Ухвала
від 30.01.2019 по справі 461/2180/18
ГАЛИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

Справа № 461/2180/18

Провадження № 1-кс/461/776/19

У Х В А Л А

про тимчасовий доступ до речей і документів

30.01.2019 року слідчий суддя Галицького районного суду м. Львова ОСОБА_1 , секретар ОСОБА_2 з участю слідчого ОСОБА_3 розглянувши клопотання слідчого слідчого відділу УСБ України у Львівській області ОСОБА_3 про надання тимчасового доступу до речей та документів,-

в с т а н о в и в:

слідчий слідчого відділу УСБ України у Львівській області ОСОБА_3 звернувся до суду з клопотанням у кримінальному провадженні №42018140400000010 від 22.01.2018р., за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст. 191 та ч.2 ст. 366 КК України, за погодженням із начальником другого відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням у кримінальних провадженнях управління процесуального керівництва та нагляду за додержанням законів органами, що проводять оперативно розшукову діяльність військової прокуратури Західного регіону України ОСОБА_4 про надання дозволу на тимчасовий доступ до предметів, речей та документів із можливістю їх копіювання (роздруку) та вилучення необхідних оригіналів документації та товарно-матеріальних цінностей у приміщеннях ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 », що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , стосовно поставки шлангів герметизації кабіни літака від ТзОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » і ТзОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 ».

Подане клопотання мотивує тим, що з метою досягнення повноти, всебічності та неупередженості розслідування, а також ефективності та дієвості кримінального провадження, виникла необхідність отримати тимчасовий доступ до вказаних вище речей та документів, що знаходяться у володінні ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » за адресою: АДРЕСА_1 , із можливістю ознайомитися із необхідними речами, предметами та документами, зробити їх копії та вилучити оригінали документів та шланги герметизації кабіни літака, поставлені від ТзОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » і ТзОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (за обґрунтованої необхідності). Іншим чином довести обставини, які передбачається довести за допомогою відомостей та інформації, наявних у цих документах та предметах, є неможливим, оскільки необхідні предмети та документація перебуває лише у володінні ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 », а направлення запитів в порядку ст.93 КПК України, враховуючи можливу причетність службових осіб державного підприємства до вчинення вищезазначених кримінальних правопорушень, не дасть очікуваного результату. Відтак, у випадку неотримання зазначених вище документів та товарів, існує загроза їх втрати повністю або частково, що, у свою чергу, може призвести до втрати відомостей, які можуть мати доказове значення у даному кримінальному провадженні.

Одночасно із поданим клопотанням, слідчий ОСОБА_3 звернувся до суду із клопотанням про слухання справи без проведення фіксації судового засідання технічними засобами. Під час розгляду справи просив задовольнити подане клопотання.

Представник ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » в судове засідання для розгляду даного клопотання не з`явився, про місце та час повідомлявся належним чином, повідомлення про причини неприбуття до суду не надходили, проте його неявка, відповідно до положень ч. 4 ст. 163 КПК України, не є перешкодою для розгляду клопотання.

Заслухавши думку слідчого, який просить задовольнити подане клопотання, дослідивши матеріали клопотання та докази, додані до такого, приходжу до наступного висновку.

Слідчим суддею встановлено, що Слідчим відділом УСБ України у Львівській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42018140400000010, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 22.01.2018 за ознаками вчинення кримінальних правопорушень, передбаченого ч. 5 ст. 191 та ч. 2 ст.366 КК України.

З матеріалів кримінального провадження вбачається, що службові особи Державного підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_1 » допустили розтрату бюджетних коштів в особливо великому розмірі при здійсненні, продовж 2016-2018 років, закупівель комплектуючих для ремонту авіаційної техніки у ТзОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 ».

Окрім цього, з матеріалів даного кримінального провадження вбачається, що в період часу 2017 - 2018 років службові особи ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » зловживаючи службовим становищем, внесли завідомо неправдиві відомості до актів приймання-передачі авіаційно-технічного майна від ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , на даний момент змінено назву на ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 ») та безпідставно перерахували державні кошти на рахунок комерційної структури на суму у понад 15,3млн.грн.

В свою чергу, ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » по обліку підприємства відобразило отримання вищевказаного авіаційного обладнання від ТзОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ТзОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (ЄДРПОУ НОМЕР_3 ) та ТзОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (ЄДРПОУ: НОМЕР_4 ), які за даними податкового обліку відобразили закупівлю товарів у ТзОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (ЄДРПОУ: НОМЕР_5 ) та ТзОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (ЄДРПОУ: НОМЕР_6 ). За наявними даними, вказані підприємства мають окремі ознаки фіктивності: маніпулюють номенклатурою купівлі-продажу товарів, робіт та послуг, не мають необхідних виробничих активів, робочої сили, не здійснюють реальної господарської діяльності тощо.

Так, із отриманої від ГУ ДФС у Львівській області довідки «Про результати проведення документальної планової виїзної перевірки ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » від 02.05.2018 вбачається відсутність реального проведення господарських операцій між даним державним підприємством та ТзОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (ТзОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 ») і ТзОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », які не являються виробниками такого роду товарів, а також не закуповували продукцію даного виду, що, в свою чергу, свідчить про маніпулювання податковою звітністю з метою реєстрації податкових накладних для видимості реалізації продукції по ланцюжках постачання.

Допитані у якості свідків директори суб`єктів господарської діяльності ТзОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » та ТзОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » вказали, що ніякого відношення до даних підприємств вони не мають, а керівниками числилися лише номінально, за що отримували грошову винагороду у розмірі декількох тисяч гривень щомісячно.

На виконання доручення слідчого оперативним підрозділом було встановлено, що на ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » протягом 2018 року було поставлено близько 20 шлангів герметизації кабіни літака, вартістю 160000 180000 грн. за штуку. Шість шлангів було закуплено у контрагента ТзОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » та чотирнадцять шлангів у ТзОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 ». Водночас, ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » планувало поставити на літаки для потреб ЗС України старі шланги герметизації кабіни літака, а саме 5.12.0604.0170.00 № 72КП 2017, 5.12.0604.0170.00 № 8КП 2017, які були забраковані ІНФОРМАЦІЯ_11 представництвом ІНФОРМАЦІЯ_12 .

За отриманою від ГВ КР УСБ України у Львівській області інформацією, вказані вище шланги герметизації кабіни літака, зокрема 5.12.0604.0170.00 № 72КП, перевірені ОТК підприємства-виготовлювача (який знаходиться на території Російської Федерації) у лютому 2017 року. При цьому, номера на цих шлангах візуально є грубо намальованими та не нанесеними відповідним чином на підприємстві-виготовлювачі. Окрім цього, існує ймовірність, що поставлені від вказаних вище підприємств-контрагентів шланги герметизації кабіни літака є вживаними або термін їх експлуатації закінчився.

Відповідно до даних із Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань України, ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 .

Інформація щодо власника приміщень за адресою: АДРЕСА_1 в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно та Реєстрі прав власності на нерухоме майно, Державному реєстрі Іпотек, Єдиному реєстрі заборон відчуження об`єктів нерухомого майна, відсутня.

З огляду на вищеописані обставини, існують достатні підстави вважати, що за місцем провадження господарської діяльності ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 », зберігається документація, щодо поставлених ТзОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » і ТзОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » шлангів герметизації кабіни літака, зокрема: договори, додаткові угоди, специфікації, податкові накладні, товарно-транспортні накладні, документи, що підтверджують отримання товарів, відомості про рух коштів та перебіг виконання договорів, документація щодо обліку на підприємстві товарно-матеріальних цінностей, інформація та документи, первинна бухгалтерська, фінансово-господарська документація, тендерна документація, з усіма додатками та змінами з приводу закупівлі шлангів герметизації кабіни літака від ТзОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » і ТзОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » за 2018 рік., а також власне поставлені ними шланги герметизації кабіни літака.

Згідно ч.5 ст.163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

Частиною 6 ст.163 КПК України встановлено, що слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Згідно ч.7 ст.163 КПК України, слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Дослідивши матеріаликлопотання тадокази,додані дотакого,враховуючи,що означеніречі тадокументи можутьнадати органудосудового розслідування тасуду можливістьотримати речовідокази тазабезпечити проведенняповного,швидкого танеупередженого розслідування,а томуклопотання нанадання тимчасовогодоступу доречей тадокументів слідзадовольнити частково, так як підстав для необхідності вилучення саме оригіналів таких предметів, речей та документів слідчим не наведено.

Керуючись ст.ст. 162-166 КПК України, слідчий суддя,-

у х в а л и в :

клопотання задовольнити частково.

Надати слідчому слідчого відділу Управління СБ України у Львівській області ОСОБА_3 дозвіл на тимчасовий доступ до предметів, речей та документів (з можливістю оглянути їх, зробити копії, без їхнього вилучення), у приміщеннях ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 », що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , стосовно поставки шлангів герметизації кабіни літака від ТзОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » і ТзОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », а саме:

1.документації, щодо придбання шлангів герметизації кабіни літака у ТзОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » і ТзОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » за 2018 рік (договори, додаткові угоди, специфікації, податкові накладні, товарно-транспортні накладні, рахунки, сертифікати якості, довіреності, платіжні документи, акти звірок, документи, що підтверджують передачу товарів, акти прийому-передачі товарів, відомості про рух коштів та перебіг виконання договорів, інша бухгалтерська та фінансово-господарська документація тощо);

2.документації щодо обліку на підприємстві шлангів герметизації кабіни літака, поставлених від ТзОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » і ТзОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » за 2018 рік (акти інвентаризації, акти обліку майна, тощо);

3.листування з приводу закупівлі шлангів герметизації кабіни літака у ТзОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » і ТзОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » за 2018 рік;

4.власне шлангів герметизації кабіни літака, поставлених від ТзОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » і ТзОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » у 2018 році, зокрема із серійними номерами: 5.12.0604.0170.00 № 72КП 2017 та 5.12.0604.0170.00 № 8КП 2017.

Строк дії ухвали 1 (один) місяць з дня її постановлення.

Роз`яснити, що у випадку невиконання цієї ухвали, слідчий суддя за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку.

Контроль за виконанням ухвали покласти на слідчого 1-го відділення слідчого відділу Управління СБ України у Львівській області ОСОБА_3 .

Ухвала остаточна, оскарженню в апеляційному порядку не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1 .

Дата ухвалення рішення30.01.2019
Оприлюднено14.02.2023
Номер документу79540370
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання тимчасового доступу до речей та документів

Судовий реєстр по справі —461/2180/18

Ухвала від 06.11.2019

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Волоско І. Р.

Ухвала від 06.11.2019

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Волоско І. Р.

Ухвала від 06.11.2019

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Волоско І. Р.

Ухвала від 06.11.2019

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Волоско І. Р.

Ухвала від 06.11.2019

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Волоско І. Р.

Ухвала від 06.11.2019

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Волоско І. Р.

Ухвала від 06.11.2019

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Волоско І. Р.

Ухвала від 06.11.2019

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Волоско І. Р.

Ухвала від 23.10.2019

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Волоско І. Р.

Ухвала від 23.10.2019

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Волоско І. Р.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні