Ухвала
від 29.01.2019 по справі 815/2965/18
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 815/2965/18

УХВАЛА

29 січня 2019 року м. Одеса

Суддя Одеського окружного адміністративного суду Левчук О.А., розглянувши матеріали позовної заяви публічного акціонерного товариства "Банк Петрокоммерц-Україна" до Відділу надання адміністративних послуг та державної реєстрації Тарутинської районної державної адміністрації Одеської області, треті особи, які не заявляють самостійні вимоги щодо предмету спору - товариство з обмеженою відповідальністю "Мале Сільськогосподарське Підприємство "АЗС - Нива-1" в особі ліквідатора Мороза Михайла Олексійовича, Тарутинська районна державна адміністрація Одеської області, Фонд гарантування вкладів фізичних осіб про визнання протиправними дій, скасування запису, -

ВСТАНОВИВ:

До Одеського окружного адміністративного суду надійшов адміністративний позов публічного акціонерного товариства "Банк Петрокоммерц-Україна" до Відділу надання адміністративних послуг та державної реєстрації Тарутинської районної державної адміністрації Одеської області, треті особи, які не заявляють самостійні вимоги щодо предмету спору - товариство з обмеженою відповідальністю "Мале Сільськогосподарське Підприємство "АЗС - Нива-1" в особі ліквідатора Мороза Михайла Олексійовича, Тарутинська районна державна адміністрація Одеської області, Фонд гарантування вкладів фізичних осіб про визнання протиправними дій (рішення) державного реєстратора Відділу надання адміністративних послуг та державної реєстрації Тарутинської районної державної адміністрації Одеської області про державну реєстрацію припинення товариства з обмеженою відповідальністю "Мале Сільськогосподарське Підприємство "АЗС - Нива-1" (ідентифікаційний код: 24766451, місцезнаходження: 68500, Одеська область, Тарутинський район, смт. Тарутине, вул. Червона, буд. 7-А) в результаті ліквідації; скасування запису від 14.12.2017 за № 15481110025000102 про державну реєстрацію припинення товариства з обмеженою відповідальністю "Мале Сільськогосподарське Підприємство "АЗС - Нива-1" (ідентифікаційний код: 24766451, місцезнаходження: 68500, Одеська область, Тарутинський район, смт. Тарутине, вул. Червона, буд. 7-А) в результаті ліквідації.

Ухвалою суду від 25 червня 2019 року адміністративний позов публічного акціонерного товариства "Банк Петрокоммерц-Україна" до Відділу надання адміністративних послуг та державної реєстрації Тарутинської районної державної адміністрації Одеської області, треті особи, які не заявляють самостійні вимоги щодо предмету спору - товариство з обмеженою відповідальністю "Мале Сільськогосподарське Підприємство "АЗС - Нива-1" в особі ліквідатора Мороза Михайла Олексійовича, Тарутинська районна державна адміністрація Одеської області, Фонд гарантування вкладів фізичних осіб про визнання протиправними дій, скасування запису, повернути позивачеві, відповідно до п. 3 ч. 4 ст. 169 КАС України.

Постановою П'ятого апеляційного адміністративного суду від 12 грудня 2018 року апеляційну скаргу Публічного акціонерного товариства "Банк Петрокомерц-Україна" - задоволено. Ухвалу судді Одеського окружного адміністративного суду від 25 червня 2018 року - скасовано та направлено дану справу № 815/2965/18 до суду 1-ї інстанції - для продовження розгляду.

Справа надійшла до Одеського окружного адміністративного суду 24 січня 2019 року.

Згідно протоколу автоматизованого розподілу справ між суддями адміністративну справу № 815/2965/18 передано головуючому судді Левчук О.А.

Відповідно до ч. 1 ст. 171 КАС України суддя після одержання позовної заяви з'ясовує, чи: 1) подана позовна заява особою, яка має адміністративну процесуальну дієздатність; 2) має представник належні повноваження (якщо позовну заяву подано представником); 3) відповідає позовна заява вимогам, встановленим статтями 160, 161, 172 цього Кодексу; 4) належить позовну заяву розглядати за правилами адміністративного судочинства і чи подано позовну заяву з дотриманням правил підсудності; 5) позов подано у строк, установлений законом (якщо позов подано з пропущенням встановленого законом строку звернення до суду, то чи достатньо підстав для визнання причин пропуску строку звернення до суду поважними); 6) немає інших підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви або відмови у відкритті провадження в адміністративній справі, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до п. 2 ч. 5 ст. 160 КАС України в позовній заяві зазначаються повне найменування (для юридичних осіб) або ім'я (прізвище, ім'я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб); поштовий індекс; ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України); реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серія паспорта для фізичних осіб - громадян України (якщо такі відомості відомі позивачу), відомі номери засобів зв'язку, офіційна електронна адреса або адреса електронної пошти.

Згідно п. 4 ч. 5 ст. 160 КАС України в позовній заяві зазначається зміст позовних вимог і виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги, а в разі подання позову до декількох відповідачів - зміст позовних вимог щодо кожного з відповідачів.

Так, в позовній заяві позивач визначає відповідачем Відділ надання адміністративних послуг та державної реєстрації Тарутинської районної державної адміністрації Одеської області, проте позивач не зазначає зміст позовних вимог щодо цього відповідача, разом з тим, позивачем заявлено позовні вимоги до державного реєстратора Відділу надання адміністративних послуг та державної реєстрації Тарутинської районної державної адміністрації Одеської області.

При цьому, заявляючи позовні вимоги до державного реєстратора Відділу надання адміністративних послуг та державної реєстрації Тарутинської районної державної адміністрації Одеської області, позивач не вказує його повного прізвища, імені та по батькові.

Також, позивач просить суд, крім іншого, скасувати запис від 14.12.2017 за № 15481110025000102 про державну реєстрацію припинення товариства з обмеженою відповідальністю "Мале Сільськогосподарське Підприємство "АЗС - Нива-1" (ідентифікаційний код: 24766451, місцезнаходження: 68500, Одеська область, Тарутинський район, смт. Тарутине, вул. Червона, буд. 7-А) в результаті ліквідації, проте позивач не зазначає до кого звернута вказана позовна вимога.

Згідно ч.1, 2 ст. 5 КАС України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до адміністративного суду, якщо вважає, що рішенням, дією чи бездіяльністю суб'єкта владних повноважень порушені її права, свободи або законні інтереси, і просити про їх захист шляхом:

1) визнання протиправним та нечинним нормативно-правового акта чи окремих його положень;

2) визнання протиправним та скасування індивідуального акта чи окремих його положень;

3) визнання дій суб'єкта владних повноважень протиправними та зобов'язання утриматися від вчинення певних дій;

4) визнання бездіяльності суб'єкта владних повноважень протиправною та зобов'язання вчинити певні дії;

5) встановлення наявності чи відсутності компетенції (повноважень) суб'єкта владних повноважень;

6) прийняття судом одного з рішень, зазначених у пунктах 1-4 цієї частини та стягнення з відповідача - суб'єкта владних повноважень коштів на відшкодування шкоди, заподіяної його протиправними рішеннями, дією або бездіяльністю.

Захист порушених прав, свобод чи інтересів особи, яка звернулася до суду, може здійснюватися судом також в інший спосіб, який не суперечить закону і забезпечує ефективний захист прав, свобод, інтересів людини і громадянина, інших суб'єктів у сфері публічно-правових відносин від порушень з боку суб'єктів владних повноважень.

Згідно п. п.2-4 ч. 2 ст. 245 КАС України у разі задоволення позову суд може прийняти рішення, зокрема про:

- визнання протиправним та скасування індивідуального акта чи окремих його положень;

- визнання дій суб'єкта владних повноважень протиправними та зобов'язання утриматися від вчинення певних дій;

- визнання бездіяльності суб'єкта владних повноважень протиправною та зобов'язання вчинити певні дії.

Так, позивач просить суд визнати протиправними дії (рішення) державного реєстратора Відділу надання адміністративних послуг та державної реєстрації Тарутинської районної державної адміністрації Одеської області про державну реєстрацію припинення товариства з обмеженою відповідальністю "Мале Сільськогосподарське Підприємство "АЗС - Нива-1" (ідентифікаційний код: 24766451, місцезнаходження: 68500, Одеська область, Тарутинський район, смт. Тарутине, вул. Червона, буд. 7-А) в результаті ліквідації.

Разом з тим, позивачу слід визначитись з позовними вимогами, відповідно до ст. ст. 5, 245 КАС України, а саме, що він просить суд визнати протиправним - дії щодо припинення державної реєстрації чи рішення про припинення державної реєстрації.

При цьому, у разі оскарження рішення про припинення державної реєстрації позивачу слід вказати дату та номер такого рішення.

Згідно ч. 4 ст. 161 КАС України позивач зобов'язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази - позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

Відповідно до ст. 79 КАС України, позивач, особи, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб, повинні подати докази разом із поданням позовної заяви. Якщо доказ не може бути поданий у встановлений законом строк з об'єктивних причин, учасник справи повинен про це письмово повідомити суд та зазначити: доказ, який не може бути подано; причини, з яких доказ не може бути подано у зазначений строк. Учасник справи також повинен надати докази, які підтверджують, що він здійснив усі залежні від нього дії, спрямовані на отримання відповідного доказу. Докази, не подані у встановлений законом або судом строк, до розгляду судом не приймаються, крім випадку, коли особа, що їх подає, обґрунтувала неможливість їх подання у вказаний строк з причин, що не залежали від неї.

Так, позивач просить суд визнати протиправними дії (рішення) державного реєстратора Відділу надання адміністративних послуг та державної реєстрації Тарутинської районної державної адміністрації Одеської області про державну реєстрацію припинення товариства з обмеженою відповідальністю "Мале Сільськогосподарське Підприємство "АЗС - Нива-1" (ідентифікаційний код: 24766451, місцезнаходження: 68500, Одеська область, Тарутинський район, смт. Тарутине, вул. Червона, буд. 7-А) в результаті ліквідації та скасування запису від 14.12.2017 за № 15481110025000102 про державну реєстрацію припинення товариства з обмеженою відповідальністю "Мале Сільськогосподарське Підприємство "АЗС - Нива-1" (ідентифікаційний код: 24766451, місцезнаходження: 68500, Одеська область, Тарутинський район, смт. Тарутине, вул. Червона, буд. 7-А) в результаті ліквідації.

Разом з тим, позивачем до позовної заяви не додано належним чином завіреної копії рішення державного реєстратора Відділу надання адміністративних послуг та державної реєстрації Тарутинської районної державної адміністрації Одеської області про державну реєстрацію припинення товариства з обмеженою відповідальністю "Мале Сільськогосподарське Підприємство "АЗС - Нива-1", з якого вбачалося б, що вказане рішення прийнято безпосередньо державним реєстратором Відділу надання адміністративних послуг та державної реєстрації Тарутинської районної державної адміністрації Одеської області.

При цьому, позивачем письмово не повідомлено про неможливість надання доказів, не зазначено причин, з яких такі докази не можуть бути подані, крім того, позивачем не надано докази, які підтверджують, що він здійснив усі залежні від нього дії, спрямовані на отримання відповідних доказів.

Статтею 94 КАС України встановлено, що письмовими доказами є документи (крім електронних документів), які містять дані про обставини, що мають значення для правильного вирішення спору. Письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не визначено цим Кодексом. Якщо для вирішення спору має значення лише частина документа, подається засвідчений витяг з нього. Копії документів вважаються засвідченими належним чином, якщо їх засвідчено в порядку, встановленому чинним законодавством. Учасник справи, який подає письмові докази в копіях (електронних копіях), повинен зазначити про наявність у нього або іншої особи оригіналу письмового доказу. Учасник справи підтверджує відповідність копії письмового доказу оригіналу, який знаходиться у нього, своїм підписом із зазначенням дати такого засвідчення. Якщо подано копію (електронну копію) письмового доказу, суд за клопотанням учасника справи або з власної ініціативи може витребувати у відповідної особи оригінал письмового доказу. Якщо оригінал письмового доказу не поданий, а учасник справи або суд ставить під сумнів відповідність поданої копії (електронної копії) оригіналу, такий доказ не береться судом до уваги.

Згідно п. 5.27 ДСТУ 4163-2003, затвердженого наказом Держспоживстандарту України від 07.04.2003 року №55 відмітка про засвідчення копії документа складають зі слів "Згідно з оригіналом", назви посади, особистого підпису особи, яка засвідчує копію, її ініціалів та прізвища, дати засвідчення копії і проставляють нижче реквізиту 23 (нижче підпису).

Разом з тим позивачем надані до позовної заяви ксерокопії документів, які не засвідчені належним чином у встановленому законом порядку.

Відповідно до ч. 1, 2 ст. 43 КАС України здатність мати процесуальні права та обов'язки в адміністративному судочинстві (адміністративна процесуальна правоздатність) визнається за громадянами України, іноземцями, особами без громадянства, органами державної влади, іншими державними органами, органами влади Автономної Республіки Крим, органами місцевого самоврядування, їх посадовими і службовими особами, підприємствами, установами, організаціями (юридичними особами). Здатність особисто здійснювати свої адміністративні процесуальні права та обов'язки, у тому числі доручати ведення справи представникові (адміністративна процесуальна дієздатність), належить фізичним особам, які досягли повноліття і не визнані судом недієздатними, а також фізичним особам до досягнення цього віку у спорах з приводу публічно-правових відносин, у яких вони відповідно до законодавства можуть самостійно брати участь.

Згідно ч. 1 ст. 42 КАС України учасниками справи є сторони, треті особи.

Відповідно до ч. 4 ст. 91 Цивільного кодексу України цивільна правоздатність юридичної особи виникає з моменту її створення і припиняється з дня внесення до єдиного державного реєстру запису про її припинення.

Так, позивач в позовній заяві третьою особою, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору визначено - товариство з обмеженою відповідальністю Мале сільськогосподарське підприємство АЗС-Нива-1 в особі ліквідатора Мороза Михайла Олексійовича та вказано код 24766451 та адресу: 68500, Одеська область, Тарутинський район, смт. Тарутине, вул. Червона, 7-А.

Разом з тим, згідно даних Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань товариство з обмеженою відповідальністю Мале сільськогосподарське підприємство АЗС-Нива-1 з кодом 24766451 та адресою: 68500, Одеська область, Тарутинський район, смт. Тарутине, вул. Червона, 7-А- припинено.

Таким чином, товариство з обмеженою відповідальністю Мале сільськогосподарське підприємство АЗС-Нива-1 не володіє адміністративною процесуальною правоздатністю та дієздатністю.

Відповідно до ч. 3 ст. 161 КАС України до позовної заяви додається документ про сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Згідно ч. 1 ст. 4 ЗУ Про судовий збір судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Відповідно до абзацу 4 статті 7 Закону України Про Державний бюджет України на 2018 рік з 1 січня 2018 року прожитковий мінімум на одну працездатну особу в розрахунку на місяць у розмірі 1762 гривень.

Згідно ч. 3 ст. 4 ЗУ Про судовий збір ставка судового збору за подання до адміністративного суду адміністративного позову немайнового характеру, який подано суб'єктом владних повноважень, юридичною особою або фізичною особою - підприємцем становить 1 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Таким чином ставка судового збору за подання даного адміністративного позову становить 1762 гривень.

Разом з тим, доказів сплати судового збору в розмірі встановленому Законом України Про судовий збір позивачем до адміністративного позову не додано.

Згідно ч. 1 ст. 169 КАС України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, встановлених статтями 160, 161 цього Кодексу, протягом п'яти днів з дня подання позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

У зв'язку з вищевикладеним, суд вважає за необхідне залишити позовну заяву без руху, встановивши позивачу строк для усунення недоліків.

Недоліки повинні бути усунені шляхом приведення позовної заяви у відповідність до вимог ст. 160, 161 КАС України, а саме шляхом визначення належного відповідача (відповідачів) та визначення змісту позовних вимог щодо кожного з відповідачів; зазначення в позовній заяві найменувань учасників процесу з урахуванням зауважень, викладених в даній ухвалі суду; викладу позовних вимог відповідно до ст. 5 КАС України, з урахуванням зауважень викладених в ухвалі; надання до позовної заяви належним чином засвідчених копій письмових доказів, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, відповідно до недоліків визначених у даній ухвалі; сплати судового збору та надання до суду доказів на підтвердження сплати; а також шляхом надання копій позовної заяви після усунення недоліків разом з належним чином завіреними копіями документів, що надаються до суду відповідно до кількості учасників справи.

Керуючись ст. 160, 161, 169, 171, 248 КАС України, суд -

УХВАЛИВ:

Позовну заяву публічного акціонерного товариства "Банк Петрокоммерц-Україна" до Відділу надання адміністративних послуг та державної реєстрації Тарутинської районної державної адміністрації Одеської області, треті особи, які не заявляють самостійні вимоги щодо предмету спору - товариство з обмеженою відповідальністю "Мале Сільськогосподарське Підприємство "АЗС - Нива-1" в особі ліквідатора Мороза Михайла Олексійовича, Тарутинська районна державна адміністрація Одеської області, Фонд гарантування вкладів фізичних осіб про визнання протиправними дій, скасування запису, - залишити без руху.

Повідомити позивача про необхідність в п'ятиденний строк з дня вручення копії ухвали про залишення позовної заяви без руху усунути недоліки та роз'яснити, що в іншому випадку позов буде повернутий відповідно до вимог ч. 1 п. 4 ст. 169 КАС України.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя О.А. Левчук

Дата ухвалення рішення29.01.2019
Оприлюднено31.01.2019
Номер документу79493900
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —815/2965/18

Ухвала від 25.06.2019

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Левчук О. А.

Ухвала від 25.06.2019

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Левчук О. А.

Ухвала від 27.05.2019

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Левчук О. А.

Ухвала від 27.05.2019

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Левчук О. А.

Ухвала від 11.04.2019

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Левчук О. А.

Ухвала від 11.04.2019

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Левчук О. А.

Ухвала від 22.03.2019

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Левчук О. А.

Ухвала від 11.03.2019

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Левчук О. А.

Ухвала від 25.02.2019

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Левчук О. А.

Ухвала від 29.01.2019

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Левчук О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні