Ухвала
від 30.01.2019 по справі 357/10195/18
БІЛОЦЕРКІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 357/10195/18

1-кп/357/175/19

Категорія 24

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30.01.2019 Білоцерківський міськрайонний суд Київської області у складі:

головуючого - судді ОСОБА_1

з участю секретаря судового засідання ОСОБА_2

з участю прокурора ОСОБА_3

підозрюваної ОСОБА_4

розглянувши в залі судового засідання №3 Білоцерківського міськрайонного суду Київської області у відкритому підготовчому судовому засіданні клопотання прокурора про звільнення від кримінальної відповідальності підозрювану у вчиненні злочину, передбаченого ч. 5 ст. 27 та ч. 1 ст. 205 КК України

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженку міста Одеса, громадянку України, з вищою педагогічною освітою, зі слів має сім`ю без реєстрації шлюбу, зареєстровану за адресою: АДРЕСА_1 , проживаючу: АДРЕСА_2 , зі слів працюючу без оформлення трудових відносин продавцем консультантом торгової мережі «Простор», раніше не судиму

у зв`язку із закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності,-

В С Т А Н О В И В :

Органом досудового розслідування ОСОБА_4 підозрюється у тому що в літку 2016 року (точна дата в ході досудового розслідування не встановлена) ОСОБА_4 , знаходячись у невстановленому досудовим розслідуванні місці в м. Києві, в денний час доби, та перебуваючи у тяжкому матеріальному становищі, реалізуючи свій злочинний умисел, діючи з корисних мотивів, з метою досягнення злочинної мети, що полягала у вчиненні пособницьких дій, спрямованих на придбання суб`єкта підприємницької діяльності ТОВ «Арно Груп» (код ЄДРПОУ:40532613)для подальшого його використання невстановленими особами з метою прикриття незаконної діяльності, зустрілася із невстановленою слідством особою та передала невстановленій особі копії сторінок свого паспорту громадянки України серії НОМЕР_1 виданий Дарницьким РУ ГУ МВС України в м. Києві, 11 квітня 2006 року та ідентифікаційного податкового номеру НОМЕР_2 , завірені її підписом, необхідні для подальшого оформлення відповідних документів.

В подальшому, ОСОБА_4 за попередньою домовленістю з невстановленою слідством особою, знаходячись у невстановленому досудовим розслідуванні місці в м. Києві, в денний час доби, отримала складені за невстановлених досудовим розслідуванням обставини, у встановленій законом формі проекти установчих та реєстраційних документів про придбання нею суб`єкта підприємницької діяльності - юридичної особи ТОВ «Арно Груп», які містили завідомо неправдиві відомості про мету і предмет діяльності підприємства, його місцезнаходження, розмір майнового внеску та статутного капіталу товариства, а саме:

договір №1 купівлі-продажу Частки у Статутному капіталі ТОВ «Арно Груп» від 11.07.2016 який містить неправдиві відомості про придбання Частки у розмірі 50% (п`ятдесят відсотків), що складає 500 грн., яку фактично вона особисто не оплачувала;

договір №2 купівлі-продажу Частки у Статутному капіталі ТОВ «Арно Груп» від 11.07.2016 який містить неправдиві відомості про придбання Частки у розмірі 50% (п`ятдесят відсотків), що складає 500 грн., яку фактично вона особисто не оплачувала;

протокол №2 Загальних зборів учасників ТОВ «Арно Груп» від 11.07.2016, який містить неправдиві відомості про вхід до складу учасників Товариства в особі ОСОБА_4 , про збільшення Статутного капіталу Товариства за рахунок додаткового внеску ОСОБА_4 на суму 1 500 000,00 (один мільйон п`ятсот тисяч) грн., про призначення директора Товариства ОСОБА_4 , хоча в дійсності вона таких рішень не приймала і не бажала настання відповідних наслідків;

заява про державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань від 12.07.2016, яка містила не правдиві відомості про зміну складу керівника та засновника юридичної особи, в які ОСОБА_4 рахувалася як керівник та засновник підприємства, місце знаходження товариства, та розміру статутного капіталу у сумі 1 500000,00 (один мільйон п`ятсот тисяч) грн., який в дійсності ОСОБА_4 не формувався;

опис документів, що надаються юридичною особою державному реєстратору для проведення реєстраційної дії «Внесення змін до відомостей про юридичну особу, що не пов`язані зі змінами в установчих документах» від 13.07.2016;

ОСОБА_4 усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, з метою прикриття незаконної діяльності, яку будуть здійснювати інші особи з використанням рахунків та реквізитів цього підприємства, а також той факт, що надані її на підпис документи містять завідомо неправдиві відомості щодо справжнього призначення її керівником підприємства ТОВ «Арно Груп», щодо фактичного набуття ОСОБА_4 статусу засновника, щодо його придбання з метою здійснення підприємницької діяльності, діючи умисно, з корисних мотивів, засвідчила їх своїм підписом, надавши їм значенням офіційних документів, а саме: договір №1 купівлі-продажу Частки у Статутному капіталі ТОВ «Арно Груп» від 11.07.2016, договір №2 купівлі-продажу Частки у Статутному капіталі ТОВ «Арно Груп» від 11.07.2016, протокол №2 Загальних зборів учасників ТОВ «Арно Груп» від 11.07.2016, заява про державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань від 19.04.2016 та опис документів, що надаються юридичною особою державному реєстратору для проведення реєстраційної дії «Внесення змін до відомостей про юридичну особу, що не пов`язані зі змінами в установчих документах» від 13.07.2016 після чого вказані офіційні документи передала невстановленій особі.

Отримавши підписані ОСОБА_4 підроблені документи, які подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, невстановлена особа передала їй обіцяну грошову винагороду у розмірі 500 грн.

У подальшому, на підставі підписаних ОСОБА_4 підроблених документів, невстановленою особою у Білоцерківської районної державної адміністрації Київської області за адресою: Київська обл., м. Біла Церква, вул. Ярослава Мудрого 2, проведено державну реєстрацію змін до установчих документів, про що внесено запис до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців за №13531070001008054 від 14.07.2016.

Зареєструвавши ТОВ «Арно Груп», ОСОБА_4 відповідно до раніше досягнутих домовленостей з невстановленою слідством особою, що полягали у вчиненні пособницьких дій, спрямованих на придбання суб`єкта підприємницької діяльності ТОВ «Арно Груп», фактично не здійснювала підприємницьку діяльність від імені Товариства. Невстановлені особи, зареєструвавши на ім`я ОСОБА_4 з метою прикриття незаконної діяльності ТОВ «Арно Груп», отримавши необхідні реквізити: найменування суб`єкта господарської діяльності, юридичну адресу, особисті дані службової особи підприємства, індивідуальний податковий номер платника податків, відкриті від імені ОСОБА_4 як директора ТОВ «Арно Груп» банківські рахунки та печатку підприємства, отримали змогу, прикриваючись зовнішньо законним фактом реєстрації ТОВ «Арно Груп», здійснювати неконтрольовані державою фінансові операції, складати фіктивні господарські угоди та фіктивні первинні документи від імені ОСОБА_4 для того, щоб перераховувати грошові кошти без фактичного проведення фінансово-господарських операцій, тобто використовуючи реквізити ТОВ «Арно Груп», здійснювати безтоварні операції та незаконну діяльність по наданню послуг з мінімізації податкових зобов`язань іншим суб`єктам підприємницької діяльності реального сектору економіки.

Таким чином, ОСОБА_4 вчинила пособництво фіктивного підприємництва, тобто придбанні суб`єкта підприємницької діяльності (юридичної особи) з метою прикриття незаконної діяльності, тобто скоїла злочин, передбачений ч.5 ст.27 і ч.1 ст.205 КК України.

Під час досудового розслідування від підозрюваної ОСОБА_4 надійшла заява про звільнення її від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності.

Прокурор своє клопотання підтримав.

Підозрювана ОСОБА_4 свою заяву підтримала та після роз`яснення їй наслідків та підстави звільнення від кримінальної відповідальності проти задоволення клопотання прокурора не заперечувала.

Згідно з п.1 ч.2.ст.284 КПК Україникримінальне провадження закривається судом у зв`язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності.

З матеріалів судового провадження встановлено, що ОСОБА_4 обґрунтовано підозрюється у вчиненні злочину, передбаченого ч.5 ст. 27 і ч.1 ст. 205КК України.

Відповідно до п.1 ч. 1 ст. 49 КК України, особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з дня вчинення нею злочину і до дня набрання вироком законної сили минув строк два роки у разі вчинення злочину невеликої тяжкості, за який передбачене покарання менш суворе, ніж обмеження волі.

Відповідно до ст.12 КК України злочин, передбачений ч. 1 ст. 205 КК України, та у вчиненні якого підозрюється ОСОБА_4 відноситься до злочину невеликої тяжкості.

Суд погоджується з доводами сторони обвинувачення, що злочин було вчинено 13.07.2016 року (дата придбання суб`єкта підприємницької діяльності - ТОВ «Арно Груп» (код ЄДРПОУ:40532613). Таким чином, з дня вчинення ОСОБА_4 злочину, передбаченого ч.5 ст. 27 і ч.1 ст. 205 КК України, а саме з 13 липня 2016 року минув строк понад два роки.

Підозрювана раніше не судима та до кримінальної відповідальності не притягувалася, у кримінальному провадженні від органів досудового розслідування не ухилялася та у розшуку не перебувала.

За таких обставин підозрювана може бути звільнена від кримінальної відповідальності на підставі п.1 ч. 1 ст. 49 КК України, а кримінальне провадження щодо неї слід закрити.

На підставівикладеного,керуючисьп.1ч.1ст.49 КК України, ст.ст.284, 350, 372, 395 КПК України, суд --

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання прокурора Київської місцевої прокуратури №2 про звільнення від кримінальної відповідальності підозрюваної ОСОБА_4 у зв`язку із закінченням строків давності задовольнити.

Звільнити ОСОБА_4 підозрювану у вчиненні злочину, передбаченого ч.5 ст. 27 і ч.1 ст. 205 КК України, від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності у кримінальному провадженні №32018100020000045 від 28.08.2018 року.

Кримінальне провадження №32018100020000045 від 28.08.2018 щодо ОСОБА_4 закрити у зв`язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності.

Запобіжний захід щодо підозрюваної не застосовувався.

Речові докази у справі відсутні.

Ухвала можебути оскарженадо Київського апеляційного суду через Білоцерківський міськрайонний суд протягом семи днів з дня її проголошення.

СуддяОСОБА_1

Дата ухвалення рішення30.01.2019
Оприлюднено15.02.2023
Номер документу79506698
СудочинствоКримінальне
Сутьзвільнення від кримінальної відповідальності підозрювану у вчиненні злочину, передбаченого ч. 5 ст. 27 та ч. 1 ст. 205 КК України ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженку міста Одеса, громадянку України, з вищою педагогічною освітою, зі слів має сім`ю без реєстрації шлюбу, зареєстровану за адресою: АДРЕСА_1 , проживаючу: АДРЕСА_2 , зі слів працюючу без оформлення трудових відносин продавцем консультантом торгової мережі «Простор», раніше не судиму у зв`язку із закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності

Судовий реєстр по справі —357/10195/18

Ухвала від 30.01.2019

Кримінальне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Примаченко В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні