Рішення
від 18.01.2019 по справі 607/18130/18
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18.01.2019 Справа №607/18130/18

ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

18 січня 2019 року м.Тернопіль

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області в складі:

- головуючої судді Черніцької І.М.

- при секретарі судового засідання Бойко І.І.

сторони в судове засідання не з'явились

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Тернополі в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 сільської ради Тернопільського району, треті особи, які не заявляють самостійних вимог - ОСОБА_3, ОСОБА_4, обслуговуючий кооператив садівницьке товариство Підгороднє про визнання права власності на спадкове майно, -

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звернувся в суд із позовом до ОСОБА_2 сільської ради Тернопільського району про визнання права власності на садовий будинок за №42а по вул. Волинська в садівницькому товаристві Підгороднє в с. Підгородне Тернопільського району Тернопільської області у порядку спадкування за заповітом після смерті ОСОБА_5, який помер 02 червня 2011 року.

В обґрунтування вимог позивач вказує, що спірний садовий будинок рахується за ОСОБА_5

За життя ОСОБА_5 склав заповіт, згідно якого заповів все належне йому майно, в тому числі спірний садовий будинок - ОСОБА_1 02 червня 2011 року ОСОБА_5 помер. Після його смерті відкрилася спадщина за заповітом на належне йому майно, в тому числі на спірний садовий будинок. Вона у встановленому законом порядку прийняла спадщину шляхом подачі у встановлений законом строк заяви про прийняття спадщини.

Постановою державного нотаріуса Першої тернопільської державної нотаріальної контори їй відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом після смерті ОСОБА_5 на садовий будинок №42а по вул. Волинська в садівничому товаристві Підгороднє в с. Підгородне Тернопільського району, у зв'язку з відсутністю належним чином оформлених правовстановлюючих документів.

Посилаючись на наведене, просить задовольнити позов.

01 листопада 2018 року ухвалою суду, яка занесена до протоколу судового засідання, до участі в справі в якості третьої особи залучено обслуговуючий кооператив Садівницьке товариство Підгороднє .

14 грудня 2018 року ухвалою суду, яка занесена до протоколу судового засідання, до участі в справі в якості третіх осіб залучено ОСОБА_4 та ОСОБА_3

В судове засідання позивач ОСОБА_1 не з'явилася, хоча про дату, час та місце розгляду справи була повідомлена в установленому законом порядку. Попередньо від представник позивача - адвоката ОСОБА_6 надійшла заява про розгляд справи без його та позивача участі, позов підтримує та просить задовольнити.

Представник відповідача ОСОБА_2 сільської ради Тернопільського району в судове засідання не з'явився, хоча про час та місце судового засідання був повідомлений в установленому законом порядку. Попередньо подав заяву про розгляд справи без його участі.

Представник третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог - обслуговуючий кооператив Садівницьке товариство Підгороднє в судове засідання не з'явився, хоча про час та місце судового засідання був повідомлений в установленому законом порядку. Попередньо подав заяву про розгляд справи без їх участі, не заперечує проти задоволення позовних вимог.

Треті особи, які не заявляють самостійних вимог - ОСОБА_3 та ОСОБА_4 в судове засідання не з'явилися, хоча про час та місце судового засідання були повідомлені в установленому законом порядку. Попередньо подали заяви про розгляд справи без їх участі, не заперечили проти задоволення позовних вимог.

Треті особи були присутні у підготовчому судовому засіданні не заперечили щодо задоволення позовних вимог,

Судом встановлено, що згідно свідоцтва про шлюб серії І-ИД № 048669, виданого відділом реєстрації актів цивільного стану Тернопільського районного управління юстиції Тернопільської області від 06 листопада 2018 року ОСОБА_5 перебував у зареєстрованому шлюбі зі ОСОБА_1 з 06 листопада 2008 року.

З державного акту на право приватної власності на землю серії ІІ-Р №026157, виданого ОСОБА_2 сільською радою від 09 листопада 1995 року встановлено, що ОСОБА_5 на праві приватної власності належала земельна ділянка пл. 0,062 га для садівництва на території ОСОБА_2 сільської ради.

Згідно інформаційної довідки за №1040 від 23 серпня 2018 року, виданої Тернопільським районним госпрозрахунковим бюро технічної інвентаризації встановлено, що на даній земельні ділянці розташований садовий будинок, 1989 року забудови. Станом на 22 серпня 2018 року по обліку бюро садовий будинок за №42а по вул. Волинська в садівницькому товаристві Підгороднє в с. Підгородне Тернопільського району рахується за ОСОБА_5 Самочинних добудов та перепланувань не виявлено.

Згідно інформаційної довідки за №1041 від 23 серпня 2018 року, виданої Тернопільським районним бюро технічної інвентаризації, станом на 01 січня 2013 року державна реєстрації садового будинку за №42а по вул. Волинська в садівницькому товаристві Підгороднє в с. Підгородне Тернопільського району за ОСОБА_5 не проведена.

Рішенням Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області від 27 грудня 2010 року в порядку поділу майна подружжя між ОСОБА_5 та ОСОБА_3, стягнуто з ОСОБА_5 в користь ОСОБА_3 53 000грн. вартості Ѕ частини будівельних матеріалів та будівельних робіт затрачених на будівництво садового будинку по вул.Волинська,42а в с.Підгородне Тернопільського району. Вказане рішення набрало законної сили.

Як вбачається із заповіту від 23 січня 2009 року, посвідченого державним нотаріусом Першої тернопільської державної нотаріальної контори ОСОБА_7, зареєстрованого в реєстрі за №1-21, за життя ОСОБА_5 на випадок своєї смерті зробив заповітне розпорядження, яким заповів усе своє майно ОСОБА_1

02 червня 2011 року ОСОБА_5 помер, що підтверджується свідоцтвом про смерть серії 1-ИД №122213, виданим відділом державної реєстрації актів цивільного стану Тернопільського міського управління юстиції від 03 червня 2011 року, актовий запис №726.

Після його смерті відкрилася спадщина за заповітом на належне йому майно, у тому числі на спірний садовий будинок.

Єдиним спадкоємцем за заповітом належного йому майна є його дружина ОСОБА_1

ОСОБА_1 у встановленому законом порядку прийняла спадщину шляхом подання 22 листопада 2011 року до Першої тернопільської державної нотаріальної контори письмової заяви про прийняття спадщини, що підтверджується матеріалами спадкової справи за 3№ 593/2011 від 16.08.2011 року.

Спадкоємців, які мають право на обов'язку частку у спадщині судом не встановлено.

Крім того, позивачка частково оформила спадкові права отримавши свідоцтво про право на спадщину за заповітом на земельну ділянку пл. 0,0630га для індивідуального садівництва на території Підгородянської сільської ради Тернопільського району, що підтверджується свідоцтвом про право на спадщину за заповітом, виданим Першою тернопільською державною нотаріальної конторою від 08 лютого 2017 року, за реєстровим № 6-562.

03 вересня 2018 року ОСОБА_1 звернулася до Першої тернопільської державної нотаріальної контори із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину за заповітом на садовий будинок за №42а по вул. Волинська в садівницькому товаристві Підгороднє в с. Підгородне Тернопільського району, після смерті ОСОБА_5

Постановою державного нотаріуса Першої тернопільської державної нотаріальної контори ОСОБА_8 від 03 вересня 2018 року за №2798/02-31, ОСОБА_1 відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом на спірний садовий будинок, у зв'язку з відсутністю правовстановлюючих документів.

Згідно довідки голови правління СТ Підгороднє від 12 грудня 2018 року вбачається, що ОСОБА_1 є членом ОК СТ Підгороднє , власником земельної ділянки пл. 0.063 га по вул.Волинська,42а. Заборгованості по членським внескам та податку на землю не має.

Суд, розглянувши справу, дослідивши та оцінивши в сукупності зібрані по справі докази, вважає, що позовні вимоги підлягають до задоволення, виходячи із наступного.

Згідно з п. 42 Постанови Кабінету Міністрів України від 25 грудня 2015 р. № 1127 для державної реєстрації права власності на індивідуальні (садибні) житлові будинки, садові, дачні будинки, господарські (присадибні) будівлі і споруди, прибудови до них, що закінчені будівництвом до 5 серпня 1992 р., подаються:

1) технічний паспорт на об'єкт нерухомого майна;

2) документ, що підтверджує присвоєння об'єкту нерухомого майна адреси.

Документ, що підтверджує присвоєння об'єкту нерухомого майна адреси, не вимагається у разі, коли державна реєстрація права власності проводиться на індивідуальний (садибний) житловий будинок, садовий, дачний будинок, збудований на земельній ділянці, право власності на яку зареєстровано в Державному реєстрі прав. У такому разі заявник в поданій заяві обов'язково зазначає відомості про кадастровий номер відповідної земельної ділянки.

Як убачається із інформаційної довідки Тернопільського районного госпрозрахункового бюро технічної інвентаризації №1040 від 23 серпня 2018 року, садовий будинок по вул. Волинська, 42а в с. Підгородне Тернопільського району станом на 22 серпня 2018 року рахується за ОСОБА_5

На підставі зібраних у справі доказів судом установлено, що садовий будинок по вулиці Волинська, 42а в с. Підгородне Тернопільського району належав ОСОБА_5

Згідно з вимогами ч. 1 ст.1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до вимог ст. 1233 ЦК України заповітом є особисте розпорядження фізичної особи на випадок своєї смерті.

В силу вимог ч. 1 ст. 1236 ЦК України заповідач має право скласти заповіт щодо усієї спадщини або її частини.

Згідно з вимогами ч. 1 ст.1269 ЦК України спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування заяву про прийняття спадщини.

Відповідно до вимог ч. 1 ст.1269 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

В силу вимог ч. 1 ст.1270 ЦК України для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Встановлено та підтверджено матеріалами справи, що ОСОБА_1, як єдиний спадкоємець за заповітом, у встановленому законом порядку прийняла спадщину після смерті ОСОБА_5

Постановою державного нотаріуса Першої тернопільської державної нотаріальної контори ОСОБА_8 від 03 вересня 2018 року за №2798/02-31, ОСОБА_1 відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом на спірний садовий будинок, після смерті ОСОБА_5, у зв'язку з відсутністю правовстановлюючих документів.

Таким чином, судом встановлено та підтверджено матеріалами справи, що позивач після смерті ОСОБА_5 у встановленому законом порядку успадкувала належний йому спірний садовий будинок, однак, оформити спадкових прав у нотаріальної конторі не має можливості, за відсутністю правовстановлюючих документів.

Відповідно до вимог ст. 392 ЦК України власник майна може пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Враховуючи вищенаведені вимоги закону та встановленні обставини справи, суд приходить до переконання, що за позивачем слід визнати право власності на садовий будинок за №42а по вул. Волинська в садівницькому товаристві Підгороднє в с. Підгородне Тернопільського району Тернопільської області у порядку спадкування за заповітом після смерті ОСОБА_5, який помер 02 червня 2011 року.

Керуючись ст. ст. 3, 4, 12,81, 259, 263, 265, 268, 354, 355 Цивільного процесуального кодексу України, ст. 392, 1218, 1226, 1233, 1236, 1268-1270, 1273 Цивільного кодексу України ,-

В И Р І Ш И В :

Позов ОСОБА_1 (вул. Героїв Крут, 4/74 м.Тернопіль, реєстраційний номер облікової картки платника податків -НОМЕР_1) до ОСОБА_2 сільської ради Тернопільського району (вул.Зелена,2 с.Підгородне Тернопільського району, код ЗКПО 14029197), треті особи, які не заявляють самостійних вимог - ОСОБА_3 (вул. Вояків дивізії Галичина ,17/2 м.Тернопіль, реєстраційний номер облікової картки платника податків -НОМЕР_2), Снітинська Оксана Любомирівна вул. Вояків дивізії Галичина ,17/2 м.Тернопіль, реєстраційний номер облікової картки платника податків -НОМЕР_3), обслуговуючий кооператив садівницьке товариство Підгороднє (с.Підгородне Тернопільського району, код ЄДРПОУ- 22606654) про визнання права власності на спадкове майно задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на садовий будинок за №42а по вул.Волинська в садівницькому товаристві Підгороднє в с.Підгородне Тернопільського району Тернопільської області у порядку спадкування за заповітом після смерті ОСОБА_5, який помер 02 червня 2011 року.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення суду може бути оскаржене безпосередньо до Тернопільського апеляційного суду або через Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Позивач: ОСОБА_1, вул. Героїв Крут, 4/74 м.Тернопіль, реєстраційний номер облікової картки платника податків -НОМЕР_1.

Відповідач: ОСОБА_2 сільська рада Тернопільського району, вул.Зелена, 2 с.Підгородне Тернопільського району, код ЗКПО 14029197.

Треті особи:

ОСОБА_3, вул. Вояків дивізії Галичина ,17/2 м.Тернопіль, реєстраційний номер облікової картки платника податків -НОМЕР_2.

ОСОБА_4, вул. Вояків дивізії Галичина ,17/2 м.Тернопіль, реєстраційний номер облікової картки платника податків -НОМЕР_3.

Обслуговуючий кооператив Садівницьке товариство Підгороднє , с.Підгородне Тернопільського району, код ЄДРПОУ- 22606654.

Повне рішення складено 28 січня 2019 року.

Головуюча

СудТернопільський міськрайонний суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення18.01.2019
Оприлюднено30.01.2019
Номер документу79482593
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —607/18130/18

Рішення від 18.01.2019

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Черніцька І. М.

Рішення від 18.01.2019

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Черніцька І. М.

Ухвала від 01.10.2018

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Черніцька І. М.

Ухвала від 13.09.2018

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Черніцька І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні