Рішення
від 28.01.2019 по справі 927/920/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

Іменем України

28 січня 2019 року м. Чернігів справа № 927/920/18

Господарський суд Чернігівської області у складі судді А.С. Сидоренка , розглянувши за правилами спрощеного позовного провадження в порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами позовну заяву за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю АНД - Груп 04053, м. Київ, вул. Січових Стрільців, 37 - 41 До Приватного акціонерного товариства Чернігівська кондитерська фабрика Стріла 14005, м. Чернігів, вул. Комунальна, 2 про стягнення 12 234 грн. 67 коп.

СУТЬ СПОРУ:

18 грудня 2018 року до Господарського суду Чернігівської області надійшла позовна заява Товариства з обмеженою відповідальністю АНД - Груп до Приватного акціонерного товариства Чернігівська кондитерська фабрика Стріла про стягнення 9 643,52 грн. заборгованості по оплаті за товар, поставлений згідно договору № 480 поставки продукції від 15.02.2016р., 334,08 грн. нарахованого на суму боргу індексу інфляції, 178,00 грн. трьох процентів річних з простроченої суми та 2 079,07 грн. пені за несвоєчасну оплату поставленого товару.

В обґрунтування заявлених позовних вимог позивач посилається на неналежне виконання відповідачем взятих на себе зобов'язань щодо своєчасної оплати поставленого товару.

Ухвалою Господарського суду Чернігівської області від 20.12.2018р.:

позовна заява прийнята до розгляду та відкрито провадження у справі;

постановлено здійснювати розгляд позовної заяви за правилами спрощеного позовного провадження;

встановлено процесуальний строк для подання відповідачем відзиву на позовну заяву - протягом п'ятнадцяти днів з дня вручення даної ухвали;

встановлено процесуальні строки: для подання позивачем відповіді на відзив - протягом п'яти днів з дня отримання відзиву; для подання відповідачем заперечення - до 18 січня 2019 року включно.

У встановлений господарським судом процесуальний строк відзив на позовну заяву відповідачем поданий не був.

Вказана вище ухвала суду від 20.12.2018р., що направлялась відповідачеві на адресу, вказану позивачем і яка відповідає адресі, наявній в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, була адресатом отримана, що підтверджується повідомленням про вручення поштового відправлення № 1400042208207.

Таким чином, відповідач належним чином був повідомлений про розгляд Господарським судом Чернігівської області позовної заяви Товариства з обмеженою відповідальністю АНД - Груп .

17 січня 2019 року до Господарського суду Чернігівської області надійшла заява Товариства з обмеженою відповідальністю АНД - Груп про зменшення розміру позовних вимог у зв'язку зі сплатою відповідачем суми основного боргу (на підтвердження даного факту позивачем надана банківська виписка від 22.12.2018р.). Згідно поданої заяви позивач просить стягнути з відповідача 334,08 грн. нарахованого на суму боргу індексу інфляції, 178,00 грн. трьох процентів річних з простроченої суми та 2 079,07 грн. пені за несвоєчасну оплату поставленого товару.

Пунктом 2 ч. 2, ч. 6 ст. 46 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що крім прав та обов'язків, визначених у статті 42 цього Кодексу позивач вправі збільшити або зменшити розмір позовних вимог - до закінчення підготовчого засідання або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження.

Суд не приймає відмови від позову, зменшення розміру позовних вимог, визнання позову відповідачем у справі, в якій особу представляє її законний представник, якщо його дії суперечать інтересам особи, яку він представляє.

Розглянувши дану заяву, суд вважає за можливе прийняти зменшення розміру позовних вимог в частині стягнення основного боргу, оскільки відповідні дії позивача не суперечать його інтересам.

Розглянувши подані документи і матеріали, з'ясувавши фактичні обставини справи, дослідивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, господарський суд ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю АНД - Груп зареєстроване в якості суб'єкта господарювання 12.12.2006р., про що у Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань внесені відомості за № 1 074 102 0000 022070.

Приватне акціонерне товариство Чернігівська кондитерська фабрика Стріла зареєстроване в якості суб'єкта господарювання 06.09.1993р., про що у Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань внесені відомості за № 1 064 120 0000 000731.

Згідно ч. 1 ст. 202 Цивільного кодексу України, правочином є дія особи, спрямована на набуття, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків.

У відповідності з ч. 1 ст. 205 Цивільного кодексу України, правочин може вчинятися усно або в письмовій (електронній) формі. Сторони мають право обирати форму правочину, якщо інше не встановлено законом.

Відповідно до ст. 173 - 175 Господарського кодексу України, господарським визнається зобов'язання, що виникає між суб'єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання з підстав, передбачених цим Кодексом, в силу якого один суб'єкт (зобов'язана сторона, у тому числі боржник) зобов'язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько - господарського характеру на користь іншого суб'єкта (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо), або утриматися від певних дій, а інший суб'єкт (управнена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов'язаної сторони виконання її обов'язку.

Господарські зобов'язання можуть виникати, зокрема, з господарського договору та інших угод, передбачених законом, а також з угод, не передбачених законом, але таких, які йому не суперечать.

Майново - господарськими визнаються цивільно - правові зобов'язання, що виникають між учасниками господарських відносин при здійсненні господарської діяльності, в силу яких зобов'язана сторона повинна вчинити певну господарську дію на користь другої сторони або утриматися від певної дії, а управнена сторона має право вимагати від зобов'язаної сторони виконання її обов'язку.

Майнові зобов'язання, які виникають між учасниками господарських відносин, регулюються Цивільним кодексом України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Згідно ст. 11 Цивільного кодексу України, цивільні права та обов'язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов'язки. Підставами виникнення цивільних прав та обов'язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків (ч. 1 ст. 626 Цивільного кодексу України).

15 лютого 2016 року між Товариством з обмеженою відповідальністю АНД - Груп в особі директора Калугіна Бориса Ігоровича (Постачальник) та Приватним акціонерним товариством Чернігівська кондитерська фабрика Стріла в особі генерального директора Шанько Л.С. (Покупець) був укладений договір № 480 поставки продукції (надалі - Договір).

Згідно з умовами Договору (п. 1.1 - 1.3, 2.1, 3.1 - 3.3, 8.1, 8.2, 9.2 та 9.5), Постачальник продає та поставляє, а Покупець купує та оплачує на умовах та у порядку, визначених цим Договором, товар в асортименті, кількості та за цінами, вказаними в додатках (специфікаціях) або накладних, що засвідчують прийом-передачу товару від Постачальника до Покупця та є невід'ємними частинами цього Договору.

Сторони застосовують до даного Договору умови DDP - доставка Продавцем товару в пункт, вказаний Покупцем (редакція ІНКОТЕРМС 2010 року).

Право власності на товар переходить від Постачальника до Покупця з моменту підписання уповноваженими представниками Сторін накладної, яка засвідчує момент передачі товару.

Найменування та кількість товару зазначається в додатках або накладних, які є невід'ємними частинами цього Договору.

Ціна на товар встановлюється на підставі прайс-листів Постачальника, що є додатками до цього Договору. Оплата здійснюється в національній валюті України.

Загальна сума цього Договору відповідає загальній сумі всіх накладних, на підставі яких здійснюється постачання товару, відповідно до умов цього Договору.

На розсуд Сторін Покупець має право здійснити оплату поставленого Товару наступним чином:

оплата на поточний рахунок Постачальника або готівкою у терміни, встановлені п. 8.1, при цьому у разі прострочення Покупцем платежу, відстрочка в оплаті наступної партії товару може надаватись Постачальником лише за умови проведення повного погашення простроченої заборгованості;

у випадку якщо в розділі 8 обрана Оплата під час наступної поставки Покупець зобов'язався здійснити оплату за попередню поставку до моменту або під час наступної поставки товару, а у разі відсутності поставок з будь-яких причин - не пізніше терміну, встановлено розділом 8.

Термін оплати за поставлену продукцію - 21 день з дати поставки товару даного виду.

Порядок розрахунків - оплата під час наступної поставки.

Даний Договір укладено у двох примірниках, що мають однакову юридичну силу, по одному для кожної Сторони.

Даний Договір набирає чинності з моменту підписання його Сторонами і діє до 15.02.2017р., а у фінансовій частині - до повного виконання Сторонами своїх зобов'язань. У разі, якщо жодна Сторона протягом 30 (тридцяти) календарних днів до закінчення терміну дії Договору не заявить про наміри його розірвання, цей Договір вважається пролонгованим на тих же умовах терміном на один календарний рік.

Як вбачається з матеріалів справи, відповідачем була оформлена кільцева довіреність від 15.02.2016р. до Договору з визначенням матеріально-відповідальних осіб, уповноважених на отримання товарно-матеріальних цінностей, та їх підписів.

Позивач, на виконання умов Договору, здійснив відповідачеві поставку товару на загальну суму 13 958,36 грн., що підтверджується товарно-транспортними накладними від 05.04.2018р. № ЧЕР-010917 на суму 6 051,60 грн. та № ЧЕР-010918 на суму 2 867,04 грн. та від 20.04.2018р. № ЧЕР-012836 на суму 5 039,72 грн.

Поставлений товар був отриманий уповноваженою особою відповідача, що підтверджується її підписами на вказаних вище товарно-транспортних накладних, засвідчених штампом товариства.

Як вбачається зі змісту позовної заяви, відповідач частково розрахувався з позивачем, сплативши 4 314,84 грн., у зв'язку з чим сума заборгованості по оплаті поставленого товару на день звернення позивача з позовом до суду становила 9 643,52 грн.

Згідно ч. 1 ст. 193 Господарського кодексу України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Стаття 526 Цивільного кодексу України передбачає, що зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Договір є обов'язковим для виконання сторонами (ст. 629 Цивільного кодексу України).

Відповідно до ст. 530 Цивільного кодексу України, якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Як зазначалося вище, позивач належним чином виконав свої зобов'язання шляхом поставки товару.

Відповідач, в свою чергу, зобов'язання щодо своєчасної та в повному обсязі оплати поставленого товару не виконав, у зв'язку з чим на день звернення позивача з позовом до суду мав заборгованість в сумі 9 643,52 грн.

Як вбачається з банківської виписки, надрукованої 22.12.2018р., відповідач повністю розрахувався з позивачем за поставлений товар, сплативши 9 643,57 грн.

Частина 2 ст. 625 Цивільного кодексу України передбачає, що боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Виходячи з того, що відповідач припустився прострочення виконання зобов'язання по оплаті поставленого товару, з нього підлягає стягненню нарахований на суму боргу індекс інфляції в сумі 243,61 грн. за період з 27.04.2018р. по 12.12.2018р. та 90,47 грн. за період з 12.05.2018р. по 12.12.2018р., а також три процента річних від простроченої суми за період з 27.04.2018р. по 12.12.2018р. в сумі 123,00 грн. та 55,00 грн. за період з 12.05.2018р. по 12.12.2018р.

Згідно ч. 1 ст. 546 Цивільного кодексу України, виконання зобов'язання може забезпечуватися неустойкою, порукою, гарантією, заставою, притриманням, завдатком.

У відповідності зі ст. 549 Цивільного кодексу України, неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов'язання.

Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов'язання за кожен день прострочення виконання.

Відповідно п. 5.3 Договору, у випадку несвоєчасної оплати поставленої партії товару, Покупець зобов'язаний сплатити на користь Постачальника пеню у розмірі подвійної облікової ставки НБУ від вартості партії товару за кожний день прострочення платежу, а також штраф у розмірі 20 % від вартості неоплаченого товару.

На підставі цих умов Договору, позивач, за неналежне виконання відповідачем зобов'язання по оплаті поставленого товару, нарахував пеню в розмірі 2 079,07 грн., у т.ч. 1 437,53 грн. за період з 27.04.2018р. по 12.12.2018р. та 641,54 грн. за період з 12.05.2018р. по 12.12.2018р.

Матеріалами справи підтверджується факт прострочення відповідачем виконання зобов'язань по оплаті поставленого товару, а тому з нього підлягає стягненню пеня в сумі 2 079,07 грн.

Оскільки відповідач своєчасно з позивачем не розрахувався, позивач правомірно звернувся з відповідною позовною заявою до суду.

За таких обставин позовні вимоги є обґрунтованими і підлягають задоволенню у повному обсязі.

За правилами ст. 129 Господарського процесуального кодексу України, у спорах, що виникають при виконанні договорів та з інших підстав, судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом (ч. 2 ст. 123 Господарського процесуального кодексу України).

Пунктом 1 ч. 1 ст. 7 Закону України Про судовий збір передбачено, що сплачена сума судового збору повертається за клопотанням особи, яка його сплатила за ухвалою суду в разі зменшення розміру позовних вимог або внесення судового збору в більшому розмірі, ніж встановлено законом.

У зв'язку з відсутністю клопотання позивача про повернення судового збору та необхідністю задоволення позовних вимог в повному обсязі, судовий збір покладається на відповідача.

Керуючись ст. 173 - 175, 193 Господарського кодексу України, ст. 11, 202, 205, 526, 530, 546, 549, 625, 626, 629 Цивільного кодексу України, ст. 123, 129, 233, 238, 240, 252 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з Приватного акціонерного товариства Чернігівська кондитерська фабрика Стріла (14005, м. Чернігів, вул. Комунальна, 2, код 00382295) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю АНД - Груп (04053, м. Київ, вул. Січових Стрільців, 37 - 41, код 34795962) 334 грн. 08 коп. нарахованого на суму боргу індексу інфляції, 178 грн. 00 коп. трьох процентів річних з простроченої суми, 2 079 грн. 07 коп. пені та 1 762 грн. 00 коп. судового збору.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржено до Північного апеляційного господарського суду у строк, встановлений ч. 1 ст. 256 Господарського процесуального кодексу України, шляхом подання апеляційної скарги через місцевий господарський суд.

Повний текст рішення складено 28.01.2019р.

Суддя А.С.Сидоренко

СудГосподарський суд Чернігівської області
Дата ухвалення рішення28.01.2019
Оприлюднено28.01.2019
Номер документу79429942
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —927/920/18

Рішення від 28.01.2019

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Сидоренко А.С.

Ухвала від 20.12.2018

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Сидоренко А.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні