Рішення
від 22.01.2019 по справі 389/1729/18
ЗНАМ’ЯНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

22.01.2019

Провадження № 2/389/536/18

ЄУН 389/1729/18

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

22 січня 2019 року Знам'янський міськрайонний суд

Кіровоградської області

у складі: головуючого - судді Українського В.В.

за участю секретаря судового засідання - Гой І.С.

розглянувши у відкритому судовому засіданні у приміщенні суду у місті ЗнамвЂ�янка цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 та ОСОБА_2 до СВК Пантазіївський , ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_10, ОСОБА_11, ОСОБА_12, ОСОБА_13, ОСОБА_14, ОСОБА_15, ОСОБА_16, ОСОБА_17, третя особа: Новопразька селищна рада Олександрійського району Кіровоградської області, про визнання права спільної часткової власності на нерухоме майно ,-

В С Т А Н О В И В :

ОСОБА_1 та ОСОБА_2 звернулися до суду із позовом в якому просять визнати за ними право власності: за ОСОБА_1 на 6/100 частин складів, розташованих в с. Пантазіївка Знам'янського району Кіровоградської області вул. Набережна, 31-б, та на 6/100 частин автогаражу, розташованого в с. Пантазіївка Знам'янського району Кіровоградської області вул. Центральна, 64; за ОСОБА_2 на 94/100 частин складів, розташованих в с. Пантазіївка Знам'янського району Кіровоградської області вул. Набережна, 31-б, та на 94/100 частин автогаражу, розташованого в с. Пантазіївка Знам'янського району Кіровоградської області вул. Центральна, 64.

Свої вимоги обґрунтували наступним. Відповідно до ст. 9 Закону України Про колективне сільськогосподарське підприємство створений майновий фонд членів КСП Пантазіївський і визначена частка в цьому майні кожного члена КСП у грошовому еквіваленті. Пай є власністю члена підприємства. Право розпоряджатися своїм паєм за власним розсудом набувається після припинення членства в підприємстві, а також може успадковуватися відповідно до цивільного законодавства України та статуту підприємства.

У 2005 році членам СВК Пантазіївське, відповідно до списку осіб, які мають право на пайовий фонд майна колективного сільськогосподарського підприємства СВК Пантазіївський , затверджений зборами співвласників 06 серпня 2005 року, було видано свідоцтва про право власності на майновий пай члена колективного сільськогосподарського підприємства. Таким чином свідоцтва були отримані: ОСОБА_1 на підставі майнового сертифікату серії КД № 083454 від 21.09.2005 року отримано частку з загальної вартості пайового фонду підприємства в розмірі 868 гривень; ОСОБА_2 на підставі майнового сертифікату серії КД № 083550 від 21.09.2005 року отримано частку з загальної вартості пайового фонду підприємства в розмірі 5374 гривень та на підставі майнового сертифікату серії КД № 083453 від 21.09.2005 року отримано частку з загальної вартості пайового фонду підприємства в розмірі 9089 гривень;

На підставі майнових сертифікатів позивачам, як співвласникам спільного майна та членам одної родини, згідно поданих заяв, рішенням загальних зборів членів спілки громадян по захисту майнових і земельних прав (протокол № 3 від 26 березня 2008 року) було передано у власність: гараж старий, склад матеріалів центральний, склад для газу, контора матеріального складу, огорожа території центрального складу.

При цьому жодних документів на ці споруди - ні технічних, ні правовстановлюючих, СВК Пантазіївський не виготовляло і співвласникам не передавало. Рішенням Пантазіївської сільської ради № 28 від 27.07.2017 року було присвоєно поштову адресу об'єкту нерухомості: приміщенню складу адреса с. Пантазіївкіа, вул. Набережна, 31-6, приміщенню авто гаражу присвоєно адресу: вул. Центральна, 64.

До наступного часу право власності на об'єкти складів, розташованих в с. Пантазіївка, вул. Набережна, 31-6, та на автогаражі, розташовані за адресою: с. Пантазіївка, вул. Центральна, 64 ні за ким не зареєстроване, хоча фактично на підставі акту приймання-передачі від 18 січня 2007 року було передано від СВК Пантазіївський спілці громадян по захисту земельних та майнових прав, а від неї - співвласникам позивачам. Відсутність первинної державної реєстрації права власності не дозволяє сторонам нотаріально оформити перехід права власності від СВК Пантазіївський . Це змусило їх звернутися до суду з цією позовною заявою.

Позивачі, в судове засідання не з'явилися, про час та місце розгляду справи повідомлені належним чином, але представник надала до суду письмову заяву, згідно якої позовні вимоги підтримує в повному обсязі та просить суд розглядати справу без її участі.

Відповідачі ОСОБА_10, ОСОБА_11, ОСОБА_3, ОСОБА_16 в судове засідання не з'явилися, але надавали заяви, в яких не заперечили поти задоволення позовних вимог та просили суд проводити розгляд справи без їх участі.

Інші відповідачі в судове засідання не з'явилися, про час та місце розгляду справи повідомлені належним чином, причини неявки не повідомили, заперечень не надали.

Розглянувши заяви сторін, повно, всебічно та об'єктивно дослідивши у судовому засіданні матеріали справи суд вважає позов обґрунтованим і таким, що підлягає задоволенню за таких підстав.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 та ОСОБА_2 на підставі свідоцтв про право власності на майновий пай члена колективного сільськогосподарського підприємства, мають право на пайовий фонд майна КСП «Пантазіївське» реорганізованого в СВК «Пантазіївське» . Позивачам, як співвласникам спільного майна, згідно поданих заяв, рішенням загальних зборів членів спілки громадян по захисту майнових і земельних прав (протокол № 3 від 26 березня 2008 року) було передано у власність: гараж старий, склад матеріалів центральний, склад для газу, контора матеріального складу, огорожа території центрального складу

Довідка виконкому Пантазіївської сільської ради Знам'янського району Кіровоградської області від 14.09.2017 свідчить про те, що рішення про надання дозволу на виготовлення технічної документації, її затвердження та передачу у власність земельної ділянки для будівництва та обслуговування під складськими приміщеннями, які знаходяться по вул. Центральній,64 та вул. Набережній, 31-б, сільською радою не приймалось. Довідка виконкому Пантазіївської сільської ради Знам'янського району Кіровоградської області від 31.07.2017 свідчить про те, що з 2008 року об'єкти нерухомості: виробничі будівлі складу матеріалів та старого автогаражу, які передані ОСОБА_1 та знаходяться в його користуванні, підтримуються в належному санітарно-технічному стані. Знам'янським РКП БТІ 11.09.2017 виготовлено технічний паспорт на виробничий будинок (нежитлові приміщення), розташований по вул. Набережній, 31б в с. Пантазіївка Знам'янського району Кіровоградської області; та на виробничий будинок (нежитлове приміщення) розташований по вул. Центральна, 64 в с. Пантазіївка Знам'янського району Кіровоградської області.

Враховуючи положення ст. 9 Закону України Про колективне сільськогосподарське підприємство , відповідно до якої до пайового фонду колективного сільськогосподарського підприємства включається вартість основних виробничих і оборотних фондів, цінні папери, акції, гроші тощо, пай є власністю члена підприємства. Право розпоряджатися своїм паєм за власним розсудом член підприємства набуває після припинення членства в підприємстві. Уточнення складу і вартості пайового фонду майна членів підприємств, у тому числі реорганізованих, проводиться за методикою, що затверджується Кабінетом Міністрів України.

Згідно з Методикою уточнення складу і вартості пайових фондів майна членів колективних сільськогосподарських підприємств, у тому числі реорганізованих, затвердженою постановою Кабінету Міністрів України №177 від 28.02.2001 року, майновий пай - частка майна члена підприємства у пайовому фонді, виражена у грошовій формі та у відсотках розміру пайового фонду.

Відповідно до ст.ст. 21, 24, 41 Конституції України всі громадяни є рівними у своїх правах, усім власникам забезпечуються рівні умови здійснення цих прав, в тому числі щодо захисту права спільної часткової власності.

Відповідно до ст.356 ЦК України, власність двох чи більше осіб із визначенням часток кожного з них у праві власності є спільною частковою власністю.

Правовий режим спільної часткової власності визначається главою 26 ЦК України з урахуванням інтересів усіх її учасників. Володіння, користування і розпорядження частково власністю здійснюється за згодою всіх співвласників, а за відсутності згоди спір вирішується судом. Незалежно від розміру часток, співвласники при здійсненні зазначених правомочностей мають рівні права.

Згідно з ч.3, 4 ст.358 ЦК України, кожен із співвласників має право на надання йому у володіння та користування тієї частини спільного майна в натурі, яка відповідає його частці у праві спільної часткової власності. У разі неможливості цього він має право вимагати від інших співвласників, які володіють і користуються спільним майном, відповідної матеріальної компенсації. Якщо договір між співвласниками про порядок володіння та користування спільним майном відповідно до їхніх часток у праві спільної часткової власності посвідчений нотаріально, він є обов'язковим і для особи, яка придбає згодом частку в праві спільної часткової власності на це майно.

Відповідно до ст.361 та ст.364 ЦК України співвласник має право самостійно розпорядитися своєю часткою у праві спільної часткової власності, а також має право на виділ у натурі частки із майна, що є у спільній частковій власності.

За вказаних обставин суд вважає, що позивачі мають законні підстави для визнання права власності на склади, розташовані в с. Пантазіївка Знам'янського району Кіровоградської області вул. Набережна, 31-б,та автогараж, розташований в с. Пантазіївка Знам'янського району Кіровоградської області вул. Центральна, 64.

Крім того, у майна яке передано у власність відповідачам , а саме: склади, розташовані в с. Пантазіївка Знам'янського району Кіровоградської області вул. Набережна, 31-б,та автогараж, розташований в с. Пантазіївка Знам'янського району Кіровоградської області вул. Центральна, 64 відсутня первинна реєстрація права власності на вказані об'єкти, що в подальшому унеможливлює реєстрацію права власності на нерухоме майно та в реєстрації права власності може бути відмовлено, якщо не проведено первинної реєстрації права власності на нерухомість, що відповідає ст. 24 Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень .

Керуючись ст.ст. 259, 263, 265, 273, 354 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В :

Позовну заяву ОСОБА_1 та ОСОБА_2 до СВК Пантазіївський , ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_10, ОСОБА_11, ОСОБА_12, ОСОБА_13, ОСОБА_14, ОСОБА_15, ОСОБА_16, ОСОБА_17, третя особа: Новопразька селищна рада Олександрійського району Кіровоградської області, про визнання права спільної часткової власності на нерухоме майно - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на 6/100 частин складів, розташованих в с. Пантазіївка Знам'янського району Кіровоградської області вул. Набережна, 31-б, до структури яких входять: склад, позначений на плані А площею 326,3 кв.м., прибудова а площею 10,5 кв.м., сторожка Б площею 12,6 кв.м., прибудова б площею 2.7 кв.м., погріб Г площею 70,4 кв.м., огорожа N , ворота N1 та 6/100 частин автогаражу, розташованого в с. Пантазіївка Знам'янського району Кіровоградської області вул. Центральна, 64, до структури якого входять: автогараж, позначений на плані А загальною площею 434,4 кв.м., огорожа N , ворота N1.

Визнати за ОСОБА_2 право власності на 94/100 частин складів, розташованих в с. Пантазіївка Знам'янського району Кіровоградської області вул. Набережна, 31-б, до структури яких входять: склад, позначений на плані А площею 326,3 кв.м., прибудова а площею 10,5 кв.м., сторожка Б площею 12,6 кв.м., прибудова б площею 2.7 кв.м., погріб Г площею 70,4 кв.м., огорожа N , ворота N1 та 94/100 частин автогаражу, розташованого в с. Пантазіївка Знам'янського району Кіровоградської області вул. Центральна, 64, до структури якого входять: автогараж, позначений на плані А загальною площею 434,4 кв.м., огорожа N , ворота N1.

Судові витрати віднести на рахунок позивачів.

На рішення суду може бути подана апеляційна скарга до Кропивницького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне рішення суду не були вручені у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження: на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Позивачі: ОСОБА_1 проживає за адресою ІНФОРМАЦІЯ_1, РНОКПП НОМЕР_1;

ОСОБА_2 проживає за адресою ІНФОРМАЦІЯ_1, РНОКПП НОМЕР_2.

Відповідачі: СВК Пантазіївський , розташований за адресою с. Пантазіївка Знам'янського району Кіровоградської області вул. Центральна, 24, код ЄДРПОУ 03758849.

ОСОБА_3 проживає за адресою ІНФОРМАЦІЯ_2, НОМЕР_3 виданий 28.12.1996 Знам'янським МРВ УМВС України в Кіровоградській області;

ОСОБА_4 проживає за адресою ІНФОРМАЦІЯ_3, НОМЕР_4 виданий 23.04.1998 Знам'янським МРВ УМВС України в Кіровоградській області;

ОСОБА_5 проживає за адресою ІНФОРМАЦІЯ_3, НОМЕР_5 виданий 28.12.1996 Знам'янським МРВ УМВС України в Кіровоградській області;

ОСОБА_6 проживає за адресою ІНФОРМАЦІЯ_4 РНОКПП НОМЕР_6;

ОСОБА_7 проживає за адресою ІНФОРМАЦІЯ_4, НОМЕР_7 виданий 20.05.2002 Знам'янським МРВ УДМС України в Кіровоградській області;

ОСОБА_8, проживає за адресою ІНФОРМАЦІЯ_5, НОМЕР_8 виданий 08.02.1999 Знам'янським МРВ УДМС України в Кіровоградській області;

ОСОБА_9 проживає за адресою с.мт. Пантаївка Олександрійського району Кіровоградської області вул. Лесі Українки, 31, НОМЕР_9 виданий 05.02.2000 Знам'янським МРВ УДМС України в Кіровоградській області;

ОСОБА_10 проживає за адресою ІНФОРМАЦІЯ_6, РНОКПП НОМЕР_10;

ОСОБА_11 проживає за адресою ІНФОРМАЦІЯ_7, РНОКПП НОМЕР_11;

ОСОБА_12 проживає за адресою м. Дніпро житловий масив Комунар АДРЕСА_1, РНОКПП не відомий;

ОСОБА_13 проживає за адресою м. Дніпро житловий масив Комунар АДРЕСА_1, РНОКПП не відомий;

ОСОБА_14 проживає за адресою ІНФОРМАЦІЯ_8, РНОКПП не відомий;

ОСОБА_15 проживає за адресою ІНФОРМАЦІЯ_8, РНОКПП не відомий;

ОСОБА_16 проживає за адресою ІНФОРМАЦІЯ_9, РНОКПП не відомий;

ОСОБА_17 проживає за адресою ІНФОРМАЦІЯ_5, РНОКПП 21095305084.

Третя особа Новопразька селищна рада Олександрійського району Кіровоградської області розташована за адресою смт. Нова Прага вул. Центральна, 14, код ЄДРПОУ 04366086.

Повний текст рішення складений 20.01.2019.

Суддя Знам'янського міськрайонного суду

Кіровоградської області ОСОБА_18

СудЗнам’янський міськрайонний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення22.01.2019
Оприлюднено01.02.2019
Номер документу79530355
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —389/1729/18

Рішення від 22.01.2019

Цивільне

Знам’янський міськрайонний суд Кіровоградської області

Український В. В.

Рішення від 22.01.2019

Цивільне

Знам’янський міськрайонний суд Кіровоградської області

Український В. В.

Ухвала від 20.12.2018

Цивільне

Знам’янський міськрайонний суд Кіровоградської області

Український В. В.

Ухвала від 03.10.2018

Цивільне

Знам’янський міськрайонний суд Кіровоградської області

Берднікова Г. В.

Ухвала від 02.08.2018

Цивільне

Знам’янський міськрайонний суд Кіровоградської області

Берднікова Г. В.

Ухвала від 26.06.2018

Цивільне

Знам’янський міськрайонний суд Кіровоградської області

Берднікова Г. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні