Рішення
від 29.01.2019 по справі 675/3183/18
ІЗЯСЛАВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 675/3183/18

Провадження № 2/675/138/2019

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"29" січня 2019 р. Ізяславський районний суд Хмельницької області в складі: головуючого - судді Столковського В. І., за участю: секретаря судового засідання - Гук-Миронюк Ю. Г., розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку загального позовного провадження у залі суду в м. Ізяслав цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до ОСОБА_2 сільської ради Ізяславського району Хмельницької області про визнання права власності на житловий будинок з надвірними будівлями в порядку спадкування,

В С Т А Н О В И В :

У грудні 2018 року ОСОБА_1 звернулася до суду із позовом до ОСОБА_2 сільської ради Ізяславського району Хмельницької області про визнання права власності на житловий будинок з надвірними будівлями в порядку спадкування.

В обґрунтування позову зазначає, що 14 вересня 2016 року помер її чоловік ОСОБА_3 На території ОСОБА_2 сільської ради Ізяславського району Хмельницької області залишилось спадкове майно - житловий будинок. ОСОБА_1 є спадкоємцем за законом після смерті чоловіка, прийняла спадщину в установленому законодавством порядку, проте позбавлена можливості належно оформити свої спадкові права на нерухоме майно у зв'язку з відсутністю правовстановлюючих документів на житловий будинок. Тому вона і звернулася із даним позовом до суду.

Позивач ОСОБА_1 під час підготовчого засідання позовні вимоги підтримала, у судове засідання, призначене для розгляду справи по суті, не з'явилася, надіслала письмову заяву, в якій просить слухати справу за її відсутності.

Представник відповідача ОСОБА_2 сільської ради Ізяславського району Хмельницької області ОСОБА_4 у судове засідання не з'явився, надіслав до суду письмову заяву, в якій просить справу слухати за відсутності представника сільської ради та вказує, що заперечень проти позову не має.

Фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється у відповідності до вимог ч. 2 ст. 247 ЦПК України у зв'язку з неявкою у судове засідання всіх учасників справи.

Суд, з'ясувавши позиції сторін, дослідивши письмові матеріали справи, приходить до висновку, що позов слід задовольнити.

За змістом ст.ст. 1216, 1217, 1223, 1261, 1268 ЦК України, спадкуванням є перехід прав та обов'язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). Спадкування здійснюється за заповітом або за законом. У першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки. Спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину, або не прийняти її.

Відповідно до свідоцтва про смерть серії 1-БВ № 288745, виданого виконавчим комітетом ОСОБА_2 сільської ради Ізяславського району Хмельницької області 15 вересня 2016 року, встановлено, що ОСОБА_3 помер 14 вересня 2016 року.

Згідно з свідоцтвом про укладення шлюбу серія І- БВ № 329065 від 10 червня 1979 року ОСОБА_3 являвся чоловіком позивача ОСОБА_1

ОСОБА_3 на день смерті був зареєстрований в житловому будинку, розташованому в с. Сивір по вул. Верховинській, буд. 2 Ізяславського району Хмельницької області. До складу його сім'ї входила дружина ОСОБА_1, що підтверджується довідкою ОСОБА_2 сільської ради Ізяславського району Хмельницької області від 10 жовтня 2016 року № 291.

Після смерті ОСОБА_3 в Ізяславській державній нотаріальній конторі заведено спадкову справу за № 602/2016. Спадкоємицею першої черги за законом являється дружина померлого ОСОБА_1, якій 14 вересня 2018 року нотконторою видано свідоцтва про право на спадщину за законом. Інші спадкоємці - діти спадкодавця ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7 звернулися до нотконтори із заявами про відмову від прийняття спадщини. Дані відомості підтверджуються повідомленням державного нотаріуса Ізяславської державної нотаріальної контори ОСОБА_8 за 2731/01-16 від 27 грудня 2018 року, інформаційною довідкою зі Спадкового реєстру № 54640779 від 27 грудня 2018 року, витягом про реєстрацію в Спадковому реєстрі № 45996127 від 01 грудня 2016 року.

Спадкодавець ОСОБА_3 фактично являвся власником житлового будинку, розташованого в с. Сивір по вул. Верховинській, буд. 2 Ізяславського району Хмельницької області, проте правовстановлюючі документи на будинок відсутні, що підтверджується довідкою комунального підприємства «Ізяславське районне бюро технічної інвентаризації» від 14 серпня 2018 року № 434.

Відповідно до положень ст. 328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше не випливає із закону, або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Ст. 392 ЦК України визначено, що власник майна може пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

ОСОБА_1 є спадкоємцем за законом першої черги померлого ОСОБА_3, прийняла спадщину в установленому законом порядку. Інші спадкоємці відмовились від прийняття спадщини.

Відтак, оскільки правовстановлюючі документи на спірне нерухоме майно відсутні, суд вважає, що позов слід задовольнити, визнавши за позивачем право власності на вказаний житловий будинок з надвірними будівлями в порядку спадкування за законом.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 247, 259, 263-265 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В :

Позовну заяву ОСОБА_1 задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, право власності на житловий будинок з надвірними будівлями, що знаходиться у с. Сивір по вул. Верховинській, буд. 2 Ізяславського району Хмельницької області, в порядку спадкування за законом після смерті чоловіка ОСОБА_3, який помер 14 вересня 2016 року.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Хмельницького апеляційного суду через Ізяславський районний суд Хмельницької області протягом тридцяти днів з дня складення повного рішення. Учасник справи, якому повне рішення не було вручене у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасники справи:

Позивач ОСОБА_1, місце проживання - с . Сивір, вул. Верховинська, буд. 2 Ізяславського району Хмельницької області, рнокпп - НОМЕР_1.

Відповідач ОСОБА_2 сільська рада Ізяславського району Хмельницької області , місце знаходження - с. Дертка, вул. Центральна, 4 Ізяславського району Хмельницької області, код ЄДРПОУ - 04406650.

Повне судове рішення складено 29 січня 2019 року.

Суддя: В. І. Столковський

СудІзяславський районний суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення29.01.2019
Оприлюднено30.01.2019
Номер документу79482894
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —675/3183/18

Рішення від 29.01.2019

Цивільне

Ізяславський районний суд Хмельницької області

Столковський В. І.

Ухвала від 08.01.2019

Цивільне

Ізяславський районний суд Хмельницької області

Столковський В. І.

Ухвала від 12.12.2018

Цивільне

Ізяславський районний суд Хмельницької області

Столковський В. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні