Рішення
від 29.01.2019 по справі 620/3891/18
ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

29 січня 2019 року Чернігів Справа № 620/3891/18

Чернігівський окружний адміністративний суд під головуванням судді Житняк Л.О., розглянувши в порядку спрощеного провадження справу за позовом Головного управління ДФС у Чернігівській області до Товариства з обмеженою відповідальністю "Шлях до успіху" про визнання недійними установчих документів та припинення юридичної особи,

В С Т А Н О В И В:

Головне управління ДФС у Чернігівській області звернулося до суду з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Шлях до успіху", в якому просить визнати недійними установчі документи та припинити юридичну особу Товариство з обмеженою відповідальністю "Шлях до успіху" (вул. Олександра Молодшого, 44, м.Чернігів, 14013, код ЄДРПОУ 40599746).

В обґрунтування своїх вимог позивачем зазначено, що вироком Новозаводського районного суду міста Чернігова від 11.10.2017 по справі № 751/6798/17, який набрав законної сили 14.11.2017, було визнано ОСОБА_1 винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.205 Кримінального кодексу України, яке полягало у внесенні до статуту ТОВ "Шлях до успіху" завідомо для нього неправдивих відомостей, а саме достовірно знаючи, що підприємство перереєстровується на його ім'я, без мети здійснення ним підприємницької діяльності, а також те що статутний капітал ним не формувався, подав заяву та документи про державну реєстрацію зазначеного підприємства. Зазначене, на думку позивача, зумовлює наявність підстав для припинення юридичної особи.

Ухвалою судді Чернігівського окружного адміністративного суду Житняк Л.О. від 03.12.2018 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін та проведення судового засідання, за наявними у справі матеріалами. Запропоновано відповідачу надати відзив на позов.

Про відкриття провадження у справі відповідач повідомлявся належним чином за адресою місцезнаходження, що зазначена в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, однак поштове відправлення було повернуто суду з незалежних від суду причин. Відповідно відповідачем відзив на позов подано не було.

Розглянувши подані сторонами документи і матеріали, з'ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд зазначає про таке.

Товариство з обмеженою відповідальністю "Шлях до успіху" 24.06.2016 пройшло передбачену законом процедуру державної реєстрації та набуло статусу юридичної особи з кодом ЄДРПОУ 40599746 та перебуває на податковому обліку в органах Державної фіскальної служби, що підтверджується витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань станом на 16.11.2018 (а.с.9-11).

Відповідно до інформації, зазначеної в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань засновником (учасником) та керівником вказаного товариства є ОСОБА_1

Надаючи правову оцінку обставинам справи, суд зазначає таке.

Пунктом 41.1 ст.41 Податкового кодексу України передбачено, що контролюючими органами є центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну податкову, державну митну політику, державну політику з адміністрування єдиного внеску, державну політику у сфері боротьби з правопорушеннями під час застосування податкового та митного законодавства, законодавства з питань сплати єдиного внеску та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючий орган, його територіальні органи.

Підпунктом 20.1.37 п.20.1 ст.20 Податкового кодексу України встановлено, що контролюючі органи мають право звертатися до суду щодо припинення юридичної особи та припинення фізичною особою - підприємцем підприємницької діяльності та/або про визнання недійсними установчих (засновницьких) документів суб'єктів господарювання.

В силу ст.42 Господарського кодексу України підприємництво - це самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик господарська діяльність, що здійснюється суб'єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку.

Згідно ст.55-1 Господарського кодексу України ознаки фіктивності, що дають підстави для звернення до суду про припинення юридичної особи або припинення діяльності фізичною особою - підприємцем, в тому числі визнання реєстраційних документів недійсними: зареєстровано (перереєстровано) на недійсні (втрачені, загублені) та підроблені документи; незареєстровано у державних органах, якщо обов'язок реєстрації передбачено законодавством; зареєстровано (перереєстровано) у органах державної реєстрації фізичними особами з подальшою передачею (оформленням) у володіння чи управління підставним (неіснуючим), померлим, безвісти зниклим особам або таким особам, що не мали наміру провадити фінансово-господарську діяльність або реалізовувати повноваження; зареєстровано (перереєстровано) та проваджено фінансово-господарську діяльність без відома та згоди його засновників та призначених у законному порядку керівників.

За змістом вказаних правових норм спрямованість наміру особи, яка реєструє юридичну особу, на здійснення господарської діяльності є однією з основоположних засад підприємництва.

Відповідно до ст.51 Господарського кодексу України підприємницька діяльність припиняється: з власної ініціативи підприємця; у разі закінчення строку дії ліцензії; у разі припинення існування підприємця; на підставі рішення суду у випадках, передбачених цим Кодексом та іншими законами. Порядок припинення діяльності підприємця встановлюється законом відповідно до вимог цього Кодексу.

Приписами ч.1 ст.238 Господарського кодексу України визначено, що за порушення встановлених законодавчими актами правил здійснення господарської діяльності до суб'єктів господарювання можуть бути застосовані уповноваженими органами державної влади або органами місцевого самоврядування адміністративно-господарські санкції, тобто заходи організаційно-правового або майнового характеру, спрямовані на припинення правопорушення суб'єкта господарювання та ліквідацію його наслідків.

Так, згідно ч.1 ст.247 Господарського кодексу України у випадках, встановлених законом, до суб'єкта господарювання може бути застосовано адміністративно-господарську санкцію у вигляді його ліквідації за рішенням суду.

У разі ліквідації суб'єкта господарювання до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців вноситься відповідний запис (частина перша статті 248 Господарського кодексу України).

Положеннями абз.10 п.2 ч.1 ст.25 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань" визначено, що державна реєстрація та інші реєстраційні дії проводяться на підставі судових рішень, що набрали законної сили та тягнуть за собою зміну відомостей в Єдиному державному реєстрі, а також що надійшли в електронній формі від суду або державної виконавчої служби відповідно до Закону України "Про виконавче провадження" щодо припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особи.

З системного аналізу наведених норм, можна дійти висновку, що посадові особи контролюючого органу вправі звернутися до суду з позовом про визнання установчих документів недійсними та припинення юридичної особи в разі виявлення ознак фіктивності суб'єкта господарювання (підприємництва).

Частиною 1 ст.205 Кримінального кодексу України передбачено кримінальну відповідальність за фіктивне підприємництво, тобто створення або придбання суб'єктів підприємницької діяльності (юридичних осіб) з метою прикриття незаконної діяльності або здійснення видів діяльності, щодо яких є заборона.

Так, вироком Новозаводського районного суду міста Чернігова від 11.10.2017 по справі №751/6798/17, який набрав законної сили 14.11.2017, було визнано ОСОБА_1 винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.205 Кримінального кодексу України та призначено йому покарання у вигляді штрафу в розмірі п'ятсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян у сумі 8500,00 грн. (а.с.12-14).

Частина 6 ст.78 Кодексу адміністративного судочинства України передбачає, що вирок суду в кримінальному провадженні, ухвала про закриття кримінального провадження і звільнення особи від кримінальної відповідальності або постанова суду у справі про адміністративне правопорушення, які набрали законної сили, є обов'язковими для адміністративного суду, що розглядає справу про правові наслідки дій чи бездіяльності особи, стосовно якої ухвалений вирок, ухвала або постанова суду, лише в питанні, чи мали місце ці дії (бездіяльність) та чи вчинені вони цією особою.

Враховуючи те, що докази, які містяться в матеріалах справи вказують на наявність ознак фіктивності Товариство з обмеженою відповідальністю "Шлях до успіху", передбачених ст.55-1 Господарського кодексу України, суд вважає за необхідне визнати недійсними установчі документи відповідача з моменту реєстрації та припинити юридичну особу Товариство з обмеженою відповідальністю "Шлях до успіху".

У відповідності до вимог ч.1 ст.77 Кодексу адміністративного судочинства України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених ст.78 цього Кодексу.

З урахуванням зазначеного, на підставі наданих доказів в їх сукупності, системного аналізу положень законодавства України, суд приходить до висновку, що позов Головного управління ДФС у Чернігівській області належить задовольнити повністю.

Оскільки спір вирішено на користь суб'єкта владних повноважень, а також за відсутності витрат позивача - суб'єкта владних повноважень, пов'язаних із залученням свідків та проведенням судових експертиз, судові витрати (судовий збір), відповідно до ст.139 Кодексу адміністративного судочинства України, стягненню з відповідача не підлягають.

Керуючись статтями 72-74, 77, 241-246, 250, 262 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

В И Р І Ш И В:

Позов Головного управління ДФС у Чернігівській області до Товариства з обмеженою відповідальністю "Шлях до успіху" про визнання недійними установчих документів та припинення юридичної особи задовольнити повністю.

Визнати недійсними установчі документи Товариства з обмеженою відповідальністю "Шлях до успіху" з моменту реєстрації.

Припинити юридичну особу Товариства з обмеженою відповідальністю "Шлях до успіху".

Рішення суду набирає законної сили в порядку статті 255 Кодексу адміністративного судочинства України та може бути оскаржене до Шостого апеляційного адміністративного суду протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення. Апеляційна скарга подається до адміністративного суду апеляційної інстанції через суд першої інстанції, який ухвалив оскаржуване судове рішення.

Позивач - Головне управління ДФС у Чернігівській області (вул. Реміснича, 11, м. Чернігів, 14000, код 39392183).

Відповідач - Товариство з обмеженою відповідальністю "Шлях до успіху" (вул. Олександра Молодшого, 44, м.Чернігів, 14013, код ЄДРПОУ 40599746);

Повне рішення суду складено 29 січня 2019 року.

Суддя Л.О. Житняк

Дата ухвалення рішення29.01.2019
Оприлюднено30.01.2019
Номер документу79466265
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання недійними установчих документів та припинення юридичної особи

Судовий реєстр по справі —620/3891/18

Рішення від 29.01.2019

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Житняк Л.О.

Ухвала від 03.12.2018

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Житняк Л.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні