Ухвала
від 01.02.2019 по справі 127/3043/19
ВІННИЦЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №127/3043/19

Провадження №1-кс/127/1861/19

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01 лютого 2019 року м. Вінниця

Вінницький міський суд Вінницької області в складі:

слідчого судді ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

за участю слідчого ОСОБА_3 ,

розглянувши усудовому засіданніклопотання слідчого СУГУНП уВінницькій областімайора поліції ОСОБА_3 про проведенняобшуку, за фіксації судового розгляду технічними засобами, -

ВСТАНОВИВ:

Слідчий СУГУНП уВінницькій областімайор поліції ОСОБА_3 31.01.2019 року, звернувся до суду з клопотанням погодженим з прокурором ОСОБА_4 про проведення обшуку.

Клопотання мотивоване тим, що Слідчим управлінням ГУНП у Вінницькій області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42018020000000137 від 12.07.2018, відкритому за фактом розтрати майна ДГ «Артеміда» та ДГ «Корделівське» Інституту картоплярства НААН України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що група осіб з числа директора Інституту картоплярства НААН України ОСОБА_5 , працівника цього ж Інституту ОСОБА_6 , директора ДГ «Артеміда» Інституту картоплярства НААН України ОСОБА_7 та директора ДГ «Корделівське» Інституту картоплярства НААН України ОСОБА_8 протягом вересня-грудня 2018 року з метою власного збагачення незаконно організовувала збір урожаю соняшника та кукурудзи з земельних ділянок державної форми власності з кадастровими номерами 0521610100:07:001:0091, 0521610100:07:001:0090 та 0521610100:07:001:0089 загальною площею 188,2671 га на території Калинівської міської ради в районі с. Рівнинного Калинівського району, що знаходяться у відданні ДГ «Корделівське» Інституту картоплярства НААН України. Зібраний урожай в той же період був вивезений на ТОВ «Аграріко» (Калинівка Хлібоприймальне підприємство), що в м. Калинівка по вул. Коцюбинського, 33. Перевезення урожаю частково здійснювалось на автотранспорті ТОВ «Аграріко», частково на автотранспорті ДГ «Артеміда» Інституту картоплярства НААН України, частково на автомобілях МАЗ 64229 з реєстраційним номером НОМЕР_1 , належному ФГ «Прогрес-М» ЄДРПОУ 35559036, КАМАЗ 5511 з реєстраційним номером НОМЕР_2 , належному тому ж фермерському господарству, ЗИЛ 130 з реєстраційним номером НОМЕР_3 , належному ОСОБА_9 . Для збору урожаю використовувалась спецтехніка ФГ «Прогрес-М» в особі засновника ОСОБА_5 та ДГ «Артеміда» Інституту картоплярства НААН України, заправка якої здійснювалась за рахунок пального обох дослідних господарств шляхом його розтрати. Аналогічним пальним здійснювалась заправка вантажних автомобілів, задіяних для перевезення урожаю з полів до елеватору. За попередніми даними лише дизельного пального було розтрачено понад 33 т. загальною вартістю близько 1 млн. грн.

Для маскування своєї протиправної діяльності перед працівниками ДГ «Артеміда» та ДГ «Корделівське» Інституту картоплярства НААН України, які фактично задіювались для проведення робіт з обробки землі та збору урожаю, ОСОБА_7 та ОСОБА_8 за попередньою змовою з ОСОБА_5 вжили заходів щодо фіктивної передачі вищевказаних земель в користування Інституту картоплярства НААН України, створення так званого Корделівського опорного пункту. Проте зібраний урожай на елеватор від Інституту картоплярства НААН України завозився лише частково.

Крім цього встановлено, що група осіб з числа директора Інституту картоплярства НААН України ОСОБА_5 , директора ДГ «Артеміда» Інституту картоплярства НААН України ОСОБА_7 та директора ДГ «Корделівське» Інституту картоплярства НААН України ОСОБА_8 в жовтні 2018 року шляхом проведення фіктивних операцій по закупівлі сільгоспзапчастин та агрегатів здійснила розтрату грошових коштів державних підприємств на загальну суму 299 тис. грн.

Так, 04.10.2018 ДГ «Артеміда» Інституту картоплярства НААН України перерахувало ТОВ «Машинобудівне виробниче об`єднання «Енергія» (ЄДРПОУ 41144004) 50 тис. грн. за насос НМШ 2-40-1,6/16, який фактично не закуповувався.

19.10.2018 ДГ «Корделівське» Інституту картоплярства НААН України перерахувало ТОВ «Машинобудівне виробниче об`єднання «Енергія» (ЄДРПОУ 41144004) 249 тис. грн. за приводний міст трактора Т-70, який фактично не закуповувався.

Крім цього встановлено, що директор ДГ «Корделівське» Інституту картоплярства НААН України ОСОБА_8 за попередньою змовою з невстановленими працівниками цього ж дослідного господарства протягом 23-24 та 27 вересня 2018 року в ході продажу ТОВ «Грандлітоїл» в особі ОСОБА_10 соняшника шляхом розтрати поставили останній за готівку і частину необлікованої на державному підприємстві аналогічної культури урожаю 2018 року на загальну суму понад 100 тис. грн. Необлікований урожай разом із облікованим був перевезений з складських приміщень державного підприємства у с. Загребельня Калинівського району, розташованих на земельній ділянці підприємства з кадастровим номером 0521683600:03:002:0016, до складських приміщень ТОВ «Грандлітоїл» та ПП «Константа-ЛІТ», що в с. Дружне Калинівського району по вул. Першотравневій, 28. Перевезення здійснювалось на вантажних автомобілях під керуванням водіїв: ОСОБА_11 (тел. НОМЕР_4 ), ОСОБА_12 (тел. НОМЕР_5 ), ОСОБА_13 (тел. НОМЕР_6 ) та ОСОБА_14 . Офіційні розрахунки за облікований соняшник ТОВ «Грандлітоїл» проводило протягом вересня-листопада 2018 року шляхом переказу коштів на розрахункові рахунки державного підприємства. Оплату за необлікований соняшник ОСОБА_10 проводила особисто шляхом передачі готівки у державній та іноземній валюті на користь ОСОБА_8 .

З метою з`ясування усіх обставин вказаного кримінального провадження виникла необхідність відшукати на ДГ «Корделівське» Інституту картоплярства НААН України договора на придбання палива і паливно-мастильних матеріалів за 2018 рік; зведені відомості-рахунки за марками нафтопродуктів та цінами за 2018 рік; товарно-транспортні та видаткові накладні накладні про переміщення нафтопродуктів за 2018 рік; довіреності на отримання нафтопродуктів за 2018 рік; субрахунки «Паливо», Дизельне паливо» та «Бензин» за 2018 рік; подорожні листи про рух палива за 2018 рік; залишки нафтопродуктів; блокноти (записники) з чорновими записами щодо руху палива, відчудження та збору урожаю на земельних ділянках державного підприємства у 2018 році.

На даний час є достатні підстави вважати, що вищевказані документи та речі зберігаються в нежилих приміщеннях та будівлях у с. Весела Калинівського району Вінницької області, які перебувають у володінні ДГ «Корделівське» Інституту картоплярства НААН України та розташовані на земельній ділянці цього ж господарства на території Заливанщинської сільської ради Калинівського району Вінницької області з кадастровим номером 0521682400:04:001:0059.

Вказані документи та речі мають важливе значення для всебічного, повного і неупередженого дослідження усіх обставин кримінального провадження, оскільки відомості, які в них містяться необхідні для встановлення винних осіб (особи) у вчиненні кримінального правопорушення, проведення почеркознавчих та товарознавчих експертиз, а також для встановлення наявності чи відсутності обставин, які підлягають доказуванню у кримінальному провадженні.

У зв`язку з цим, необхідно звернутися до суду із клопотанням про надання дозволу на проведення обшуку в нежилих приміщеннях та будівлях у с. Весела Калинівського району Вінницької області, які перебувають у володінні ДГ «Корделівське» Інституту картоплярства НААН України та розташовані на земельній ділянці цього ж господарства на території Заливанщинської сільської ради Калинівського району Вінницької області з кадастровим номером 0521682400:04:001:0059.

В судовому засіданні слідчий ОСОБА_3 , клопотання підтримав, за викладених в ньому обставин, просив клопотання задовольнити.

Відповідно до ч. 4 ст. 107 КПК України фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження під час розгляду питань слідчим суддею, крім вирішення питання про проведення негласних слідчих (розшукових) дій, та в суді під час судового провадження є обов`язковим. У разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу судове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Враховуючи вищенаведене, судовий розгляд здійснювався за фіксації процесу технічними засобами.

Слідчий суддя, дослідивши клопотання слідчого, матеріали кримінального провадження, заслухавши пояснення слідчого, дійшов наступного висновку.

Відповідно до ч. 1 ст. 233 КПК України ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді, крім випадків, установлених частиною третьою цієї статті.

Відповідно до ч. 3 ст. 233 КПК України слідчий, прокурор має право до постановлення ухвали слідчого судді увійти до житла чи іншого володіння особи лише у невідкладних випадках, пов`язаних із врятуванням життя людей та майна чи з безпосереднім переслідуванням осіб, які підозрюються у вчиненні злочину. У такому випадку прокурор, слідчий за погодженням із прокурором зобов`язаний невідкладно після здійснення таких дій звернутися з клопотанням про проведення обшуку до слідчого судді. Слідчий суддя розглядає таке клопотання згідно з вимогами статті 234 цього Кодексу, перевіряючи, крім іншого, чи дійсно були наявні підстави для проникнення до житла чи іншого володіння особи без ухвали слідчого судді.

Згідно ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

Судом було оглянуто матеріали НСРД на обґрунтування клопотання слідчого про проведення обшуку.

Слідчим управлінням ГУНП у Вінницькій області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42018020000000137 від 12.07.2018, відкритому за фактом розтрати майна ДГ «Артеміда» та ДГ «Корделівське» Інституту картоплярства НААН України. В результатіпроведення слідчих(розшукових)дій встановлено,що група осіб з числа директора Інституту картоплярства НААН України ОСОБА_5 , директора ДГ «Артеміда» Інституту картоплярства НААН України ОСОБА_7 та директора ДГ «Корделівське» Інституту картоплярства НААН України ОСОБА_8 в жовтні 2018 року шляхом проведення фіктивних операцій по закупівлі сільгоспзапчастин та агрегатів здійснила розтрату грошових коштів державних підприємств на загальну суму 299 тис. грн.

04.10.2018 ДГ «Артеміда» Інституту картоплярства НААН України перерахувало ТОВ «Машинобудівне виробниче об`єднання «Енергія» (ЄДРПОУ 41144004) 50 тис. грн. за насос НМШ 2-40-1,6/16, який фактично не закуповувався.

19.10.2018 ДГ «Корделівське» Інституту картоплярства НААН України перерахувало ТОВ «Машинобудівне виробниче об`єднання «Енергія» (ЄДРПОУ 41144004) 249 тис. грн. за приводний міст трактора Т-70, який фактично не закуповувався.

Згідно інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно від 20.10.2018 року земельна ділянка за кадастровим номером 0521682400:04:001:0059,що знаходитьсяза адресою Заливанщинська сільська рада, Калинівського району Вінницької області перебуває у користуванні ДГ «Корделівське» Інституту картоплярства НААН України.

Крім того, як вбачається, з доказів наданих до клопотання в адміністративній будівліАЗС,складських приміщеннях, щоза адресою:вул.Польова,20, с.Весела,Калинівського районуВінницької області,які перебуваютьу володінніДГ «Корделівське»Інституту картоплярстваНААН Українита розташованіна земельнійділянці цьогож господарствана територіїЗаливанщинської сільськоїради,Калинівського районуВінницької областіз кадастровимномером 0521682400:04:001:0059 зберігаються речі та документи які мають важливе значення для всебічного, повного і неупередженого дослідження усіх обставин кримінального провадження.

З огляду на вищевикладене, з метою всебічного, повного і неупередженого дослідження всіх обставин кримінального правопорушення, надання їм належної правової оцінки та прийняття законних процесуальних рішень в передбачені кримінальним процесуальним законодавством строки, з метою здобуття фактичних даних, які дадуть можливість встановити наявність чи відсутність фактів та обставин, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню, виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання та вилучення речей, є підстави вважати, що за вищевказаною адресою, можуть знаходитися предмети і речі, які мають доказове значення для кримінального провадження.

Таким чином, слідчий суддя дійшов висновку, що клопотання заявлене до суду є необхідним для розкриття кримінального правопорушення, тому дане клопотання є обґрунтованим та доведеним.

На підставі наведеного, керуючись ст. ст. 234, 235, 309 КПК України, слідчий суддя,-

УХВАЛИВ:

Клопотання слідчого СУ ГУНП у Вінницькій області майора поліції ОСОБА_3 задовольнити.

Надати слідчому СУ ГУНП у Вінницькій області майору поліції ОСОБА_3 , групі слідчих у даному кримінальному провадженні дозвіл на проведення обшуку в адміністративній будівлі АЗС, складських приміщеннях, що за адресою: вул. Польова, 20, с. Весела, Калинівського району Вінницької області, які перебувають у володінні ДГ «Корделівське» Інституту картоплярства НААН України та розташовані на земельній ділянці цього ж господарства на території Заливанщинської сільської ради, Калинівського району Вінницької області з кадастровим номером 0521682400:04:001:0059 з метою відшукання та вилучення договорів на придбання палива і паливно-мастильних матеріалів за 2018-2019 рік; зведених відомостей-рахунків за марками нафтопродуктів та цінами за 2018-2019 рік; товарно-транспортних та видаткових накладних про переміщення нафтопродуктів за 2018-2019 рік; довіреностей на отримання нафтопродуктів за 2018-2019 рік; субрахунків «Паливо», Дизельне паливо» та «Бензин» за 2018-2019 рік; подорожніх листів про рух палива за 2018-2019 рік; залишків нафтопродуктів; блокнотів (записників) з чорновими записами щодо руху палива, відчудження та збору урожаю на земельних ділянках державного підприємства у 2018-2019 році.

Ухвала діє протягом одного місяця з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя

Дата ухвалення рішення01.02.2019
Оприлюднено14.02.2023
Номер документу79575843
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведенняобшуку, за фіксації судового розгляду технічними засобами

Судовий реєстр по справі —127/3043/19

Ухвала від 01.02.2019

Кримінальне

Вінницький міський суд Вінницької області

Чернюк І. В.

Ухвала від 01.02.2019

Кримінальне

Вінницький міський суд Вінницької області

Чернюк І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні