Ухвала
від 18.01.2019 по справі 761/2203/19
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/2203/19

Провадження № 1-кс/761/1938/2019

У Х В А Л А

18 січня 2019 року Шевченківський районний суд м. Києва у складі:

слідчого судді - ОСОБА_1

за участю:

секретаря судового засідання - ОСОБА_2 ,

слідчого - ОСОБА_3

розглянувши клопотання слідчого в ОВС 4 відділу 1 управління досудового розслідування Головного слідчого управління СБ України старшого лейтенанта юстиції ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення обшуку у кримінальному провадженні, внесеного до єдиного реєстру досудових розслідувань за №22017000000000235 від 12.06.2017 за підозрою ОСОБА_4 та ОСОБА_5 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого за ч. 2 ст. 258-5 та за ознаками вчинення кримінальних правопорушень, передбачених за ч. 3 ст. 258-5, ч. 2 ст. 258-5, ч. 2 ст. 205, ч. 3 ст. 27 ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 205 КК України,-

В С Т А Н О В И В:

Слідчий в ОВС 4 відділу 1 управління досудового розслідування Головного слідчого управління СБ України старший лейтенант юстиції ОСОБА_3 , звернувся до Шевченківського районного суду м. Києва з клопотанням, погодженим прокурором Генеральної прокуратури України, який здійснює процесуальне керівництво у кримінальному провадженні ОСОБА_6 по кримінальному провадженню, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №22017000000000235 від 12.06.2017 за підозрою ОСОБА_4 та ОСОБА_5 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого за ч. 2 ст. 258-5 та за ознаками вчинення кримінальних правопорушень, передбачених за ч. 3 ст. 258-5, ч. 2 ст. 258-5, ч. 2 ст. 205, ч. 3 ст. 27 ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 205 КК України, про надання дозволу на проведення обшуку за місцем фактичного місцезнаходження офісного приміщення ТОВ «Екофлот» (кодЄРДПОУ 39453874), за адресою АДРЕСА_1 , яка на праві приватної власності належить Іоаннісу Драгнісу.

Клопотання мотивовано тим, що головним слідчим управлінням СБ України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №22017000000000235 від 12.06.2017 за підозрою ОСОБА_4 та ОСОБА_5 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого за ч. 2 ст. 258-5 та за ознаками вчинення кримінальних правопорушень, передбачених за ч. 3 ст. 258-5, ч. 2 ст. 258-5, ч. 2 ст. 205, ч. 3 ст. 27 ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 205 КК України.

З матеріалів кримінального провадження, вбачається, що починаючи із 2014 року по теперішній час громадянин Російської Федерації ОСОБА_7 , отримавши завдання від спецслужб РФ вчиняє дії спрямовані на фінансування дій невстановлених осіб з метою вчинення масових заворушень на території Одеської та інших областей України, посягання на її територіальну цілісність та вчинення терористичних актів.

Діючи із вказаною метою ОСОБА_7 , залучившись підтримкою службових осіб ПТФ ДП «Одеський порт», Чорноморського міжрегіонального управління Державної служби морського та річкового транспорту України, та використовуючи підконтрольні йому комерційні підприємства ТОВ «Екофлот», ТОВ «Сі Уінд», ТОВ «Навір Сервіс», ТОВ «Вел Шиппінг», ТОВ «Марін Порт Сервіс Південний», ТОВ «Укрфлот-Сервіс» та ТОВ «Таг Сервіс» та підконтрольних йому громадян України, які являються засновниками та службовими особами вказаних комерційних підприємств, організовує укладення фінансово-господарських договорів у тому числі щодо оренди державних плавзасобів, що надає можливість ОСОБА_7 отримувати значні прибутки від виконання вказаних договорів та в подальшому використовувати їх у власних протиправних діях.

Згідно із матеріалами кримінального провадження, а саме відповіддю на доручення про проведення слідчих (розшукових) дій, оперативним підрозділом Головним управління по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю СБ України встановлено, що громадянин Російської Федерації ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 залучив до вказаних злочинних дій ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка являється засновником підконтрольних ОСОБА_7 комерційних підприємств, а саме ТОВ «Екофлот» та ТОВ «Марін Порт Сервіс Південний» та виконує надані останнім вказівки щодо здійснення фінансово-господарської діяльності вказаних підприємств.

Відповідно до відповіді на доручення про проведення слідчих (розшукових) дій № 14/1/4-9942 від 08.11.2018 оперативним підрозділом Головним управління по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю СБ України встановлено, що за місцем фактичного місцезнаходження офісного приміщення ТОВ «Екофлот» (кодЄРДПОУ 39453874), за адресою м. Одеса, вул. Преображенська, буд. 32, кв. 5А зберігаються фінансово-господарські документи (договори, договори навідкриття банківськихрахунків табанківських карток(вкладів,ячейок,сейфів) специфікації, додаткові угоди, акти приймання-передачі, видаткові накладні, прибуткові ордери, квитанції, податкові накладні, виписки з довідок про рух грошових коштів, документи щодовидачі готівковихкоштів, тощо), що містять відомості про неправомірні угоди, фінансові операції, за допомогою яких ОСОБА_7 із використанням підконтрольних комерційних підприємств, а саме ТОВ «Екофлот»,ТОВ «СіУінд»,ТОВ «НавірСервіс»,ТОВ «ВелШиппінг»,ТОВ «МарінПорт СервісПівденний»,ТОВ «Укрфлот-Сервіс»та ТОВ«Таг Сервіс» здійснюється вчинення вказаного кримінального правопорушення; документи щодо реєстрації вказаних суб`єктів господарювання, печатки, штампи господарюючих суб`єктів, кліше підписів, що використовувались для надання вигляду легітимності неправомірним угодам та фінансовим операціям; офіційне листування ТОВ «Екофлот»із ТО«ѳ Уінд»,ТОВ «НавірСервіс»,ТОВ «ВелШиппінг»,ТОВ «МарінПорт СервісПівденний»,ТОВ «Укрфлот-Сервіс»та ТОВ«Таг Сервіс»,ПТФ ДП«Одеський порт»,Чорноморським міжрегіональнимуправлінням Державноїслужби морськогота річковоготранспорту України; блокноти, записники, чорнові записи, які містять відомості щодо обставин вчинення даного злочину; електронні носії інформації; мобільні телефони, які використовувались, як засіб зв`язку між співучасниками вчинення злочину,комп`ютерна техніка,сервери,накопичувачі намагнітних дисках,флеш-носії,електронні ключідоступу таінші носіїінформації,які містятьвідомості щодообставин вчиненняданого злочинута якіможуть бутивикористані вякості доказівпо кримінальномупровадженню, грошові кошти та інших цінності, які використовувались для фінансування та (або) матеріального забезпечення кримінального правопорушення, чи як винагорода за його вчинення, або за допомогою яких проводились розрахунки з невстановленими особами, або є предметом кримінального правопорушення, інші предмети та документи, що мають значення для кримінального провадження та можуть бути використані самостійно або в сукупності з іншими доказами як доказ злочинних зв`язків співучасників, розподілення функцій між ними, планування та узгодженості їх спільної злочинної діяльності.

Відповідно до відповіді на доручення про проведення слідчих (розшукових) дій № 14/1/4-11094 від 14.12.2018 оперативним підрозділом Головним управління по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю СБ України встановлено, що приміщення за адресою: АДРЕСА_1 , а також згідно із отриманої інформації із КП «БТІ Одеської міської ради» належить на праві приватної власності, Іоаннісу Драгнісу.

Таким чином, у ході здійснення досудового розслідування здобуті дані, що вказують на наявність достатніх підстав вважати, що за місцем фактичного місцезнаходження офісного приміщення ТОВ «Екофлот» (кодЄРДПОУ 39453874) знаходяться предмети і документи, що мають значення для досудового розслідування та містять відомості, що можуть бути доказами під час судового розгляду.

У судовому засіданні слідчий в ОВС 4 відділу 1 управління досудового розслідування Головного слідчого управління СБ України старший лейтенант юстиції ОСОБА_3 , просив клопотання задовольнити та надати дозвіл на проведення обшуку.

Слідчий суддя, дослідивши надані документи та матеріали, заслухавши пояснення слідчого, дійшов висновку про наявність підстав для часткового задоволення клопотання з огляду на таке.

Згідно з ч. 2 ст. 30 Конституції України, не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим рішенням суду.

За ч. 1 ст. 233 КПК України, ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді, крім випадків, установленихчастиною третьоюцієї статті.

Відповідно до ч. 1 ст. 234 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Відповідно ч. 2 ст. 168 КПК України забороняється тимчасове вилучення електронних інформаційних систем або їх частин, мобільних терміналів систем зв`язку, крім випадків, коли їх надання разом з інформацією, що на них міститься, є необхідною умовою проведення експертного дослідження, або якщо такі об`єкти отримані в результаті вчинення кримінального правопорушення чи є засобом або знаряддям його вчинення, а також якщо доступ до них обмежується їх власником, володільцем або утримувачем чи пов`язаний з подоланням системи логічного захисту.

У разі необхідності слідчий чи прокурор здійснює копіювання інформації, що міститься в інформаційних (автоматизованих) системах, телекомунікаційних системах, інформаційно телекомунікаційних системах, їх невід`ємних частинах. Копіювання такої інформації здійснюється із залученням спеціаліста.

Крім того, заслухавши слідчого та оцінивши в сукупності доводи клопотання з долученими до нього документами, слідчий суддя вважає, що на даний час слідчим доведено наявність достатніх підстав вважати, що: 1) було вчинено кримінальне правопорушення; 2) відшукуванні речі і документи мають значення для досудового розслідування; 3) відомості, які містяться у відшукуванних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду; 4) відшукуванні речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні приміщенні; 5) за встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб, а також заходом, пропорційним втручанню в особисте і сімейне життя особи.

Так, слідчий суддя вважає, що на даний час доданими до клопотання документами, підтверджується наявність підстав вважати, що було вчинено кримінальне правопорушення, а відшукуванні речі, про які слідчий зазначив у клопотанні, можуть знаходитись за місцем фактичного місцезнаходження офісного приміщення ТОВ «Екофлот» (кодЄРДПОУ 39453874), за адресою АДРЕСА_1 , яка на праві приватної власності належить Іоаннісу Драгнісу, з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання та вилучення знарядь кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте в результаті його вчинення, зокрема: фінансово-господарських документів (договорів, договорів навідкриття банківськихрахунків табанківських карток(вкладів,ячейок,сейфів) специфікацій, додаткових угод, актів приймання-передачі, видаткових накладних, прибуткових ордерів, квитанцій, податкових накладних, виписків з довідок про рух грошових коштів, документів щодо видачі готівкових коштів), що містять відомості про неправомірні угоди, фінансові операції, за допомогою яких ОСОБА_7 із використанням підконтрольних комерційних підприємств, а саме ТОВ «Екофлот»,ТОВ «СіУінд»,ТОВ «НавірСервіс»,ТОВ «ВелШиппінг»,ТОВ «МарінПорт СервісПівденний»,ТОВ «Укрфлот-Сервіс»та ТОВ«Таг Сервіс здійснюється вчинення вказаного кримінального правопорушення; документів щодо реєстрації вказаних суб`єктів господарювання, печаток, штампів господарюючих суб`єктів, кліше підписів, що використовувались для надання вигляду легітимності неправомірним угодам та фінансовим операціям; офіційного листування ТОВ «Екофлот»із ТО«ѳ Уінд»,ТОВ «НавірСервіс»,ТОВ «ВелШиппінг»,ТОВ «МарінПорт СервісПівденний»,ТОВ «Укрфлот-Сервіс»та ТОВ«Таг Сервіс»,ПТФ ДП«Одеський порт»,Чорноморським міжрегіональнимуправлінням Державноїслужби морськогота річковоготранспорту України; блокнотів, записників, які містять відомості щодо обставин вчинення даного злочину.

Проте, як вбачається з поданого клопотання, слідчий просить надати дозвіл на проведення обшуку за місцем фактичного місцезнаходження офісного приміщення ТОВ «Екофлот» (кодЄРДПОУ 39453874), за адресою АДРЕСА_1 , яка на праві приватної власності належить Іоаннісу Драгнісу, з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання та вилучення знарядь кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте в результаті його вчинення, а саме: чорнових записів, які містять відомості щодо обставин вчинення даного злочину; електронних носіїв інформації; мобільних телефонів, які використовувались, як засіб зв`язку між співучасниками вчинення злочину,комп`ютерної техніки,серверів,накопичувачів намагнітних дисках,флеш-носіїв,електронних ключівдоступу таінших носіївінформації,які містятьвідомості щодообставин вчиненняданого злочинута якіможуть бутивикористані вякості доказівпо кримінальномупровадженню, грошових коштів та інших цінностей, які використовувались для фінансування та (або) матеріального забезпечення кримінального правопорушення, чи як винагорода за його вчинення, або за допомогою яких проводились розрахунки з невстановленими особами, або є предметом кримінального правопорушення, інших предметів та документів, що мають значення для кримінального провадження та можуть бути використані самостійно або в сукупності з іншими доказами як доказ злочинних зв`язків співучасників, розподілення функцій між ними, планування та узгодженості їх спільної злочинної діяльності.

Крім того, слідчим в переліку документів, які планується відкути та вилучити, зазначено «тощо» без будь-якої конкретизації даного поняття, що є грубим порушенням вимог, які ставляться до слідчих (розшукових) дій, та позбавляють суд можливості визначити обсяг документів, які будуть надані за ухвалою слідчого судді.

Враховуючи викладене та керуючись ст.ст. 168, 233, 234, 235 КПК України, слідчий суддя,

У Х В А Л И В :

Клопотання слідчого в ОВС 4 відділу 1 управління досудового розслідування Головного слідчого управління СБ України старшого лейтенанта юстиції ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення обшуку у кримінальному провадженні, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №22017000000000235від 12.06.2017за підозрою ОСОБА_4 та ОСОБА_5 у вчиненнікримінального правопорушення,передбаченого зач.2ст.258-5та заознаками вчиненнякримінальних правопорушень,передбачених зач.3ст.258-5,ч.2ст.258-5,ч.2ст.205,ч.3ст.27ч.2ст.28ч.2ст.205КК України задовольнити частково.

Надати дозвіл слідчому вОВС 4відділу 1управління досудовогорозслідування Головногослідчого управлінняСБ Українистаршому лейтенантуюстиції ОСОБА_3 абоіншим слідчим,прокурорам,які входятьв групупо даномукримінальному провадженню,на проведенняобшуку за місцем фактичного місцезнаходження офісного приміщення ТОВ «Екофлот» (кодЄРДПОУ 39453874), за адресою м. Одеса, вул. Преображенська, буд. 32, кв. 5А, яка на праві приватної власності належить Іоаннісу Драгнісу.

Обшук вказанихприміщень провести з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання та вилучення знарядь кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте в результаті його вчинення, зокрема: фінансово-господарських документів (договорів, договорів навідкриття банківськихрахунків табанківських карток(вкладів,ячейок,сейфів) специфікацій, додаткових угод, актів приймання-передачі, видаткових накладних, прибуткових ордерів, квитанцій, податкових накладних, виписків з довідок про рух грошових коштів, документів щодо видачі готівкових коштів), що містять відомості про неправомірні угоди, фінансові операції, за допомогою яких ОСОБА_7 із використанням підконтрольних комерційних підприємств, а саме ТОВ «Екофлот»,ТОВ «СіУінд»,ТОВ «НавірСервіс»,ТОВ «ВелШиппінг»,ТОВ «МарінПорт СервісПівденний»,ТОВ «Укрфлот-Сервіс»та ТОВ«Таг Сервіс здійснюється вчинення вказаного кримінального правопорушення; документів щодо реєстрації вказаних суб`єктів господарювання, печаток, штампів господарюючих суб`єктів, кліше підписів, що використовувались для надання вигляду легітимності неправомірним угодам та фінансовим операціям; офіційного листування ТОВ «Екофлот»із ТО«ѳ Уінд»,ТОВ «НавірСервіс»,ТОВ «ВелШиппінг»,ТОВ «МарінПорт СервісПівденний»,ТОВ «Укрфлот-Сервіс»та ТОВ«Таг Сервіс»,ПТФ ДП«Одеський порт»,Чорноморським міжрегіональнимуправлінням Державноїслужби морськогота річковоготранспорту України; блокнотів, записників, які містять відомості щодо обставин вчинення даного злочину.

В іншій частині клопотання відмовити.

Строк дії ухвали - 1 місяць з дня її постановлення та надає право на проникнення до приміщення лише один раз.

При виконанні даної ухвали відповідно до ч. 2, ч. 3, ч. 9 ст. 236 КПК України, обшук житла чи іншого володіння особи на підставі ухвали слідчого судді повинен відбуватися в час, коли завдається найменша шкода звичайним заняттям особи, яка ними володіє, якщо тільки слідчий, прокурор не вважатиме, що виконання такої умови може суттєво зашкодити меті обшуку.

Перед початком виконання ухвали слідчого судді особі, яка володіє житлом чи іншим володінням, а за її відсутності - іншій присутній особі повинна бути пред`явлена ухвала і надана її копія.

Другий примірник протоколу обшуку разом із доданим до нього описом вилучених документів та тимчасово вилучених речей (за наявності) вручається особі, у якої проведено обшук, а в разі її відсутності - повнолітньому членові її сім`ї або його представникові/ керівнику або представникові підприємства, установи або організації.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя

Дата ухвалення рішення18.01.2019
Оприлюднено15.02.2023
Номер документу79425453
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про проведення обшуку житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —761/2203/19

Ухвала від 18.01.2019

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Піхур О. В.

Ухвала від 18.01.2019

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Піхур О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні