Ухвала
від 29.01.2019 по справі 755/1424/19
ДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа №:755/1424/19

Провадження №: 1-кс/755/773/19

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"29" січня 2019 р. Дніпровський районний суд м. Києва в складі:

слідчого судді ОСОБА_1 ,

секретаря ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання слідчого Дніпровського управлінні поліції Головного управління Національної поліції в місті Києві ОСОБА_3 , у межах кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань №12019100040000551 від 22.01.2019 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.185 КК України, про проведення експертизи,

в с т а н о в и в:

До слідчого судді даного місцевого суду надійшло вищезазначене клопотання слідчого, вмотивоване тим, що у провадженні слідчого відділу Дніпровського управління поліції Головного управління Національної поліції в місті Києві перебуває вищезазначене кримінальне провадження.

Як вбачається з клопотання слідчого, що 22.01.2019 року, приблизно о 04 годині 45 хвилин, за адресою: м. Київ, вул. Ентузіастів, 5, невстановлена особа, шляхом розбиття скла, проникла до середини магазину «Острів», звідки таємно викрала товар на загальну суму приблизно 200000 грн.

22.01.2019 під час проведення огляду місця події за адресою: м. Київ, вул. Ентузіастів, 5, в магазині «Острів» було виявлено та в подальшому вилучено: змив речовини бурого кольору із вхідних дверей магазину « ІНФОРМАЦІЯ_1 », що за вищевказаною адресою, який упаковано до паперового конверту, опечатано печаткою «Для пакеті» Дніпровського УП ГУНП у м. Києві; змив речовини бурого кольору із підлоги на відстані приблизно 1 м від вхідних дверей до магазину « ІНФОРМАЦІЯ_1 », що за вищевказаною адресою, який упаковано до паперового конверту, опечатано печаткою «Для пакеті» Дніпровського УП ГУНП у м. Києві; змив речовини бурого кольору із підлоги біля стелажу (вішалок) в магазині «Острів», що за вищевказаною адресою, який упаковано до паперового конверту, опечатано печаткою «Для пакеті» Дніпровського УП ГУНП у м. Києві.

Вилучені предмети за своєю суттю, у відповідності до ст.98 КПК України, є речовими доказами, таким чином, без проведення експертного дослідження вилучених речовин, унеможливлюється досягнення мети досудового розслідування.

Також зазначено, що орган досудового розслідування у даному випадку вбачає необхідність залучення експерта для вирішення питань, що мають істотне значення для кримінального провадження, оскільки для проведення дослідження необхідні спеціальні знання.

Слідчий у судове засідання не з`явився, клопотав про задоволення клопотання у його відсутність.

Слідчий суддя, перевіривши клопотання заявника на дотримання вимог Кримінального процесуального Кодексу України (далі КПК), приходить до наступного.

Відповідно дост.84КПК України доказамив кримінальномупровадженні єфактичні дані,отримані упередбаченому цимКодексом порядку,на підставіяких слідчий,прокурор,слідчий суддяі судвстановлюють наявністьчи відсутністьфактів таобставин,що маютьзначення длякримінального провадженнята підлягаютьдоказуванню. Процесуальними джерелами доказів є показання, речові докази, документи, висновки експертів.

Згідно із п.1 ч.1 ст.91 КПК України у кримінальному провадженні підлягає доказуванню, зокрема, подія кримінального правопорушення (час, місце, спосіб та інші обставини вчинення кримінального правопорушення).

Відповідно до ч.1 ст.101 КПК України висновок експерта - це докладний опис проведених експертом досліджень та зроблені за їх результатами висновки, обґрунтовані відповіді на запитання, поставлені особою, яка залучила експерта, або слідчим суддею чи судом, що доручив проведення експертизи.

Згідно ст.1 Закону України «Про судову експертизу», судова експертиза - це дослідження експертом на основі спеціальних знань матеріальних об`єктів, явищ і процесів, які містять інформацію про обставини справи, що перебуває у провадженні органів дізнання, досудового та судового слідства.

Положеннями ч.1 ст.242 КПК України встановлено, що експертиза проводиться експертною установою, експертом або експертами за дорученням слідчого судді чи суду, наданим за клопотанням сторони кримінального провадження, або, якщо для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання.

Відповідно до п.2 ч.2 ст.242 КПК України, слідчий або прокурор зобов`язані звернутися з клопотанням до слідчого судді, зокрема, для встановлення причин смерті.

Згідно ізст.243КПК України, експерт залучається за наявності підстав для проведення експертизи за дорученням слідчого судді чи суду, наданим за клопотанням сторони кримінального провадження.

Відповідно до ч.7 ст.244 КПК України, до ухвали слідчого судді про доручення проведення експертизи включаються запитання, поставлені експертові особою, яка звернулася з відповідним клопотанням. Слідчий суддя має право не включити до ухвали запитання, поставлені особою, яка звернулася з відповідним клопотанням, якщо відповіді на них не стосуються кримінального провадження або не мають значення для судового розгляду, обґрунтувавши таке рішення в ухвалі.

Відповідно до ч.3 ст.244 КПК України, клопотання розглядається слідчим суддею місцевого суду, в межах територіальної юрисдикції якого здійснюється досудове розслідування, не пізніше п`яти днів із дня його надходження до суду.

Крім того, слідчий суддя враховує, що згідно ч.5 ст.9 КПК України, кримінальне процесуальне законодавство України застосовується з урахуванням практики Європейського суду з прав людини.

Зокрема, у рішенні по справі «Любов Єфименко проти України» від 25 листопада 2010 року (заява № 75726/01). ЄСПЛ вказав на прямий зв`язок між порушенням принципу поваги до людської гідності з процесуальними гарантіями, що мають бути забезпечені на досудовій стадії розслідування, недотримання яких спричинило визнання порушення права на життя і права, яке забороняє нелюдське і таке, що принижує гідність, поводження відповідно до статей 2 і 3 Конвенції саме в зв`язку з затримкою в призначенні судово-медичних експертиз.

Тож, слідчий суддя, вивчивши клопотання заявника та долучені до нього матеріали, вважає, що у ньому наявні в цілому відомості визначені ст.244 КПК України, обставин, регламентованих частиною 4 вказаної статті, які б слугували підставою для повернення клопотання особі, яка його подала, слідчим суддею не встановлено.

Порушень вимог ст.244 КПК України, Глави 20 КПК України слідчі (розшукові) дії, та Глави 2 КПК України засади кримінального провадження, у судовому засіданні, слідчим суддею не виявлено.

Враховуючи викладене, слідчий суддя дослідивши матеріали клопотання, долучені до нього документи за своїм внутрішнім переконанням, яке ґрунтується на всебічному, повному й неупередженому дослідженні всіх обставин провадження, керуючись законом, оцінюючи сукупність зібраних доказів - з точки зору достатності та взаємозв`язку вважає, що наявні у провадженні докази, передбачені параграфами 3-5 Глави 4 КПК України (показання, речові докази і документи, висновок експерта) свідчать про те, що клопотання є обґрунтованим, проведення експертизи в даному випадку необхідне для встановлення об`єктивної істини у кримінальному провадженні, при цьому, для з`ясування всіх обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання в галузі судової медицини. В зв`язку з чим, клопотання слідчого підлягає задоволенню.

Тож, слідчий суддя вважає за необхідне призначити експертизу в рамках даного кримінального провадження, проведення якої доручити експертам, поставивши на вирішення експерта питання, поставлені експертові особою, яка звернулася з даним клопотанням.

Керуючись ст.ст. 1-2, 7-29, 84, 91, 101, 223, 243-245, 309, 369-372, 376 КПК України, слідчий суддя,

п о с т а н о в и в:

Клопотання слідчого Дніпровського управління поліції Головного управління Національної поліції у м. Києві ОСОБА_3 задовольнити.

Доручити експертам відділення судово-медичної імунології Київського міського клінічного бюро судово-медичної експертизи /м. Київ, вул. Докучаївська, 4/ провести судово-медичну експертизу у кримінальному провадженні №12019100040000551 від 22.01.2019 року, за ознаками вчинення злочину, передбаченого ч.3 ст.185 КК України.

На вирішення експерта поставити таке питання:

-чи міститься на змивах речовини бурого кольору надані на експертизу (змив речовини бурого кольору із вхідних дверей магазину «Острів», що за адресою: м. Київ, вул. Ентузіастів, 5, який упаковано до паперового конверту, опечатано печаткою «Для пакеті» Дніпровського УП ГУНП у м. Києві; змив речовини бурого кольору із підлоги на відстані приблизно 1 м від вхідних дверей до магазину «Острів», що за адресою: м. Київ, вул. Ентузіастів, 5, який упаковано до паперового конверту, опечатано печаткою «Для пакеті» Дніпровського УП ГУНП у м. Києві; змив речовини бурого кольору із підлоги біля стелажу (вішалок) в магазині «Острів», що за адресою: м. Київ, вул. Ентузіастів, 5, який упаковано до паперового конверту, опечатано печаткою «Для пакеті» Дніпровського УП ГУНП у м. Києві) кров людини?

-якщо так, яка її групова належність?

Для дослідження експертам направити: три паперові конверти із змивами речовини бурого кольору, які були вилучені в ході проведення ОМП за адресою: м. Київ, вул. Ентузіастів, 5, магазині «Острів», після чого упаковані до паперових конвертів, опечатані печаткою «Для пакеті» Дніпровського УП ГУНП у м. Києві з підписами понятих.

При необхідності для ознайомлення експертам направити матеріали кримінального провадження №12019100040000551, на їх вимогу.

Надати згоду, у разі необхідності, на часткове або повне знищення поданих об`єктів дослідження або речових доказів, якщо таке передбачене методикою дослідження.

Надати згоду, у разі необхідності, відповідно до ст. 69 КПК України на залучення додаткових матеріалів та інших спеціалістів.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді, та є обов`язковою до виконання на всій території України.

Слідчий суддя:

Дата ухвалення рішення29.01.2019
Оприлюднено14.02.2023

Судовий реєстр по справі —755/1424/19

Ухвала від 25.02.2019

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Курило А. В.

Ухвала від 19.02.2019

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Курило А. В.

Ухвала від 19.02.2019

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Курило А. В.

Ухвала від 29.01.2019

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Курило А. В.

Ухвала від 29.01.2019

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Курило А. В.

Ухвала від 29.01.2019

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Курило А. В.

Ухвала від 29.01.2019

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Курило А. В.

Ухвала від 29.01.2019

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Курило А. В.

Ухвала від 29.01.2019

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Курило А. В.

Ухвала від 28.01.2019

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Курило А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні