Рішення
від 16.01.2019 по справі 706/664/18
ХРИСТИНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 706/664/18

2/706/33/19

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

16 січня 2019 року м.Христинівка

Христинівський районний суд Черкаської області

в складі головуючого судді Орендарчука М.П.,

при секретарі Пізняк Т.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Христинівка цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2, третя особа: Виконавчий комітет Ягубецької сільської ради Христинівського району Черкаської області про позбавлення права користування житловим приміщенням, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернувся в суд з позовом до відповідача про усунення перешкод в користуванні житловим приміщенням та припинити реєстрацію.

Вказує на те, що на підставі ухвали Христинівського районного суду від 27.02.2017 у справі №706/1094/16-н він являється власником жилої квартири по вулиці Леніна, 1. кв. 1 в с. Ягубець Христинівського району Черкаської області. У вказаній квартирі зареєстрована моя колишня дружина ОСОБА_2.

Відповідачка проживає за адресою ІНФОРМАЦІЯ_1 з реєстрації не знімається та не реєструється за місцем фактичного проживання. її реєстрація на його житловій площі обмежує його цивільні права. Тим більше, при укладенні мирової угоди у справі №706 1094/16-ц відповідачка в усному порядку зобов'язалась добровільно знятись з реєстрації та зареєструватись за адресою її фактичного проживання.

В судове засідання позивач не з'явився, хоча про час та місце проведення судового засідання належним чином був повідомлений у встановленому законом порядку.

В судове засідання відповідач ОСОБА_2 не з'явилась, проте від неї до суду надійшла заява в якій зазначила, що позовні вимоги визнає, та просить справу розглядати у її відсутність.

Згідно відзиву наданого суду, ОСОБА_2 не погоджується з позовними вимогами ОСОБА_1, вказуючи на те, що вона бувший член сім'ї власника житла, та не втратила права користуванням житловим приміщенням.

В судове засідання заінтересована особа Виконавчий комітет Ягубецької сільської ради не зявився, проте від виконачого комітету надійшла заява, в якій зазначено, що Виконавчий комітет Ягубецької сільської ради заперечує проти задоволення позовних вимог ОСОБА_1, оскільки окрім ОСОБА_2 прописані її діти: син ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_2 та син ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_3

Судом встановлено що ОСОБА_1 та ОСОБА_2 перебували в шлюбі та проживали спільно в житловій квартирі АДРЕСА_1 разом з дітьми ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_2, та ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_3,

Згідно з ухвали Христинівського районного суду від 27.02.2017 року яка набрала законної сили, вбачається що між сторонами було укладено та затверджено мирову угоду, про визнання майна спільною власністю подружжя та його поділ, відповідно до якої:

Нежиле приміщення - магазину, загальною площею 123,3 кв.м., розташоване за адресою: вул. Леніна (Соборна), 3А в с. Ягубець Христинівського району та автомобіль ЗАЗ - DAEWOO LANOS д.н.з. НОМЕР_1 в цілому переходять у власність ОСОБА_2, за нею визнається в цілому без обмеження право вільно володіти, користуватися та розпоряджатися даним майном відповідно до чинного законодавства.

Жила квартира, яка розташована за адресою: с. Ягубець вул. Леніна (Соборна), 1АДРЕСА_2 в цілому переходить у власність ОСОБА_1, за ним визнається в цілому без обмеження право вільно володіти, користуватися та розпоряджатися даним майном відповідно до чинного законодавства

Тобто, фактично ОСОБА_1 являється власником жилої квартири яка розташована за адресою: с. Ягубець вул. Леніна (Соборна), 1АДРЕСА_2 в цілому.

Згідно із частиною першою статті 321 ЦК України право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні. При цьому відповідно до ст. 391 ЦК України власник має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпорядження своїм майном.

За змістом ст. 16 ЦК України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Аналіз наведених вище норм цивільного законодавства України дає суду підстави дійти висновку про те, що у разі будь-яких обмежень у здійсненні права користування та розпорядження своїм майном, власник має право вимагати усунення відповідних перешкод, у тому числі шляхом звернення до суду за захистом свого майнового права, зокрема, із позовом про усунення перешкод у користуванні власністю.

Право користування житловим приміщенням охоплюється статтею 47 Конституції України та статтею 379 ЦК України та визнає право особи використовувати житлове приміщення для проживання та забезпечення її потреб.

Згідно статті 3 Закону України Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні , реєстрація місця проживання це внесення інформації до реєстру територіальної громади, документів, до яких вносяться відомості про місце проживання/перебування особи, із зазначенням адреси житла/місця перебування із подальшим внесенням відповідної інформації до Єдиного державного демографічного реєстру в установленому Кабінетом Міністрів України порядку. Місцем проживання особи визнається житло, розташоване на території адміністративно-територіальної одиниці, в якому особа проживає, а також спеціалізовані соціальні установи, заклади соціального обслуговування та соціального захисту, військові частини.

За вимог статті 7 Закону України Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні , зняття з реєстрації місця проживання особи здійснюється, у тому числі, на підставі судового рішення, яке набрало законної сили, про позбавлення права власності на житлове приміщення або права користування житловим приміщенням, про виселення, про визнання особи безвісно відсутньою або оголошення її померлою.

Отже, у разі будь-яких обмежень у здійсненні права користування та розпорядження своїм майном, власник має право вимагати усунення відповідних перешкод, зокрема, шляхом зняття особи з реєстрації місця проживання, пред'явивши разом з тим одну із таких вимог: 1) про позбавлення права власності на житлове приміщення; 2) про позбавлення права користування житловим приміщенням; 3) про визнання особи безвісно відсутньою; 4) про оголошення фізичної особи померлою.

Аналогічний правовий висновок викладений у постанові Верховного Суду України від 30 червня 2015 року (справа № 21-1438а15).

Відповідач ОСОБА_2 в відзиві посилається на вимоги статті на ст. 156 ЖК України, проте як встановлено судом та що підтверджується довідкою № 619 від 16.10.2018 виданою Ягобецькою сільською радою, що ОСОБА_2 не проживає в жилій квартири по вулиці Леніна, 1. кв. 1 в с. Ягубець Христинівського району Черкаської області та фактично проживає в ІНФОРМАЦІЯ_4, та яка зазначена в відзиві, наданого відповідачем по справі.

Відповідно до ч.2 ст.405 ЦК України член сім'ї власника житла втрачає право на користування житлом у разі відсутності без поважних причин понад один рік. якщо інше не встановлено домовленістю між ним і власником житла або законом.

Заінтересована особа : Виконавчий комітет Ягубецької сільської ради заяві зазначила, що заперечує проти задоволення позову з посиланням на те, що в даному житловому будинку прописані та проживають двоє дітей, а саме: син ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_2 та син ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_3, проте позивач не ставить вимогу про позбавлення права користування житловим приміщенням дітей.

За п.34Постанови Пленуму ВССУ з розгляду цивільних і кримінальних справ від 07.02.2014року №5 Про судову практику в справах про захист права власності та інших речових прав ,передбачено,що підчас розгляду позовів про визнання особи такою, що втратила право користування жилим приміщенням,судам необхідно чітко розмежовувати правовідносини, які виникають між власником та попереднім власником житла, і правовідносини, які виникають між власником житла та членами його сім'ї, попередніми членами його сім'ї, а також членами сім'ї попереднього власника житла. Усунення перешкод у здійсненні права користування та розпорядження своїм майном, зокрема жилим приміщенням, шляхом зняття особи з реєстраційного обліку, залежить від вирішення питання про право користування такої особи жилим приміщенням відповідно до норм житлового та цивільного законодавства (наприклад, статті 71, 72, 116, 156 ЖК УРСР; стаття 405 ЦК),а саме від вирішення однієї із таких вимог:про позбавлення права власності на жиле приміщення;про позбавлення права користування жилим приміщенням;про визнання особи безвісно відсутньою;про оголошення фізичної особи померлою.

Стаття 41 Конституції України проголошує, що кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, результатами своєї інтелектуальної, творчої діяльності. Право приватної власності набувається в порядку, визначеним законом. Ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності. Право приватної власності є непорушним.

Відповідно до ч.1 ст. 319 ЦК України власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд.

Відповідно до ст. 383 ЦК України власник житлового будинку, квартири має право використовувати житло для власного проживання, проживання членів сім'ї, інших осіб і розпоряджатися своїм житлом на власний розсуд. Обмеження чи втручання в права власника можливе лише з підстав, передбачених законом.

Як встановлено судом, наявність реєстрації відповідача ОСОБА_2, у належному позивачу ОСОБА_1В на праві власності будинку, заважає йому вільно розпоряджатися своєю власністю, у зв'язку з чим суд вважає за необхідне визнати ОСОБА_2 такою, що втратила право користування жилою квартирою по вулиці Леніна, 1. кв. 1 в с. Ягубець Христинівського району Черкаської області. Даних про наявність будь-якої домовленості між позивачами та відповідачем з приводу користування житловим приміщенням, а також доказів про поважність причин відсутності відповідача у житловому приміщенні за місцем реєстрації суду не надано.

На підставі вищевикладеного та керуючись ст.ст. 4, 12,76,81,89, 223, 263, 265,280 ЦПК України, ст.ст. 321, 391, 405 ЦК України суд, -

В И Р І Ш И В:

Позов ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_5 ( 20042, АДРЕСА_3, РНОКПП НОМЕР_2) до ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_6 ( АДРЕСА_4, РНОКПП НОМЕР_3) третя особа: Виконавчий комітет Ягубецької сільської ради Христинівського району Черкаської області ( 20042, Черкаська область, Христинівський район, с.Ягубець, вулиця Леніна, 2, код ЄДРПОУ: 34176748, КОАТУУ: НОМЕР_4) про позбавлення права користування житловим приміщенням- задовольнити.

Визнати ОСОБА_2, ідентифікаційний код - НОМЕР_3 такою що втратила право па проживання в належній мені на праві приватної власності квартири по вулиці Леніна. 1, кв. 1 в с. Ягубець Христинівського району Черкаської області.

Стягнути з ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_6 на користь ОСОБА_1 сплачений ним судовий збір відповідно до квитанції № 0.0.1014211715.1 від 18.04.2018 року, становить 704 гривні 80 копійок.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку безпосередньо до апеляційного суду Черкаської області шляхом подачі протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення апеляційної скарги.

Суддя: М.П. Орендарчук

СудХристинівський районний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення16.01.2019
Оприлюднено27.01.2019
Номер документу79421332
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —706/664/18

Ухвала від 13.08.2018

Цивільне

Христинівський районний суд Черкаської області

Орендарчук М. П.

Рішення від 16.01.2019

Цивільне

Христинівський районний суд Черкаської області

Орендарчук М. П.

Ухвала від 21.05.2018

Цивільне

Христинівський районний суд Черкаської області

Орендарчук М. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні