Рішення
від 30.01.2019 по справі 242/5669/18
СЕЛИДІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

242/5669/18

2/242/170/19

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

Іменем України

30 січня 2019 року м. Селидове

Селидівський міський суд Донецької області в складі: головуючого судді Хацько Н.О., за участю секретаря судового засідання Дурової Н.Г., розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку заочного загального позовного провадження цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до ОСОБА_2, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору: Служба у справах дітей Військово-цивільної адміністрації м. Авдіївка Донецької області, про позбавлення батьківських прав, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач ОСОБА_1 30.10.2018 року звернулася до суду з позовною заявою до ОСОБА_2 про позбавлення батьківських прав, мотивуючи вимоги тим, що відповідач ухиляється від належного виконання батьківських обов'язків відносно спільних дітей: сина ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, та сина ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2. Після припинення спільного проживання з позивачем, відповідач вихованням та утриманням не займається, фактично самоусунувся від виконання батьківських обов'язків, їх життя та здоров'я м не піклується, матеріальної допомоги на дітей не надає. Зазначила, що на теперішній час вона самостійно виховує спільних з відповідачем дітей. За місцем її мешкання створено належні умови для проживання, виховання та розвитку дітей. Просить суд позбавити ОСОБА_2 батьківських прав відносно сина ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, та сина ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2.

Ухвалою Селидівського міського суду Донецької області від 31.10.2018 року задоволено клопотання ОСОБА_1 про відстрочку сплати судового збору до винесення судового рішення в цивільній справі.

Ухвалою Селидівського міського суду Донецької області від 31.10.2018 року відкрито провадження у справі та призначено підготовче судове засідання.

Ухвалою Селидівського міського суду Донецької області від 12.12.2018 року закрито підготовче провадження у справі та призначено до судового розгляду.

Позивач ОСОБА_1 та її представник ОСОБА_5 в судове засідання не з'явилися, про день та час розгляду справи повідомлені належним чином, надали суду заяви з підтримання позовних вимог у повному обсязі, просять розглянути справу без їх участі та не заперечують проти винесення по справі заочного рішення.

В судове засідання відповідач ОСОБА_2 не з'явився, будучи належним чином повідомленим про дату, час та місце розгляду справи. Згідно ст. 280 ЦПК України суд вважає можливим розглянути справу у порядку заочного провадження у відсутність відповідача з дотриманням вимог, встановлених законом, за згодою позивача на розгляд справи в порядку заочного провадження.

Представник третьої особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору - Служби у справах дітей Військово-цивільної адміністрації м. Авдіївка Донецької області - в судове засідання не з'явився, про дату, час та місце розгляду справи повідомлений належним чином, надав суду заяву про розгляд справи без його участі та проти задоволення позову не заперечує.

Дослідивши матеріали справи, вирішивши питання чи мали місце обставини, якими обґрунтовуються позовні вимоги та якими доказами вони підтверджуються, чи є інші фактичні дані, які мають значення для вирішення справи, та докази на їх підтвердження, яку правову норму належить застосувати до цих правовідносин, суд приходить до висновку про те, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Згідно свідоцтва про одруження серія НОМЕР_3 від 09.06.2001 року, виданого Відділом реєстрації актів громадянського стану Авдіївського міського управління юстиції Донецької області, ОСОБА_6 та ОСОБА_1 зареєстрували шлюб 09.06.2001 року, актовий запис № 78. Після реєстрації шлюбу прізвище дружині присвоєно ОСОБА_1 .

Згідно свідоцтва про розірвання шлюбу серія НОМЕР_4 від 28.08.2007 року, виданого Відділом реєстрації актів громадянського стану Авдіївського міського управління юстиції Донецької області, шлюб між ОСОБА_2 та ОСОБА_1 розірвано, актовий запис № 121. Після реєстрації розірвання шлюбу прізвище дружині залишено ОСОБА_1 .

Відповідно до свідоцтва про народження серія НОМЕР_5 від 11.08.2011 року, виданого повторно Відділом реєстрації актів громадянського стану Авдіївського міського управління юстиції Донецької області, ОСОБА_3 народився ІНФОРМАЦІЯ_1, його батьками є ОСОБА_6 та ОСОБА_1, актовий запис № 212.

Відповідно до свідоцтва про народження серія НОМЕР_6 від 11.08.2011 року, виданого повторно Відділом реєстрації актів громадянського стану Авдіївського міського управління юстиції Донецької області, ОСОБА_4 народилася ІНФОРМАЦІЯ_3, його батьками є ОСОБА_6 та ОСОБА_1, актовий запис № 145.

Згідно довідки № 07-29д/4252 від 11.10.2018 року, разом з ОСОБА_1 за адресою: АДРЕСА_1 зареєстрованими значаться: ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_3, ОСОБА_8, ІНФОРМАЦІЯ_4, ОСОБА_9, ІНФОРМАЦІЯ_5.

Згідно акту обстеження умов проживання від 18.09.2018 року, ОСОБА_1 мешкає за адресою: АДРЕСА_1. Разом із нею за вищевказаною адресою мешкають діти: ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_3, ОСОБА_8, ІНФОРМАЦІЯ_4, ОСОБА_9, ІНФОРМАЦІЯ_5. Умови проживання в квартирі задовільні, для виховання та розвитку дитини створено належні умови, є ліжка для дітей, письмовий стіл, комп'ютер, одяг, іграшки, книжки. Стосунки між членами сім'ї будується на взаємоповазі.

Відповідно до характеристики від 01.08.2018 року на ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, останній навчається в Авдіївському професійно-технічному з 2017 році. За час навчання зарекомендував себе як старанний та працелюбний учень, має здібності до вивчення спеціальних дисциплін та дорий загальний розвиток, користується повагою серед товаришів та викладачів. Мати вихованню сина приділяє належну увагу, тоді як батько, вихованням сина не займається.

Відповідно до характеристики від 01.08.2018 року на ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_3, останній навчається в Авдіївській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів № 6 м. Авдіївка з першого класу. За час навчання зарекомендував себе як дисциплінований та працелюбний учень, має довільну зорову, слухову, механічну пам'ять, запам'ятовує учбовий матеріал, виявляє логічне мислення, на уроках завжди уважний, виконує домашнє завдання, має добрий загальний розвиток. Мати приділяє належну увагу вихованню, постійно підтримує зв'язок зі школою та класним керівником, систематично відвідує батьківські збори. Батько не приймає участі в шкільному житті дитини.

Згідно розрахунку від 01.08.2018 року № 14.23-28-2391, виданої Авдіївським міським відділом ДВС Головного територіального управління юстиції Донецької області, загальна сума заборгованості по аліментам ОСОБА_2 на користь ОСОБА_1 на утримання синів ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_3, станом на 01.08.218 року складає 104 904 грн. 81 коп.

Відповідно до довідки-характеристики від 03.08.2018 року, виданої дільничним офіцером Авдіївського ВП Покровського ВП ГУНП в Донецької області, ОСОБА_2 за місцем реєстрації: АДРЕСА_2, зі слів не мешкає понад 4 роки. За час проживання за вищевказаною адресою зарекомендував себе з задовільної сторони.

Згідно посвідчення серія НОМЕР_7, виданого Відділом у справах сім'ї, молоді та спорту Авдіївської міської ради, ОСОБА_1 має статус багатодітної матері.

Згідно психологічного висновку № 377 від 19.11.2018 року, наданого Авдіївською загальноосвітньою школою І-ІІІ ступенів № 6, в ході проведення психологічного дослідження було з'ясовано позитивне відношення ОСОБА_4 до позбавлення батьківських прав його батька ОСОБА_11 Під час розгляду справи у суді прогнозується низький незначний рівень негативного впливу на дитину цього рішення. Прогнозування здійснено з урахуванням вікових особливостей дитини та на основі наукового сучасного розвитку психологічних та психодіагностичних знань.

Згідно психологічного висновку № 646 від 16.11.2018 року, наданого Авдіївським професійно-технічним училищем, в ході проведення психологічного дослідження було з'ясовано позитивне відношення ОСОБА_3 до позбавлення батьківських прав його батька ОСОБА_11 Під час розгляду справи у суді прогнозується низький незначний рівень негативного впливу на дитину цього рішення. Прогнозування здійснено з урахуванням вікових особливостей дитини та на основі наукового сучасного розвитку психологічних та психодіагностичних знань.

Відповідно до висновку Військово-цивільної адміністрації м. Авдіївка Донецької області № 01.15/1051 від 27.09.2018 року визнано доцільним позбавлення батьківських прав ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_6, відносно неповнолітніх дітей ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_3, та ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1.

Відповідно до ст. 18 Конвенції про права дитини, ратифікованою Постановою ВР N 789-XII від 27.02.1991 року, держави-учасниці докладають всіх можливих зусиль до того, щоб забезпечити визнання принципу загальної та однакової відповідальності обох батьків за виховання і розвиток дитини. Батьки або у відповідних випадках законні опікуни несуть основну відповідальність за виховання і розвиток дитини. Найкращі інтереси дитини є предметом їх основного піклування.

Згідно до ст. 20 Конвенції дитина, яка тимчасово або постійно позбавлена сімейного оточення або яка в її власних якнайкращих інтересах не може залишатися в такому оточенні, має право на особливий захист і допомогу, що надаються державою.

Статтею 27 Конвенції передбачено, що держави-учасниці визнають право кожної дитини на рівень життя, необхідний для фізичного, розумового, духовного, морального і соціального розвитку дитини. Батько (-ки) або інші особи, які виховують дитину, несуть основну відповідальність за забезпечення в межах своїх здібностей і фінансових можливостей умов життя, необхідних для розвитку дитини.

Статтею 150 Сімейного кодексу України закріплені обов'язки батьків по вихованню та розвитку дітей, у числі яких передбачені турбота про здоров'я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток, забезпечення здобуття дитиною повної загальної середньої освіти, підготовка її до самостійного життя. Ухилення батьків від виконання своїх батьківських обов'язків є підставою для покладання на них відповідальності, установленої законом.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 164 Сімейного кодексу України мати може бути позбавлена судом батьківських прав, якщо вона ухиляється від виконання своїх обов'язків по вихованню дитини.

Відповідно до п. 16 постанови Пленуму Верховного Суду України № 3 від 30.03.2007 року Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав ухилення батьків від виконання своїх обов'язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти. Зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов'язками.

З метою захисту найвищих інтересів дітей, для забезпечення стабільних та гармонійних умов їх життя, а також рівня життя, необхідного для фізичного, розумового, духовного, морального і соціального розвитку, суд вважає, що позов про позбавлення відповідачів батьківських прав відповідача ОСОБА_2 підлягає задоволенню, оскільки в судовому засіданні встановлено та підтверджено доказами, що відповідач протягом тривалого часу не займаються вихованням дітей, не цікавиться їх життям та станом здоров'я, не спілкується з ними, тобто ухиляється від виконання своїх батьківських обов'язків.

На підставі викладеного, враховуючи те, що ухвалою суду від 31.10.2018 року відстрочено сплату судового збору до ухвалення судового рішення та, що позов задоволено у повному обсязі суд вважає, що з відповідача на користь держави підлягає стягненню судовий збір у розмірі 768 грн. 40 коп.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 18, 20, 27 Конвенції про права дитини, ратифікованою Постановою ВР N 789-XII від 27.02.1991 року, ст. 51 Конституції України, ст. ст. 150, 164, 166, 180-183 СК України, ст. ст. 12, 13, 76, 81, 141, 258, 259, 265, 268, 280-283 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Позов ОСОБА_1 до ОСОБА_2, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору: Служба у справах дітей Військово-цивільної адміністрації м. Авдіївка Донецької області, про позбавлення батьківських прав - задовольнити у повному обсязі.

Позбавити ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_7, уродженця м. Авдіївка Донецької області батьківських прав відносно неповнолітнього сина ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1 та неповнолітнього сина ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_3.

Стягнути з ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_7, судовий збір в розмірі 768 (сімсот шістдесят вісім) грн. 40 коп. на користь держави (р/р 31213206005070, отримувач: УК у м. Селидове 22030101, код отримувача (код за ЄДРПОУ): 37791274, банк отримувача: Казначейство України (ЕАП), код банку отримувача (МФО): 899998, код класифікації доходів бюджету: 22030101).

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Апеляційна скарга на рішення суду подається безпосередньо до Донецького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення. У разі якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційна скарга на рішення суду подається до Донецького апеляційного суду через Селидівський міський суд Донецької області протягом тридцяти днів з дня його проголошення, а після початку її функціонування, безпосередньо до суду апеляційної інстанції. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Позивач - ОСОБА_1, зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1, ІПН НОМЕР_1.

Відповідач - ОСОБА_6, зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_2, ІПН НОМЕР_2.

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору - Служба у справах дітей Військово-цивільної адміністрації м. Авдіївка Донецької області, місцезнаходження: Донецька область, м. Авдіївка, вул. Молодіжна, буд. № 5, код за ЄДРПОУ 40865911.

Суддя Н.О. Хацько

Дата ухвалення рішення30.01.2019
Оприлюднено01.02.2019
Номер документу79535756
СудочинствоЦивільне
Сутьпозбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —242/5669/18

Рішення від 30.01.2019

Цивільне

Селидівський міський суд Донецької області

Хацько Н. О.

Ухвала від 12.12.2018

Цивільне

Селидівський міський суд Донецької області

Хацько Н. О.

Ухвала від 31.10.2018

Цивільне

Селидівський міський суд Донецької області

Хацько Н. О.

Ухвала від 31.10.2018

Цивільне

Селидівський міський суд Донецької області

Хацько Н. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні