Рішення
від 15.01.2019 по справі 265/3563/18
ОРДЖОНІКІДЗЕВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.МАРІУПОЛЯ

Справа № 265/3563/18

Провадження № 2/265/98/19

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

(заочне)

15 січня 2019 року місто Маріуполь

Орджонікідзевський районний суд міста Маріуполя Донецької області у складі:

головуючого судді - Мельник І.Г.,

за участю секретаря судового засідання - Гусєвої К.С.,

розглянувши у відкритому судовому в залі суду справу за позовом військової прокуратури Маріупольського гарнізону в інтересах держави в особі КУ Маріупольська міська лікарня швидкої медичної допомоги до ОСОБА_1 про відшкодування витрат на стаціонарне лікування потерпілого від злочину, -

В С Т А Н О В И В:

Прокурор звернувся до суду в інтересах держави в особі КУ Маріупольська міська лікарня швидкої медичної допомоги з позовом до відповідача про відшкодування витрат на стаціонарне лікування особи, потерпілої від злочину, посилаючись на те, що ухвалою Орджонікідзевського районного суду міста Маріуполя Донецької області від 09 серпня 2017 року за кримінальним провадженням за обвинуваченням ОСОБА_1 за ч.1 ст.414 КК України, було затверджено угоду про визнання винуватості між прокурором та обвинуваченим, відповідно до якої ОСОБА_1 було визнано винуватим у вчиненні злочину, передбаченого ч.1 ст.414 КК України та йому призначено покарання у вигляді 1 року службового обмеження із відрахуванням 15% із суми грошового забезпечення в дохід держави. При розгляді вказаного кримінального провадження судом було встановлено, що ОСОБА_1, виконуючи обов'язки патрульного військового містечка № 6 по проспекту Перемоги, 73а у м. Маріуполі Донецької області, зустрівши на шляху патрулювання старшого солдата ОСОБА_2 та розпочавши із ним розмову, став демонструвати справність своєї зброї. В подальшому, знімаючи ввірений йому для службового користування автомат АКС - 74 № 6258218, який перебував на правому плечі в горизонтальному положенні, шляхом випадкового натискання на спусковий гачок ОСОБА_1 здійснив один постріл у бік солдата ОСОБА_2, який отримав крізне вогнепальне кульове поранення грудної клітки справа, проникаюче в плевральну порожнину, з пораненням і контузією правої легені, що ускладнилось правостороннім гемопневмотораксом, підшкірною емфіземою справа, вогнепальним переломом І, ІІ, ІІІ ребер справа, вогнепальний перелом середньої третини правої ключиці, що ускладнилось геморагічним шоком ІІ ступеню, що утворилися в результаті однієї дії кульового снаряду, випущеного із автоматичної вогнепальної зброї та відноситься до тяжких тілесних ушкоджень, як небезпечних для життя в момент спричинення. В зв'язку з чим, потерпілий ОСОБА_2 перебував на стаціонарному лікуванні у хірургічному відділенні КУ Маріупольська міська лікарня швидкої медичної допомоги в період з 18.02.2017 по 18.02.2017р., та на його лікування було витрачено бюджетних коштів на суму 12548,24 грн., через що державі завдано збиток на вказану суму. Оскільки відповідач добровільно витрати на лікування потерпілого не відшкодував, то просив суд стягнути з ОСОБА_1 на користь КУ Маріупольська міська лікарня швидкої медичної допомоги витрати на лікування потерпілого в сумі 12548,24 грн.

Представник прокуратури ОСОБА_3 в судовому засіданні, підтримуючи заявлені вимоги, на задоволенні позову наполягав, надав пояснення, аналогічні викладеним в позовній заяві. В подальшому надав заяву про розгляд справи без його участі.

Представники позивача за довіреністю ОСОБА_4 та ОСОБА_5 у судовому засіданні позовні вимоги та доводи прокурора підтримали та просили їх задовольнити.

Відповідач у відкрите судове засідання не з'явився за невідомих суду причин повторно, про час та місце слухання справи повідомлявся своєчасно та належним чином за місцем реєстрації та за місцем фактичного мешкання.

Зі згоди позивачів, суд ухвалює рішення при заочному розгляді справи, відповідно до ст. 280 ЦПК України, згідно з якою у разі неявки в судове засідання відповідача, який був належним чином повідомлений про дату, час і місце судовго засідання, не з*явився в судове засідання без повідомлення причин та який не подав відзив, суд може ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів.

Вислухавши пояснення сторін, дослідивши письмові докази, суд вважає, що позов прокурора підлягає задоволенню, виходячи з наступних підстав.

Відповідно до ст. 1206 ЦК України особа, яка вчинила злочин, зобов'язана відшкодувати витрати закладові охорони здоров'я на лікування потерпілого від цього злочину, крім випадку завдання шкоди при перевищенні меж необхідної оборони або у стані сильного душевного хвилювання, що виникло раптово внаслідок насильства або тяжкої образи з боку потерпілого.

Згідно із ухвалою Орджонікідзевського районного суду міста Маріуполя Донецької області від 09 серпня 2017 року за кримінальним провадженням за обвинуваченням ОСОБА_1 за ч.1 ст.414 КК України, було затверджено угоду про визнання винуватості між прокурором та обвинуваченим, відповідно до якої ОСОБА_1 було визнано винуватим у вчиненні злочину, передбаченого ч.1 ст.414 КК України та йому призначено покарання у вигляді 1 року службового обмеження із відрахуванням 15% із суми грошового забезпечення в дохід держави.

Відповідно до довідки КУ Маріупольська міська лікарня швидкої медичної допомоги ОСОБА_2 перебував на стаціонарному лікуванні у хірургічному відділенні з 18.02.2017 по 18.02.2017р., внаслідок чого загальна сума лікування потерпілого за цей період склала за 1 ліжко-днів, згідно із детальним розрахунком вартості ліжко/днів, який відповідає постанові КМУ №545 від 16.07.1993р., склала 12548,24 гривні.

Таким чином, в судовому засіданні було встановлено, що від дій ОСОБА_1 зазнав тілесні ушкодження ОСОБА_2, внаслідок чого останній лікувався 1 день в КУ Маріупольська міська лікарня швидкої медичної допомоги , яка фінансується обласним бюджетом за рахунок медичної субвенції.

З огляду на наведене суд дійшов висновку, що позовні вимоги прокурора, який діє в інтересах КУ Маріупольська міська лікарня швидкої медичної допомоги , є обґрунтованими та заснованими на законі.

За ч. 7 ст. 128 КПК України особа, яка не пред'явила цивільного позову в кримінальному провадженні, а також особа, цивільний позов якої залишено без розгляду, має право пред'явити його в порядку цивільного судочинства.

Оскільки, як встановлено судом, в ході кримінального провадження за обвинуваченням ОСОБА_1 не було вирішено питання відшкодування витрат закладу охорони здоров'я, витрачених на лікування потерпілого, то суд вважає за необхідне стягнути 12548,24 грн. на користь КУ Маріупольська міська лікарня швидкої медичної допомоги з ОСОБА_1, як особи, винуватої в завданні ушкоджень потерпілому від злочину.

Відповідно до ст. 141 ЦПК України з відповідача підлягає стягненню на користь держави судовий збір в сумі 704,80 грн.

Керуючись ст. ст. 141, 263-265, 280-282 ЦПК України, суд -

В И Р І Ш И В:

Позов військової прокуратури Маріупольського гарнізону в інтересах держави в особі КУ Маріупольська міська лікарня швидкої медичної допомоги до ОСОБА_1 про відшкодування витрат на стаціонарне лікування потерпілого від злочину задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Комунальної установи Маріупольська міська лікарня швидкої медичної допомоги в рахунок відшкодування витрат на стаціонарне лікування потерпілого 12548 (дванадцять тисяч п'ятсот сорок вісім) гривень 24 копійки.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь держави судовий збір в сумі 704,80 грн.

Заочне рішення може бути переглянуто судом, що його ухвалив за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його оголошення.

У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення заочне рішення може бути оскаржене в загальному порядку.

Рішення може бути оскаржене до Донецького апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до вказаного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо у судовому засіданні було проголошено лише вступну і резолютивну частину судового рішення або у разі розгляду (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, цей строк обчислюється з дня складання повного судового рішення.

Позивач: КУ Маріупольська міська лікарня швидкої медичної допомоги , юридична адреса: м.Маріуполь, вул.Бахмутська,20а, код ЄДРПОУ 01990660, р/р 35411001022935, ГУДКУ в Донецькій області, МФО 834016.

Відповідач: ОСОБА_1, зареєстрований за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_1, мешкає за адресою: м.Маріуполь, вул. Волгоградська,1 (в/ч 3057), НОМЕР_1, виданий 22.07.2011р.

Повний текст рішення складено 15 січня 2019 року.

Суддя


І.Г. Мельник

Дата ухвалення рішення15.01.2019
Оприлюднено27.01.2019
Номер документу79403986
СудочинствоЦивільне
Сутьвідшкодування витрат на стаціонарне лікування потерпілого від злочину

Судовий реєстр по справі —265/3563/18

Ухвала від 11.12.2020

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м.Маріуполя

Козлов Д. О.

Рішення від 15.01.2019

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м.Маріуполя

Мельник І. Г.

Ухвала від 17.07.2018

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м.Маріуполя

Мельник І. Г.

Ухвала від 19.06.2018

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м.Маріуполя

Мельник І. Г.

Ухвала від 02.05.2018

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м.Маріуполя

Мельник І. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні