках, мобільних терміналах систем зв`язку шляхом її копіювання за період 01.01.2018 по дату постановлення ухвали.

Ухвала діє один місяць з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя:

СудСолом'янський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення22.01.2019
Оприлюднено15.02.2023
Номер документу79393869
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про проведення обшуку житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —760/1828/19

Ухвала від 22.01.2019

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Усатова І. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні