Рішення
від 04.02.2019 по справі 133/3124/18
КОЗЯТИНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

Іменем України

Справа № 133/3124/18

04.02.19

КОЗЯТИНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

В складі головуючого судді Сєчка В.Л.

за участю секретаря Паращенко Л.І.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Козятині

цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Сестринівської сільської ради про визначення додаткового строку, достатнього для подання заяви про прийняття спадщини, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернулася в суд з позовом, в якому просить визначити їй додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини. В обґрунтування своїх позовних вимог позивач вказала, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_2, яка на день смерті була зареєстрованою та проживала по АДРЕСА_1 Спадкодавиця на випадок своєї смерті залишила заповіт, посвідчений 20 грудня 2004 року секретарем Сестринівської сільської ради за реєстром №144, яким належну їй земельну ділянку, площею 3,3810 га, розташовану на території Сестринівської сільської ради Козятинського району, заповіла позивачеві. Заповіт не змінено і не скасовано. Спадкоємців, які б мали право на обов'язкову частку, відповідно до ст.1241 ЦК України, немає.

У встановлений законодавством строк позивач не звернулася до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини у зв'язку з тим, що на момент смерті спадкодавиці вона не знала про існування заповіту. Оскільки вони не являються родичами, то вона і не могла претендувати на спадкове майно. Лише в жовтні 2018 році вона дізналася про існування заповіту і отримала його дублікат в сільській раді.

В даний час вона бажає оформити спадщину за заповітом, однак зробити цього не може, оскільки в установлений законом строк не звернулася до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини.

Позивач в судове засідання не з'явилася, подала суду заяву, в якій позовні вимоги підтримує в повному обсязі, просить справу слухати у її відсутності.

Представник відповідача - Сестринівський сільськи голова в судове засідання не з'явився, подав суду заяву, в якій позовні вимоги визнає повністю та просить справу слухати у його відсутності.

Оскільки, визнання представником відповідача позову не суперечить закону та не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_2 (а.с.7), яка на день смерті була зареєстрованою та проживала по АДРЕСА_1 (а.с.9).

20 грудня 2004 року секретарем Сестринівської сільської ради за реєстром №144 був посвідчений заповіт ОСОБА_2, на користь ОСОБА_1, а тому позивач є спадкоємцем майна ОСОБА_2 за заповітом (а.с.8).

У статті 1233 ЦК України зазначено, що заповітом є особисте розпорядження фізичної особи на випадок своєї смерті.

Згідно статті 1223 ЦК України право на спадкування мають особи, визначені у заповіті.

За загальними положеннями про спадкування право на спадщину виникає в день відкриття спадщини, спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою, для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини (статті 1220, 1222, 1270 ЦК України).

Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини (частина перша статті 1269 ЦК України).

Таким чином, право на спадщину виникає з моменту її відкриття, і закон зобов'язує спадкоємця, який постійно не проживав зі спадкодавцем, у шестимісячний строк подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини.

В установлений законом строк позивач не звернувся до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини.

Правовідносини, що виникли між сторонами регулюються ст. 1272 ЦК України, яка передбачає, що за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважних причин, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

За змістом цієї статті поважними причинами пропуску строку для прийняття спадщини є причини, які пов'язані з об'єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Правила частини третьої 1272 ЦК України про надання додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини можуть бути застосовані, якщо: 1) у спадкоємця були перешкоди для подання такої заяви; 2) ці обставини визнані судом поважними.

Оскільки позивач ОСОБА_3, не знала про існування заповіту на свою користь, пропустила строк для прийняття спадщини з поважних причин, тому суд вважає, що позивачеві слід визначити додатковий строк, достатній для подання заяви про прийняття спадщини, а саме, визначити строк терміном два місяці, після набрання рішенням законної сили.

Керуючись ст. 1272 ЦК України, ст.ст.206 ч.4, 259, 263-265 ЦПК України, суд -

ВИРІШИВ:

Прийняти визнання позову відповідачем. Позовні вимоги задовольнити повністю.

Визначити ОСОБА_1 додатковий строк терміном два місяці, після набрання рішенням законної сили, для подання заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1.

Рішення суду може бути оскаржене протягом 30 днів з дня складання повного судового рішення до Вінницького апеляційного суду через Козятинський міськрайонний суд Вінницької області.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Позивач: ОСОБА_3, проживає за адресою: АДРЕСА_2, РНОКПП НОМЕР_1.

Відповідач: Сестринівська сільська рада Козятинського району Вінницької області, знаходиться за адресою: вул. Грушевського, 18 с. Сестринівка Козятинського району Вінницької області, ЄДРПОУ 04328424.

Повне судове рішення складене 04.02.2019.

Суддя - підпис -В.Л. Сєчко

З оригіналом вірно: Суддя Секретар

Дата документу 04.02.19

СудКозятинський міськрайонний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення04.02.2019
Оприлюднено05.02.2019
Номер документу79575495
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —133/3124/18

Рішення від 04.02.2019

Цивільне

Козятинський міськрайонний суд Вінницької області

Сєчко В. Л.

Ухвала від 17.01.2019

Цивільне

Козятинський міськрайонний суд Вінницької області

Сєчко В. Л.

Ухвала від 13.12.2018

Цивільне

Козятинський міськрайонний суд Вінницької області

Сєчко В. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні