Рішення
від 31.01.2019 по справі 540/2511/18
ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

31 січня 2019 р.м. ХерсонСправа № 540/2511/18 Херсонський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Гомельчука С.В., розглянувши в порядку письмового провадження адміністративну справу за позовом Головного управління Державної фіскальної служби у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі до Державного реєстратора Київської філії комунального підприємства "Новозаводське" Мартинівської сільської ради Пулинського району Житомирської області ОСОБА_1, за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору Товариства з обмеженою відповідальністю "Кобем" про скасування реєстраційної дії про внесення змін до відомостей про юридичну особу,

встановив:

Головне управління Державної фіскальної служби у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі (далі - позивач) звернулось до суду з адміністративним позовом до Державного реєстратора Київської філії комунального підприємства "Новозаводське" Мартинівської сільської ради Пулинського району Житомирської області ОСОБА_1 (далі - відповідач), у якому просить скасувати реєстраційну дію про внесення змін до відомостей про юридичну особу - ТОВ "Кобем", що проведена державним реєстратором Мартинівської сільської ради Пулинського району Житомирської області ОСОБА_1 від 17 січня 2018 року за № 10681070001047429.

Позовні вимоги обґрунтовано тим, що 17.01.2018 року в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (далі ЄДРПОУ) за №10681070001047429 відповідачем проведено реєстраційну дію щодо внесення змін до відомостей про юридичну особу, що не пов'язані зі змінами в установчих документах, а саме: про зміну місцезнаходження, зміну додаткової інформації, зміну керівника юридичної особи, зміну складу або інформації про засновників ТОВ Кобем . Відповідно до витягу з ЄДРПОУ засновником та керівником ТОВ Кобем є ОСОБА_2, зареєстрований за адресою ІНФОРМАЦІЯ_1. Державним реєстратором відповідно до запису № 10681070001047429 змінено місцезнаходження ТОВ Кобем з м.Київ, Голосіївський район, проспект Науки, 33, офіс 19 на Херсонська обл., м. Херсон, проспект Текстильників, 3. Крім того, оскаржуваними діями державного реєстратора змінено керівника (склад або інформацію про засновників) ТОВ Кобем з ОСОБА_3 на ОСОБА_2. Під час проведення перевірки достовірності перебування ТОВ Кобем за адресою: Херсонська обл., м. Херсон, проспект Текстильників, 3, контролюючим органом встановлено, що останній за вказаною адресою не знаходиться. Крім того, з метою перевірки причетності ОСОБА_2 до діяльності ТОВ Кобем , позивачем здійснено вихід за адресою реєстрації останнього, але встановити його місце знаходження не вдалося. Згідно інформації Державної прикордонної служби встановлено, що 10 січня 2014 року ОСОБА_2 перетнув кордон України та до теперішнього часу відсутня інформація щодо в'їзду вказаного громадянина на територію України. На думку позивача, оскільки засновник та керівник ТОВ Кобем виїхав за межі України та станом на 17 січня 2018 року не повернувся, Товариство за вказаною адресою в ЄДРПОУ не знаходиться, а тому внесені відповідачем відомості щодо зміни місцезнаходження юридичної особи за №10681070001047429 від 17 січня 2018 року є неправомірними та підлягають скасуванню, як такі, що проведені з порушенням вимог положень Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців .

11 грудня 2018 року позовну заяву залишено без руху, встановлено строк на усунення її недоліків. Позивач усунув недоліки позовної заяви у строк встановлений судом.

Ухвалою від 14 січня 2019 року провадження у справі відкрито, вирішено здійснювати її розгляд за правилами загального позовного провадження та призначено підготовче засідання на 31 січня 2019 року.

У день проведення підготовчого засідання позивачем подано до суду заяву про розгляд справи у письмовому провадженні. Відповідач та третя особа в судове засідання не з'явилися. При цьому, суд зазначає, що наявні в матеріалах справи поштові конверти з ухвалою суду від 14.01.2019 року про відкриття провадження у справі, які були направлені за адресами відповідача та третьої особи, що вказані у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, повернулися до суду з відмітками "за закінченням встановленого строку зберігання" (лист до державнго реєстратора), та "повернуто з інших причин, що не дали змоги виконати обов'язки щодо пересилання поштового відправлення" (лист до ТОВ "Кобем").

Станом на дату розгляду справи, відповідач не подавав до суду відзиву на позовну заяву.

Згідно ч. 2 ст. 175 КАС України у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи.

Відтак, керуючись приписами ч. 7 ст. 181, ч. 9 ст. 205 КАС України суд приймає рішення закрити підготовче провадження та здійснювати розгляд справи у порядку письмового провадження.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши доводи представників сторін, з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються заяви по суті, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду спору, суд дійшов наступних висновків.

Судом встановлено, що згідно Виписки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань ТОВ Кобем зареєстровано за адресою: 73000, Херсонська обл., м. Херсон, Дніпровський район, проспект Текстильників, 3, ідентифікаційний номер 41646896.

Засновником та керівником ТОВ Кобем є ОСОБА_2, який зареєстрований за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_2.

17 січня 2018 року Державним реєстратором Київської філії КП «Новозаводське» Мартинівської сільської ради Пулинського району Житомирської області ОСОБА_1 до ЄДРПОУ щодо ТОВ Кобем внесено запис № 10681070001047429 Внесення змін до відомостей про юридичну особу, що не пов'язані зі змінами в установчих документах та змінено місцезнаходження, додаткову інформацію, керівника, склад або інформацію про засновників .

Відповідно до листа № 52/91 від 2 лютого 2018 року Державної прикордонної служби України громадянин ОСОБА_2 перетнув кордон України в період з 31 січня 2013 року.

Вказаний факт підтверджується витягом з бази даних Відомостей про осіб, які перетнули державний кордон України від 31 січня 2018 року, а саме: пункт пропуску - Ягодин, дата перетину - 10 січня 2014 року, ПІБ - ОСОБА_2, дата народження - 1 листопада 1963 року, серія № паспорта - ЕХ246394, напрям - виїзд.

Інформація щодо в'їзду громадянина ОСОБА_2 на територію України в матеріалах справи відсутня.

Товариство з обмеженою відповідальністю "Південний регіон", яке є власником вбудованих нежитлових приміщень І поверху, розташованих за адресою: м. Херсон, Дніпровський район, проспект Текстильників, 3, надіслало позивачу лист від 08.11.2018 року № 32, яким повідомило, що не має жодних договірних відносин з ТОВ Кобем .

ОСОБА_4, який є власником офісу № 33, розташованого за адресою: м. Херсон, Дніпровський район, проспект Текстильників, 3, надіслав позивачу лист від 09.11.2018 року, яким повідомив, що договори оренди приміщень під офіс, як і під інші об'єкти для здійснення господарської діяльності ТОВ Кобем за вищезгаданою адресою ніколи не укладалися.

ОСОБА_5, який є одним з власників нерухомого майна, розташованого за адресою: м. Херсон, Дніпровський район, проспект Текстильників, 3, надіслав позивачу лист від 21.11.2018 року, яким повідомив, що договори оренди приміщень під офіс, як і під інші об'єкти для здійснення господарської діяльності ТОВ Кобем за вищезгаданою адресою ніколи не укладалися.

Відповідно до п. 67.2 ст. 67 Податкового кодексу України передбачено право контролюючих органів в установленому законом порядку на звернення до суду про винесення судового рішення щодо скасування державної реєстрації змін до установчих документів.

Як вже було зазначено вище, 17 січня 2018 року в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань за №10681070001047429 Державним реєстратором проведено реєстраційну дію щодо внесення змін до відомостей про юридичну особу, що не пов'язані зі змінами в установчих документах, а саме: про зміну місцезнаходження, зміну додаткової інформації, зміну керівника юридичної особи, зміну складу або інформації про засновників ТОВ Кобем .

Перевіркою контролюючого органу щодо адреси реєстрації ТОВ Кобем м. Херсон, Дніпровський район, проспект Текстильників, 3 встановлено, що власниками нерухомого майна за вказаною адресою є ТОВ Південний Регіон , ОСОБА_6 та ОСОБА_5

На думку позивача, державна реєстрація змін до установчих документів третьої особи, які стосуються зміни місцезнаходження юридичної особи та її керівника, була проведена з порушенням вимог Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців , оскільки здійснена на підставі неправдивих відомостей щодо засновника, керівника та місцезнаходження товариства.

Оскільки засновник та керівник ТОВ Кобем ОСОБА_2 виїхав за межі України в 2014 році та станом на 17 січня 2018 року не повернувся, ТОВ Кобем за адресою реєстрації м. Херсон, Дніпровський район, проспект Текстильників, 3, не знаходиться, а тому внесені відповідачем відомості щодо зміни місцезнаходження юридичної особи за №10681070001047429 від 17 січня 2018 року є недостовірними та підлягають скасуванню.

Надаючи оцінку спірним правовідносинам, суд вважає за необхідне зазначити наступне.

Згідно ст. 93 Цивільного кодексу України місцезнаходженням юридичної особи є фактичне місце ведення діяльності чи розташування офісу, з якого проводиться щоденне керування діяльністю юридичної особи (переважно знаходиться керівництво) та здійснення управління і обліку.

Пунктом 1 ст. 4 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб підприємців від 15 травня 2003 року № 755-IV (далі - Закон № 755-IV) зі змінами та доповненнями, визначено поняття державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб підприємців, яке полягає у засвідченні факту створення або припинення юридичної особи, засвідчення факту набуття або позбавлення статусу підприємця фізичною особою, а також вчинення інших реєстраційних дій, які передбачені цим Законом, шляхом внесення відповідних записів до Єдиного державного реєстру.

Статтею 14 Закону № 755-IV передбачений порядок передачі реєстраційних справ, який здійснюються у разі зміни місцезнаходження юридичної особи, зміни місця проживання фізичної особи підприємця, якщо нове місцезнаходження юридичної особи або місце проживання фізичної особи підприємця розташоване на території іншої адміністративно-територіальної одиниці, а також у разі утворення, зміни меж або ліквідації адміністративно - територіальної одиниці. Державний реєстратор протягом десяти робочих днів з дати державної реєстрації зміни місцезнаходження юридичної особи, зміни місця проживання фізичної особи - підприємця зобов'язаний передати за описом реєстраційну справу державному реєстратору за новим місцезнаходженням юридичної особи або за новим місцем проживання фізичної особи - підприємця.

Відповідно до ч. 1 ст. 25 Закону № 755-IV державний реєстратор за відсутності підстав для залишення документів, які поданні для проведення державної реєстрації юридичної особи, без розгляду зобов'язаний перевірити ці документи на відсутність підстав для відмови у проведенні державної реєстрації юридичної особи, які передбачені частиною першою статті 27 цього Закону.

За змістом ст. 27 Закону № 755-IV підставами для відмови у проведенні державної реєстрації юридичної особи є, зокрема, невідповідність відомостей, які вказані в реєстраційній карті на проведення державної реєстрації юридичної особи, відомостям, які визначені в документах, що подані для проведення державної реєстрації юридичної особи, невідповідність установчих документів вимогам частини третьої статті 8 цього Закону.

Згідно ч. 3 ст. 8 Закону № 755-IV відповідальність за відповідність установчих документів законодавству несуть засновники (учасники) юридичної особи.

Як встановлено матеріалами справи, відповідачем було проведено внесення змін до установчих документів та здійснена державна реєстрація ТОВ Кобем на ОСОБА_2, за адресою, що не відповідає дійсності, що є порушенням Цивільного кодексу України та Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців .

ГУ ДФС у Херсонській області, Автономній республіці Крим та м. Севастополі позбавлено можливості виконати свої функції стосовно належного обліку зазначеного підприємства, контрольно-перевірочної роботи, оскільки відомостей про фактичну адресу підприємством до контролюючих органів не надавалось.

Суд зазначає, що Закон України Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців не передбачає такого повноваження державного реєстратора як перевірка фактичного місця знаходження юридичної особи за її юридичною адресою. Це дає підстави стверджувати про відсутність порушень із боку державного реєстратора при проведенні державної реєстрації змін до установчих документів ТОВ Кобем .

Однак, державний реєстратор вніс до Державного реєстру запис, який фактично не відповідає дійсності, а тому, відповідно до положень статті 16 Закону Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців , відомості, що містяться в державному реєстрі, є недостовірними.

Відповідно до підпункту 19-1.1.45 пункту 19-1.1 статті 19-1 Податкового кодексу України контролюючі органи звергаються до суду у випадках, передбачених законодавством.

Пунктом 67.2 статті 67 Податкового кодексу України передбачено, що контролюючі органи в установленому законом порядку мають право звертатися до суду про винесення судового рішення щодо припинення юридичних осіб або підприємницької діяльності фізичних осіб - підприємців; відміни державної реєстрації припинення юридичних осіб або підприємницької діяльності фізичних осіб - підприємців; скасування державної реєстрації змін до установчих документів.

Стаття 31 Закону № 755-IV закріплює, що у разі постановлення судового рішення щодо скасування рішення засновників (учасників) юридичної особи або уповноваженого ними органу про внесення змін до установчих документів юридичної особи або про визнання повністю або частково недійсними змін до установчих документів юридичної особи суд у день набрання законної сили судовим рішенням надсилає його юридичній особі - відповідачу для вжиття заходів до приведення установчих документів у відповідність із прийнятим судовим рішенням, а також державному реєстратору для внесення запису про судове рішення щодо скасування державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи. Державний реєстратор у строк, що не перевищує двох робочих днів з дати надходження судового рішення щодо скасування державної реєстрації реєстраційних дій, проведених після реєстраційної дії, стосовно якої прийнято судове рішення щодо скасування державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи, вносить до Єдиного державного реєстру записи щодо скасування державної реєстрації реєстраційних дій, проведених після реєстраційної дії, стосовно якої прийнято судове рішення щодо скасування державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи, і в той самий день повідомляє про внесення таких записів органи статистики, державної податкової служби, Пенсійного фонду України.

Аналогічний висновок щодо застосування норм матеріального права у подібних правовідносинах викладений в ухвалі Вищого адміністративного суду України від 13 квітня 2016 року (справа № 808/5081/14) і суд не вбачає підстав для відступу від нього.

Оцінюючи наявні докази, суд дотримується позиції, вказаної у рішенні Європейського суду з прав людини, яку він висловив у пункті 53 рішення у справі «Федорченко та Лозенко проти України» , відповідно до якої суд при оцінці доказів керується критерієм доведення «поза розумним сумнівом» .

Обставини справи, які за законом мають бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування (ч.2 ст.74 КАС України).

В адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб'єкта владних повноважень обов'язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача.

У таких справах суб'єкт владних повноважень не може посилатися на докази, які не були покладені в основу оскаржуваного рішення, за винятком випадків, коли він доведе, що ним було вжито всіх можливих заходів для їх отримання до прийняття оскаржуваного рішення, але вони не були отримані з незалежних від нього причин (ч.2 ст.77 КАС України).

На підставі ч. 1, 2, 3 ст. 242 КАС України рішення суду повинно ґрунтуватися на засадах верховенства права, бути законним і обґрунтованим. Законним є рішення, ухвалене судом відповідно до норм матеріального права при дотриманні норм процесуального права.

Обґрунтованим є рішення, ухвалене судом на підставі повно і всебічно з'ясованих обставин в адміністративній справі, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні, з наданням оцінки всім аргументам учасників справи.

Судове рішення має відповідати завданню адміністративного судочинства, визначеному цим Кодексом.

Статтею 90 КАС України передбачено, що суд оцінює докази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об'єктивному дослідженні.

Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв'язок доказів у їх сукупності.

Проаналізувавши надані сторонами докази та норми чинного законодавства України, суд дійшов висновку, що спірний запис, внесений державним реєстратором до ЄДРПОУ, здійснений на підставі неправдивих відомостей щодо керівника та місцезнаходження товариства, у зв'язку із чим, підлягає скасуванню.

Враховуючи викладене, суд вважає позовні вимоги обґрунтованими, а позов таким, що має бути задоволеним повністю.

Згідно приписів ч. 1 ст. 139 КАС України судовий збір у даному випадку відшкодуванню не підлягає.

Таким чином, керуючись статтями 2, 9, 12, 14, 139, 241 - 246, 205, 255 КАС України, суд

вирішив:

Адміністративний позов Головного управління Державної фіскальної служби у Херсонській області, Автономній республіці Крим та м. Севастополі (код ЄДРПОУ 39394259, 73026, м. Херсон, проспект Ушакова, 75) задовольнити повністю.

Скасувати реєстраційну дію про внесення змін до відомостей про юридичну особу - Товариство з обмеженою відповідальністю "Кобем" (код ЄДРПОУ 41646896), що не пов'язані зі змінами в установчих документах, яка проведена державним реєстратором Київської філії комунального підприємства "Новозаводське" Мартенівської сільської ради Пулинського району Житомирської області ОСОБА_1 (10014, м.Житомир, вул. Київська, 7/10, офіс 208) від 17 січня 2018 року за № 10681070001047429, а саме: зміна місцезнаходження, зміна керівника юридичної особи, зміна складу або інформації про засновників.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку безпосередньо до П'ятого апеляційного адміністративного суду шляхом подачі апеляційної скарги в 30-денний строк з дня складання повного судового рішення, при цьому відповідно до п.п. 15.5 п. 15 розділу VII "Перехідні положення" КАС України до початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються через суд першої інстанції, який ухвалив відповідне рішення.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо вона не була подана у встановлений строк. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Суддя Гомельчук С.В.

кат. 108010100

Дата ухвалення рішення31.01.2019
Оприлюднено03.02.2019
Номер документу79551985
СудочинствоАдміністративне
Сутьюридичну особу

Судовий реєстр по справі —540/2511/18

Рішення від 31.01.2019

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Гомельчук С.В.

Ухвала від 14.01.2019

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Гомельчук С.В.

Ухвала від 11.12.2018

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Гомельчук С.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні