Рішення
від 23.01.2019 по справі 0940/2445/18
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"23" січня 2019 р. справа № 0940/2445/18

м. Івано-Франківськ

Івано-Франківський окружний адміністративний суд у складі:

судді Лучко О.О.

за участю секретаря Королевич О.В.

за участю сторін:

представника позивача: ОСОБА_1,

представника відповідача: не з'явився

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду адміністративну справу

за позовом Головного управління Державної фіскальної служби України в Івано-Франківській області

до відповідача ОСОБА_2 акціонерного товариства «Рибне господарство «Міжріччя»

про стягнення податкового боргу в розмірі 19 586,93 грн.,-

В С Т А Н О В И В:

21.12.2018 Головне управління Державної фіскальної служби в Івано-Франківській області (далі за текстом ГУ ДФС в Івано-Франківській області) звернулося до суду з адміністративним позовом до ОСОБА_2 акціонерного товариства «Рибне господарство «Міжріччя» (далі за текстом ПАТ «Рибне господарство «Міжріччя» ) про стягнення податкового боргу у розмірі 19 586,93 грн.

Ухвалою Івано-Франківського окружного адміністративного суду від 24.12.2018 відкрито провадження в даній адміністративній справі за правилами спрощеного позовного провадження з повідомленням учасників справи.

Представник позивача в судовому засіданні позов підтримала, суду пояснила, що на день подання адміністративного позову за відповідачем рахується податковий борг в розмірі 477,54 грн по орендній платі за земельні ділянки державної і комунальної власності з юридичних осіб, який виник у зв'язку із несплатою самостійно задекларованих сум податкового зобов'язання по орендній платі за 2018 рік, враховуючи часткову сплату нарахувань за липень 2018 у розмірі 8,04 грн. Крім того, за відповідачем рахується податковий борг в розмірі 19109,39 грн з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки за 2018 рік з врахуванням часткової сплати нарахувань за ІІ квартал 2018 року у розмірі 123,36 грн. Заборгованість станом на день розгляду справи боржником не сплачена. На підставі наведеного просила позов задовольнити повністю та стягнути дану заборгованість.

Представник відповідача в судове засідання не з'явився. Заяв та клопотань про відкладення розгляду справи чи про причини неявки суду не надав. Судову повістку та ухвалу про відкриття провадження у адміністративній справі відповідачу вручено особисто, про що свідчить роздруківка поштового відправлення №7601850373204 (а.с.).

Відповідно до п.1 ч.4 ст.124 КАС України разі ненадання учасниками справи інформації щодо їх поштової адреси судовий виклик або судове повідомлення надсилаються юридичним особам та фізичним особам - підприємцям - за адресою місцезнаходження (місця проживання), що зазначена в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

Таким чином, суд приходить до висновку, що відповідач належним чином повідомлений про час, дату та місце розгляду справи.

Згідно із ч.1 ст.205 КАС України неявка у судове засідання будь-якого учасника справи, за умови що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею.

Крім того, відповідач не скористався правом подання відзиву на позовну заяву. Відповідно до ч.4 ст.159 КАС України подання заяв по суті справи є правом учасників справи.

Розглянувши відповідно до вимог ст.ст.260-262 КАС України справу за правилами спрощеного позовного провадження, заслухавши представника позивача, дослідивши подані докази, суд вважає, що позов підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Судом встановлено, що ПАТ «Рибне господарство «Міжріччя» перебуває на обліку в Долинській ОДПІ ГУ ДФС в Івано-Франківській області як платник податків.

Як вбачається з матеріалів адміністративної справи, 12.02.2018 ПАТ «Рибне господарство «Міжріччя» подало до Долинської ОДПІ ГУ ДФС в Івано-Франківській області податкову декларацію з плати за землю (земельний податок та/або орендної плати за земельні ділянки державної або комунальної власності) за 2018 рік. В результаті несплати самостійно визначених грошових зобов'язань по орендній платі з юридичних осіб за липень, серпень та вересень 2018 року у відповідача виник податковий борг в розмірі 477,54 грн, при цьому відповідач частково сплатив нараховані податкові зобовязання за липень 2018 року у розмірі 8,04 грн.

12.02.2018 ПАТ «Рибне господарство «Міжріччя» подало до Долинської ОДПІ ГУ ДФС в Івано-Франківській області податкову декларацію з податку на нерухоме майно відмінне від земельної ділянки за 2018 рік. В результаті несплати самостійно визначених грошових зобов'язань з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки за ІІ та ІІІ квартал 2018 року у відповідача виник податковий борг в розмірі 19 109,39 грн, при цьому відповідач частково сплатив нараховані податкові зобовязання за ІІ квартал 2018 у розмірі 123,63 грн.

Таким чином за відповідачем рахується податковий борг у загальному розмірі 19 586,93 грн.

Вказане підтверджується зворотнім боком облікових карток ПАТ «Рибне господарство «Міжріччя» (а.с.16-22) та довідками про борг за платежами (а.с.10-11).

06.08.2018 Долинська ОДПІ ГУ ДФС в Івано-Франківській області виставила ПАТ «Рибне господарство «Міжріччя» податкову вимогу форми «Ю» про сплату податкового боргу за №41831-50, яку надіслано відповідачу у встановленому законом порядку та вручено представнику 11.09.2018 (а.с.12).

Несплата відповідачем вказаного податкового боргу слугувала підставою для звернення податкового органу з даним позовом до суду.

При вирішенні даного спору суд виходив з наступного нормативного правового регулювання.

Згідно із ч.1 ст.67 Конституції України кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

Відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів регулює Податковий кодекс України (далі - ПК України), який, зокрема, визначає вичерпний перелік податків та зборів, що справляються в Україні, та порядок їх адміністрування, платників податків та зборів, їх права та обов'язки, компетенцію контролюючих органів, повноваження і обов'язки їх посадових осіб під час здійснення податкового контролю, а також відповідальність за порушення податкового законодавства.

В п.п.16.1.4 п.16.1 ст.16 ПК України визначено, що платник податків зобов'язаний сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених цим Кодексом та законами з питань митної справи. Виконанням податкового обов'язку визнається сплата в повному обсязі платником відповідних сум податкових зобов'язань у встановлений податковим законодавством строк (п.38.1 ст.38 ПК України).

Згідно із ст.31 ПК України строком сплати податку та збору визнається період, що розпочинається з моменту виникнення податкового обов'язку платника податку із сплати конкретного виду податку і завершується останнім днем строку, протягом якого такий податок чи збір повинен бути сплачений у порядку, визначеному податковим законодавством. Податок чи збір, що не був сплачений у визначений строк, вважається не сплаченим своєчасно. Момент виникнення податкового обов'язку платника податків, у тому числі податкового агента, визначається календарною датою. Строк сплати податку та збору обчислюється роками, кварталами, місяцями, декадами, тижнями, днями або вказівкою на подію, що повинна настати або відбутися. Строк сплати податку та збору встановлюється відповідно до податкового законодавства для кожного податку окремо.

Податковим обов'язком визнається обов'язок платника податку обчислити, задекларувати та/або сплатити суму податку та збору в порядку і строки, визначені цим Кодексом, законами з питань митної справи (п.36.1 ст.36 ПК України).

Виконанням податкового обов'язку визнається сплата в повному обсязі платником відповідних сум податкових зобов'язань у встановлений податковим законодавством строк (п.38.1 ст.38 ПК України).

Згідно із п.46.1. ст.46 ПК України податкова декларація, розрахунок (далі - податкова декларація) - це документ, що подається платником податків (у тому числі відокремленим підрозділом у випадках, визначених цим Кодексом) контролюючому органу у строки, встановлені законом, на підставі якого здійснюється нарахування та/або сплата податкового зобов'язання, чи документ, що свідчить про суми доходу, нарахованого (виплаченого) на користь платників податків - фізичних осіб, суми утриманого та/або сплаченого податку.

Податкова декларація подається за звітний період в установлені цим Кодексом строки контролюючому органу, в якому перебуває на обліку платник податків. Платник податків зобов`язаний за кожний встановлений цим Кодексом звітний період, в якому виникають об`єкти оподаткування, або у разі наявності показників, які підлягають декларуванню, відповідно до вимог цього Кодексу подавати податкові декларації щодо кожного окремого податку, платником якого він є (п.49.1, п.49.2 ст.49 ПК України).

Згідно п.54.1 ст.54 ПК України встановлено, що крім випадків, передбачених податковим законодавством, платник податків самостійно обчислює суму податкового та/або грошового зобов'язання та/або пені, яку зазначає у податковій (митній) декларації або уточнюючому розрахунку, що подається контролюючому органу у строки, встановлені цим Кодексом. Така сума грошового зобов'язання та/або пені вважається узгодженою.

Так відповідач у поданій декларації з орендної плати за землю за 2018 рік самостійно задекларував грошові зобов'язання з орендної плати за землю.

Базовим податковим (звітним) періодом для плати за землю є календарний рік. Базовий податковий (звітний) рік починається 1 січня і закінчується 31 грудня того ж року (для новостворених підприємств та організацій, а також у зв'язку із набуттям права власності та/або користування на нові земельні ділянки може бути меншим 12 місяців) (п.285.1, п.285.2 ст.285 ПК України).

Відповідно до п.286.2 ст.286 ПК України платники плати за землю (крім фізичних осіб) самостійно обчислюють суму податку щороку станом на 1 січня і не пізніше 20 лютого поточного року подають відповідному контролюючому органу за місцезнаходженням земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік за формою, встановленою у порядку, передбаченому ст.46 цього Кодексу, з розбивкою річної суми рівними частками за місяцями. Подання такої декларації звільняє від обов'язку подання щомісячних декларацій.

Податкове зобов'язання щодо плати за землю, визначене у податковій декларації на поточний рік, сплачується рівними частками власниками та землекористувачами земельних ділянок за місцезнаходженням земельної ділянки за податковий період, який дорівнює календарному місяцю, щомісяця протягом 30 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) місяця (п. 287.3 ст.287 ПК України).

Відповідно до п.288.1 ст.288 ПК України підставою для нарахування орендної плати за земельну ділянку є договір оренди такої земельної ділянки.

Платником орендної плати є орендар земельної ділянки. Об'єктом оподаткування є земельна ділянка, надана в оренду (п.288.2, п.288.3ст.288 ПК України).

Згідно із п.57.1 ст.57 ПК України платник податків зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого цим Кодексом для подання податкової декларації, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Як вбачається з матеріалів адміністративної справи ПАТ «Рибне господарство «Міжріччя» самостійно задекларувало та не сплатило грошове зобов'язання по орендній платі з юридичних осіб за липень, серпень та вересень 2018 року. Відтак у відповідача у відповідача виник податковий борг в розмірі 477,54 грн.

Крім того, відповідач подав декларацію з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за 2018 рік, в якому самостійно визначив грошове зобов'язання з даного податку.

Так, згідно із п.265.1 ст.265 ПК України податок на майно складається з: податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки; транспортного податку; плати за землю.

Відповідно до п.п.266.1.1 п.266.1 ст.266 ПК України платниками податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які є власниками об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості.

Об'єктом оподаткування є об'єкт житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі його частка (п.п.266.2.1 п.266.2 ст.266 ПК України).

Згідно із п.п.266.6.1 п.266.1 ст.266 ПК України базовий податковий (звітний) період дорівнює календарному року.

Відповідно до п.п.266.7.5 п.266.7 ст.266 ПК України платники податку - юридичні особи самостійно обчислюють суму податку станом на 1 січня звітного року і до 20 лютого цього ж року подають контролюючому органу за місцезнаходженням об'єкта/об'єктів оподаткування декларацію за формою, встановленою у порядку, передбаченому статтею 46 цього Кодексу, з розбивкою річної суми рівними частками поквартально.

Податкове зобов'язання за звітний рік з податку сплачується, зокрема, юридичними особами - авансовими внесками щокварталу до 30 числа місяця, що наступає за звітним кварталом, які відображаються в річній податковій декларації (п.п.266.10.1 п.266.10 ст.266 ПК України).

ПАТ «Рибне господарство «Міжріччя» самостійно задекларувало та не сплатило грошове зобов'язання з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за ІІ та ІІІ квартал 2018 року. Таким чином у відповідача виник податковий борг в розмірі 19 109,39 грн.

При цьому, суд зазначає, що податкове зобов`язання, самостійно визначене платником податків, не підлягає оскарженню (п.56.11 ст.56 ПК України).

Відтак, самостійно визначені відповідачем суми грошових зобов`язань у податкових деклараціях з плати за землю (земельний податок та/або орендної плати за земельні ділянки державної або комунальної власності) за 2018 рік та з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за 2018 рік є узгодженими та підлягають обов`язковій сплаті.

Враховуючи наведене, позовні вимоги про стягнення з відповідача податкового боргу в загальному розмірі 19 586,93 грн є обгрунтованими.

Згідно із п.п.14.1.175 п.14.1 ст.14 ПК України податковим боргом визнається сума узгодженого грошового зобов`язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), але не сплаченого у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов`язання.

У разі коли платник податків не сплачує узгодженої суми грошового зобов'язання в установлені законодавством строки, контролюючий орган надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку, визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення (п. 59.1 ст.59 ПК України).

У разі якщо після направлення (вручення) податкової вимоги сума податкового боргу змінилася, але податковий борг не був погашений в повному обсязі, податкова вимога додатково не надсилається (не вручається) (п. 59.5 ст.59 ПК України).

Судом встановлено, що 06.08.2018 Долинська ОДПІ виставила податкову вимогу про сплату податкового боргу форми Ю №41831-50, яка отримана відповідачем 11.09.2018 (а.с. 12).

Відповідно до п.95.1 ст.95 ПК України контролюючий орган здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності - шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі. Стягнення коштів та продаж майна платника податків провадяться не раніше ніж через 60 календарних днів з дня надіслання (вручення) такому платнику податкової вимоги (п.95.21 ст.95 ПК України).

Згідно із п.95.3 ст.95 ПК України стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків, здійснюється за рішенням суду, яке направляється до виконання контролюючим органам, у розмірі суми податкового боргу або його частини.

Відповідно до п.95.4. ст.95 ПК України контролюючий орган на підставі рішення суду здійснює стягнення коштів у рахунок погашення податкового боргу за рахунок готівки, що належить такому платнику податків. Стягнення готівкових коштів здійснюється у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Наявність податкового боргу ПАТ «Рибне господарство «Міжріччя» в загальному розмірі 19 586,93 грн підтверджується дослідженими матеріалами справи, доказів сплати заборгованості відповідач суду не надав.

З урахуванням наведеного, суд дійшов висновку про законність та обгрунтованість позовних вимог, а тому позов підлягає задоволенню у повному обсязі.

Відповідно до ч.2 ст.139 КАС України при задоволенні позову суб'єкта владних повноважень з відповідача стягуються виключно судові витрати суб'єкта владних повноважень, пов'язані із залученням свідків та проведенням експертиз. Такі витрати позивачем понесені не були, а тому відсутні підстави для їх стягнення з відповідача.

На підставі статті 124 Конституції України, керуючись статтями 139, 241-246, 250, 255, 262, 295, 297 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з ОСОБА_2 акціонерного товариства «Рибне господарство «Міжріччя» з розрахункових рахунків в банках, які обслуговують платника, та за рахунок готівки, що належить такому платнику податків, в дохід бюджету податковий борг в розмірі 19 586,93 (дев'ятнадцять тисяч п'ятсот вісімдесят шість ) гривень 93 копійки.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Восьмого апеляційного адміністративного суду через Івано-Франківський окружний адміністративний суд протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження також може бути поновлений в разі його пропуску з інших поважних причин, крім випадків, визначених частиною другою статті 299 цього Кодексу.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Головне управління ДФС в Івано-Франківській області (код ЄДРПОУ 39394463, вул. Незалежності, 20, м. Івано-Франківськ, 76018);

Публічне акціонерне товариство «Рибне господарство «Міжріччя» (код ЄДРПОУ 22177880, с.Міжріччя, м.Болехів , Івано-Франківська область, 77210).

Суддя Лучко О.О.

Рішення в повному обсязі складене 25 січня 2019 р.

СудІвано-Франківський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення23.01.2019
Оприлюднено27.01.2019
Номер документу79400133
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —0940/2445/18

Рішення від 23.01.2019

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Лучко О.О.

Рішення від 23.01.2019

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Лучко О.О.

Ухвала від 24.12.2018

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Лучко О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні