Рішення
від 01.02.2019 по справі 744/1942/18
СЕМЕНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

01.02.19

Справа № 744/1942/18

Провадження по справі № 2/744/80/2019

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

01 лютого 2019 року Семенівський районний суд Чернігівської області у складі:

головуючого - судді Смаги С. В.,

при секретарі судового засідання Фільчаговій Г. В.,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в місті Семенівка Чернігівської області в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Жадівської сільської ради Семенівського району Чернігівської області про визнання права власності на земельні ділянки; треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача: Головне управління Держгеокадастру у Чернігівській області; Семенівська районна державна нотаріальна контора Чернігівської області, -

В С Т А Н О В И В :

Позивач, ОСОБА_1, пред'явила до суду позов до відповідача, Жадівської сільської ради Семенівського району Чернігівської області, в якому позивач просить: визнати за нею, ОСОБА_1,ІНФОРМАЦІЯ_1, право власності на земельну ділянку, що належала померлій ІНФОРМАЦІЯ_2 прабабусі ОСОБА_2, що знаходиться на території Жадівської сільської ради Семенівського району наданої для ведення особистого селянського господарства площею 2,98 га, кадастровий номер НОМЕР_2; визнати за нею, ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, право власності на земельну ділянку, що належала померлій ІНФОРМАЦІЯ_2 прабабусі ОСОБА_2, що знаходиться на території Жадівської сільської ради Семенівського району наданої для ведення особистого селянського господарства площею 0,77 га, кадастровий номер НОМЕР_3; визнати за нею, ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, право власності на земельну ділянку, що належала померлій ІНФОРМАЦІЯ_2 прабабусі ОСОБА_2, що знаходиться на території Жадівської сільської ради Семенівського району наданої для ведення особистого селянського господарства площею 0,23 га, кадастровий номер НОМЕР_4 .

В обґрунтування своїх позовних вимог позивач у позовній заяві зазначила про те, що в селі Жадове Семенівського району Чернігівської області мешкала її, прабаба, ОСОБА_2, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2. Після смерті прабаби залишилось спадкове майно, яке складається з земельних ділянок площами: 2,98 га, 0,77 га, та 0,23 га, наданих для ведення особистого селянського господарства, які розташовані на території Жадівської сільської ради Семенівського району Чернігівської області, і які належали покійній прабабі на підставі Державних актів на право власності на земельну ділянку. Після смерті прабаби, з питання оформлення спадкових прав вона звернулася до Семенівської районної державної нотаріальної контори, але нотаріус їй повідомила, що на земельні ділянки, розташовані на території Жадівської сільської ради, які належала померлій прабабі, ОСОБА_2 на підставі Державних актів на право власності на земельну ділянку надану для ведення особистого селянського господарства, отримати свідоцтво про право на спадщину не вбачається можливим, оскільки Державні акти втрачено.

Відповідно інформації отриманої у відділ Держгеокадастру у Семенівському районі Чернігівської області покійній ОСОБА_2 було видано: Державний акт на право власності на земельну ділянку серії НОМЕР_5 для ведення особистого селянського господарства на площу 2,98 га, який зареєстровано в книзі реєстрації за № 970 від 06 листопада 2003 року, кадастровий номер НОМЕР_2; Державний акт на право власності на земельну ділянку серія НОМЕР_6 для ведення особистого селянського господарства на площу 0,77 га, який зареєстровано в книзі реєстрації за № 483 від 06 листопада 2003 року, кадастровий номер НОМЕР_3; Державний акт на право власності на земельну ділянку серія НОМЕР_7 для ведення особистого селянського господарства на площу 0,23 га, який зареєстровано в книзі реєстрації за № 312 від 06 листопада 2003 року, кадастровий номер НОМЕР_4.

Крім того, відділ Держгеокадастру у Семенівському районі Чернігівської області повідомив, що видати їй дублікати зазначених Державних актів не може. Крім неї інших спадкоємцем після смерті прабаби немає, її баба, її дочка ОСОБА_3 померла, ІНФОРМАЦІЯ_3, її батько онук померлої ОСОБА_4 помер ІНФОРМАЦІЯ_4.

За таких умов, враховуючи те, що Державні акти на право власності на земельну ділянку, що належали покійній прабабі, втрачено, позивач не має можливості вирішити питання оформлення спадкових прав на земельні ділянки інакше як шляхом визнання її права на ці земельні ділянки в судовому порядку, і вважає, що має на це всі законні підстави.

Ухвалою судді від 03 січня 2019 року позовну заяву прийнято до розгляду, відкрито загальне позовне провадження у даній справі та призначено підготовче судове засідання на 01 лютого 2019 року.

Позивач ОСОБА_1 у підготовче судове засідання не з'явилася, належним чином була повідомлена про дату, час і місце розгляду справи, до суду надала письмову заяву, згідно даних якої вона не має можливості прибути до суду, просить судовий розгляд провести без її участі протягом всіх судових засідань, позовні вимоги підтверджує та просить задовольнити в повному обсязі.

Представник відповідача, Жадівської сільської ради Семенівського району Чернігівської області, Жадівський сільський голова Семенівського району Чернігівської області Помозок Сергій Петрович у підготовче судове засідання не з'явився, був повідомлений належним чином про дату, час і місце судового засідання, надав до суду письмову заяву, згідно даних якої просив розглянути справу без його участі на протязі всіх судових засідань, позов визнає повністю, наслідки визнання позову йому роз'яснені та зрозумілі.

Представник третьої особи на стороні відповідача, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, - Головного управління Держгеокадастру у Чернігівській області, у підготовче судове засідання не з'явився, будучи належним чином повідомлений про дату, час і місце розгляду справи, про поважні причини неявки суд не повідомив.

Представник третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача - Семенівської районної державної нотаріальної контори Чернігівської області, Доля Наталія Миколаївна у підготовче судове засідання не з'явилась, будучи належним чином повідомлена про дату, час і місце розгляду справи, надала до суду письмову заяву, у якій просить суд розглянути справу без участі представника Семенівської районної державної нотаріальної контори на розсуд суду, та надала інформаційну довідку зі Спадкового реєстру, згідно даних якого після померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_2 та видані на її підставі свідоцтва про право на спадщину відсутня.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 Цивільного процесуального кодексу України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Суд, розглянувши справу у відповідності до ч. 3 ст. 200 Цивільного процесуального кодексу України вважає, що позов підлягає задоволенню в повному обсязі з наступних підстав.

Ч. 4 ст. 200 Цивільного процесуального кодексу України передбачено, що ухвалення в підготовчому судовому засіданні рішення у разі визнання позову проводиться в порядку, встановленому статтею 206 цього Кодексу.

Відповідно до ч. 4 ст. 206 Цивільного процесуального кодексу України відповідач може визнати позов на будь-якій стадії провадження у справі, зазначивши про це в заяві по суті або в окремій письмовій заяві. У разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову. Якщо визнання відповідачем позову суперечить закону або порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд постановляє ухвалу про відмову у прийнятті визнання відповідачем позову і продовжує судовий розгляд.

У справі встановлено, що в селі Жадове Семенівського району Чернігівської області мешкала, прабаба позивача, ОСОБА_2, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2. Після смерті прабаби залишилось спадкове майно, яке складається з земельних ділянок площами: 2,98 га, 0,77 га, та 0,23 га, наданих для ведення особистого селянського господарства, які розташовані на території Жадівської сільської ради Семенівського району Чернігівської області, і які належали покійній прабабі на підставі Державних актів на право власності на земельну ділянку. Після смерті прабаби, з питання оформлення спадкових прав позивач звернулася до Семенівської районної державної нотаріальної контори Чернігівської області, але нотаріус повідомила позивачу, що на земельні ділянки, розташовані на території Жадівської сільської ради, які належала померлій прабабі, ОСОБА_2 на підставі Державних актів на право власності на земельну ділянку надану для ведення особистого селянського господарства отримати свідоцтво про право на спадщину не вбачається можливим, оскільки Державні акти втрачено.

Відповідно інформації отриманої у відділ Держгеокадастру у Семенівському районі Чернігівської області покійній ОСОБА_2 було видано: Державний акт на право власності на земельну ділянку серія НОМЕР_5 для ведення особистого селянського господарства на площу 2,98 га, який зареєстровано в книзі реєстрації за № 970 від 06 листопада 2003 року, кадастровий номер НОМЕР_2; Державний акт на право власності на земельну ділянку серія НОМЕР_6 для ведення особистого селянського господарства на площу 0,77 га, який зареєстровано в книзі реєстрації за № 483 від 06 листопада 2003 року, кадастровий номер НОМЕР_3; Державний акт на право власності на земельну ділянку серія НОМЕР_7 для ведення особистого селянського господарства на площу 0,23 га, який зареєстровано в книзі реєстрації за № 312 від 06 листопада 2003 року, кадастровий номер НОМЕР_4.

Крім того, відділ Держгеокадастру у Семенівському районі Чернігівської області повідомив, що видати позивачу дублікати зазначених Державних актів не може. Крім позивача інших спадкоємцем після смерті прабаби немає, баба позивача, ОСОБА_3 померла, ІНФОРМАЦІЯ_3, батько позивача, ОСОБА_4 помер ІНФОРМАЦІЯ_4.

Відповідно ч. 3 ст. 3 Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень права на нерухоме майно та їх обтяження, які підлягають державній реєстрації відповідно до цього Закону, виникають з моменту такої реєстрації. Частиною 1 ст. 4 цього Закону визначено, що право власності на земельну ділянку, що знаходиться на території України, підлягає обов'язковій державній реєстрації. Пунктами 4, 5 ч. 1 ст. 19 цього Закону визначено, що державна реєстрація прав проводиться на підставі, зокрема: державних актів на право власності або постійного користування на земельну ділянку у випадках, встановлених законом; рішень судів, що набрали законної сили.

За таких умов, враховуючи те, що державні акти на право власності на земельну ділянку, що належали покійній матері, втрачено, позивач не має можливості вирішити питання оформлення спадкових прав на земельні ділянки інакше як шляхом визнання її права на ці земельні ділянки в судовому порядку.

Згідно ст. 1216 Цивільного кодексу України спадкуванням є перехід прав та обов'язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Відповідно до ст. 1218 Цивільного кодексу України, до складу спадщини входять усі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Згідно з частиною першою статті 1225 Цивільного кодексу України право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах із збереженням її цільового призначення.

Частиною першою статті 131 Земельного кодексу України передбачено, що громадяни та юридичні особи України, а також територіальні громади та держава мають право набути у власність земельні ділянки на підставі міни, ренти, дарування, успадкування та інших цивільного-правових угод.

На підставі ст. 328 Цивільного кодексу України, право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону, або незаконність набуття права власності не встановлена судом. Визнання права власності передбачене ст. 392 Цивільного кодексу України. Позивач не має іншої можливості, ніж через суд, визнати право власності на земельну ділянку.

Оскільки визнання відповідачами позову у даному випадку не суперечить закону, тому що позивач ОСОБА_1 є спадкоємцем за законом після померлої ОСОБА_2, та не порушує права, свободи та інтереси інших осіб, суд приходить до висновку про прийняття визнання позову відповідачем та про винесення рішення по суті справи у підготовчому судовому засіданні.

Виходячи з викладеного, позовні вимоги позивача підлягають повному задоволенню.

Керуючись ст. ст. 4, 12, 81, 89, 200, ч. 4 ст. 206, ч. 2 ст. 247, ст. ст. 259, 263, 264, 265, 293, 294, 315, 319 Цивільного процесуального кодексу України, суд,-

В И Р І Ш И В :

Позов ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1, проживаючої за адресою: АДРЕСА_1, до Жадівської сільської ради Семенівського району Чернігівської області (код ЄДРПОУ 04416134, юридична адреса: вулиця Центральна, будинок номер 15, село Жадове Семенівського району Чернігівської області, 15461) про визнання права власності на земельні ділянки; треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача: Головне управління Держгеокадастру у Чернігівській області (код ЄДРПОУ 39764881, юридична адреса: проспект Миру, будинок номер 14, місто Чернігів, 14000); Семенівська районна державна нотаріальна контора Чернігівської області (код ЄДРПОУ 02901718, юридична адреса: вулиця Червона Площа, будинок номер 2, місто Семенівка Чернігівської області, 15400), - задовольнити повністю.

Визнати за ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1, проживаючою за адресою: АДРЕСА_1, право приватної власності на земельну ділянку, що належала померлій ІНФОРМАЦІЯ_2 прабабі ОСОБА_2, що знаходиться на території Жадівської сільської ради Семенівського району Чернігівської області, надану для ведення особистого селянського господарства площею 2,98 га, кадастровий номер НОМЕР_2.

Визнати за ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1, проживаючою за адресою: АДРЕСА_1, право приватної власності на земельну ділянку, що належала померлій ІНФОРМАЦІЯ_2 прабабі ОСОБА_2, що знаходиться на території Жадівської сільської ради Семенівського району Чернігівської області, надану для ведення особистого селянського господарства площею 0,77 га, кадастровий номер НОМЕР_3.

Визнати за ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1, проживаючою за адресою: АДРЕСА_1, право приватної власності на земельну ділянку, що належала померлій ІНФОРМАЦІЯ_2 прабабі ОСОБА_2, що знаходиться на території Жадівської сільської ради Семенівського району Чернігівської області, надану для ведення особистого селянського господарства площею 0,23 га, кадастровий номер НОМЕР_4.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Чернігівського апеляційного суду через Семенівський районний суд Чернігівської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Суддя: С. В. Смага

СудСеменівський районний суд Чернігівської області
Дата ухвалення рішення01.02.2019
Оприлюднено05.02.2019
Номер документу79585208
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —744/1942/18

Рішення від 01.02.2019

Цивільне

Семенівський районний суд Чернігівської області

Смага С. В.

Ухвала від 03.01.2019

Цивільне

Семенівський районний суд Чернігівської області

Смага С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні