Ухвала
від 09.01.2019 по справі 523/17454/18
СУВОРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа № 523/17454/18

Провадження № 1-кс/523/206/19

УХВАЛА

ІМЕНЕМУКРАЇНИ

09 січня 2019 року Слідчий суддя Суворовського районного суду м. Одеси ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні, в приміщенні суду подане в кримінальному провадженні №12018160490005460 від 06.12.2018 року клопотання про доручення проведення експертизи,

в с т а н о в и в:

09січня 2019року доСуворовського районногосуду м.Одеси надійшлоклопотання слідчогоСВ СуворовськогоВП вм.Одесі Головного управліннянаціональної поліціїУкраїни вОдеській області ОСОБА_3 про призначенняекспертизу матеріалів,речовин тавиробів заекспертною спеціальністю8.4«Дослідження нафтопродуктіві пально-мастильнихматеріалів»,проведення якоїдоручити експертамОдеського науково-дослідногоекспертно-криміналістичногоцентру МВСУкраїни,розташованого заадресою:м.Одеса,вулиця Прохоровська,35.

Розгляд клопотання проведено у відсутність слідчого, оскільки будучі належним чином повідомлений про час і місце судового розгляду клопотання, слідчий до суду не прибув, про поважність причин неявки не повідомив. Згідно ч.3 ст.244 КПК України неприбуття особи, яка подала клопотання не перешкоджає розгляду клопотання, у зв`язку з чим фіксування судового засідання за допомогою технічних засобів у відповідності до ч.4 ст.107 КПК України не здійснювалося.

Вивченням клопотання із долученими до нього додатками встановлено, що слідчим відділом Суворовського ВП ГУ НП в Одеській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №12018160490005460 від 06.12.2018 року, за ознаками злочину, передбаченого п. 12 ч. 2 ст. 115 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що між ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , протягом останніх трьох років склались неприязні відносини на ґрунті виховання їх спільної дитини ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , а також щодо того, з ким саме дитина буде проживати.

На ґрунті вищевказаних неприязних відносин у ОСОБА_4 виник злочинний умисел спрямований на умисне вбивство ОСОБА_5 . З метою реалізації зазначеного умислу, ОСОБА_4 встановив, коли саме ОСОБА_5 буде знаходитись за місцем свого проживання одна, а саме в ніч з 05.12.2018 на 06.12.2018.

ОСОБА_4 , розуміючи, що одному йому реалізувати свій протиправний умисел спрямований на вбивство ОСОБА_5 та залишитись при цьому непоміченим, з метою уникнення передбаченої діючим Кримінальним кодексом України відповідальності, буде складно, а також бажаючи приховати умисне вбивство шляхом інсценування пожежі за місцем проживання останньої, до початку злочину, домовився про спільне його вчинення разом зі своєю матір`ю - ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

З метою реалізації вказаного умислу ОСОБА_4 та ОСОБА_7 заздалегідь заготували автомобіль марки ВАЗ 2105 з державними номерними знаками НОМЕР_1 , щонайменше чотири пластикові ємності рідини зі специфічним запахом бензину, медичні рукавички, пару матерчатих рукавиць сіро-чорного кольору з написом TEGERA, запальничку, ліхтарик, бахіли, рюкзак чорного кольору, моток ізоленти чорного кольору, а також змінний одяг та взуття, тощо.

У подальшому, реалізуючи свій спільний умисел спрямований на спричинення смерті ОСОБА_5 , а також приховування цього злочину, ОСОБА_4 та ОСОБА_7 06.12.2018 приблизно о 02 годині 45 хвилин (більш точний час встановити не вдалося), діючи за попередньою змовою на автомобілі марки ВАЗ 2105 з державними номерними знаками НОМЕР_1 прибули за адресою: АДРЕСА_1 , де припаркували його поряд із зазначеним будинком.

Після чого, ОСОБА_4 та ОСОБА_7 проникли до квартири АДРЕСА_2 , діючи умисно, з мотивів особистої неприязні, протиправно, з прямим умислом та за попередньою змовою групою осіб, з метою спричинення смерті ОСОБА_5 , усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, та бажаючи настання суспільно-небезпечних наслідків у вигляді спричинення її смерті, ОСОБА_4 спричинив смерть ОСОБА_5 шляхом удушення, після чого з метою приховування слідів злочину разом з ОСОБА_7 влаштував пожежу у вищевказаній квартирі.

У результаті спільних протиправних дій ОСОБА_4 та ОСОБА_7 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , загинула на місці події. У свою чергу, ОСОБА_4 з метою втечі з місця злочину вистрибнув у вікно квартири АДРЕСА_3 , внаслідок чого отримав травми у вигляді: закритої черепно-мозкової травми, струсу головного мозку, перелому 7-8 ребер зліва, остистих відростків 5 та 6 грудних хребців, поперечних відростків 6, 9, 10 грудних хребців зліва, 1-3поперекових хребців зліва, компресійні переломи тіл 7, 9 грудних хребців 1 ступеню, багатоскаловий перелом шийки лівої плечової кістки зі зміщенням уламків, отруєння чадним газом. Одразу після цього, ОСОБА_4 забрала ОСОБА_7 та вони разом зникли з місця злочину на вищевказаному автомобілі.

ОСОБА_4 та ОСОБА_7 06.12.2018 о 09 годині 30 хвилин затримано у порядку ст.208 КПК України.

ОСОБА_4 та ОСОБА_7 06.12.2018 повідомлено про підозру у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого п. 12 ч. 2 ст. 115 КК України.

Крім того, слідчим в період часу з 06:49 години по 08:00 годин був проведений огляд трупу ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , в ході якого було виявлено та вилучено наступне:

Сережка з металу жовтого кольору з білим каменем;

Металева сережка по типу «пірсингу»;

Зішкріби шкіри з нижніх та верхніх кінцівок, голови та живота;

Шкарпетки сірого кольору.

Під час обшуку автомобіля марки ВАЗ 21053 д/н НОМЕР_1 було виявлено та вилучено: 1 пластикову пляшку об`ємом 6 літрів із залишками рідини зі специфічним запахом бензину; 1 пластикову пляшку об`ємом 9 літрів з рідиною жовтого кольору зі специфічним запахом бензину; 1 пластикову пляшку об`ємом 6 літрів з рідиною жовтого кольору зі специфічним запахом бензину, пляшку полімерну об`ємом 2 літри зеленого кольору з наклейкою «Живчик», в якій знаходиться рідина, об`ємом 20 мл зі специфічним запахом пального.

Слідчий звернувся до суду з вищевказаним клопотанням, мотивуючи виниклою необхідністю проведення експертизи з метою вирішення інших питань, що мають істотне значення для кримінального провадження.

Дослідивши клопотання та додані до нього матеріали слідчий суддя приходить до висновку про необхідність задоволення клопотання з наступних підстав.

Частиною 1 ст.242 КПК України регламентовано, що експертиза проводиться експертною установою, експертом за дорученням слідчого судді чи суду, наданим за клопотанням сторони кримінального провадження або, якщо для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання.

За змістом ч.6 ст.244 КПК України слідчий суддя задовольняє клопотання, якщо особа, яка звернулася з відповідним клопотанням, доведе, що для вирішення питання, що мають істотне значення для кримінального провадження, необхідне залучення експерта.

Враховуючи наведені вимоги КПК України, слідчий суддя вважає за необхідне доручити проведення експертизи Одеського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України, розташованого за адресою: м. Одеса, вулиця Прохоровська, 35.

Керуючись ст.ст.238,242-244,369372,309КПК України, слідчий суддя,

п о с т а н о в и в :

Клопотання слідчого СВ Суворовського ВП в м. Одесі Головного управління національної поліції України в Одеській області ОСОБА_3 задовольнити.

Призначити в кримінальному провадженні №12018160490005460 від 06.12.2018 року, за ознаками злочину, передбаченого п. 12 ч. 2 ст. 115 КК України, експертизу матеріалів, речовин та виробів за експертною спеціальністю 8.4 «Дослідження нафтопродуктів і пально-мастильних матеріалів», проведення якої доручити експертам Одеського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України, розташованого за адресою: м. Одеса, вулиця Прохоровська, 35.

2. На вирішення експертів Одеського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України, поставити наступні питання:

Чи є на сережці з металу жовтого кольору з білим каменем; металевій сережці по типу «пірсингу»; зішкрібах шкіри з нижніх та верхніх кінцівок, голови та живота; шкарпетках сірого кольору сліди нафтопродуктів та пально-мастильних матеріалів?

Якщо «так», то до якого їх роду (виду) вони відносяться?

Чи мають дані нафтопродукти та пально-мастильні матеріали, виявлені на сережці з металу жовтого кольору з білим каменем; металевій сережці по типу «пірсингу»; зішкрібах шкіри з нижніх та верхніх кінцівок, голови та живота; шкарпетках сірого кольору, які запаковані у паперових конвертах спільну родову (групову) належність з рідинами, які містяться в 1 пластиковій пляшці об`ємом 6 літрів із залишками рідини зі специфічним запахом бензину, запакованій до полімерного пакету чорного кольору; 1 пластиковій пляшці об`ємом 9 літрів з рідиною жовтого кольору зі специфічним запахом бензину запакованій до полімерного пакету чорного кольору; 1 пластиковій пляшці об`ємом 6 літрів з рідиною жовтого кольору зі специфічним запахом бензину запакованій до полімерного пакету чорного кольору; пляшці полімерній об`ємом 2 літри зеленого кольору з наклейкою «Живчик», в якій знаходиться рідина, об`ємом 20 мл. зі специфічним запахом пального, які упаковані до спецпакету експертної служби ЕХР 0000572?

3. Для ознайомлення експертам, при необхідності, надати матеріали кримінального провадження внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12018160490005460 від 06.12.2018.

4. Для проведення експертних досліджень, направити експертам об`єкти дослідження, а саме: 1 пластикову пляшку об`ємом 6 літрів із залишками рідини зі специфічним запахом бензину; 1 пластикову пляшку об`ємом 9 літрів з рідиною жовтого кольору зі специфічним запахом бензину; 1 пластикову пляшку об`ємом 6 літрів з рідиною жовтого кольору зі специфічним запахом бензину; пляшку полімерну об`ємом 2 літри зеленого кольору з наклейкою «Живчик», в якій знаходиться рідина, об`ємом 20 мл. зі специфічним запахом пального, сережку з металу жовтого кольору з білим каменем; металеву сережку по типу «пірсингу»; зішкріби шкіри з нижніх та верхніх кінцівок, голови та живота; шкарпетки сірого кольору, запаковані до паперових конвертів.

При проведенні досліджень, використовувати такі методи та методики досліджень, які б унеможливлювали повне знищення об`єкту дослідження з метою проведення інших досліджень у разі виникнення такої необхідності.

Висновок експерта направити ініціатору клопотання до СВ Суворовського ВП ГУ НП в Одеській області.

Попередити експерта про кримінальну відповідальність за ст.ст.384, 385 КК України за завідомо неправдивий висновок експерта, відмову експерта без поважних причин від виконання покладених на нього обов`язків під час провадження досудового розслідування.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя

Дата ухвалення рішення09.01.2019
Оприлюднено15.02.2023

Судовий реєстр по справі —523/17454/18

Ухвала від 25.04.2019

Кримінальне

Суворовський районний суд м.Одеси

Позняк В. С.

Ухвала від 25.04.2019

Кримінальне

Суворовський районний суд м.Одеси

Позняк В. С.

Ухвала від 25.04.2019

Кримінальне

Суворовський районний суд м.Одеси

Позняк В. С.

Ухвала від 05.04.2019

Кримінальне

Суворовський районний суд м.Одеси

Позняк В. С.

Ухвала від 15.03.2019

Кримінальне

Суворовський районний суд м.Одеси

Позняк В. С.

Ухвала від 15.03.2019

Кримінальне

Суворовський районний суд м.Одеси

Позняк В. С.

Ухвала від 15.03.2019

Кримінальне

Суворовський районний суд м.Одеси

Позняк В. С.

Ухвала від 11.03.2019

Кримінальне

Суворовський районний суд м.Одеси

Позняк В. С.

Ухвала від 05.03.2019

Кримінальне

Суворовський районний суд м.Одеси

Позняк В. С.

Ухвала від 11.03.2019

Кримінальне

Суворовський районний суд м.Одеси

Позняк В. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні