Ухвала
від 01.02.2019 по справі 358/72/19
БОГУСЛАВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

гСправа № 358/72/19 Провадження № 1-кс/358/80/19

УХВАЛА

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

(про арешт майна)

01 лютого 2019 року м. Богуслав

Слідчий суддя Богуславського районного суду Київської області ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання слідчого Богуславського відділення поліції Миронівського відділу поліції ГУ Національної поліції в Київській області, старшого лейтенанта поліції ОСОБА_3 , погодженого начальником Богуславського відділу Кагарлицької місцевої прокуратури в Київській області ОСОБА_4 , у кримінальному провадженні № 42019111190000010 від 18.01.2019 року, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками злочину, передбаченого ч.1 ст. 366 КК України, про арешт майна,

В С Т А Н О В И В:

31 січня 2019 року слідчий у кримінальному провадженні слідчий СВ Богуславського ВП Миронівського ВП ГУНП в Київській області, старший лейтенант поліції ОСОБА_3 (далі-слідчий поліції), звернулася до слідчого судді з клопотанням, в якому просить накласти арешт на документи, вилучені 30.01.2019 під час здійснення тимчасового доступу до речей і документів відділу у Богуславському районі Головного управління Держгеокадастру у Київській області, що розташований за адресою: вул. Миколаївська, 60, м. Богуслав Київської області, а саме на:

- Технічну документацію по паюванню земель, переданих в колективну власність 8-ти членам колективного сільськогосподарського підприємства «Зірка» на території Киданівської сільської ради Богуславського району Київської області.

- Технічну документацію по внесенню змін до державних актів, на право колективної власності на землю та постійного користування землею колективного сільськогосподарського підприємства «Зірка» (правонаступник ПОГСП «Киданівське») на території Киданівської сільської ради Богуславського району Київської області.

На обґрунтування клопотання слідчий зазначила, що у провадженні слідчого відділу Богуславського ВП Миронівського ВП ГУ Національної поліції в Київській області перебувають матеріали досудового розслідування, відомості про яке винесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42019111190000010 від 18.01.2019 року, за ознаками злочину, передбаченого ч. 1 ст. 366 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено ознаки внесення неправдивих відомостей до офіційних документів службовими особами ГУ Держземагенства в Київській області, внаслідок чого неправомірно надано в оренду понад 150 га землі, розміщених в межах Киданівської сільської ради Богуславського району Київської області Встановлено, що відповідно до рішення сесії Киданівської сільської ради від 12.12.1995 КСП «Зірка» видано державний акт на право колективної власності (зареєстровано 05.07.1996 за No 15) на земельну ділянку в адміністративних межах Киданівської сільської ради Богуславського району для сільськогосподарського виробництва. Розпорядженням голови Богуславської районної державної адміністрації від 03.02.1997 No51 затверджено розроблену Київським відділенням інституту землеустрою науково-технічну документацію по паюванню сільськогосподарських угідь, переданих в у колективну власність КСП «Зірка». Розпорядженням в.о. голови Богуславської РДА від 19.08.2002 No263 членам бувшого КСП «Зірка» сіножаті площею 310,7 га залишено у сумісному використанні з розподілом на всіх 659 членів в фізичних гектарах без подрібнення в натурі на окремі частки (паї). В той же час, службові особи ГУ Держземагенства у Київській області у порушення ст.116 Земельного кодексу України без рішення органу виконавчої влади чи місцевого самоврядування„ про припинення права сумісного користування членів колишнього КСП «Зірка» в жовтні 2014 року внесли завідомо неправдиві дані до наказів ГУ Держземагенства в Київській області №№ 10-8130/15-14cr, 10-8131/15-14сг, 10-8133/15-14сг, 10-8137/15-14сг, 10-8149/15-14сг, 10-8134/15-14сг, 10-8132/15-14сг, 10-8138/15-14сг, 10-8135/15-14сг, 10-8136/15-14сг від 23.10.2014 щодо перебування вказаних земельних ділянок в державній власності та надали згідно вказаних наказів ОСОБА_5 для ведення фермерського господарства в оренду понад 150 га землі з числа земель (310,7 га), які були виділені для спільного сумісного використання членам колишнього КСП «Зірка» . З огляду на викладене, в діях службових осіб ГУ Держземагенства в Київській області вбачаються ознаки злочину, передбаченого ч. 1 ст.366 КК України ( внесення службовою особою до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей).

30.01.2019 слідчим Богуславського ВП Миронівського ВП ГУНП в Київській області старшим лейтенантом поліції ОСОБА_3 на підставі ухвали слідчого судді Богуславського районного суду Київської області № 358/72/19 від 23 січня 20 року здійснено тимчасовий доступ до речей і документів відділу у Богуславському районі Головного управління Держгеокадастру у Київській області, а саме до:

- Технічної документації по паюванню земель, переданих в колективну власність 8-ти членам колективного сільськогосподарського підприємства «Зірка» на території Киданівської сільської ради Богуславського району Київської області.

- Технічної документації по внесенню змін до державних актів на право колективної власності на землю та постійного користування землею колективного сільськогосподарського підприємства «Зірка» (правонаступник ПОГСП «Киданівське») на території Киданівської сільської ради Богуславського району Київської області.

Зазначені документи вилучено до Богуславського відділення поліції Миронівського відділу поліції ГУНП в Київській області та постановою слідчого від 30.01.2019 року визнані речовими доказами.

Враховуючи викладене та те, що можливість розпоряджатись зазначеною документацією, може призвести до їх знищення та втрати, слідчий вважає за необхідне накласти арешт на дану документацію.

В судове засідання слідчий поліції та прокурор не з`явилися.

Як, вбачається з матеріалів клопотання слідчий Богуславського відділення поліції Миронівського відділу поліції ГУ Національної поліції в Київській області ОСОБА_3 , просила розглянути дане клопотання без участі слідчого та прокурора.

Відповідно до ч.1 ст.172 КПК України неприбуття цих осіб у судове засідання не перешкоджає розгляду клопотання.

За відсутності клопотань від учасників, на підставі ч.1 ст.107 КПК України, фіксування процесуальної дії за допомогою технічних засобів не здійснюється.

Перевіривши надані матеріали клопотання, витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, у рамках якого було подано клопотання, та дослідивши докази по даних матеріалах, слідчий суддя дійшов наступного.

Внесене слідчим клопотання відповідає вимогам ст. 171 КПК України.

Згідно вимог ст. 167 КПК України, тимчасовим вилученням майна є фактичне позбавлення підозрюваного можливості володіти, користуватися та розпоряджатися певним його майном до вирішення питання про арешт майна або його повернення. Тимчасово вилученим може бути майно у вигляді речей, документів, грошей тощо, щодо яких є достатні підстави вважати, що вони: 1) підшукані, виготовлені, пристосовані чи використані як засоби чи знаряддя вчинення кримінального правопорушення та (або) зберегли на собі його сліди; 2) надані особі з метою схилити її до вчинення кримінального правопорушення, фінансування та (або) матеріального забезпечення кримінального правопорушення чи як винагорода за його вчинення; 3) є предметом кримінального правопорушення, пов`язаного з їх незаконним обігом; 4) набуті в результаті вчинення кримінального правопорушення, доходи від них, або на які було спрямоване кримінальне правопорушення.

Відповідно до ч.7 ст. 237 КПК України дана землевпорядна документація вважається тимчасово вилученим майном.

Відповідно до ч. 1 ст. 170 КПК України арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження.

Відповідно до ч. 2 ст. 170 КПК України арешт майна допускається з метою забезпечення: збереження речових доказів.

Відповідно до ч. 4 ст. 170 КПК України заборона на використання майна або заборона розпоряджатися таким майном можуть бути застосовані лише у випадках, коли їх незастосування може призвести до наслідків, які можуть перешкодити кримінальному провадженню.

Відповідно до ст. 98 КПК України речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Слідчий суддя накладає арешт на майно у вигляді речей, якщо є достатні підстави вважати, що вони відповідають критеріям, зазначеним у ч. 2 ст. 167 КПК України.

Таким чином, існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що технічна документація по паюванню земель, переданих в колективну власність 8-ти членам колективного сільськогосподарського підприємства «Зірка» на території Киданівської сільської ради Богуславського району Київської області та технічна документація по внесенню змін до державних актів на право колективної власності на землю та постійного користування землею колективного сільськогосподарського підприємства «Зірка» (правонаступник ПОГСП «Киданівське») на території Киданівської сільської ради Богуславського району Київської області, вилучена під час здійснення тимчасового доступу до речей і документів у відділі у Богуславському районі Головного управління Держгеокадастру у Київській області, що розташований за адресою: вул. Миколаївська, 60, м. Богуслав Київської області містять ознаки, передбачені ст. 98 КПК України.

Тому з метою запобігання можливості приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі, відчуження вказаних документів, для збереження речових доказів та проведення інших слідчих дій з даними документами для отримання доказів і об`єктивного розслідування кримінального правопорушення, у відповідності до ч. 2 ст. 170, ч. 2 ст. 167 КПК України необхідно накласти арешт на дану документацію, оскільки є достатні підстави вважати, що в ній містяться відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження та мають суттєве значення для встановлення істини в даному провадженні, швидкого, повного та неупередженого розслідування, встановлення та притягнення винних осіб до кримінальної відповідальності.

Дану документацію слід передати на відповідальне зберігання до Богуславського ВП Миронівського відділу поліції ГУНП в Київській області.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст.ст.170-173, 395 КПК України, слідчий суддя, -

У Х В А Л И В:

Клопотання слідчого Богуславського відділення поліції Миронівського відділу поліції ГУ Національної поліції в Київській області, старшого лейтенанта поліції ОСОБА_3 - задовольнити.

Накласти арешт на виявлену та вилучену в ході здійснення тимчасового доступу до речей і документів відділу у Богуславському районі Головного управління Держгеокадастру в Київській області, що розташований по вул. Миколаївська, 60, м. Богуслав, Київської області 30 січня 2019 року землевпорядну документацію (технічну документацію):

- Технічну документацію по паюванню земель, переданих в колективну власність 8-ти членам колективного сільськогосподарського підприємства «Зірка» на території Киданівської сільської ради Богуславського району Київської області;

- Технічну документацію по внесенню змін до державних актів, на право колективної власності на землю та постійного користування землею колективного сільськогосподарського підприємства «Зірка» (правонаступник ПОГСП «Киданівське») на території Киданівської сільської ради Богуславського району Київської області.

Негайне виконання ухвали про арешт майна покласти на слідчого Богуславського відділення поліції Миронівського відділу поліції ГУ Національної поліції в Київській області, старшого лейтенанта поліції ОСОБА_3 .

Копію ухвали негайно після її постановлення вручити слідчому поліції, прокурору, а також присутнім під час оголошення ухвали. У разі відсутності таких осіб під час оголошення ухвали, копію ухвали надіслати їм не пізніше наступного робочого дня після її постановлення.

Ухвала може бути оскаржена до Київського апеляційного суду протягом п`яти днів з дня оголошення, відповідно до п. 9 ч. 1 ст. 309, ст. 395 КПК України.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудБогуславський районний суд Київської області
Дата ухвалення рішення01.02.2019
Оприлюднено14.02.2023
Номер документу79557072
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини у сфері службової діяльності та професійної діяльності, пов'язаної з наданням публічних послуг Службове підроблення

Судовий реєстр по справі —358/72/19

Ухвала від 31.07.2019

Кримінальне

Богуславський районний суд Київської області

Тітов М. Б.

Ухвала від 31.07.2019

Кримінальне

Богуславський районний суд Київської області

Тітов М. Б.

Ухвала від 05.06.2019

Кримінальне

Богуславський районний суд Київської області

Тітов М. Б.

Ухвала від 05.06.2019

Кримінальне

Богуславський районний суд Київської області

Тітов М. Б.

Ухвала від 27.03.2019

Кримінальне

Богуславський районний суд Київської області

Тітов М. Б.

Ухвала від 27.03.2019

Кримінальне

Богуславський районний суд Київської області

Тітов М. Б.

Ухвала від 01.02.2019

Кримінальне

Богуславський районний суд Київської області

Тітов М. Б.

Ухвала від 01.02.2019

Кримінальне

Богуславський районний суд Київської області

Тітов М. Б.

Ухвала від 01.02.2019

Кримінальне

Богуславський районний суд Київської області

Тітов М. Б.

Ухвала від 01.02.2019

Кримінальне

Богуславський районний суд Київської області

Тітов М. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні