Рішення
від 21.01.2019 по справі 465/7302/17
ФРАНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

465/7302/17

2/465/468/19

РІШЕННЯ

Іменем України

(заочне)

21.01.2019 року м.Львів

Франківський районний суд м. Львова,

в складі:

головуючого судді Ванівського Ю.М.

при секретарі Школьніковій К.В.

розглянувши в судовому засіданні в залі суду позовну заяву ОСОБА_1 до Обслуговуючого кооперативу Житлово-будівельний кооператив Апартаменти-Захід 12 , про стягнення надлишково сплачених коштів ,-

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду з позовною заявою до відповідача в якому просить стягнути з Обслуговуючого кооперативу Житлово-будівельний кооператив Апартаменти-Захід 12 (79007, м.Львів, вул.Наливайка, буд.3, кім.9, код ЄДРПОУ 39228980) на корсить ОСОБА_1 (ідентифікаційний номер НОМЕР_1) надлишкові сплачені кошти у розмірі 41055 (сорок одна тисяча п'ятдесят п'ять) гривень та сплачений судовий збір.

Позовні вимоги мотивує тим, 17.04.2015 року між ОСОБА_1 та Обслуговуючим кооперативом Житлово-будівельний кооператив Апартаменти-Захід 12 укладено договір № 12.12.1.7 про сплату внесків у ЖБК Апартаменти-Захід 12 , відповідно до п. 1.1 якого ЖБК зобов'язувалося організовувати будівництво житлового будинку по АДРЕСА_1..за рахунок внесків учасників та внесків інших асоційованих членів ЖБК, здати його в експлуатацію, передати учасникам приміщення в Обєкті будівництва, обумовлене цим договором та всі документи, необхідні учасникам для реєстрації права власності на нього, а учасники зобов'язувалися сплатити до ЖБК внески у розмірах та в порядку, встановлених даним договором та додатками до нього.

Відповідно до п.1 5 вищевказаного договору, сторони домовилися, що Обєкт нерухомості розташований за адресою: АДРЕСА_1 та передається із наступними характеристиками: квартира, секція 12, поверх 6, загальна площа 67, 12 км, номер 25.

Відповідно до додатку №1 до договору передбачено порядок сплати внесків, в якому вказується, що на дату підписання його порядку розмір внесків з урахуванням площі Обєктів нерухомості згідно проекту та вартості будівництва одного квадратного метра становить 772455 грн.

Позивач виконав вимоги договору та сплатив вищевказані кошти, що підтверджується квитанцією, та довідкою від ЖБК Апартаменти-Захід 12.

09.11.2016 року ОСОБА_1 видана остаточна довідка про те, що він є асоційованим членом житлово-будівельного кооперативу Апартаменти-Захід 12 (код ЄДРПОУ 39228980) та згідно договору про сплату внесків ЖБК Апартаменти-Захід 12 №12.12.1.7 від 17 квітня 2015 року вніс пайовий внесок в повному обсязі у сумі 731400, 00 грн.

Додатковою угодою №1 від 24 листопада 2016 року до Договору про сплату внесків у ЖБК Апартаменти-Захід 12 №12.12.1.7 від 17 квітня 2015 року, сторони домовилися, що у зв'язку з проведенням технічної інвентаризації житлового будинку та присвоєння поштової адреси житловому будинку, пунктом 1.5 Договору викласти у новій редакції. За якою об'єкт нерухомості, майнові права на який передається за даним договором, розташований за адресою : АДРЕСА_2, та передається з наступними характеристиками: квартира, 6 поверх, загальна площа 63,6 кв. м номер 27.

Пунктом 2.8 вищевказаного договору, якщо за результатами технічної інвентаризації об'єкту нерухомості виявиться меншою ніж проектна площа, яка визначена у п. 1.5 даного Договору, а учасник сплатив внесок у розрахунку площі Об'єкту нерухомості згідно площі, встановленої за результатами технічної інвентаризації, ЖБК повертає у безготівковій формі надлишково сплачені учасникам кошти протягом 15 календарних днів з моменту отримання від учасників письмової заяви про повернення надлишково сплачених коштів та надання довідки з банківської установи про відкриття рахунку.

Позивач неодноразово звертався до відповідача з письмовими заявами про повернення коштів, Однак кошти станом на момент подачі позову не повернулися.

На підставі вищевикладеного, просить позов задоволити.

В судове засідання позивач та його представник не зявилися, однак подали на адресу суду заяву про слухання справи у їх відсутності. Заявлені позовні вимоги підтримують у повному обсязі. Проти винесення заочного рішення не заперечують.

Відповідач в судове засідання не зявився, про причини неявки суду не повідомив.

Відповідно до ч.4 ст. 223 ЦК України, у разі повторної неявки в судове засідання відповідача, повідомленого належним чином, суд вирішує справу на підставі наявних у ній даних чи доказів (постановляє заочне рішення).

Враховуючи повторну неявку відповідача в судове засідання, відсутність відзиву на позовну заяву та заперечень представника позивача щодо проведення заочного розгляду справи, суд у відповідності до вимог ч. 4 ст.223, ст.280 ЦПК України вважає за можливе вирішити справу на підставі наявних у ній доказів та ухвалити заочне рішення.

На підставі ч. 2 ст. 247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

З'ясувавши дійсні обставини справи та перевіривши їх доказами, суд приходить до висновку, що позов слід задовольнити частково з наступних підстав.

Відповідно до ст. 4 ЦПК України, до суду може звернутись кожна особа за захистом своїх порушених прав, а також інтересах інших осіб у випадках встановлених законом.

Згідно ст. 13 ЦПК України, суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням фізичних чи юридичних осіб, поданим відповідно до ЦПК України, в межах заявлених ними вимог і на підставі доказів сторін та інших осіб, які беруть участь у справі.

Відповідно до ст.5 ЦПК України, здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законами або договором.

В статті 2 Закону України Про кооперацію дано визначення Кооперативу як юридичної особи, утвореної фізичними та/або юридичними особами, які добровільно об'єдналися на основі членства для ведення спільної господарської та іншої діяльності з метою задоволення своїх економічних, соціальних та інших потреб на засадах самоврядування.

Статтею 6 Закону України Про кооперацію визначено, що кооператив є первинною ланкою системи кооперації і створюється внаслідок об'єднання фізичних та/або юридичних осіб на основі членства для спільної господарської та іншої діяльності з метою поліпшення свого економічного стану. Кооператив є юридичною особою, має самостійний баланс, розрахунковий та інші рахунки в установах банків, печатку із своїм найменуванням. Кооператив діє на підставі Статуту, який є правовим документом, що регулює його діяльність (частина 1статті 8 Закону України Про кооперацію ), тому Статут кооперативу створює певні правові наслідки виникнення, зміну або припинення правовідносин, відповідно Статут є юридичним фактом, на підставі якого згідно статті 11 ЦК виникають цивільні права та обов'язки. Відповідно до частини 2статті 12 Закону України Про кооперацію , одним із основних обов'язків члена кооперативу є сплата визначених статутом кооперативу внесків.

За приписами ст. 24 Закону України "Про кооперацію" кооперативи реалізують товари та надають послуги за цінами і тарифами, встановленими самостійно, а у випадках, передбачених законом, - за державними цінами і тарифами. Кооперативи мають право реалізувати товари та надавати послуги за цінами і тарифами, що встановлюються на договірних засадах, окремо для членів кооперативу та інших осіб.

Судом встановлено, що 17.04.2015 року між ОСОБА_1 та Обслуговуючим кооперативом Житлово-будівельний кооператив Апартаменти-Захід 12 укладено договір № 12.12.1.7 про сплату внесків у ЖБК Апартаменти-Захід 12 , відповідно до п. 1.1 якого ЖБК зобов'язувалося організовувати будівництво житлового будинку по АДРЕСА_1. за рахунок внесків учасників та внесків інших асоційованих членів ЖБК, здати його в експлуатацію, передати учасникам приміщення в Обєкті будівництва, обумовлене цим договором та всі документи, необхідні учасникам для реєстрації права власності на нього, а учасники зобов'язувалися сплатити до ЖБК внески у розмірах та в порядку, встановлених даним договором та додатками до нього.

Відповідно до додатку №1 до договору передбачено порядок сплати внесків, в якому вказується, що на дату підписання його порядку розмір внесків з урахуванням площі Об'єктів нерухомості згідно проекту та вартості будівництва одного квадратного метра становить 772455 грн.

Як вбачається із квитанції, долученої до матеріалів справи, позивач сплатив 772455 грн. та тим самим виконав умови договору у повному обсязі.

Однак, відповідно до остаточної довідки, виданої ОСОБА_1, він є асоційованим членом житлово-будівельного кооперативу Апартаменти-Захід 12 (код ЄДРПОУ 39228980) та згідно договору про сплату внесків ЖБК Апартаменти-Захід 12 №12.12.1.7 від 17 квітня 2015 року вніс пайовий внесок в повному обсязі у сумі 731400, 00 грн.

Як вбачається із наданих до суду доказів, позивач неодноразово звертався до відповідача із заявами про повернення надлишково сплачених ним коштів, однак, відповідачем такі заяви були проігноровані.

За вимогами ст. ст.12,81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків встановлених цим кодексом. Доказуванню підлягають обставини, які мають значення для ухвалення рішення у справі і щодо яких у сторін та інших осіб, які беруть участь у справі, виникає спір. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Таким чином, виходячи із заявлених позовних вимог, встановлених обставин справи, системного аналізу положень чинного законодавства, суд дійшов висновку, що заявлений позов є підставним та підлягає до задоволення.

Відповідно до ст. 141 ЦПК України, судовий збір покладається на сторони, пропорційно до задоволених позовних вимог.

На підставі вищевикладеного та керуючись ст.ст. 12,13,81,141,223,247,263,265,280,354, Цивільного процесуального кодексу України, суд,-

УХВАЛИВ:

позовну заяву ОСОБА_1 до Обслуговуючого кооперативу Житлово-будівельний кооператив Апартаменти-Захід 12 , про стягнення надлишково сплачених коштів ,- задоволити.

Стягнути з Обслуговуючого кооперативу Житлово-будівельний кооператив Апартаменти-Захід 12 (79007, м.Львів, вул.Наливайка, буд.3, кім.9, код ЄДРПОУ 39228980) на користь ОСОБА_1 (ідентифікаційний номер НОМЕР_1) надлишкові сплачені кошти у розмірі 41055 (сорок одна тисяча п'ятдесят п'ять) гривень.

Стягнути з Обслуговуючого кооперативу Житлово-будівельний кооператив Апартаменти-Захід 12 (79007, м.Львів, вул.Наливайка, буд.3, кім.9, код ЄДРПОУ 39228980) на користь ОСОБА_1 (ідентифікаційний номер НОМЕР_1) судовий збір у розмірі 640 грн.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача про його перегляд, поданою протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення заочне рішення може бути оскаржене відповідачем в загальному порядку, встановленому цим Кодексом. У цьому разі строк на апеляційне оскарження рішення починає відраховуватися з дати постановлення ухвали про залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення.

Рішення може бути оскаржене до Львівського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги через Франківський районний суд м. Львова протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Суддя Ванівський Ю.М.

Дата ухвалення рішення21.01.2019
Оприлюднено05.02.2019
Номер документу79596003
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення надлишково сплачених коштів

Судовий реєстр по справі —465/7302/17

Рішення від 21.01.2019

Цивільне

Франківський районний суд м.Львова

Ванівський Ю. М.

Ухвала від 25.10.2018

Цивільне

Франківський районний суд м.Львова

Ванівський Ю. М.

Ухвала від 05.01.2018

Цивільне

Франківський районний суд м.Львова

Ванівський Ю. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні