Ухвала
від 30.01.2019 по справі 925/56/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18005, м. Черкаси, бульвар Шевченка, 307, тел. канцелярії (0472) 31-21-49, inbox@ck.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

           30 січня 2019 року           Справа № 925/56/19

          

Господарський суд Черкаської області у складі головуючого судді – Васяновича А.В., розглянувши матеріали

за позовом приватного підприємства “КІМ-АГРО”, с. Білозір'я, Черкаського

району, Черкаської області

до           товариства з обмеженою відповідальністю “БІЗНЕС ЛАЙН”,

м. Черкаси

про стягнення 1 679 835 грн. 08 коп.,

ВСТАНОВИВ:

До господарського суду Черкаської області з позовом звернулося приватне підприємство “КІМ-АГРО” до товариства з обмеженою відповідальністю “БІЗНЕС ЛАЙН” про стягнення 1 679 835 грн. 08 коп. боргу за поставлений товар, у зв'язку з неналежним виконанням відповідачем умов договору купівлі-продажу від 20 березня 2018 року за №5.

          Ухвалою господарського суду Черкаської області від 21 січня 2019 року позовну заяву залишено без руху та надано позивачу строк для усунення недоліків.

29 січня 2019 року від директора позивача до суду надійшла заява про усунення недоліків.

Згідно ч. 3 ст. 174 ГПК України якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього Кодексу.

Також, одночасно з позовною заявою позивачем подано заяву про забезпечення позову шляхом накладення арешту на все майно та грошові кошти в сумі 1 679 835 грн. 08 коп., що належать товариству з обмеженою відповідальністю “БІЗНЕС ЛАЙН” та знаходяться на рахунках товариства.

В обґрунтування поданої заяви позивач зазначав, що відповідач ігнорує будь-які пропозиції врегулювати даний спір мирним шляхом та залишає без відповіді претензії позивача, а тому дані факти свідчать про ігнорування відповідачем виконувати взяті обов'язки відповідно до договору, в зв'язку з чим вжиття заходів забезпечення позову сприятиме запобіганню порушення прав позивача на час вирішення спору та забезпечить виконання рішення суду.

Відповідно до ст. 136 ГПК України господарський суд за заявою учасника справи має право вжити передбачених статтею 137 цього Кодексу заходів забезпечення позову.

Забезпечення позову допускається як до пред'явлення позову, так і на будь-якій стадії розгляду справи, якщо невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду.

У вирішенні питання про забезпечення позову господарський суд здійснює оцінку обґрунтованості доводів заявника щодо необхідності вжиття відповідних заходів з урахуванням такого:

розумності, обґрунтованості і адекватності вимог заявника щодо забезпечення позову;

забезпечення збалансованості інтересів сторін, а також інших учасників судового процесу;

наявності зв'язку між конкретним заходом до забезпечення позову і предметом позовної вимоги, зокрема, чи спроможний такий захід забезпечити фактичне виконання судового рішення в разі задоволення позову;

імовірності утруднення виконання або невиконання рішення господарського суду в разі невжиття таких заходів;

запобігання порушенню у зв'язку із вжиттям таких заходів прав та охоронюваних законом інтересів осіб, що не є учасниками даного судового процесу.

В пункті 1 постанови пленуму Вищого господарського суду України від 26 грудня 2011 року за № 16 “Про деякі питання практики застосування заходів до забезпечення позову” визначено, що у вирішенні питання про забезпечення позову господарський суд має здійснити оцінку обґрунтованості доводів заявника щодо необхідності вжиття відповідних заходів з урахуванням: розумності, обґрунтованості і адекватності вимог заявника щодо забезпечення позову; забезпечення збалансованості інтересів сторін, а також інших учасників судового процесу; наявності зв'язку між конкретним заходом до забезпечення позову і предметом позовної вимоги, зокрема, чи спроможний такий захід забезпечити фактичне виконання судового рішення в разі задоволення позову; імовірності утруднення виконання або невиконання рішення господарського суду в разі невжиття таких заходів; запобігання порушенню у зв'язку із вжиттям таких заходів прав та охоронюваних законом інтересів осіб, що не є учасниками даного судового процесу.

Достатньо обґрунтованим для забезпечення позову є підтверджена доказами наявність фактичних обставин, з якими пов'язується застосування певного виду забезпечення позову. Про такі обставини може свідчити вчинення відповідачем дій, спрямованих на ухилення від виконання зобов'язання після пред'явлення вимоги чи подання позову до суду (реалізація майна чи підготовчі дії до його реалізації, витрачання коштів не для здійснення розрахунків з позивачем, укладення договорів поруки чи застави за наявності невиконаного спірного зобов'язання тощо). Саме лише посилання в заяві на потенційну можливість ухилення відповідача від виконання судового рішення без наведення відповідного обґрунтування не є достатньою підставою для задоволення відповідної заяви.

Адекватність заходу до забезпечення позову, що застосовується господарським судом, визначається його відповідністю вимогам, на забезпечення яких він вживається. Оцінка такої відповідності здійснюється господарським судом, зокрема, з урахуванням співвідношення прав (інтересів), про захист яких просить заявник, з вартістю майна, на яке вимагається накладення арешту, або майнових наслідків заборони відповідачеві вчиняти певні дії.

Предметом даного спору є стягнення з відповідача грошових коштів за поставлений позивачем товар.

Проте, в заяві не наведено належного обґрунтування того, що в разі невжиття судом таких заходів є загроза утруднення виконання або загроза невиконання рішення господарського суду.

Крім того, до заяви про забезпечення позову не додано належних та допустимих доказів, що підтверджують вчинення відповідачем дій, які спрямовані на ухилення від ймовірної відповідальності за порушення своїх зобов'язань (за наявності такого порушення), зокрема, витрачання, приховування чи перерахування грошових коштів на інші рахунки, або на користь третіх осіб без відповідних правових підстав для цього, або доказів, що підтверджують недостатність коштів на рахунках, недостатність майна, чи його реалізацію, зокрема, вчинення підготовчих дії до реалізації рухомого та нерухомого майна з метою недопущення звернення стягнення на майно в майбутньому, тощо.

Враховуючи вищенаведене, заява позивача про забезпечення позову задоволенню не підлягає як необґрунтована.

З урахуванням викладеного та керуючись ст. ст. 140, 176, 234, 235 ГПК України, суд

УХВАЛИВ:

1.          Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі.

2.          Справу розглядати за правилами загального позовного провадження.

3.          Заяву приватного підприємства “КІМ-АГРО” від 04 січня 2019 року б/н про забезпечення позову залишити без задоволення.

4.          Підготовче засідання призначити на 11 год. 20 хв. 26 лютого 2019 року.

5.          Засідання суду відбудеться в приміщенні господарського суду Черкаської області за адресою: м. Черкаси, бул. Шевченка, 307, каб. 221, тел. канцелярії суду (0472) 31-21-49.

6.          Строк для подання відзиву на позов в порядку ст. 165 ГПК України встановити до 22 лютого 2019 року.

7.          Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається: http://court.gov.ua/fair/.

8.          Роз'яснити сторонам, що в силу положень п. 2 ч. 2 ст. 202 ГПК України неявка в судове засідання учасника справи без повідомлення про причини неявки не є підставою для відкладення підготовчого засідання.

9.          Роз'яснити позивачу, що відповідно до п. 4 ч. 1 ст. 226 ГПК України суд залишає позов без розгляду, якщо позивач без поважних причин не подав витребувані судом докази, необхідні для вирішення спору, або позивач (його представник) не з'явився у судове засідання або не повідомив про причини неявки, крім випадку, якщо від нього надійшла заява про розгляд справи за його відсутності і його нез'явлення не перешкоджає вирішенню спору.

10.          Копію ухвали надіслати учасникам справи в порядку ч. 11 ст. 242 ГПК України.

          Ухвала набирає законної сили в порядку визначеному ст. 235 ГПК України та в частині відмови у забезпеченні позову може бути оскаржена до Північного апеляційного господарського суду в порядку та строки визначені ст.ст. 255-257 ГПК України.

Суддя                                                             А.В.Васянович

СудГосподарський суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення30.01.2019
Оприлюднено01.02.2019
Номер документу79503108
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —925/56/19

Ухвала від 22.05.2019

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Васянович А.В.

Ухвала від 26.03.2019

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Васянович А.В.

Ухвала від 04.03.2019

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Васянович А.В.

Ухвала від 30.01.2019

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Васянович А.В.

Ухвала від 21.01.2019

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Васянович А.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні