Рішення
від 24.01.2019 по справі 266/5186/18
КРАСНОАРМІЙСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження № 2/235/130/19

Справа № 266/5186/18

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24 січня 2019 року м. Покровськ

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

у складі: головуючого - судді Назаренко Г.В.

за участю секретаря Полуянчик В.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Рівненської сільської ради Покровського району Донецької області про встановлення додаткового строку для прийняття спадщини, -

ВСТАНОВИВ:

У жовтня 2018 року ОСОБА_1 звернулась до суду з позовом до ОСОБА_2 міської ради Донецької області про встановлення додаткового строку для прийняття спадщини.

Ухвалою Красноармійського міськрайонного суду Донецької області від 21 грудня 2018 року замінено первісного відповідача ОСОБА_2 міську раду Донецької області належним відповідачем - Рівненською сільською радою Покровського району Донецької області.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначила, що 21 травня 2015 року померла її тітка ОСОБА_3, яка на момент смерті перебувала у Маріупольському пансіонаті для ветеранів війни та праці № 2.

На її ім'я тітка склала заповіт, згідно з якого вона заповіла їй земельну частку (пай) розміром 6,19 га, що знаходиться на території Рівненської сільської ради Покровського району Донецької області.

23 квітня 2018 року вона звернулась до державного нотаріуса Першої покровської державної нотаріальної контори з метою прийняття спадщини після смерті тітки ОСОБА_3, оскільки є єдиним спадкоємцем за заповітом, однак нотаріусом було їй їй було відмовлено у зв'язку із пропущенням нею строку на подачу заяви про прийняття спадщини та рекомендовано звернутись в суд. Також повідомлено, що у разі поновлення такого строку, вона має звернутись до нотаріуса у м. Маріуполь, за місцем відкриття спадщини.

Строк для подачі заяви про прийняття спадщини вона пропустила у зв'язку з тим, що її тітка померла у 2015 році під час активної фази антитерористичної операції. Вона проживає в ІНФОРМАЦІЯ_1, яке входить до переліку населених пунктів, на території яких здійснювалась антитерористична операція (п.п.8 п.2 Переліку, затвердженому розпорядженням КМУ від 30 жовтня 2014 року № 1053-р (в редакції, що діяла у 2015 році). Місто Маріуполь також входить у цей Перелік (п.п.20 п.1). Таким чином, переміщуватись цими територіями під час бойових дій було вкрай небезпечно для її життя і здоров'я. Крім того, вона є пенсіонером, особою похилого віку та має захворювання - гіпертонічну хворобу та проблеми із серцем, психологічно не витримує звуків пострілів та вибухів.

Позивач вважає, що пропустила строк подання заяви про прийняття спадщини з поважної причини, просила встановити додатковий строк для прийняття спадщини.

Позивач в судове засідання не з'явилась, надала клопотання, в якому підтримала позовні вимоги, просила справу розглянути за її відсутності.

Відповідач про дату, час і місце судового засідання повідомлений належним чином, в судове засідання не з'явився без повідомлення причин, відзив не подав.

Згідно ст.281 ЦПК України по справі ухвалено заочне рішення на підставі наявних у ній доказів.

Дослідивши письмові докази, суд вважає, що позов підлягає задоволенню повністю.

Судом встановлені наступні фактичні обставини та відповідний зміст спірних правовідносини.

Згідно копії свідоцтва про смерть, виданого 22 травня 2015 року виконкомом Приморським відділом державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Маріупольського міського управління юстиції у Донецькій області, актовий запис № 489, ОСОБА_3 померла 21 травня 2015 року (а.с.7).

Після смерті ОСОБА_3 відкрилася спадщина у вигляді права на земельну частку (пай) розміром 6,19 га, яка перебуває у колективній власності КСП Молочне , яка належала їй на підставі сертифіката серії ДН № 0108869 (а.с.11).

Згідно заповіту від 1 березня 2002 року ОСОБА_3 заповіла зазначене право на земельну частку (пай) ОСОБА_1 (а.с.10).

Строк для подання заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_3 сплинув 21 листопада 2015 року.

Листом державного нотаріуса Першої покровської державної нотаріальної контори ОСОБА_4 № 316/01-16 від 23 квітня 2018 року повідомлено, що позивач пропустила шестимісячний строк для подачі заяви про прийняття спадщини. Також, місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця. Оскільки ОСОБА_3 постійно проживала в м. Маріуполь позивачу необхідно звертатися до нотаріусів м. Маріуполь. Згідно Інформаційної довідки зі Спадкового реєстру від 23 квітня 2018 року за № 51676217, спадкова справа до майна ОСОБА_3, померлої 21 травня 2015 року, не відкривалась (а.с.12).

Згідно повідомлення завідувача Другої маріупольської державної нотаріальної контори ОСОБА_5 від 22.11.2018р. № 1868/01-16, інформація щодо заведення спадкової справи до майна померлої ОСОБА_3, померлої 21 травня 2015 року, у Спадковому реєстрі відсутня.

Статтею 1270 ЦК України для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Відповідно до ч.3 ст.1272 ЦК України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Згідно п.24 Постанови Пленуму Верховного Суду України Про судову практику у справах про спадкування №7 від 30.05.2008 року, поважними причинами пропуску строку для прийняття спадщини є причини, пов'язані з об'єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Судом встановлено, що причиною пропуску позивачем встановленого законодавством строку для подання заяви на прийняття спадщини стало те, що ОСОБА_3 померла на тимчасово окупованій території, і позивачці потрібен був час для належного оформлення свідоцтва про її смерть.

Таким чином, судом встановлено, що позивачем пропущено встановлений законом строк для прийняття спадщини з поважної причини - проживання спадкодавця в м. Маріуполі Донецької області, що розташоване в зоні АТО, у зв'язку з чим суд вважає за можливе визначити йому додатковий строк, достатній для подання нею заяви про прийняття спадщини, у три місяці.

Відповідно до ст.ст.1270, 1272 ЦК України, керуючись ст.ст.13, 19, 81, 141, 203, 263-265, 281 ЦПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 задовольнити повністю.

Визначити ОСОБА_1, 04.08.1953р.н., додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_3, яка померла 21 травня 2015 року, у три місяці.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законно сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закритті апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного розгляду.

Рішення суду може бути оскаржено в апеляційному порядку учасниками справи, а також особами, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси та (або) обов'язки, повністю або частково до Апеляційного суду Донецької області через Красноармійський міськрайонний суд Донецької області протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або в разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складання повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручене у день його проголошення або складання, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарг подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 ЦПК України.

Заочне рішення може бути переглянуте Красноармійським міськрайонним судом Донецької області за письмовою заявою відповідача, яку може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручено у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Позивач: ОСОБА_1, АДРЕСА_1, РНОКПП НОМЕР_1.

Відповідач: Рівненська сільська рада Покровського району Донецької області, с. Рівне Покровського району Донецької області, вулиця Валентина Терешкової, будинок 22В, код ЄДРПОУ 20339373.

Суддя Г.В. Назаренко

СудКрасноармійський міськрайонний суд Донецької області
Дата ухвалення рішення24.01.2019
Оприлюднено27.01.2019
Номер документу79403310
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —266/5186/18

Рішення від 24.01.2019

Цивільне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Назаренко Г. В.

Ухвала від 21.12.2018

Цивільне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Назаренко Г. В.

Ухвала від 22.11.2018

Цивільне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Назаренко Г. В.

Ухвала від 24.10.2018

Цивільне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Назаренко Г. В.

Ухвала від 14.09.2018

Цивільне

Приморський районний суд м.Маріуполя

Курбанова Н. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні