Ухвала
від 24.01.2019 по справі 420/5380/18
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 420/5380/18

У Х В А Л А

24 січня 2019 року м.Одеса

Суддя Одеського окружного адміністративного суду Соколенко О.М., розглянувши матеріали позовної заяви товариства з обмеженою відповідальністю “Компанія “Стімпекс” до Головного управління ДФС в Одеській області про визнання протиправним і скасування наказу,-

В С Т А Н О В И В:

В провадженні Одеського окружного адміністративного суду знаходиться справа за позовною заявою товариства з обмеженою відповідальністю “Компанія “Стімпекс” до Головного управління ДФС в Одеській області, в якій позивач просить суд визнати протиправним та скасувати наказ Головного управління ДФС в Одеській області від 11.10.2018 року №7796 “Про внесення змін до наказу ГУ ДФС в Одеській області від 10.11.2017 року № 5819”.

Ухвалою суду від 26.11.2018 року судом:

- прийнято до розгляду позовну заяву товариства з обмеженою відповідальністю “Компанія “Стімпекс” (з урахуванням уточнень від 19.11.2018 року);

- відкрито провадження у справі за позовною заявою товариства з обмеженою відповідальністю “Компанія “Стімпекс” по справі №420/5380/18;

- вирішено розглядати справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін;

Вказаною ухвалою судом також зобов'язано відповідача - Головне управління ДФС в Одеській області протягом п'ятнадцяти днів з дня отримання копії даної ухвали надати до суду належним чином засвідчені копії:

- наказу №5819 від 10.11.2017 року «Про проведення документальної планової виїзної перевірки ТОВ «Компанія «Стімпекс (код за ЄДРПОУ 38017560»;

- документів, які слугували підставою для прийняття наказу від 11.10.2018 року №7796 “Про внесення змін до наказу ГУ ДФС в Одеській області від 10.11.2017 року №5819”;

В свою чергу, з офіційного з'ясування обставин справи як принципу адміністративного судочинства, закріпленого приписами частини 4 статті 9 КАС України вбачається обов'язок суду встановити дійсні обставини справи при розгляді адміністративного позову безвідносно до позиції сторін.

Так, предметом розгляду у даній справі є наказ Головного управління ДФС в Одеській області від 11.10.2018 року №7796 “Про внесення змін до наказу ГУ ДФС в Одеській області від 10.11.2017 року № 5819”.

03 січня 2018 за вх. №287/19 засобами поштового зв'язку від позивача надійшов відзив на позовну заяву разом із додатками, згідно переліку, наведеному у ньому.

Так, до відзиву на позовну заяву відповідачем додані, зокрема, докази надіслання його копії на адресу відповідача, з яких судом з'ясовано, що у позивача не сплинув строк для подання відповіді на відзив на позовну заяву станом на 24.01.2019 року – передостанній (59-й) день, для розгляду даної справи за приписами ст.258 КАС України.

Враховуючи предмет спору та надані до суду з боку позивача та відповідача докази і заяви по суті справи, з метою повного та всебічного з'ясування обставин у справі, суд витребував з Головного управління ДФС в Одеській області додаткові докази та інформацію.

Таким чином, з урахуванням викладеного вбачається, що станом на 24.01.2019 року існує необхідність в отриманні витребуваних судом додаткових доказів та інформації по справі, а також, що у позивача не сплинув строк для подання відповіді на відзив на позовну заяву.

Відповідно до ст. 258 КАС України суд розглядає справи за правилами спрощеного позовного провадження протягом розумного строку, але не більше шістдесяти днів із дня відкриття провадження у справі.

Відповідно до ч.1 ст.120 КАС України перебіг процесуального строку починається з наступного дня після відповідної календарної дати або настання події, з якою пов'язано його початок.

При цьому, суд зазначає, що 25.01.2019 року – спливає шістдесятиденний строк, визначений ст.258 КАС України для розгляду даної справи в порядку ст.262 КАС України.

Згідно ч.1 ст.12 КАС України адміністративне судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку позовного провадження (загального або спрощеного).

Відповідно до ч. 5 ст. 12 КАС України, умови, за яких суд має право розглядати справи у загальному або спрощеному позовному провадженні, визначаються цим Кодексом.

Згідно з частиною 3 статті 257 Кодексу адміністративного судочинства України, при вирішенні питання про розгляд справи за правилами спрощеного або загального позовного провадження суд враховує: 1) значення справи для сторін; 2) обраний позивачем спосіб захисту; 3) категорію та складність справи; 4) обсяг та характер доказів у справі, в тому числі чи потрібно у справі призначати експертизу, викликати свідків тощо; 5) кількість сторін та інших учасників справи; 6) чи становить розгляд справи значний суспільний інтерес; 7) думку сторін щодо необхідності розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження.

Згідно ч. 6 ст. 260 КАС України, якщо суд вирішив розглянути справу в порядку спрощеного позовного провадження, але в подальшому постановив ухвалу про розгляд справи за правилами загального позовного провадження, розгляд справи починається зі стадії відкриття провадження у справі. У такому випадку повернення до розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження не допускається.

Згідно з положеннями ст. 179 КАС України, для виконання завдання підготовчого провадження в кожній судовій справі, яка розглядається за правилами загального позовного провадження, проводиться підготовче засідання.

Дата і час підготовчого засідання призначається судом з урахуванням обставин справи і необхідності вчинення відповідних процесуальних дій. Підготовче засідання має бути розпочате не пізніше ніж через тридцять днів з дня відкриття провадження у справі.

Відповідно до ч.1, ч.2 ст. 173 КАС України, підготовку справи до судового розгляду здійснює суддя адміністративного суду, який відкрив провадження в адміністративній справі.

Завданням підготовчого провадження є: 1) остаточне визначення предмета спору та характеру спірних правовідносин, позовних вимог та складу учасників судового процесу; 2) з'ясування заперечень проти позовних вимог; 3) визначення обставин справи, які підлягають встановленню, та зібрання відповідних доказів; 4) вирішення відводів; 5) визначення порядку розгляду справи; 6) вчинення інших дій з метою забезпечення правильного, своєчасного і безперешкодного розгляду справи по суті.

Відповідно до п.2, п.7 ч.2 ст. 180 КАС України, у підготовчому засіданні суд, зокрема, у разі необхідності заслуховує уточнення позовних вимог та заперечень проти них та розглядає відповідні заяви, з'ясовує, чи надали сторони докази, на які вони посилаються у позові і відзиві, а також докази, витребувані судом, чи причини їх неподання; пропонує учасникам справи надати суду додаткові докази або пояснення; вирішує питання про проведення огляду письмових, речових та електронних доказів за їх місцезнаходженням; вирішує питання про витребування додаткових доказів та визначає строки їх подання.

З метою повного та всебічного розгляду даної адміністративної справи та вирішення її по суті, зважаючи на те, що існує необхідність в отриманні витребуваних судом додаткових доказів та оскільки у позивача не сплинув строк для подання відповіді на відзив, та враховуючи те, що станом на 25.01.2019 року спливає визначений строк для розгляду даної адміністративної справи в порядку ст.262 КАС України, суд дійшов висновку про доцільність розгляду справи № 420/5380/18 в порядку загального позовного провадження.

Разом з цим, суд зазначає, що всі подані учасниками справи до 24.01.2019 року письмові докази та заяви по суті справи будуть враховані судом при постановленні рішення по справі.

Водночас, щодо представництва інтересів по вказаній справі з 01.01.2019 року, суд вважає за необхідне зазначити наступне.

Частиною 3 статті 55 КАС України визначено, що юридична особа, суб'єкт владних повноважень, який не є юридичною особою, бере участь у справі через свого керівника або члена виконавчого органу, уповноваженого діяти від її (його) імені відповідно до закону, статуту, положення (самопредставництво юридичної особи), або через представника.

Відповідно до абз.1 пп.11 п.16.2 Перехідних положень Конституції України з дня набрання чинності Законом України "Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)" представництво відповідно до пункту 3 частини першої статті 131-1 та статті 131-2 цієї Конституції виключно прокурорами або адвокатами у Верховному Суді та судах касаційної інстанції здійснюється з 1 січня 2017 року; у судах апеляційної інстанції - з 1 січня 2018 року; у судах першої інстанції - з 1 січня 2019 року.

Згідно з ч.1 ст.57 КАС України представником у суді може бути адвокат або законний представник.

Відповідно до ч.2 ст.57 КАС України у справах незначної складності та в інших випадках, визначених цим Кодексом, представником може бути фізична особа, яка відповідно до частини другої статті 43 цього Кодексу має адміністративну процесуальну дієздатність.

Дана справа в силу положень ч.6 ст.12 КАС України є справою незначної складності.

При цьому, суд зазначає, що представництво інтересів позивача по вказаній справі може здійснюватися представником відповідно до ч.3 ст.55 КАС України та представником відповідно до ч.2 ст.57 КАС України, що також, не виключає можливість здійснення представництва інтересів позивача у справі адвокатом згідно ч.1 ст.57 КАС України на підставі документів, визначених ст. 59 КАС України.

Керуючись ст.ст. 12, 120, 173, 179-181, 248, 257, 260 КАС України, суд, -

УХВАЛИВ:

Розгляд справи за позовом товариства з обмеженою відповідальністю “Компанія “Стімпекс” до Головного управління ДФС в Одеській області про визнання протиправним і скасування наказу проводити в порядку загального позовного провадження.

Призначити підготовче засідання на 18.02.2019 року о 14:00 год. у приміщенні Одеського окружного адміністративного суду за адресою: м. Одеса, Фонтанська дорога, 14, зала судових засідань №10 (1-й поверх).

Роз'яснити сторонам, що розгляд справи починається зі стадії відкриття провадження у справі, зважаючи на що, встановити відповідачу строк для подання відзиву на позовну заяву (у разі необхідності його подання) протягом п'ятнадцяти днів з дня отримання копії цієї ухвали. Відзив подається до суду разом із документами, що підтверджують надіслання (надання) відзиву і доданих до нього доказів іншим учасникам справи.

У разі, якщо необхідність подання (повторно, додатково) відзиву на позовну заяву відсутня, суд зазначає відповідачу про необхідність письмово повідомити суд про відсутність такої необхідності.

Зазначити сторонам, що надання доказів відбувається в порядку ст. 79 КАС України.

Копію ухвали направити сторонам.

Веб-адреса сторінки Одеського окружного адміністративного суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається: http://adm.od.court.gov.ua/sud1570/.

Справа розглядатиметься суддею одноособово.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя О.М.Соколенко

          

СудОдеський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення24.01.2019
Оприлюднено28.01.2019
Номер документу79402372
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —420/5380/18

Ухвала від 06.11.2020

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Дашутін І.В.

Ухвала від 15.10.2020

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Дашутін І.В.

Ухвала від 21.08.2020

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Шеметенко Л.П.

Ухвала від 02.06.2020

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Шеметенко Л.П.

Ухвала від 07.08.2019

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Шеметенко Л.П.

Ухвала від 22.07.2019

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Шеметенко Л.П.

Ухвала від 02.07.2019

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Шеметенко Л.П.

Рішення від 22.05.2019

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Соколенко О. М.

Ухвала від 15.04.2019

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Соколенко О. М.

Ухвала від 12.03.2019

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Соколенко О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні