Ухвала
від 21.01.2019 по справі 295/1008/19
БОГУНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЖИТОМИРА

Справа №295/1008/19

1-кс/295/638/19

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21.01.2019 року м. Житомир

Слідчий суддяБогунського районногосуду м.Житомира ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши клопотання про тимчасовий доступ до речей та документів, та додані до клопотання матеріали, яке внесене слідчим Житомирського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Житомирській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором Житомирської місцевої прокуратури ОСОБА_4 по кримінальному провадженню, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12019060020000075 від 04.01.2019 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 191 КК України,-

ВСТАНОВИВ:

Слідчий звернувся до суду з клопотанням про тимчасовий доступ до документів, яке умотивоване наступним.

У провадженні СВ Житомирського ВП ГУ НП в Житомирській області перебувають матеріали досудового розслідування, внесеного 04.01.2019 до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12019060020000075 з приводу вчинення посадовими особами ІНФОРМАЦІЯ_1 кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 191 КК України.

У ході проведення досудового розслідування встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) в особі начальника ОСОБА_5 на підставі проведених публічних закупівель укладено договір підряду № 30/10-1 від 31.10.2018 з ПП « ОСОБА_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) на проведення робіт, а саме: «Капітальний ремонт системи опалення будинку Андрушівського районного суду по АДРЕСА_1 » на загальну суму 772 479,80 грн і строком виконання робіт до 31.12.2018.

Встановлено, що службові особи ПП « ОСОБА_6 » подали до ІНФОРМАЦІЯ_1 акти приймання виконаних робіт форми КБ-2В та довідки про вартість виконаних робіт форми КБ-3, у які було внесено завідома неправдиві відомості щодо фактичних об`ємів виконаних робіт по зазначено об`єкту, з метою отримання бюджетних коштів. В свою чергу, начальник ІНФОРМАЦІЯ_2 підписав вказані документи.

Аналізом публічно доступного ресурсу ІНФОРМАЦІЯ_3 було встановлено, що 21.12.2018 ІНФОРМАЦІЯ_1 на рахунок ПП « ОСОБА_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) перераховано всю грошову суму, у зв`язку з підписанням актів виконаних робіт форми КБ-2В та КБ-3 за договором підряду № 30/10-1 від 31.10.2018.

У ході проведення огляду частини приміщень ІНФОРМАЦІЯ_4 за адресою АДРЕСА_1 , встановлено, що станом на 04.01.2019 роботи по вказаному об`єкту не завершені та тривають, вказане підтверджує внесення до актів виконаних робіт завідомо неправдивих відомостей.

У ході оперативного супроводження кримінального провадження було встановлено, що у своїй діяльності ПП « ОСОБА_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) використовує рахунок № НОМЕР_3 у ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (ЄДРПОУ НОМЕР_4 , адреса: АДРЕСА_2 ), де зберігаються документи щодо відкриття та обслуговування вищезазначеного рахунку, а саме: договори про відкриття рахунків, картки із зразками підписів та відбитком печатки, грошові чеки на отримання готівки, платіжні доручення, відомості щодо руху грошових коштів по рахунку, відео фотознімки особи/осіб тощо.

Дані документи, містять охоронювану законом таємницю та перебувають у володінні та зберігаються лише у ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (ЄДРПОУ НОМЕР_4 , адреса: АДРЕСА_2 ), де відкрито та обслуговується рахунок клієнта, та містять відомості з комп`ютерної системи банку про рух грошових коштів за вищевказаним рахунком з переліком контрагентів та призначенням платежів, зняття готівкових коштів з рахунку, що мають значення для встановлення обставин у кримінальному провадженні та можуть бути використані як докази.

Слідчий у клопотанні вказує, що з метою повного, всебічного та неупередженого здійснення досудового розслідування, встановлення всіх обставин вчинених кримінальних правопорушень, виникла необхідність в отриманні тимчасового доступу до речей і документів з можливістю їх подальшого вилучення, які містять банківську таємницю, що знаходяться уволодінні ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (ЄДРПОУ НОМЕР_4 , адреса: АДРЕСА_2 ), а саме: відомостей, які стали підставою для відкриття, обслуговування рахунку та відомостей про осіб, які мали право доступу та використовували, використовують рахунок № НОМЕР_3 починаючи з 01.01.2018 по теперішній час надання інформації, а саме: картки із зразками підписів та відбитком печатки, встановленого зразка, заяв на відкриття рахунків, договорів на розрахунково-касове обслуговування клієнта, фотокопій паспортів осіб, оригіналів доручень на право вчинення юридичних дій від імені ПП « ОСОБА_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ); оригіналу доручення на ім`я особи, яка має право на відкриття та розпорядження рахунком, засвідченої нотаріально, заяв на видачу чекових книжок, платіжних доручень, чеків на отримання готівки по рахунку № НОМЕР_3 починаючи з 01.01.2018 по теперішній час надання інформації та відомостей про рух грошових коштів, відображених на паперовому та електронному носіях, по рахунку № НОМЕР_3 починаючи з 01.01.2018 по теперішній час надання інформації у прибутковій і видатковій частині, із вказівкою дати, сум, із зазначеннями залишку на кожен операційний день, повної розшифровки даних контрагентів і призначень платежів; відомостей про використання електронних розрахунково-інформаційних програмних продуктів за рахунками, із зазначенням ключів, паролів, імені доступу до рахунків, ІР-адрес обладнання, з якого здійснювалися дистанційні платіжні операції по даному рахунку за період з часу відкриття рахунку по час надання інформації; відео, фотознімки особи/осіб, виконані в період із 01.01.2018 року по час надання інформації засобами фіксації, встановлених у банкоматах і відділеннях банку при проведенні платіжних операцій по рахунку та контактні номери телефонів, які закріплені за рахунками.

Слідчий також зазначає, що зазначена інформація може бути використана як докази у кримінальному провадженні, а іншими способами, окрім надання тимчасового доступу до вищевказаної інформації (документів) зможливістю її вилучення, що знаходяться у володінні ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (ЄДРПОУ НОМЕР_4 , адреса: АДРЕСА_2 ) та довести важливі обставини кримінального правопорушення, неможливо.

Відповідно до статті 60 Закону України «Про банки і банківську діяльність» інформація щодо діяльності та фінансового стану клієнта, яка стала відомою банку в процесі обслуговування клієнта та взаємовідносини з ним чи третіми особами при наданні послуг банку і розголошення якої може завдати матеріальної чи моральної шкоди, є банківською таємницею.

Оскільки, згідно зі статтею 62 Закону України «Про банки і банківську діяльність» інформація щодо юридичних та фізичних осіб, яка містить банківську таємницю, розкривається банками не інакше як за рішенням суду, тому іншими способами встановити обставини, які передбачається довести за допомогою вищевказаних документів, не можливо.

Статтею 162 КПК України передбачено, що до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належать відомості, які можуть становити банківську таємницю, тимчасовий доступ до яких та їх вилучення можливе лише за рішенням слідчого судді.

Слідчий у клопотанні вказує, що враховуючи, що існує загроза зміни, або знищення інформації, яка має істотне значення для швидкого та повного розслідування кримінального провадження, оскільки співробітники ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » виступають гарантом таємниці банківського рахунку, операцій, які проводяться по рахунках, збереження відомостей відносно клієнта, а також у захисті посягань, як працівників правоохоронних органів, так і інших сторін, для підтримання своєї репутації перед іншими клієнтами банку, у зв`язку з чим дане клопотання доцільно розглядати без участі представників ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_5 ».

Слідчий у судове засідання не з`явився, подав до суду заяву, у якій просив розгляд справи проводити без його участі, клопотання підтримав та просив його задовольнити.

Розгляд клопотання проведено без виклику представника особи, у володінні якої знаходиться інформація та документи, до яких потрібен тимчасовий доступ, на підставі частини другої ст. 163 КПК України.

Фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснювалося у силу ч. 4 ст. 107 КПК України, якою передбачено, що у разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу судове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Відповідно до вимог ст.ст.131,132 КПК Українизаходи забезпеченнякримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження. Заходами забезпечення кримінального провадження є, зокрема, тимчасовий доступ до речей і документів.

Відповідно до ст. 159 тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до п.5 ч.1 ст. 162 КПК України відомості, які можуть становити банківську таємницю, належать до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах.

Відповідно до п.6 ч.2 ст. 160 КПК України у випадку подання клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, у клопотанні зазначається можливість використання як доказів відомостей, що містяться в речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Згідно до положень ч.5 ст.163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні та не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Частиною 6 ст. 163 КПК України визначено, що слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей та документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачаються довести за допомогою цих речей та документів.

Згідно з ч. 7ст. 163 КПК Українислідчий суддя в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Відповідно до ч. 1 ст. 164 КПК України, в ухвалі слідчого судді, суду про тимчасовий доступ до речей і документів має бути зазначено прізвище, ім`я та по батькові особи, якій надається право тимчасового доступу до речей і документів.

Для досягнення повноти, всебічності та неупередженості розслідування вищезазначеного факту, зокрема для отримання відомостей, що є необхідними для з`ясування всіх обставин справи у даному провадженні, є потреба у наданні тимчасового доступу до документів.

Враховуючи наявність достатніх підстав вважати, що зазначені документи та інформація знаходиться у ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_6 », а також те, що такі документи та інформація мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, з урахуванням можливості використати як доказ відомостей, що містяться у них та відсутності можливості іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою зазначених документів та інформації, слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання підлягає частковому задоволенню у частині надання тимчасового доступу до речей і документів, однак у частині надання дозволу на вилучення оригіналів документів клопотання задоволенню не підлягає, оскільки слідчий не довів необхідності такого вилучення, однак відповідності до ч. 1 ст. 159 КПК України, слідчий не позбавлений можливості робити копії з документів до яких він просить надати тимчасовий доступ.

Також, слідчий суддя не вбачає підстав для надання тимчасового достпу до відомостей про використання електронних розрахунково-інформаційних програмних продуктів за рахунками із зазначенням ключів, паролів, імені доступу до рахунків, оскільки слідчий у клопотанні не довів наявність достатніх підстав вважати, що ця інформація самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, маює суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 107, 132, 159, 160, 162, 163, 164, 309 КПК України,

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання задовольнити частково.

Надати слідчому слідчого відділу Житомирського ВП ГУНП лейтенанту поліції ОСОБА_3 або за його дорученням оперативним працівникам Управління захисту економіки в Житомирській області Департаменту захисту економіки Національної поліції України: старшому оперуповноваженому в ОВС УЗЕ в Житомирській області ДЗЕ НП України ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , тимчасовий доступ до речей і документів з можливістю вилучення їх копій, які містять банківську таємницю, що знаходяться уволодінні ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (ЄДРПОУ НОМЕР_4 ) за адресою: АДРЕСА_2 , а саме:

відомостей, які стали підставою для відкриття, обслуговування рахунку та відомостей про осіб, які мали право доступу та використовували, використовують рахунок № НОМЕР_3 починаючи з 01.01.2018 по теперішній час надання інформації, а саме:

картки із зразками підписів та відбитком печатки, встановленого зразка, заяв на відкриття рахунків, договорів на розрахунково-касове обслуговування клієнта, фотокопій паспортів осіб, оригіналів доручень на право вчинення юридичних дій від імені ПП « ОСОБА_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 );

оригіналу доручення на ім`я особи, яка має право на відкриття та розпорядження рахунком, засвідченої нотаріально, заяв на видачу чекових книжок, платіжних доручень, чеків на отримання готівки по рахунку № НОМЕР_3 починаючи з 01.01.2018 по теперішній час надання інформації;

відомостей про рух грошових коштів, відображених на паперовому та електронному носіях, по рахунку № НОМЕР_3 починаючи з 01.01.2018 по теперішній час надання інформації у прибутковій і видатковій частині, із вказівкою дати, сум, із зазначеннями залишку на кожен операційний день, повної розшифровки даних контрагентів і призначень платежів; відомостей про використання електронних розрахунково-інформаційних програмних продуктів за рахунками, ІР-адрес обладнання, з якого здійснювалися дистанційні платіжні операції по даному рахунку за період з часу відкриття рахунку по час надання інформації; відео, фотознімки особи/осіб, виконані в період із 01.01.2018 року по час надання інформації засобами фіксації, встановлених у банкоматах і відділеннях банку при проведенні платіжних операцій по рахунку та контактні номери телефонів, які закріплені за рахунками, з метою проведення їх огляду, проведення судово-почеркознавчих та судово-бухгалтерських експертиз, а також можливості використання цих документів як доказів відомостей, що містяться в цих документах.

При відсутності вище перелічених документів зазначити письмово про причину ненадання документів.

Строк дії ухвали встановити один місяць з дня її постановлення.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, може бути постановлено ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями КПК України з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення21.01.2019
Оприлюднено15.02.2023

Судовий реєстр по справі —295/1008/19

Ухвала від 21.01.2019

Кримінальне

Богунський районний суд м. Житомира

Ведмідь Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні