Рішення
від 29.01.2019 по справі 904/5379/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49600

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29.01.2019м. ДніпроСправа № 904/5379/18

за позовом Департаменту по роботі з активами Дніпровської міської ради, м. Дніпро

до Товариства з обмеженою відповідальністю "АЙН", м. Дніпро

про стягнення заборгованості за договором оренди у розмірі 98 341 грн. 34 коп.

Суддя Ліпинський О.В.

Представники: справу розглянуто без повідомлення (виклику) учасників справи

ВСТАНОВИВ:

Департамент по роботі з активами Дніпровської міської ради (надалі - Позивач) звернувся до Господарського суду Дніпропетровської області з позовною заявою про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю "АЙН" (надалі - Відповідач) заборгованості в розмірі 98 341 грн. 34 коп., з яких: 96 925 грн. 42 коп. - сума основного боргу, 1 415 грн. 92 коп. - пені.

Позовні вимоги обґрунтовані неналежним виконанням Відповідачем зобов'язань за Договором оренди нерухомого мана, що належить до комунальної власності територіальної громади міста № 168-ДКП/11 від 25.07.2011 року.

Ухвала суду від 04.12.2018 року, яка направлялися за адресою місцезнаходження Відповідача згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, повернулися до суду з поштовою відміткою "за закінченням терміну зберігання".

За визначенням п. 5 ч. 6 ст. 242 ГПК України, днем вручення судового рішення є день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, яка зареєстрована у встановленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила суду іншої адреси.

За загальними вимогами п. 91 Правил надання послуг поштового зв'язку, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 03.03.2009 № 270 (далі Правила), поштові відправлення, поштові перекази доставляються оператором поштового зв'язку адресатам на поштову адресу або видаються/виплачуються в об'єкті поштового зв'язку. Рекомендовані поштові відправлення підлягають доставки до дому (п. 92. Правил). Вручення рекомендованих листів з позначкою "Судова повістка" в об'єкті поштового зв'язку не передбачено (п. 102 Правил).

У разі невручення рекомендованого листа з позначкою "Судова повістка" з поважних причин, рекомендований лист разом з бланком повідомлення про вручення повертається за зворотною адресою не пізніше ніж через п'ять календарних днів з дня надходження листа до об'єкта поштового зв'язку місця призначення із зазначенням причини невручення (п. 116 Правил).

Здійснення зберігання рекомендованих листів із позначкою «Судова повістка» , які не вручені під час доставки до дому із причин відсутності адресата, Правилами не передбачено, а отже, повернення такого повідомлення із зазначенням причини невручення «закінчення встановленого строку зберігання» , суперечить вимогам Правил, та фактично відповідає причині повернення «у зв'язку з відсутністю адресата» .

Аналізуючи зазначені вище положення Правил надання послуг поштового зв'язку, слід дійти висновку, що повернення судового рішення із проставленням у поштовому повідомленні відмітки про закінчення строку зберігання поштового відправлення, є підтвердженням відсутності особи - адресата за адресою, а отже, день проставлення такої відмітки в поштовому повідомленні, слід вважати днем вручення судового рішення в порядку, п. 5 ч. 6 ст. 242 ГПК України.

З урахуванням вищенаведених обставин, суд дійшов висновку щодо належного повідомлення Відповідача про відкриття провадження у справі.

Враховуючи приписи ч. 4 ст. 240 ГПК України, у зв'язку з розглядом справи без повідомлення (виклику) учасників справи, рішення прийнято без його проголошення.

Розглянувши матеріали справи, дослідивши подані докази, господарський суд, -

ВСТАНОВИВ:

25.07.2011 року між Позивачем (Орендодавцем) та Відповідачем (Орендарем) укладено Договір оренди нерухомого майна, що належить до комунальної власності територіальної громади міста, № 168-ДКП/11 (надалі - Договір).

Відповідно до п. 1.1 Договору з урахуванням Додаткової угоди № 1 з метою ефективного використання комунального майна Орендодавець на підставі рішення міської ради від 21.03.2007 №41/11 зі змінами та доповненнями передає, а Орендар приймає в строкове платне користування комунальне нерухоме майно - нежитлове приміщення (надалі - об'єкт оренди) загальною площею 44,2 кв. м., розташоване за адресою: м. Дніпропетровськ, вул. Полєтаєва, 2, у напівпідвалі 5-поверхового будинку, вартість якого згідно з незалежною оцінкою становить 186 407, 00 грн., без ПДВ, що перебуває на балансі КП «Бюро обліку майнових прав та діяльності з нерухомістю» , для використання під офіс.

Використання об'єкту оренди не за цільовим призначенням забороняється.

На виконання умов Договору Позивач передав Відповідачу нерухоме майно площею 44,2 кв. м., розташоване за адресою: м. Дніпропетровськ, вул. Полєтаєва, 2, у напівпідвалі 5-поверхового будинку, що підтверджується актом приймання передачі від 25.11.2011 року (а.с. 19).

Відповідно до п. 3.1 Договору розрахунок орендної плати здійснюється за Методикою розрахунку і порядку використання плати за оренду комунального нерухомого майна, затвердженою міською радою.

Пунктом 3.2. Договору передбачено, що розмір орендної плати відповідно до розрахунку орендної плати, що є невід'ємною частиною цього Договору, становить 2339,42 грн. без ПДВ /базова за березень місяць 2011 рік. Нарахування ПДВ на суму орендної плати здійснюється згідно з чинним законодавством та в повному обсязі спрямовується орендарем на рахунок балансоутримувача.

Орендна плата за перший місяць оренди коригується на індекс інфляції, починаючи з квітня місяця 2011 року. У платіжному дорученні обов'язково зазначати, номер договору оренди, дату укладання та назву орендаря

За користування об'єктом оренди орендар сплачує орендну плату, яку спрямовує:

- 50% від загальної суми орендної плати до загального фонду місцевого бюджету в розмірі 1169 грн. 71 коп.

- 50 % від загальної суми орендної плати на рахунок балансоутримувача в розмірі 1169 грн. 71 коп.

Згідно п. 3.4. Договору орендна плата за кожний наступний місяць визначається шляхом коригування орендної плати за попередній місяць з урахуванням індексу інфляції за поточний місяць.

Відповідно до п. 3.5. Договору орендна плата сплачується орендарем щомісяця у термін не пізніше 15 числа місяця, наступного за звітним, і не залежить від наслідків господарської діяльності орендаря. Орендна плата сплачується орендарем за весь час фактичного використання об'єкта оренди до дати підписання акта приймання-передачі об'єкта оренди, включно.

Договір діє з 25 липня 2011 року до 11 липня 2014 року включно (п. 10.1 Договору).

31.10.2017 року між сторонами підписано акт приймання-передачі комунального майна, згідно якого орендоване майн було повернуто з орендного користування (а.с. 28).

В пункті 3 акту приймання-передачі нерухомого майна сторони визначили, що станом на 31.10.2017 року за Орендарем існує заборгованість: балансоутримувачу по сплаті орендної плати у розмірі 54 231,49 грн. до загального фонду міського бюджету по сплаті орендної плати у розмірі 96 925,42 грн. та пені у розмірі 16 508,91 грн.

Відповідач заборгованість з орендних платежів у розмірі 96 925 грн. 42 коп. за період з 01.05.2012 року по 31.10.2017 року до міського бюджету не сплатив, у зв'язку із чим Позивач звернувся з даним позовом до суду.

На час розгляду справи, доказів погашення заборгованості в розмірі 96 925 грн. 42 коп. суду не надано.

Відповідно до ст. 2 Закону України "Про оренду державного та комунального майна", орендною є засноване на договорі строкове платне користування майном, необхідним орендареві для здійснення підприємницької діяльності.

Згідно з ч. 3 ст. 18 Закону України "Про оренду державного та комунального майна" орендар зобов'язаний вносити орендну плату своєчасно і у повному обсязі.

Частиною 1 ст. 19 Закону України "Про оренду державного та комунального майна" передбачено, що орендар за користування об'єктом оренди вносить орендну плату незалежно від наслідків господарської діяльності.

Суб'єкти господарювання повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом (ч. 1 ст. 193 Господарського кодексу України).

Відповідно до статті 526 Цивільного кодексу України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом (стаття 525 Цивільного кодексу України).

Частиною другою статті 530 Цивільного кодексу України передбачено, якщо строк (термін) виконання боржником обов'язку не встановлений або визначений моментом пред'явлення вимоги, кредитор має право вимагати його виконання у будь-який час. Боржник повинен виконати такий обов'язок у семиденний строк від дня пред'явлення вимоги, якщо обов'язок негайного виконання не випливає із договору або актів цивільного законодавства.

У разі порушення зобов'язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема - сплата неустойки (ст. 611 Цивільного кодексу України).

Відповідно до положень ст. 549 ЦК України, неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов'язання.

За своєю правовою природою, неустойка (пеня, штраф) є видом забезпечення виконання зобов`язання.

Пунктом п. 9.2 Договору сторони погодили, що за несвоєчасну сплату суми орендної плати Орендар зобов'язаний сплатити пеню у розмірі подвійної облікової ставки НБУ на дату нарахування пені від несплаченої суми орендної плати за кожен день прострочення платежу за весь період існуючої заборгованості у співвідношенні, визначеному у п. 3.2. цього Договору.

Позивач просить суд стягнути з Відповідача пеню в розмірі 1 415 грн. 92 коп. за період прострочення з 16.09.2017 року по 15.05.2018 року (а.с. 25).

За перевіркою суду, розрахунок пені здійснено арифметично вірно.

Таким чином, заявлені позовні вимоги щодо стягнення з відповідача заборгованості з орендних платежів за договором в сумі 96 925 грн. 42 коп. та пені в розмірі 1 415 грн. 92 коп. підлягають задоволенню в повному обсязі.

Враховуючи приписи ст. 129 ГПК України, витрати зі сплати судового збору в повному обсязі покладаються на відповідача.

Керуючись ст.ст. 73, 74, 77-79, 86,129, 233, 236-241, 247, 252, 326 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги задовольнити.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "АЙН" (49000, м. Дніпро, вул.. Стасова, 72, код ЄДРПОУ 19429208) на користь Департаменту по роботі з активами Дніпровської міської ради (49000, м. Дніпро, пр. Д. Яворницького, 75, ідентифікаційний код 37454258) 96 925 грн. 42 коп. - заборгованості з орендної плати, 1 415 грн. 92 коп. - пені, 1 762 грн. 00 коп. витрат зі сплати судового збору.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Рішення набирає законної сили у відповідності до ст. 241 Господарського процесуального кодексу України та може бути оскаржено до Центрального апеляційного господарського суду протягом двадцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Повне рішення складено 29.01.2019

Суддя ОСОБА_1

СудГосподарський суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення29.01.2019
Оприлюднено30.01.2019
Номер документу79458182
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —904/5379/18

Судовий наказ від 19.02.2019

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ліпинський Олександр Вікторович

Рішення від 29.01.2019

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ліпинський Олександр Вікторович

Ухвала від 04.12.2018

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ліпинський Олександр Вікторович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні