Ухвала
від 05.02.2019 по справі 902/539/18
ПІВНІЧНО-ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПІВНІЧНО-ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

33001 , м. Рівне, вул. Яворницького, 59

УХВАЛА

про залишення апеляційної скарги без руху

"05" лютого 2019 р. Справа № 902/539/18

Північно-західний апеляційний господарський суд у складі колегії:

Головуючого судді Миханюк М.В.

судді Саврій В.А.

судді Коломис В.В.

перевіривши матеріали апеляційної скарги ОСОБА_1 організації ОСОБА_1 громада парафії Покрови Пресвятої Богородиці с. Вінницькі Хутори Вінницького району Вінницької Єпархії Української Православної Церкви Київського патріархату на рішення господарського суду Вінницької області, ухваленого 18.12.18р. у справі №902/539/18

за позовом: Єпархіального управління Вінницької єпархії Української Автокефальної Православної Церкви

до Вінницько - Хутірської сільської ради Вінницького району Вінницької області

третя особа, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача ОСОБА_1 організація ОСОБА_1 громада парафії Покрови Пресвятої Богородиці с. Вінницькі Хутори Вінницького району Вінницької Єпархії Української Православної Церкви Київського патріархату (вул. Ватутіна, буд. 61, с. Вінницькі Хутори, Вінницький район, Вінницька область, 23219).

про визнання рішень недійсними

ВСТАНОВИВ:

Рішенням господарського суду Вінницької області від 18.12.2018 року у справі №902/539/18 позов задоволено.

Визнано недійсним з моменту прийняття рішення 15 сесії 07 скликання Вінницько - Хутірської сільської ради Вінницького району Вінницької області від 16.02.2017 № б/н Про скасування рішення 01 сесії 04 скликання від 11.04.2002 Про надання дозволу на складання проекту відведення земельної ділянки під будівництво храму Покрови Пресвятої Богородиці Української Автокефальної Православної Церкви та рішення 06 сесії 04 скликання від 06.05.2003 Про затвердження проекту відведення земельної ділянки для релігійних потреб по вул. Ватутіна Українській Автокефальній Православній Церкві Пресвятої Богородиці .

Визнано недійсним з моменту прийняття рішення 15 сесія 07 скликання Вінницько - Хутірської сільської ради Вінницького району Вінницької області від 16.02.2017 № б/н Про надання дозволу на виготовлення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки для релігійних потреб ОСОБА_1 громаді парафії Покрови Пресвятої Богородиці с. Вінницькі Хутори Вінницького району Вінницької Єпархії Української Православної Церкви Київського Патріархату по вул. Ватутіна .

Стягнуто з Вінницько-Хутірської сільської ради Вінницького району Вінницької області на користь Єпархіального управління Вінницької єпархії Української Автокефальної Православної Церкви 3 254 (три тисячі двісті п'ятдесят чотири) грн 00 коп. витрат зі сплати судового збору.

Витрати Вінницько - Хутірської сільської ради Вінницького району Вінницької області на професійну правничу допомогу покладено на відповідача.

Не погодившись із прийнятим рішенням, третя особа звернулася із апеляційною скаргою, в якій просить скасувати рішення господарського суду Вінницької області від 18.12.2018 року у справі №902/539/18 та прийняти нове рішення, яким в позові відмовити.

Дослідивши матеріали апеляційної скарги та додані до неї документи, суд дійшов висновку, що подана апелянтом апеляційна скарга не відповідає вимогам Глави 1 Розділу IV Господарського процесуального кодексу (ГПК) України з огляду на таке.

Статтею 258 ГПК України встановлено вимоги до форми і змісту апеляційної скарги. Відповідно до п. п. 2,3 ч. 3 ст. 258 ГПК України до апеляційної скарги додаються докази сплати судового збору та докази надсилання копії скарги іншій стороні у справі.

Проте, до апеляційної скарги скаржником не додано доказів сплати судового збору.

Порядок сплати судового збору, повернення і звільнення від сплати, розміри судового збору визначені Законом України "Про судовий збір" від 08.07.2011р..

Частина 1 статті 4 Закону України "Про судовий збір" передбачає, що судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

За нормами п.п.4 п.2 ч.2 ст.4 Закону судовий збір за подання апеляційної скарги на рішення господарського суду становить 150 відсотків ставки, що підлягала сплаті при поданні позовної заяви, іншої заяви і скарги.

Згідно із п.п. 1 п. 2 ч. 2 ст. 4 Закону судовий збір за подання до господарського суду позовної заяви немайнового характеру становить 1 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Як убачається із матеріалів справи позивач звернувся до господарського суду із позовом до відповідача про визнання недійсним з моменту прийняття рішення 15 сесії 07 скликання Вінницько - Хутірської сільської ради Вінницького району Вінницької області від 16.02.2017 № б/н Про скасування рішення 01 сесії 04 скликання від 11.04.2002 року Про надання дозволу на складання проекту відведення земельної ділянки під будівництво храму Покрови Пресвятої Богородиці Української Автокефальної Православної Церкви та рішення 06 сесії 04 скликання від 06.05.2003 Про затвердження проекту відведення земельної ділянки для релігійних потреб по вул. Ватутіна Українській Автокефальній Православній Церкві Пресвятої Богородиці ; визнання недійсним з моменту прийняття рішення 15 сесія 07 скликання Вінницько - Хутірської сільської ради Вінницького району Вінницької області від 16.02.2017 № б/н Про надання дозволу на виготовлення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки для релігійних потреб ОСОБА_1 громаді парафії Покрови Пресвятої Богородиці с. Вінницькі Хутори Вінницького району Вінницької Єпархії Української Православної Церкви Київського Патріархату по вул. Ватутіна , тобто із двома вимогами, немайнового характеру.

Отже, сума судового збору, що підлягає сплаті за подання апеляційної скарги на рішення господарського суду Вінницької області від 18.12.2018 року становить - 4881 грн.(1762+1762)х150%).

Прете, скаржником до апеляційної скарги додано квитанцію про сплату судового збору у розмірі 2881,50 грн. Таким чином недоплата складає 1999,50 грн. (4881-2881,50).

Також, судова колегія звертає увагу скаржника, що відповідно до ст. 9 Закону України "Про судовий збір" судовий збір сплачується за місцем розгляду справи та зараховується до спеціального фонду Державного бюджету України. Суд перед відкриттям (порушенням) провадження у справі, прийняттям до розгляду заяв (скарг) перевіряє зарахування судового збору до спеціального фонду Державного бюджету України.

Перевіривши зарахування судового збору, за квитанцією доданою до апеляційної скарги, до спеціального фонду Державного бюджету України, судова колегія виявила відсутність підтвердження такого зарахування, а тому вважає за необхідне витребувати у апелянта довідку із Державної казначейської служби України на підтвердження зарахування судового збору у сумі 2881,50 грн. до спеціального фонду Державного бюджету України.

Крім того, скаржником до апеляційної скарги додано фіскальні чеки, як докази надсилання копії апеляційної скарги іншим учасникам справи справі.

Проте, згідно із ст. 259 ГПК України, особа, яка подає апеляційну скаргу, надсилає іншим учасникам справи копію цієї скарги і доданих до неї документів, які у них відсутні, листом з описом вкладення.

Частиною 2 статті 260 ГПК України встановлено, що апеляційна скарга, яка оформлена з порушенням вимог, встановлених статтею 258 цього Кодексу, підлягає залишенню без руху.

З врахуванням викладеного, суд апеляційної інстанції дійшов висновку, що скаржником не виконано вимоги п.п.2,3 частини 3 статті 258, ч. 3 ст. 260 ГПК України, що відповідно до вимог статті 260 ГПК України є підставою для залишення апеляційної скарги без руху з наданням строку для усунення вказаних недоліків.

Відповідно до ч.2 ст.174 ГПК України, в ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити).

Отже, скаржнику необхідно доплатити 1999,50 грн. судового збору за подання апеляційної скарги на рішення господарського суду Вінницької області від 18.12.2018 року, подати до суду довідку із Державної казначейської служби України на підтвердження зарахування судового збору у сумі 2881,50 грн. до спеціального фонду Державного бюджету України та подати описи вкладення у цінний лист, як докази надсилання копії апеляційної скарги іншим учасникам справи справі.

За наведеного, клопотання про поновлення строку на оскарження рішення суду колегією суддів не розглядається.

Керуючись статтями 174, 234, 258, 260 Господарського процесуального кодексу України, суд -

УХВАЛИВ:

1. Апеляційну скаргу ОСОБА_1 організації ОСОБА_1 громада парафії Покрови Пресвятої Богородиці с. Вінницькі Хутори Вінницького району Вінницької Єпархії Української Православної Церкви Київського патріархату на рішення господарського суду Вінницької області від 18.12.2018 року - залишити без руху.

2. Зобов'язати апелянта - ОСОБА_1 організацію ОСОБА_1 громада парафії Покрови Пресвятої Богородиці с. Вінницькі Хутори Вінницького району Вінницької Єпархії Української Православної Церкви Київського патріархату протягом 10 днів із дня вручення ухвали про залишення апеляційної скарги без руху усунути встановлені при поданні апеляційної скарги недоліки та подати до суду апеляційної інстанції:

- доплатити 1999,50 грн. судового збору за подання апеляційної скарги на рішення господарського суду Вінницької області від 18.12.2018 року;

- подати до суду довідку із Державної казначейської служби України на підтвердження зарахування судового збору у сумі 2881,50 грн. до спеціального фонду Державного бюджету України;

- подати описи вкладення у цінний лист, як доказ надіслання копії скарги іншим учасникам справи.

3. Роз'яснити апелянту, що при невиконанні вимог даної ухвали, апеляційна скарга вважається неподаною та повертається апелянту.

4. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню.

Головуючий суддя Миханюк М.В.

Суддя Саврій В.А.

Суддя Коломис В.В.

віддрук прим:

1. Вінницько-Хутірській сільській раді Вінницького району Вінницької області 23219, вул. Сагайдачного, буд.91, с. Вінницькі Хутори, Вінницький район, Вінницька область

2. Адвокату ОСОБА_2 21050, м. Вінниця, вул. Оводова, 38/307

3. Єпархіальному управлінні Вінницької єпархії Української Автокефальної Православної Церкви 21036, вул. А.Медвідь, буд.2, м. Вінниця

4. ОСОБА_1 організації «ОСОБА_1 громада парафії Покрови Пресвятої Богородиці с. Вінницькі Хутори Вінницького району Вінницької Єпархії Української Православної Церкви Київського патріархату» 23219, вул. Ватутіна, буд. 61, с. Вінницькі Хутори, Вінницький район, Вінницька область

Дата ухвалення рішення05.02.2019
Оприлюднено05.02.2019

Судовий реєстр по справі —902/539/18

Постанова від 10.09.2019

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Случ О.В.

Ухвала від 30.08.2019

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Случ О.В.

Ухвала від 31.07.2019

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Случ О.В.

Ухвала від 04.07.2019

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Случ О.В.

Судовий наказ від 29.05.2019

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Матвійчук В.В.

Постанова від 20.05.2019

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Миханюк М.В.

Ухвала від 23.04.2019

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Миханюк М.В.

Ухвала від 23.04.2019

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Миханюк М.В.

Ухвала від 10.04.2019

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Миханюк М.В.

Ухвала від 28.03.2019

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Миханюк М.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні