Постанова
від 28.01.2019 по справі 1-72/11
ОВІДІОПОЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №1-72/11

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 січня 2019 року смт Овідіополь

Овідіопольский районний суд Одеськой області в складі:

Головуючого судді: ОСОБА_1

при секретарі: ОСОБА_2

за участю прокурора: ОСОБА_3

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі з в смт.Овідіополь кримінальну справу по звинуваченню:

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Херсон, громадянина України, з середньою освітою, не одруженого, не працюючого, який мешкає за адресою: АДРЕСА_1

в скоєнні злочину, передбаченого ч.2 ст.263 КК України,

ВСТАНОВИВ:

Органами досудового слідства ОСОБА_4 обвинувачується в скоєнні злочину, передбаченому ч.2 ст.263 КК України, а саме, що 03.06.2008 року, приблизно о 21:00, ОСОБА_4 в м. Одесі по вул. М"ясоїдівській,32, на території МКЛ-1, на землі знайшов дві металеві трубки, з"єднані між собою металевим ціпком, які прийняв за "нунчаку".

Переслідуючи злочинний намір направлений на незаконне носіння холодної зброї з метою самооборони, ОСОБА_4 почав їх носити при собі, не маючи на то передбаченого Законом дозволу.

Згідно висновку експерта № 582 від 11.06.2008 року, предмет вилучений у ОСОБА_4 , вироблений кустарним способом по типу "нунчаку" та є неклинковою холодною зброєю багатоцілової дії.

До Овідіопольского районного суду Одеськой області надійшло клопотання прокурора Іллічівської місцевої прокуратури Одеської області про повернення кримінальної справи на додаткове досудове розслідування.

Дослідивши матеріали кримінальної справи, вислухавши думку прокурора, суд дійшов до висновку, що зазначене клопотання підлягає задоволенню.

Відповідно до ст.281 КПК України суд може повернути справу на додаткове розслідування за мотивами його неправильності або неповноти, коли ця неправильність або неповнота не може бути усунена в ході судового слідства.

Відповідно до п.8 ч.2,3 Постанови Пленуму Верховного Суду України №2 від 11.02.2005р. "Про практику застосування судами України законодавства, що регулює повернення справ на додаткове розслідування" досудове слідство визнається неповним, якщо під час його проведення в протиріччя вимогам ст.22 і 64 КПК України не були досліджені, поверхнево або односторонньо досліджені обставини, які мають істотне значення для правильного вирішення справи. Неправильним досудове слідство признається у разі, коли органами досудового слідства при здійсненні процесуальних дій і ухваленні процесуальних рішень були неправильно застосовані або необґрунтовано не застосовані норми кримінально-процесуального або кримінального закону і без усунення цих порушень справа не може бути розглянута в суді.

Відповідно до п.2 ч.2 Постанови Пленуму Верховного Суду України №8 від 24.10.2003р. "Про застосування законодавства, що забезпечує право на захист в кримінальному судочинстві" суди повинні вимагати від органів досудового слідства, щоб постанови про притягнення як обвинуваченого було конкретним за змістом. Окремо в описовій частині відображаються: злочин, в здійсненні якого обвинувачується особа; час, місце і інші обставини його здійснення, наскільки вони відомі слідчому, стаття (частина, пункт статті) кримінального закону, яка передбачає цей злочин. Недотримання органами досудового наслідку вимог ст.ст.132 і 142 КПК України може бути підставою для повернення справи на додаткове розслідування.

Суд вважає, що кримінальна справа по звинуваченню ОСОБА_4 в скоєнні злочину, передбаченому ч.2 ст.263 КК України, підлягає напряму на проведення додаткового досудового слідства по наступних підставах.

Кримінальна справа надійшла до Овідіопольского районного суду Одеськой області 29.07.2008 року.

У зв`язку з неодноразовою неявкою в судові засідання ОСОБА_4 , був оголошений у розшук, та до цього часу місце знаходження його не встановлено.

Таким чином, суд вважає, що при досудовому розслідувані не зібрані належні та достовірні данні стосовно особи обвинуваченого, та його фактичного місця проживання.

Вказані обставини, що мають істотне значення для правильного вирішення справи, були досудовим слідством досліджені поверхнево і односторонньо. Без усунення вказаних недоліків неможливе законне і обґрунтоване рішення суду. При цьому, суд вважає, що для усунення вказаних недоліків потрібне проведення оперативно-слідчих заходів, які неможливо здійснити в ході судового слідства.

П.9 Постанови Пленуму Верховного Суду України №2 від 11.02.2005 р., роз`яснено, що виклик і допит нових свідків, проведення додаткових і повторних експертиз, витребування документів, судові доручення, передбачені ст. 315-1 КПК України, для підтвердження або спростування позицій сторін допускається тільки по клопотанню сторін. При цьому, судові доручення суд дає тільки з метою перевірки і уточнень фактичних даних, отриманих в ході судового слідства. Учасники процесу не скористалися наданим їм правом заяви клопотань про доповнення матеріалів слідства додатковими доказами.

Відповідно до ст. 22 КПК України, прокурор, слідчий і особа, що здійснює дізнання, зобов`язані вжити усі передбачені законом заходи для усебічного, повного і об`єктивного розслідування обставин справи, встановити обставини як викривають, так і реабілітують обвинуваченого, а також пом`якшуючі і обтяжуючі його відповідальність. Ці вимоги кримінально-процесуального законодавства досудовим слідством у вказаній справі не виконані.

За таких обставин суд вважає необхідним повернути кримінальну справу Прокурору Іллічівської місцевої прокуратури Одеської області для організації додаткового досудового слідства.

При проведенні додаткового досудового слідства необхідно провести належні оперативно розшукові дії щодо встановлення належного місця проживання ОСОБА_4 для подальшого забезпечення в ході розгляду кримінального провадження в суді повідомлення обвинуваченого про час та місце розгляду справи.

На підставі викладеного і керуючись ст. 281 КПК України,

УХВАЛИВ:

Клопотання прокурору Іллічівської місцевої прокуратури Одеської області про направлення кримінальної справи на додаткове розслідування задовольнити.

Повернути кримінальну справу по звинуваченню ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в скоєнні злочину, передбаченого ч.2 ст.263 КК України, прокурору Іллічівської місцевої прокуратури Одеської області для організації додаткового досудового слідства.

Постанова може бути оскаржена до Одеського Апеляційного суду на протязі 7 днів з дня оголошення.

Суддя ОСОБА_1 .

СудОвідіопольський районний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення28.01.2019
Оприлюднено15.02.2023
Номер документу79466476
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —1-72/11

Ухвала від 11.04.2023

Кримінальне

Кривоозерський районний суд Миколаївської області

Репушевська О. В.

Ухвала від 27.03.2023

Кримінальне

Кривоозерський районний суд Миколаївської області

Репушевська О. В.

Постанова від 28.04.2011

Кримінальне

Першотравневий районний суд Донецької області

Скудін В. Є.

Постанова від 07.04.2011

Кримінальне

Першотравневий районний суд Донецької області

Скудін В. Є.

Постанова від 13.10.2010

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Могильний О. П.

Постанова від 28.01.2019

Кримінальне

Овідіопольський районний суд Одеської області

Бочаров А. І.

Постанова від 27.05.2011

Кримінальне

Шаргородський районний суд Вінницької області

Славінська Н. Л.

Постанова від 11.10.2011

Кримінальне

Приморський районний суд м.Маріуполя

Митрофанова Є. Г.

Постанова від 11.10.2011

Кримінальне

Приморський районний суд м.Маріуполя

Митрофанова Є. Г.

Постанова від 13.05.2011

Кримінальне

Баришівський районний суд Київської області

Коваленко К. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні